aniald1 04.02.06, 16:36 Dziewczyny, wiecie może czy będąc na wychowawczym mozna osiągnąć jakiś dochód (np. z prowadzenia wł. działalności)? Może jakis link do przepisu bo nie moge znaleźć. Z góry dziekuję Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majca1 Re: macierzyński a dochód - pomocy!!! 04.02.06, 18:00 macierzyński czy wychowawczy? Odpowiedz Link Zgłoś
aniald1 WYCHOWAWCZY a nie macierzyński :-)))) 04.02.06, 19:26 chciałam szybko i stąd pomyłka - chodzi oczywiście o WYCHOWAWCZY. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska1968 Re: WYCHOWAWCZY a nie macierzyński :-)))) 04.02.06, 20:47 oczywiscie nie wolno przekroczyc 504 na osobe Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: macierzyński a dochód - pomocy!!! 04.02.06, 20:49 możesz pracować, ale jeśli praca nie koliduje z opieka nad dzieckiem. Dochód mozesz mieć, ale jeśli wspólnie z małzonkiem przekroczysz te 504 na osobe, to stracisz zasiłek. o co dokładniej ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
jarzebina_cz Re: macierzyński a dochód - pomocy!!! 04.02.06, 21:04 inia25 napisała: > możesz pracować, ale jeśli praca nie koliduje z opieka nad dzieckiem. A jeśli ktoś nie ma zasiłku wychowawczego i chce dorobić??? Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: macierzyński a dochód - pomocy!!! 04.02.06, 21:25 Jeżeli zapewniasz opieke dziecku (nie żłobek), to możesz na zlecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
majca1 Re: macierzyński a dochód - pomocy!!! 05.02.06, 09:27 ależ bzdury. Możesz podjąć dodatkowe zatrudnienie jezeli nie koliduje to ze sprawowaniem osobistej opieki nad dzieckiem. Więc, jesli w tym czasie kiedy mogłabyś pracować przychodzi babcia to nie mozesz podjąć pracy. W praktyce wygląda to tak ze nie możesz podjąć pracy w godzinach w których bys pracowała gdybyś nie była na wychowawczym. Mozesz spokojnie prowadzić działalność gospodarcza jesli dziecko jest obok ciebie, podjąć zatrudnienie po godzinach (kiedy tatuś np wraca z pracy) lub w weekendy. Kwota ma znaczenie tylko w przypadku gdy pobierasz zasiłek. Jeśli jednak dodatkowa praca nie jest umowa o dzieło tylko np zlecenie czy działalność gospodarcza odprowadzasz składki zus. Więcej znajdziesz na forum "prawo i pieniądze". W Wyszukiwarce. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: macierzyński a dochód - pomocy!!! 05.02.06, 10:20 majca1 napisał: > ależ bzdury. Możesz podjąć dodatkowe zatrudnienie jezeli nie koliduje to ze > sprawowaniem osobistej opieki nad dzieckiem. Więc, jesli w tym czasie kiedy > mogłabyś pracować przychodzi babcia to nie mozesz podjąć pracy. W praktyce > wygląda to tak ze nie możesz podjąć pracy w godzinach w których bys pracowała > gdybyś nie była na wychowawczym. Mozesz spokojnie prowadzić działalność > gospodarcza jesli dziecko jest obok ciebie, podjąć zatrudnienie po godzinach > (kiedy tatuś np wraca z pracy) lub w weekendy. Kwota ma znaczenie tylko w > przypadku gdy pobierasz zasiłek. Jeśli jednak dodatkowa praca nie jest umowa o > dzieło tylko np zlecenie czy działalność gospodarcza odprowadzasz składki zus. > Więcej znajdziesz na forum "prawo i pieniądze". W Wyszukiwarce. Pozdr. i to jest własnie cała prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
aniald1 do inia25 :-))) 04.02.06, 22:53 Chodzi mi konkretnie o taką sytuację. Jestem na wychowawczym (nie mam żadnego zasiłku ale jestem oczywiście ubezpieczona) a myslę o założeniu własnej działalności. Spokojnie zapewnię opiekę dziecku. Zastanawiam się czy jest to możliwe - być na wychowawczym i prowadzić firmę. Takie dwa w jednym. inia25 napisała: > możesz pracować, ale jeśli praca nie koliduje z opieka nad dzieckiem. > Dochód mozesz mieć, ale jeśli wspólnie z małzonkiem przekroczysz te 504 na > osobe, to stracisz zasiłek. > o co dokładniej ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
tuptus001 Re: do inia25 :-))) 05.02.06, 00:12 aniald1 napisała: > Chodzi mi konkretnie o taką sytuację. Jestem na wychowawczym (nie mam żadnego > zasiłku ale jestem oczywiście ubezpieczona) a myslę o założeniu własnej > działalności. Spokojnie zapewnię opiekę dziecku. Zastanawiam się czy jest to > możliwe - być na wychowawczym i prowadzić firmę. Takie dwa w jednym. Tak, jest to możliwe. I stosowane w praktyce przez wiele osób. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: do inia25 :-))) 05.02.06, 01:18 kochana nie jest tak łatwo. Moja koleżanka musiała zrezygnować z prowadzenia własnej działalności (jest kosmetyczką) - ubezpieczona przy mężu. Nie jest możliwa twoja opcja w naszych realiach - aby być na urlopie wychowawczym musisz spełniać pewne kryteria (np 504 netto). Jeżeli nie masz żadnego zasiłku to nie jest wcale wychowawczy - wystarczy że się zarejestrujesz jako bezrobotna w PUP i już "leci" ubezpieczenie albo mąż ma umowę o pracę. Natomiast, jeżeli chcesz przejść na własną działalność - musisz ubezpieczenie opłacać sobie sama i nie jest to mało. A to krótki link wiadomosci.onet.pl/1234421,0,0,10737,przeglad.html Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: do inia25 :-))) 05.02.06, 10:18 aga55jaga napisała: > kochana nie jest tak łatwo. Moja koleżanka musiała zrezygnować z prowadzenia > własnej działalności (jest kosmetyczką) - ubezpieczona przy mężu. moja szwagierka tez jest kosmetyczka, ma wlasna dzialalnosc i jak jej sie skonczy macieynski, to idzie na wychowawczy. > Nie jest możliwa twoja opcja w naszych realiach - aby być na urlopie > wychowawczym musisz spełniać pewne kryteria (np 504 netto). bzdura, na wychowawczy moze isc Kazdy, zarowno mama jak i tata, a te 504 zł to jest jedynie kryterium do otrzymywania zasiłku. Jeżeli nie masz > żadnego zasiłku to nie jest wcale wychowawczy - wystarczy że się zarejestrujesz > > jako bezrobotna w PUP i już "leci" ubezpieczenie albo mąż ma umowę o pracę. mozesz byc na wychowawczym, bez prawa do zasiłku i jestes nadal ubezpieczona. Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: do inia25 :-))) 05.02.06, 10:19 aniald1 napisała: > Chodzi mi konkretnie o taką sytuację. Jestem na wychowawczym (nie mam żadnego > zasiłku ale jestem oczywiście ubezpieczona) a myslę o założeniu własnej > działalności. Spokojnie zapewnię opiekę dziecku. Zastanawiam się czy jest to > możliwe - być na wychowawczym i prowadzić firmę. Takie dwa w jednym. > teoretycznie mozesz jak najbardziej, zapytaj tylko w ZUSie jak to jest, jesli dopiero co chcesz taka firme załozyc, bo tu moga miec różne przepisy. tego nie jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
beta73 Re: macierzyński a dochód - pomocy!!! 05.02.06, 11:24 jeżeli jesteś na urlopie wychowawczym i pobierasz zasiłek to nie możesz osiągać żadnego dochodu(tydzień temu pytałam w zusie) natomiast jeżeli jesteś na urlopie wychowawczym bez prawa do zasiłku, to automatycznie jesteś nadal ubezpieczona przez zakład pracy(skoro jesteś na urlopie wych. to znaczy że posiadasz zatrudnienie). Nie wiem jak jest z działalnością i byciem na urlopie, bo warunkiem bycia na wych., jest opieka nad dziećmi. Więcej przeczytasz na stronie www.zus.pl zakładce: świadczenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniald1 Podsumowanie :-)))) 05.02.06, 12:36 Podsumowując: posiadam zatrudnienie - obecnie jestem na wychowawczym, nie przysługuje mi żaden zasiłek a myslę o założeniu firmy pozostając na wychowawczym (opłacane byłoby ubezpieczenie) ale coś mi się wydaje, że nawet gdybym mogła prowadzić działalność to i tak pewnie dodatkowy Zus trzeba byłoby płacić. Zapytam W ZUSie. Dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: Podsumowanie :-)))) 05.02.06, 21:57 według mnie w takiej sytuacji (jak masz zatrudnienie w jakiejs firmie, poza swoja działalnością) bedziesz musiała opłacać tylko skłądki chorobowe, coś około 80 zł za miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
aniald1 Re: Podsumowanie :-)))) 05.02.06, 22:02 Wiem, że osoba pracująca na etacie mająca działalnośc musi dodatkowo zapłacić tylko zdrowotne czy chorobowe (dokładnie nie pamietam) - coś. ok.170zł. Zastanawia mnie czy są jakieś limity w przychodzie w momencie gdy jestem na wychowawczym (może w jakimś momencie wychowawczy zostanie mi zawieszony/zakończony???). Czy o tym, że ewentualnie założę działalność musi wiedzieć mój szef?? i czy ma szansę się o tym dowiedzieć. inia25 napisała: > według mnie w takiej sytuacji (jak masz zatrudnienie w jakiejs firmie, poza > swoja działalnością) bedziesz musiała opłacać tylko skłądki chorobowe, coś > około 80 zł za miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś