Dodaj do ulubionych

czy jest mama która rozlicza pit?

04.01.06, 09:45
mam pytanie, wiem ze jest zwrot pobranej zaliczki, ja mam, mąz tez ,czy to
znaczy ze zaliczki się sumuje i otrzymujemy zwrot? czy wybiera się
korzystniejszą? jak to jest?
Obserwuj wątek
    • twinmama76 Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 09:58
      eeee nie bardzo wiem, o co chodziuncertain
      Jak rozliczasz sie razem z małżonkiem szanownym, to wasze dochody sie sumują
      (minus odliczenia od dochodu), od tego oblicza sie podatek i odejmuje sumę
      pobranych zaliczek oraz odliczenia od podatku . To tak w skrócie.
      Jeżeli rozliczacie sie osobno, to takżde z was wylicza swój PIT i dostaje swój
      zwrot.
      • ewelinap4 Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 10:02
        twinmama76 napisała:

> eeee nie bardzo wiem, o co chodziuncertain
        > Jak rozliczasz sie razem z małżonkiem szanownym, to wasze dochody sie sumują
        > (minus odliczenia od dochodu), od tego oblicza sie podatek i odejmuje sumę
        > pobranych zaliczek oraz odliczenia od podatku . To tak w skrócie.
        > Jeżeli rozliczacie sie osobno, to takżde z was wylicza swój PIT i dostaje
        swój
        > zwrot.

tak, razem się rozliczamy, tylko chodzi o te zaliczki, czy jest jakiś zwrot,
        czt razem się sumuje czy nie.
        • nchyb Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 10:09
          jeżeli ty miałaś dochód i mąż miał dochód, to się te dochody sumuje. Podobnie z
          zaliczkami, jego zaliczki i twoje zaliczki też się dodaje... A potem się te
          wszystkie zaliczki odejmuje od należnego wam obojgu podatku i różnica będzie
          albo niedopłatą, albo nadpłatą, a może i wyjdzie na zero...
          • cruella Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 10:14
            Ale pamiętaj o progu, powyżej którego czegoś tam (chyba własnie zaliczki) nie
            możesz już odliczyć.
            • ewelinap4 Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 10:16
              cruella napisała:

> Ale pamiętaj o progu, powyżej którego czegoś tam (chyba własnie zaliczki) nie
              > możesz już odliczyć.
              >

szkoda ze nie moze wypowiedziec sie osoba która sie tym zajmuje.
              • szymanka Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 10:48
                ja sie zajmuję smile
                dziewczyny dobrze piszą.
                I Ty i mąż uzyskaliście jakieś przychody, rozliczacie się razem.
                Od przychodów odejmuje się składki na ub. społeczne i koszty uzyskania
                przychodu. W ten sposób powstają dochody.

Dochody sumujecie bo rozliczacie się wspólnie. Od łącznej kwoty dochodu oblicza
                się jeden podatek dochodowy wg skali podatkowej.
                Od kwoty podatku odejmuje się składki na ub. zdrowotne i ew. inne odliczenia
                (np. ulgi remontowe).

Uzyskany wynik to podatek jaki razem powinniście zapłacić za cały rok. Ale
                ponieważ w ciągu roku wpłacaliście zaliczki na ten podatek (robił to za Was
                pracodawca), trzeba teraz porównać wpłacone zaliczki z obliczonym podatkiem.

Jeżeli Wasze łączne zaliczki przekroczyły obliczony podatek otrzymacie zwrot
                nadpłaconej różnicy.
              • nchyb Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 10:59
                no przecież się wypowiedziałam.
                Może napisz konkretnie, czego nie rozumiesz?
                • aga55jaga Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 11:18
                  dokładnie tak jak pisze szymanka. Z tym że czasami bardziej opłaca rozliczać
                  się wspólnie razem z małżonkiem ale to w przypadku, gdy jedna z współmałżonków
                  nie pracuje
                  • nchyb Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 11:37
                    > , gdy jedna z współmałżonków
                    > nie pracuje
                    Albo oboje pracują, lecz osiągają rózne dochody, z różnych progów podatkowych...
                  • szymanka Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 11:49
                    a czasami nie opłaca się rozliczac wspólnie smile
                    najczęściej wtedy, gdy jeden z małzonków nie ma żadnych albo bardzo niskie
                    dochody i jednocześnie wystepują ulgi w podatku. Po prostu brakuje podatku do
                    zwrotu smile - ulga przewyższa podatek, warto więc rozważyć wszystkie mozliwości
                    • aga55jaga Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 12:32
                      no i mamy wszystkie trzy możliwości sama usiądż i policz.
                    • ewelinap4 Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 14:12
                      szymanka napisała:

> a czasami nie opłaca się rozliczac wspólnie smile
                      > najczęściej wtedy, gdy jeden z małzonków nie ma żadnych albo bardzo niskie
                      > dochody i jednocześnie wystepują ulgi w podatku. Po prostu brakuje podatku do
                      > zwrotu smile - ulga przewyższa podatek, warto więc rozważyć wszystkie mozliwości

ok, zawsze rozliczaliśmy się razem, czy osobno czy razem to nie będzie
                      problemu? czy podejrzanie by było. Ja tam nie zamierzam nic kombinowac, ale jak
                      4 lata rozliczamy się razem a w piątym roku osobno to nie podejrzane?
                      Aha i jeszcze jedna rzecz. Ja pracowałam krótko, nie cały rok, mąz cały, więc
                      wszystko jest jak napisałyście?
                      • e_r_i_n Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 20:33
                        To, czy rozliczacie sie wspolnie, czy osobno, jest tylko waszym wyborem
                        i zmiany nie sa podejrzane - trzeba skalkulowac, co sie Wam bardziej oplaca.
                        Nie ma znaczenia, ze Ty pracowałas tylko czesc roku, maz cały.
                      • nchyb Re: czy jest mama która rozlicza pit? 05.01.06, 07:17
                        > 4 lata rozliczamy się razem a w piątym roku osobno to nie podejrzane?
                        Nic nie będzie podejrzane, możesz co roku zmieniać formę rozliczania, to jest
                        po prostu Twoje prawo i Twój wybór...

> Aha i jeszcze jedna rzecz. Ja pracowałam krótko, nie cały rok, mąz cały, więc
                        > wszystko jest jak napisałyście?
                        Jak to już Ci napisały dziewczyny, to nie ma znaczenia, mogłaś jeden dzień
                        pracować w roku, osiągnąć dochód za ten jeden dzień i możesz się z mężem ciężko
                        pracującym przez 365 dni rozliczyć...
                    • filipianka Re: czy jest mama która rozlicza pit? 06.01.06, 10:34
                      Czy możesz sprecyzować kiedy nie opłaca się rozliczać razem? Pomijam już
                      oczywistą wygodę (1 PIT a nie 2), ale ja nie widzę opcji kiedy się to nie
                      opłaca (bo że nie zawsze można to OK).
                      Nawet jak jedno zarabia wcale lub mało a drugie zarabia i mają ulgi to jaka
                      jest różnica czy się rozliczą razem czy osobno? Tyle samo ulg wykorzystają a
                      reszta przejdzie na następny rok. Jaką widzisz różnicę?
    • topolania Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 20:12
      Od kilku lat wypelniam PIT, korzystajac z programu firmy IPS. Moze zechcesz
      skorzystac. W zalaczeniu link do strony, na ktorej znajduja sie pliki do
      zainstalowania tego programu:
      pit.dobry.pl/index.php?plik=pliki
    • escribir Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 20:18
      Wspólne rozliczanie opłaca się gdy małżonkowie sa w różnych progach
      podatkowych, albo któryś z nich nie osiąga żadnych dochodów.
      Dochody sumujesz, podstawę do opodatkowania dzielisz na 2, wyliczasz do tego
      podatek według skali, a następnie podatek mnożesz razy 2. Od tego odejmujesz
      zdrowotne - no i te ulgi które odliczasz od podatku.
      Jesli do tej pory rozliczaliście się wspólnie, to i tak teraz mozecie osobno-
      nie ma problemu. Wspólne rozliczanie to prawo a nie obowiązek.
      • elizas2 Re: escribir 05.01.06, 13:06
        Czy ty może pracujesz w księgowości?
        • escribir Re: escribir 05.01.06, 13:42
          Pracuję wink
          • elizas2 Re: escribir 05.01.06, 15:51
            Piszę na priva wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka