Dodaj do ulubionych

wadliwy Peg Perego????

01.08.06, 13:33
Szukam porady. Ponad rok temu kupiłam Peg Perego A3, bo chciałam solidny i
lekki wózek. Niestety ten cud wózek okazał się wadliwy, a może ja mam takie
szczęście???. Już trzeci raz pękła aluminiowa rurka poprzeczna stabilizująca
wózek. Dwukrotnie był naprawiany w serwisie, za każdym razem twierdzono, że
będzie ok, a wogóle to moja wina bo kołysze w nim dziecko (na pewno
specjalnie chcę popsuć, zeby mi naprawiano a ja w tym czasie będe nosić
dzieciaka na barana), ale teraz minęła już gwarancja. Czy ktoś miał podobny
przypadek? Co z tym zrobić? Czy próbować przez serwis mimo wszystko? Czy może
jest gdzieś w Warszawie miejsce gdzie można taką aluminiową część naprawić??
Z góry dziękuje za pomoc, Kasia
Obserwuj wątek
    • eni.s Re: wadliwy Peg Perego???? 01.08.06, 17:35
      powinnas sprobowac w serwisie jak nie beda chcieli zrobic na gwarancji to
      dowiedz sie ile by to kosztowalo poza gwarancja moze nie bedzie drogo
      pozdrawiam
      • lila1974 Re: wadliwy Peg Perego???? 01.08.06, 17:55
        Dowiedz się u najbliższego rzecznika spraw konsumenckich (jest przy UM), jakie
        masz prawa, bo zdaje się, że obecnie każdy towar podlega reklamacji przez 2
        lata (rok producent, rok sprzedawca) za wady ukryte, a taką zdaje się być
        kiepski materiał, z ktorego wózek jest wykonany. I wcale nie musisz dysponować
        gwarancją a wystarczy dowód zakupu.
    • mk110 Re: wadliwy Peg Perego???? 02.08.06, 07:50
      Ja też kołysałam dziecko i nigdy się nic nie złamało. Miałaś chyba pecha...
    • dagal Re: wadliwy Peg Perego???? 04.08.06, 15:39
      ustawa o sprzedaży konsumenckije daje prawo do reklamowania towaru na
      niezgodnośc z umową w przeciągu 2 lat od daty zakupu, wystawczy mieć paragon
      ponadto, jeśłi wózek był nap[rawianyna gwarancji dwukrotnie, to gwanancja
      zostaje przedłużona o czas naprawy
      i rzeczywiście zadzwoń do miejskiego rzecznika konsumentów w Twojej miejscowości
      tu jest strona internetowa
      www.federacja-konsumentow.org.pl
      pozdrawiam
      • amaia Re: wadliwy Peg Perego???? 05.08.06, 11:55
        jestem też zdziwiona, ja wprawdzie mam atlantico ale kupione używane, sama już
        używam do drugiego dziecka i jest nie do zdarcia
        • magia Re: wadliwy Peg Perego???? 06.08.06, 09:42
          Nie bądź. A3 powszechnie uchodzi za jeden z nielicznych bubli PP. Atlantico i
          Pliko to przy nim wozki niesmiertelne.
    • justa500 Re: wadliwy Peg Perego???? 25.09.06, 22:41
      kasia-ha miesiąc temu w moim wózku perego A3 też mi pękła rurka pod koszem sad
      i to w dwóch miejscach! tak jakby na łączeniach tej poprzecznej rurki z bokami.
      Jeszcze nie reklamowałam, bo akurat wyjechałam za granicę. Ale oczywiście będę reklamować.
      Nie wiem czy to wada czy też mam takie szczęście...
      Pozdrawiam
      Justyna
    • anika99 Re: wadliwy Peg Perego???? 25.09.06, 23:24
      masz dwa lata
      z tytułu odpowiedzialności sprzedawcy
      najczęsciej sprzedawcy o tym nie informuja
      ale to jest
      • anika99 Re: wadliwy Peg Perego???? 25.09.06, 23:26
        Od stycznia 2003 roku obowiązuje ustawa "o szczególnych warunkach sprzedaży
        konsumenckiej". Ustawa ta w odmienny sposób reguluje zasady odpowiedzialności
        sprzedawcy za sprzedany towar wobec kupującego, będącego osobą fizyczną, która
        kupuje określoną rzecz ruchomą w celu nie związanym z działalnością zawodową
        lub gospodarczą.
        Określona rzecz ruchoma w myśl ustawy, nazywana jest towarem konsumpcyjnym.
        Ustawa o sprzedaży konsumenckiej wyłącza przepisy Kodeksu cywilnego dotyczące,
        rękojmi za wady, zastępując je tzw. "niezgodnością towaru z umową", oraz
        gwarancji.
        W myśl ustawy sprzedawca ma obowiązek udzielić kupującemu jasnych, zrozumiałych
        i niewprowadzających w błąd informacji, wystarczających do prawidłowego i
        pełnego korzystania ze sprzedanego towaru konsumpcyjnego. W szczególności
        powinien podać takie dane jak:
        -nazwę towaru,
        -określenie producenta lub importera i kraj pochodzenia towaru,
        -znak bezpieczeństwa i znak zgodności wymagane przez odrębne przepisy,
        -informacje o dopuszczeniu do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej,
        -stosownie do rodzaju towaru, określenie jego energochłonności, a także inne
        dane wskazane w odrębnych przepisach
        W/w informacje powinny się znajdować:
        1.w przypadku gdy towar jest sprzedawany w opakowaniu jednostkowym lub w
        zestawie - na towarze konsumpcyjnym lub być z nim trwale połączone
        2.w pozostałych przypadkach sprzedawca jest obowiązany umieścić w miejscu
        sprzedaży towaru informację, która może zostać ograniczona do nazwy towaru i
        jego głównej cechy użytkowej oraz wskazania producenta lub importera i kraju
        pochodzenia towaru.
        Sprzedawca jest obowiązany wydać kupującemu wraz z towarem konsumpcyjnym
        wszystkie elementy jego wyposażenia oraz sporządzone w języku polskim
        instrukcje obsługi, konserwacji i inne dokumenty wymagane przez odrębne
        przepisy.
        Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego
        wydania jest niezgodny z umową. W przypadku stwierdzenia niezgodności przed
        upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w
        chwili wydania.
        W sytuacji gdy towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może zażądać
        doprowadzenia kupionego towaru do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną
        naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub
        wymagają nadmiernych kosztów.
        Kupujący traci to uprawnienie, jeżeli przed upływem dwóch miesięcy od
        stwierdzenia niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową nie zawiadomi o tym
        sprzedawcy. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie zawiadomienia przed jego
        upływem. Dla niektórych towarów, ze względu na ich trwałość, termin ten może
        być krótszy.
        Powyższe uprawnienie nie przysługuje, gdy kupujący stwierdził niezgodność
        towaru z umową po upływie dwóch lat od wydania towaru przez sprzedawcę. W
        przypadku stwierdzenia przez kupującego niezgodności towaru konsumpcyjnego z
        umową, jego roszczenia przedawniają się z upływem jednego roku. W razie wymiany
        towaru termin ten biegnie na nowo. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz
        używana, strony mogą ten termin skrócić, jednak nie poniżej jednego roku
        Sprzedawca, który otrzymał zawiadomienie kupującego o niezgodności towaru z
        umową,zawierające żądanie nieodpłatnej naprawy albo wymiany towaru na nowy - ma
        obowiązek ustosunkować się do niego w terminie 14 dni. Zaniechanie tego
        obowiązku skutkuje uznaniem roszczeń kupującego za uzasadnione, a w związku z
        tym sprzedawca będzie zobowiązany do doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z
        umową, stosownie do żądań kupującego. Jeśli sprzedawca nie wykona uprawnień
        osoby fizycznej, kupujący ma prawo domagać się stosownego obniżenia ceny, albo
        odstąpić od umowy. To uprawnienie przysługuje także wtedy, gdy naprawa albo
        wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie
        nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj
        i stopień stwierdzonej niezgodności a także bierze się pod uwagę niedogodności,
        na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.
        Natomiast nieodpłatność naprawy i wymiana towaru oznacza, że sprzedawca ma
        również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności
        kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego
        zamontowania i uruchomienia. Jeśli sprzedawca zaspokoi roszczenia wynikające z
        niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową, może on dochodzić odszkodowania od
        któregokolwiek z poprzednich sprzedawców, jeżeli wskutek jego działania lub
        zaniechania towar był niezgodny z umową sprzedaży konsumenckiej. Do
        odpowiedzialności odszkodowawczej stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego o
        skutkach niewykonania zobowiązań. Sprzedawca jednak musi pamiętać, że i tutaj
        obowiązuje termin przedawnienia, który wynosi sześć miesięcy po zaspokojeniu
        kupującego, nie później jednak niż w dniu, w którym sprzedawca obowiązany był
        to uczynić.
        Gwarancja w myśl ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej
        Sprzedawca towaru może także udzielić gwarancji na sprzedawany towar Udzielenie
        kupującemu gwarancji następuje bez odrębnej opłaty przez oświadczenie gwaranta,
        zamieszczone w dokumencie gwarancyjnym lub reklamie, odnoszących się do towaru
        konsumpcyjnego. Gwarancja powinna określać obowiązki gwaranta i uprawnienia
        kupującego w przypadku, gdy właściwość sprzedanego towaru nie odpowiada
        właściwości wskazanej w tym oświadczeniu. Nie uważa się za gwarancję
        oświadczenia, które nie kształtuje obowiązków gwaranta. W dokumencie
        gwarancyjnym należy zamieścić:
        -podstawowe dane potrzebne do dochodzenia roszczeń z gwarancji, w tym w
        szczególności nazwę i adres gwaranta lub jego przedstawiciela
        -czas trwania i terytorialny zasięg ochrony gwarancyjnej
        -stwierdzenie, że gwarancja na sprzedany towar konsumpcyjny nie wyłącza, nie
        ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z niezgodności
        towaru z umową
        Należy pamiętać, że opisana wyżej ustawa dotyczy wyłącznie sprzedaży
        konsumenckiej, czyli sprzedaży towaru na linii sprzedawca /będący
        przedsiębiorcą/-osoba fizyczna/nie będąca przedsiębiorcą/. Do sprzedaży między
        przedsiębiorcami nadal stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego o rękojmi i
        gwarancji
    • anika99 Re: wadliwy Peg Perego???? 25.09.06, 23:28
      tu masz fajna tabelkę

www.um.gliwice.pl/index.php?id=10869/1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka