Dodaj do ulubionych

czy ZUS płaci na czas?

03.07.06, 12:34
Jak to jest u Was? Kiedy dostajecie pieniadze na konto? Czy zdarzają się
opóźnienia?
Obserwuj wątek
    • kawka1 Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 13:13
      Niedawno pytałam o to samo, bo dwie "wyplaty" dostałam wyjątkowo punktualnie -
      dzień po terminie upływu zwolnienia, a trzecia w ogóle nie przyszła... No i co
      się okazało? Księgowa nie dostarczyła mojego zwolnienia do ZUS-u, i teraz nie
      wiem, czy w ogóle dostanę pieniądze... Podobno wyrównają mi w przyszłym
      miesiącu, ale na razie jestem bez pieniędzy. I to nie ze swojej winysad Pilnuj
      zatem księgowejsmile)))
      • hannabartek Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 13:19
        ZUS (zależy który oczywiście) płaci swoim trybem. Mnie zazwyczaj nie płacił "na
        czas". Ja było poważne opóźnienie, to po prostu dzwoniłam i pytałam się kiedy
        będą pieniążki. Niestety do ZUSu trzeba płacić na czas ale to działa tylko w
        jedną stronę wink
        • aintha Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 13:45
          Ja się cały czas zastanawiam, dlaczego Wam płaci ZUS? Jesteście bezrobotne? Mnie
          przelewa pracodawca, a potem potrąca to sobie z Zusu
          ------------------------------
          Nasza Fasolka
          Fasolkowo-Filmowo
          • anikad1 Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 13:50
            Ja bezrobotna nie jestem, ale moja firma zatrudnia poniżej 20 osób smile
            • iwkabieniek Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 15:22
              a ja dostałam kase dopiero po 3 m-cach walki z ZUS-em. Wg mnie powinni ta cała
              firmę "zlustrować" ;-D
              • mamagai Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 17:19
                Ja też się zawsze naczekałam na pieniądze,nie raz musiałam zadzwonić by upomnieć
                się o swoje.ZUS`u nie obchodzi czy człowiek ma za co żyć czy nie.Nieciekawa
                instytucja!
    • aintha Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 18:09
      Ok, to teraz Mi pomóżcie. uncertain Bo jednak okazało się, że Wy macie rację, a nie
      moja ******* księgowa uncertain.
      W jaki sposób załątwiłyście, że przelewają Wam na konto????? A nie wysyłają na
      adres???? Pls help sad
      ------------------------------
      Nasza Fasolka
      Fasolkowo-Filmowo
      • anikad1 Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 19:36
        aintha napisała:

> Ok, to teraz Mi pomóżcie. uncertain Bo jednak okazało się, że Wy macie rację, a nie
        > moja ******* księgowa uncertain.
        > W jaki sposób załątwiłyście, że przelewają Wam na konto????? A nie wysyłają na
        > adres???? Pls help sad
        > ------------------------------
        > Nasza Fasolka
        > Fasolkowo-Filmowo

Wysłałam do nich poleconym prośbę o przelewy na podane konto.
        • agatkach Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 20:16
          Nie wiem co zrobiła twoja księgowa ale powinna zgłosić na specjalnym druku
          informacje o twoim numerze konta do ZUS który obsługuję waszą firmę ,
          powinna to przesłać razem ze zwolnieniem gdzie łączna ilość dni
          przekracza 33 dni
          ZUS płaci po 33 dniach zwolnienia nawet jak wcześniej miałaś zwolnienie
          nie koniecznie ciążowe ( w danym ) roku , Wyjątkowo jeżeli zakład zatrudnia
          powyżej 20 pracowników wtedy wypłaca zakład pracy a sam rozlicza się z
          zusem.
          Pozdrawiam
          Agata
    • budzik11 Re: czy ZUS płaci na czas? 03.07.06, 22:46
      Ja nigdy nie dostałam pieniązków punktualnie, rekordem było 1,5 miesięczne
      opóźnienie pierwszej wypłaty (mówię o zasiłku macierzyńskim, bo nie byłam na
      zwolnieniu lekarskim), bo moja księgowa nie wysłała im jakiegoś papieru i oni
      czekali na dosłanie, potem czekali na termin wypłąt (u nich wypłaty wychodza 2x
      w miesiącu). I nigdy nie dostałam kasy na konto, zawsze przychodził przekaz
      pocztowy, a że mój listonosz nie nosił pieniędzy, to musiałam swoje odstać w
      kolejce na poczcie z dzieciakiem płaczącym w wózku.
      • mawo84 Re: czy ZUS płaci na czas? 05.07.06, 14:50
        u mnie również wpłaty nie były na czas,więc zadzwoniłam do ZUS-u(mieszkam w
        innym mieście niż pracodawca). dowiedziałam się, że oni po otrzymaniu
        wszystkich dokumentów od księgowej mają 30 dni na przesłanie pieniążków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka