ewelinap4 04.01.06, 09:45 mam pytanie, wiem ze jest zwrot pobranej zaliczki, ja mam, mąz tez ,czy to znaczy ze zaliczki się sumuje i otrzymujemy zwrot? czy wybiera się korzystniejszą? jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
twinmama76 Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 09:58 eeee nie bardzo wiem, o co chodzi Jak rozliczasz sie razem z małżonkiem szanownym, to wasze dochody sie sumują (minus odliczenia od dochodu), od tego oblicza sie podatek i odejmuje sumę pobranych zaliczek oraz odliczenia od podatku . To tak w skrócie. Jeżeli rozliczacie sie osobno, to takżde z was wylicza swój PIT i dostaje swój zwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinap4 Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 10:02 twinmama76 napisała: > eeee nie bardzo wiem, o co chodzi > Jak rozliczasz sie razem z małżonkiem szanownym, to wasze dochody sie sumują > (minus odliczenia od dochodu), od tego oblicza sie podatek i odejmuje sumę > pobranych zaliczek oraz odliczenia od podatku . To tak w skrócie. > Jeżeli rozliczacie sie osobno, to takżde z was wylicza swój PIT i dostaje swój > zwrot. tak, razem się rozliczamy, tylko chodzi o te zaliczki, czy jest jakiś zwrot, czt razem się sumuje czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 10:09 jeżeli ty miałaś dochód i mąż miał dochód, to się te dochody sumuje. Podobnie z zaliczkami, jego zaliczki i twoje zaliczki też się dodaje... A potem się te wszystkie zaliczki odejmuje od należnego wam obojgu podatku i różnica będzie albo niedopłatą, albo nadpłatą, a może i wyjdzie na zero... Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 10:14 Ale pamiętaj o progu, powyżej którego czegoś tam (chyba własnie zaliczki) nie możesz już odliczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinap4 Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 10:16 cruella napisała: > Ale pamiętaj o progu, powyżej którego czegoś tam (chyba własnie zaliczki) nie > możesz już odliczyć. > szkoda ze nie moze wypowiedziec sie osoba która sie tym zajmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 10:48 ja sie zajmuję dziewczyny dobrze piszą. I Ty i mąż uzyskaliście jakieś przychody, rozliczacie się razem. Od przychodów odejmuje się składki na ub. społeczne i koszty uzyskania przychodu. W ten sposób powstają dochody. Dochody sumujecie bo rozliczacie się wspólnie. Od łącznej kwoty dochodu oblicza się jeden podatek dochodowy wg skali podatkowej. Od kwoty podatku odejmuje się składki na ub. zdrowotne i ew. inne odliczenia (np. ulgi remontowe). Uzyskany wynik to podatek jaki razem powinniście zapłacić za cały rok. Ale ponieważ w ciągu roku wpłacaliście zaliczki na ten podatek (robił to za Was pracodawca), trzeba teraz porównać wpłacone zaliczki z obliczonym podatkiem. Jeżeli Wasze łączne zaliczki przekroczyły obliczony podatek otrzymacie zwrot nadpłaconej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 10:59 no przecież się wypowiedziałam. Może napisz konkretnie, czego nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 11:18 dokładnie tak jak pisze szymanka. Z tym że czasami bardziej opłaca rozliczać się wspólnie razem z małżonkiem ale to w przypadku, gdy jedna z współmałżonków nie pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 11:37 > , gdy jedna z współmałżonków > nie pracuje Albo oboje pracują, lecz osiągają rózne dochody, z różnych progów podatkowych... Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 11:49 a czasami nie opłaca się rozliczac wspólnie najczęściej wtedy, gdy jeden z małzonków nie ma żadnych albo bardzo niskie dochody i jednocześnie wystepują ulgi w podatku. Po prostu brakuje podatku do zwrotu - ulga przewyższa podatek, warto więc rozważyć wszystkie mozliwości Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 12:32 no i mamy wszystkie trzy możliwości sama usiądż i policz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinap4 Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 14:12 szymanka napisała: > a czasami nie opłaca się rozliczac wspólnie > najczęściej wtedy, gdy jeden z małzonków nie ma żadnych albo bardzo niskie > dochody i jednocześnie wystepują ulgi w podatku. Po prostu brakuje podatku do > zwrotu - ulga przewyższa podatek, warto więc rozważyć wszystkie mozliwości ok, zawsze rozliczaliśmy się razem, czy osobno czy razem to nie będzie problemu? czy podejrzanie by było. Ja tam nie zamierzam nic kombinowac, ale jak 4 lata rozliczamy się razem a w piątym roku osobno to nie podejrzane? Aha i jeszcze jedna rzecz. Ja pracowałam krótko, nie cały rok, mąz cały, więc wszystko jest jak napisałyście? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 20:33 To, czy rozliczacie sie wspolnie, czy osobno, jest tylko waszym wyborem i zmiany nie sa podejrzane - trzeba skalkulowac, co sie Wam bardziej oplaca. Nie ma znaczenia, ze Ty pracowałas tylko czesc roku, maz cały. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: czy jest mama która rozlicza pit? 05.01.06, 07:17 > 4 lata rozliczamy się razem a w piątym roku osobno to nie podejrzane? Nic nie będzie podejrzane, możesz co roku zmieniać formę rozliczania, to jest po prostu Twoje prawo i Twój wybór... > Aha i jeszcze jedna rzecz. Ja pracowałam krótko, nie cały rok, mąz cały, więc > wszystko jest jak napisałyście? Jak to już Ci napisały dziewczyny, to nie ma znaczenia, mogłaś jeden dzień pracować w roku, osiągnąć dochód za ten jeden dzień i możesz się z mężem ciężko pracującym przez 365 dni rozliczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: czy jest mama która rozlicza pit? 06.01.06, 10:34 Czy możesz sprecyzować kiedy nie opłaca się rozliczać razem? Pomijam już oczywistą wygodę (1 PIT a nie 2), ale ja nie widzę opcji kiedy się to nie opłaca (bo że nie zawsze można to OK). Nawet jak jedno zarabia wcale lub mało a drugie zarabia i mają ulgi to jaka jest różnica czy się rozliczą razem czy osobno? Tyle samo ulg wykorzystają a reszta przejdzie na następny rok. Jaką widzisz różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
topolania Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 20:12 Od kilku lat wypelniam PIT, korzystajac z programu firmy IPS. Moze zechcesz skorzystac. W zalaczeniu link do strony, na ktorej znajduja sie pliki do zainstalowania tego programu: pit.dobry.pl/index.php?plik=pliki Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: czy jest mama która rozlicza pit? 04.01.06, 20:18 Wspólne rozliczanie opłaca się gdy małżonkowie sa w różnych progach podatkowych, albo któryś z nich nie osiąga żadnych dochodów. Dochody sumujesz, podstawę do opodatkowania dzielisz na 2, wyliczasz do tego podatek według skali, a następnie podatek mnożesz razy 2. Od tego odejmujesz zdrowotne - no i te ulgi które odliczasz od podatku. Jesli do tej pory rozliczaliście się wspólnie, to i tak teraz mozecie osobno- nie ma problemu. Wspólne rozliczanie to prawo a nie obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś