anet22 15.02.06, 12:05 Drogie mamy! Czy ktoś wie na pewno czy wydatki poniesione na internet odliczamy za cały 2005 rok, czy dopiero od kwietnia, czyli od momentu, kiedy ustawa weszła w życie? Proszę o pomoc kogoś doświadczonego. Dziękuję Anet Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajka1 Re: Odliczyć wydatki na internet 15.02.06, 12:58 Począwszy od 1 stycznia 2005r. podatnikowi przysługuje prawo do odliczenia od dochodu wydatków ponoszonych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760zł. Odpowiedz Link Zgłoś
july.29 Re: Odliczyć wydatki na internet 15.02.06, 13:02 ważne: podstawą odliczenia jest faktura za usługę dostawy internetu. Same rachunki nie wystarczą. j. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: Odliczyć wydatki na internet 15.02.06, 13:16 jezeli ja mam rachunek a na nim pisze faktura vat, to wystarczy czy nie? a jezeli placilam przez internet i wydrukuje to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
july.29 Re: Odliczyć wydatki na internet 15.02.06, 13:21 edycia274 napisała: > jezeli ja mam rachunek a na nim pisze faktura vat, to wystarczy czy nie? a > jezeli placilam przez internet i wydrukuje to wystarczy? ---- niestety nie wiem Ja mam rachunki za opłaty miesięczne i to nie wystarczy. A faktury mój dostawca netu nie może wystawić. j. Odpowiedz Link Zgłoś
majca1 Re: Odliczyć wydatki na internet 15.02.06, 14:14 podstawą odliczenia jest faktura (bo tam jest napisany nabywca i adres) a zapłata nie ma z odliczeniem nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Odliczyć wydatki na internet 16.02.06, 10:47 majca1 napisał: > podstawą odliczenia jest faktura (bo tam jest napisany nabywca i adres) a > zapłata nie ma z odliczeniem nic wspólnego. nie do końca prawda co do faktury: 1. musi być imienna na osobę, która chce odliczyc internet 2. musi zawierać pozycję dotycząca internetu (np. TPSA wystawia fakturę na któej jest pozycja internet) 3. odliczamy TYLKO internet - jeśli faktura jest na kilka pozycji (np. internet, telefon) odliczamy TYLKo POZYCJĘ internet 4. faktura musi być zapłacona - potwierdzenie z banku internetowego może być - podstawą odliczenia jest faktura, ale odliczamy wydatki PONIESIONE (poniesione = zapłacone) wiem co mówię Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Odliczyć wydatki na internet 16.02.06, 10:54 o, na dowód, że faktura MUSI być zapłacona: Pismo Zastępcy Dyrektora Departamentu Podatków Bezpośrednich z dnia 25 lutego 2005 r., Nr PB5/MC-033-29-368/05, w sprawie tzw. ulgi internetowej Zgodnie z art. 26 ust. 1 pkt 6a i ust. 7 pkt 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.), warunkiem skorzystania z tzw. ulgi internetowej przez podatników podatku dochodowego od osób fizycznych jest: 1) poniesienie przez podatnika wydatku z tytułu użytkowania sieci Internet w lokalu (budynku) będącym jego miejscem zamieszkania, oraz 2) udokumentowanie przedmiotowego wydatku fakturą w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług, a co za tym idzie posiadanie przez podatnika zapłaconej faktury z widniejącym na niej jego imieniem i nazwiskiem (jako nabywcy usługi). faktura musi być zapłacona Odpowiedz Link Zgłoś
anet22 Re: Odliczyć wydatki na internet 15.02.06, 16:42 Dzięki Ajko za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
urbanska_a Re: Odliczyć wydatki na internet 21.02.06, 09:30 to ja jeszcze poprosze by wytłumaczyć czy odliczamy od całej kwoty (czyli brutto) czy tylko od kwoty vat? no i odliczamy 19% tej kwoty, tak? (tak to jest jak sie siedzi na wychowawczyzm 3 lata) Odpowiedz Link Zgłoś