Dodaj do ulubionych

MACIERZYŃSKI ZASIŁEK

13.02.06, 17:17
ile czasu czekałyście? Ja urodziłam 27 grudnia i powiedziano mi dzisiaj ze
dostane pierwsze pieniądze dopiero 27 lutego. Moje dokumenty do ZUSU wysłała
firma.
Aż gadać mi się nie chce. Nie bede mówić co oznacza brak kasy przez prawie 3
m-ce.
Ci ludzie nie maja głowy. Po prostu przelew sobie czeka .....
Obserwuj wątek
    • kasiadove Re: MACIERZYŃSKI ZASIŁEK 13.02.06, 17:45
      Co Ty mówisz Ja dostałam natychmiast jak pensję
      • binia19 Re: MACIERZYŃSKI ZASIŁEK 13.02.06, 19:13
        Ja też dostałam odrazu. Przelew na konto wtedy kiedy pensja, to znaczy zamiast pensji. Dopytaj się dokładnie, bo ktoś Cię chyba wprowadził w błąd. Za trzy miesiące to możesz dostać zasiłek wychowawczy jak będziesz na urlopie wychowawczym bezpłatnym.
    • dariastanislawczyk Re: MACIERZYŃSKI ZASIŁEK 13.02.06, 19:31
      Jeśli Towja firma zatrudnia powyżej 20 osób, powinnaś dostać pieniądze w tym
      samym czasie co wypłatę.Pieniadze te powinny być wysłane do Ciebie przez
      pracodawcę <on natomiast rozlicza sie sam z ZUS'em>. Natomiast jeżeli w firmie,
      w której pracujesz jest poniżej 20 osób, wtedy wypatę ZUS przesyła bezpośrednio
      Tobie, przekazem pocztowym. ZUS na przesłanie pieniędzy ma 30 dni od dnia
      przesłania przez pracodawcę pelnej dokumentacji <mam na myśli L-4>. Oczywiście
      ZUS mówi, że robią to jak najszyciej, jednakże nie zawsze syty potrafi zrozumieć
      głodnego i te ich deklaracje czasami są mrzonkami <sama zawsze dość długo
      czekałam na wypłatę>. Proponuję Ci przejść sie do ZUS'u aby podać im swój numer
      konta bankowego, wtedy bezpośredni kasę Ci będę przesyłać na konto, ominiesz
      wtedy usługę Poczty Polskiej, która tez ma wiele do życzenia <przetrzymują kasę>
      !
      • ggosiek Re: MACIERZYŃSKI ZASIŁEK 14.02.06, 09:18
        A ja stanę w obronie Zus-u. Jestem księgową i kiedy poszłam na zwolnienie i
        macierzyński zostały zatrudnione na moje miejsce dwie paniusie. Urodziłam 28
        lipca dokumenty do firmy dostarczono 2 sierpnia (mialam potwierdzenie). Czekam
        na macierzyński i czekam w końcu nie wytrzymałam i we wrześniu zadzwoniłam do
        ZUS-u. Okazało się że nie dostały moich dokumentów. Wtedy wybuchłam zadzwoniłam
        do firmy, moje zastępczynie wprowadziły mojego szefa w błąd stwierdziły że
        dokumenty są dawno wysłane, że pojadą do ZUS-u i bedą wyjaśniać. Ja w szoku
        moje dokumenty zaginęły za tydzień chrzest, a do tego będę musiała znowu
        zdobywać oryginały. Po 1,5 tygodnia zadzwoniłam do ZUS-u co w mojej kwesti się
        wyjaśniło. Okazało się że moje dokumenty sie odnalazły i że panie z zasiłków
        mogą mi udowodnić że wpłynęły dopiero 28 września bo mają do każdego dokumentu
        potwierdzenie z poczty. Po rozmowie z panią z zus powiedziała mi że związku z
        tym że jestem do tyłu 2,5 miesiaca, zrobią mi wyjątek i nie będą czekać 30 dni,
        obowiązującego na wypłatę. I co, dokładnie po tygodniu od rozmowy dostalam
        wyrównanie za 2,5 miesiąca. W zus-ie też pracują ludzie i czasami potrafią
        wywiązywać sie ze swoich obowiazków.
        • agular Re: MACIERZYŃSKI ZASIŁEK 14.02.06, 10:21

--ja urodzilam 7 sierpnia i dostalam zasilek z Zusu dopiero pod koniec
          pażdziernika oczywiscie z wyrownaniem
          Agnieszka
          • agular Re: MACIERZYŃSKI ZASIŁEK 14.02.06, 10:23

--Podanie o zasilek wychowawczy zlozylam na poczatku stycznia i dostane go
            dopiero pod koniec lutego :0 nikt sie nie martwi ze mozesz nie miec
            kasy ...POLSKA
            Agnieszka
      • gusia18 Re: MACIERZYŃSKI ZASIŁEK 14.02.06, 15:55
        wlasnie nie zatrudnia 20 osob........
      • gusia18 Re: MACIERZYŃSKI ZASIŁEK 14.02.06, 15:57
        dałam im nr konta, przelew lezy i czeka w zusie, mam informacje ze kase dostane
        dopiero za 2 tygodnie, wlasnie wtedy mija 30 dni.
    • driadea Wyłącz Capslocka - nie krzyczmy bez powodu :) 15.02.06, 17:52
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka