Dodaj do ulubionych

Mam umowę na czas nieokreślony, chcę się zwolnić

14.10.05, 16:14
Mam dośc skomplikowana sytuację. Brat zatrudnił mnie na czas nieokreślony gdy
byłam w ciąży, po to, aby mieć świadczenia...(zasiłek macierzyński, potem
wychowawczy). Niedługo skończy mi się płatny wychowawczy i zastanawiam się co
mogłabym zrobić, aby nie musieć opłacać 3 miesięcy wypowiedzenia, które mi
przysługują jeśli zostane zwolniona z pracy, a muszę zostać zwolniona, bo
żadnego mojego miejsca pracy przecież faktycznie nie było. Sama opłacałam
składki na zus gdy byłam jeszcze w ciąży...Jeśli zwolnię się sama, to przez
okres 3 m-cy nie dostanę zasiłku dla bezrobotnych. Jeśli brat zwolni mnie z
powodu redukcji etatu, to i tak będę musiała opłacić zus za te 3 miesiące
wypowiedzenia??? A może nie? Chciałabym dostać jeszcze ten zasiłek dla
bezrobotnych, gdyż nie będę miała raczej z kim zostawić synka...Co mogłabym
zrobić aby najkorzystniej wyjśc z tej sytuacji? A może da się jeszcze zmienić
umowę np. na czas określony? I wtedy nie będę musiała kombinować...
Obserwuj wątek
    • bujka2 Re: Mam umowę na czas nieokreślony, chcę się zwol 15.10.05, 11:37
      Abys od razu dostala zasilek dla bezrobotnych umowa musi byc rozwiazana za
      wypowiedzeniem. A czy na pewno okres wypowiedzenia to trzy miesiace? Jezeli
      bylas zatrudniona krocej niz 3 lata, to okres wypowiedzenia wynosi 1 miesiac.
      Jeżeli w tym okresie będziesz na opiece na dziecko wystawionej przez lekarza
      pracodawca zapłaci za ten okres niższe składki i jeszcze dostaniesz zasilek z
      zusu, ale to tylko max 14 dni. Możesz także iść na zwolnienie lekarskie.
      Pamietaj, aby w tym czasie wykorzystac przyslugujacy Ci urlop wypoczynkowy.
      Aha, okres wypowiedzenia liczy sie od pierwszego dnia miesiącasad
      • kaylii Re: Mam umowę na czas nieokreślony, chcę się zwol 16.10.05, 13:13
        Rzeczywiście byłam zatrudniona krócej niż 3 lata, więc okres wypowiedzenia dla
        mnie to 1 m-c. Mam pytanie do Ciebie, bo niedokładnie zrozumiałam twoją
        odpowiedź, napisałaś: Jeżeli w tym okresie będziesz na opiece na dziecko
        wystawionej przez lekarza...- w jakim okresie i co ma z tym wspólnego
        lekarz...sorry, ale nie rozumiem, jeśli mi to wytłumaczysz, będę wdzięczna...
        A jeśli pójdę na zwolnienie lekarskie, to takie zwolnienie od prywatnego lekarza
        też sie liczy? I co, musze je dostarczyć do zusu, czy do pracodawcy? I jeSli
        będę na zwolnieniu, to kto będzie płacił składki na zus, ja, bo nie mój brat,czy
        zus? A po skończonym zwolnieniu lekarskim i tak prędzej czy później dostanę
        wypowiedzenie...Czy MUSZĘ wykorzystać urlop wypoczynkowy? Ile dni tego urlopu mi
        przysługuje? I kto za ten urlop zapłaci, bo chyba będę musiała sama zapłacić,
        tak umówiłam sie z pracodawcą, czyli bratem, tylko dlatego zgodził sie mnie
        zatrudnić, że będę sama płacić składki...Proszę o odpowiedź...
    • gryzelda12 Re:Do bujka2 15.10.05, 15:38
      A co w przypadku gdyby pracodaca zawiesił lub zlikwidował działalność na jakiś
      czas? Czy wtedy też się należy odprawa dla pracownika? bo okresu wypowiedzenia
      wtedy by nie było?
      Pozdrawiam
      • bujka2 Re:Do bujka2 16.10.05, 10:01
        Nie istnieje pojecie zawieszenia dzialalności!!! Jedynie w przypadku gdy
        pracodawca nie wykonuje żadnych czynności, tzn nie ma zadnych faktur ani
        kosztowych ani przychodowych i nie ma zatrudnionych pracownikow moze zawiesic
        oplacanie swoich skladek w zus.
        W przypadku likwidacji dzialalnosci:
        Art. 36.1. § 1. Jeżeli wypowiedzenie pracownikowi umowy o pracę zawartej na
        czas nieokreślony następuje z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji
        pracodawcy albo z innych przyczyn niedotyczących pracowników, pracodawca może,
        w celu wcześniejszego rozwiązania umowy o pracę, skrócić okres trzymiesięcznego
        wypowiedzenia, najwyżej jednak do 1 miesiąca. W takim przypadku pracownikowi
        przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za pozostałą część okresu
        wypowiedzenia.
        czyli likwidacja dzilalnosci tez nic nie daje, bo i tak trzeba wyplacic
        pieniadze za caly okres wypowiedzeniasad
    • gryzelda12 Do bujka2 16.10.05, 11:53
      Pozwoliłam sobie napisać na adres gazetowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka