anikad1 03.07.06, 12:34 Jak to jest u Was? Kiedy dostajecie pieniadze na konto? Czy zdarzają się opóźnienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawka1 Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 13:13 Niedawno pytałam o to samo, bo dwie "wyplaty" dostałam wyjątkowo punktualnie - dzień po terminie upływu zwolnienia, a trzecia w ogóle nie przyszła... No i co się okazało? Księgowa nie dostarczyła mojego zwolnienia do ZUS-u, i teraz nie wiem, czy w ogóle dostanę pieniądze... Podobno wyrównają mi w przyszłym miesiącu, ale na razie jestem bez pieniędzy. I to nie ze swojej winy Pilnuj zatem księgowej))) Odpowiedz Link Zgłoś
hannabartek Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 13:19 ZUS (zależy który oczywiście) płaci swoim trybem. Mnie zazwyczaj nie płacił "na czas". Ja było poważne opóźnienie, to po prostu dzwoniłam i pytałam się kiedy będą pieniążki. Niestety do ZUSu trzeba płacić na czas ale to działa tylko w jedną stronę Odpowiedz Link Zgłoś
aintha Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 13:45 Ja się cały czas zastanawiam, dlaczego Wam płaci ZUS? Jesteście bezrobotne? Mnie przelewa pracodawca, a potem potrąca to sobie z Zusu ------------------------------ Nasza Fasolka Fasolkowo-Filmowo Odpowiedz Link Zgłoś
anikad1 Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 13:50 Ja bezrobotna nie jestem, ale moja firma zatrudnia poniżej 20 osób Odpowiedz Link Zgłoś
iwkabieniek Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 15:22 a ja dostałam kase dopiero po 3 m-cach walki z ZUS-em. Wg mnie powinni ta cała firmę "zlustrować" ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 17:19 Ja też się zawsze naczekałam na pieniądze,nie raz musiałam zadzwonić by upomnieć się o swoje.ZUS`u nie obchodzi czy człowiek ma za co żyć czy nie.Nieciekawa instytucja! Odpowiedz Link Zgłoś
aintha Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 18:09 Ok, to teraz Mi pomóżcie. Bo jednak okazało się, że Wy macie rację, a nie moja ******* księgowa . W jaki sposób załątwiłyście, że przelewają Wam na konto????? A nie wysyłają na adres???? Pls help ------------------------------ Nasza Fasolka Fasolkowo-Filmowo Odpowiedz Link Zgłoś
anikad1 Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 19:36 aintha napisała: > Ok, to teraz Mi pomóżcie. Bo jednak okazało się, że Wy macie rację, a nie > moja ******* księgowa . > W jaki sposób załątwiłyście, że przelewają Wam na konto????? A nie wysyłają na > adres???? Pls help > ------------------------------ > Nasza Fasolka > Fasolkowo-Filmowo Wysłałam do nich poleconym prośbę o przelewy na podane konto. Odpowiedz Link Zgłoś
agatkach Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 20:16 Nie wiem co zrobiła twoja księgowa ale powinna zgłosić na specjalnym druku informacje o twoim numerze konta do ZUS który obsługuję waszą firmę , powinna to przesłać razem ze zwolnieniem gdzie łączna ilość dni przekracza 33 dni ZUS płaci po 33 dniach zwolnienia nawet jak wcześniej miałaś zwolnienie nie koniecznie ciążowe ( w danym ) roku , Wyjątkowo jeżeli zakład zatrudnia powyżej 20 pracowników wtedy wypłaca zakład pracy a sam rozlicza się z zusem. Pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 22:46 Ja nigdy nie dostałam pieniązków punktualnie, rekordem było 1,5 miesięczne opóźnienie pierwszej wypłaty (mówię o zasiłku macierzyńskim, bo nie byłam na zwolnieniu lekarskim), bo moja księgowa nie wysłała im jakiegoś papieru i oni czekali na dosłanie, potem czekali na termin wypłąt (u nich wypłaty wychodza 2x w miesiącu). I nigdy nie dostałam kasy na konto, zawsze przychodził przekaz pocztowy, a że mój listonosz nie nosił pieniędzy, to musiałam swoje odstać w kolejce na poczcie z dzieciakiem płaczącym w wózku. Odpowiedz Link Zgłoś
mawo84 Re: czy ZUS płaci na czas? 05.07.06, 14:50 u mnie również wpłaty nie były na czas,więc zadzwoniłam do ZUS-u(mieszkam w innym mieście niż pracodawca). dowiedziałam się, że oni po otrzymaniu wszystkich dokumentów od księgowej mają 30 dni na przesłanie pieniążków. Odpowiedz Link Zgłoś