eyes69 01.08.06, 16:21 Mam do Was mile Panie pytanie. Czy ktoras z Was miala zwolnienie od poczatku ciazy az do samego konca? Czy sa problemy z ZUSem? Moze cos o tym slyszalyscie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lamatha Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 16:57 Nie, takie zwolnienie jest chyba nie mozliwe. Lekarze rozliczani sa ze zwolnien i moga dawac tylko 30 dniowe. Cala ciaza to za dlugo, bo nie masz kontroli lekarskiej, a tak musisz isc i sie pokazac. Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 17:02 Ja jestem na l-4 od początku ciązy. Nie dostałam jeszcze wezwania na komisję ZUS-owską ale wszystko jeszcze przede mną bo złożyłam papiery o zasiłek rehabilitacyjny. Pozdrawiam. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka9612 Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 17:03 Lekarz daje zwolnienie co miesiąc, ale nie możesz przekroczyć 182 dni w czasie całej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 17:04 Dodam ze zwolnienia dostaje co dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 Wniosek o świadczenie rehabilitacyjne -pomocy !!! 14.08.06, 13:10 Dziewczymy! Kiedy należy wypełnic wniosek o swiadczenie rehabilitacyjne? 182 dni zwolnienia konczy mi się ok. 15 pażdziernika. Czy taki wniosek wypełnia lekarz, czy ja sama, czy trzeba jeżdzić na jakieś komisje, czy w ciąży traktują ulgowo ?? Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 17:12 Dlaczego nie moze przekroczyc 182 dni? To gdzies jest prawnie regulowane czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania Re: Zwolnienie na calą ciazę 03.08.06, 14:45 Moze przekroczyc, ale jesli przekroczy to dostajesz kase ze swiadczen rehabilitacyjnych o to swiadczenie trzeba zlozyc papiery na miesiac przed uplywem 182 dnia zwolnienia (jesli przerwy miedzy zwolnieniami sa krotsze niz 60 dni, to czasy zwolnien sie sumuja). Kania Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 17:10 Chodzilo mi o przedluzanie zwolnienia - z miesiaca na miesiac, az do rozwiazania. Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 17:12 Jeżeli masz jakieś wskazania do przebywania na zwolnieniu to chyba nie powinno być żadnych problemów. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 17:14 Jestem na zwolnieniu juz od dwoch miesiecy. Lekarz powiedziala mi, ze moze mi dac zwolnienie na okres calej ciazy (czyli przedluzac mi je co jakis czas). Pierwsze slysze o tych 182 dniach. Aktualnie jestem w 4 miesiacu. Sam poczatek. Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 17:15 Po przekroczeniu 182 dnia zwolnienia (a konkretnie 6 tygodni wczesniej) musisz złożyć w Zus-ie wniosek o zaswiadczenie rehabilitacyjne. Potem Zus orzeka na ile przedłużyć Ci zwolnienie i co miesiąc wypłaca Ci pieniążki już bez l-4 od lekarza. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 17:17 Do ZUSU sklada sie wtedy: -wywiad zawodowy, -zaśwaidczenie od lekarza -wniosek o ten zasiłek rehabilitacyjny. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 17:20 Dziekuje Ci bardzo. Mozesz mi jeszcze powiedziec o co chodzi w tym wywiadzie zawodowym? Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 17:25 Wypełnia to pracodawca. Wpisuje tam sie m.in: -zawód wyuczony -rodzaj wykonywanej pracy -charakterystyka pracy tj, umysłowa czy psychiczna, ciężka czy lekka,jaki wymiar pracy, czego wymaga praca,itd.... -warunki pracy -czynniki szkodliwe związane ze środowiskiem pracy -data wstępnego badania -data ostatniego badania okresowego I to chyba wszystko. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 19:05 ekaczmarczyk napisała: > Po przekroczeniu 182 dnia zwolnienia (a konkretnie 6 tygodni wczesniej) > musisz złożyć w Zus-ie wniosek o zaswiadczenie rehabilitacyjne. > Potem Zus orzeka na ile przedłużyć Ci zwolnienie i co miesiąc wypłaca Ci > pieniążki już bez l-4 od lekarza. > Ewa I tu sie mylisz. Zwolnienie lekarskie nadal trzeba dostarczac do zakładu pracy. ZUS a raczej orzecznik lek. nie orzeka na jaki okres masz mieć zwolnienie ale przyznaje Ci okresowy zasiłek rehabilitacyjny, określany w miesiącach. Zwolnienia nadal wystawia lekarz prowadzący. Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
elizabeta1972 Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 19:17 Tu się mylisz - ja jestem na zasiłku rehabilitacyjnym od 17 lipca. Przyznanie takiego zasiłku jest jednocześnie stwierdzeniem faktu, że jesteś niezdolnym do pracy i nie ma potrzeby, a więcej, nie można tego potwierdzać dodatkowym zwolnieniem lekarskim. Lekarz orzecznik na komisji stwierdza przez jaki czas jesteś niezdolna /u mnie od 17.07 do 15.09, termin porodu 8.09/ i jest to decyzja jakby nadrzędna i wiążąca. Zus przesyła tą decyzję do zakładu pracy i w zależności od ilości zatrudnianych pracowników zakład lub Zus wypłaca świadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnwil Re: Zwolnienie na calą ciazę 01.08.06, 19:38 byłam na zwolnieniu... prawie całą ciąże to znaczy chyba od 8tc co miesiac donosilam do firmy l4... z zusem nie mialam problemow... po 162dniach zwolnienia nalezy zlozyc wniosek o zasilek rehabilitayjny... tez nie mialam problemu... wszystko bylo ok... nawet nie dostalam wezwania na komisje... bez niczego mi przyznali... pozdrawiam agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: Zwolnienie na calą ciazę 03.08.06, 14:07 Z jakiego powodu bylas na zwolnieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
agnwil Re: Zwolnienie na calą ciazę 03.08.06, 14:33 pracuje przy komputerze 8 godzin dziennie... i powiedzialam lekarzowi ze niestety tego nie da sie zmienic... i wystawil mi zwolnienie... oczywiscie co miesiac je ponawialam... Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Zwolnienie na calą ciazę 03.08.06, 14:15 Byłam na zwolnieniu całą ciążę ze względu na szkodliwe warunki pracy i niemożność zaoferowania mi innego stanowiska - nie szkodliwego. Zwolnienie miałam wystawiane co miesiąc od początku ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
pasikonik10 Re: Zwolnienie na calą ciazę 03.08.06, 14:29 a możesz napisać więcej- ew na priv? na ten temat... bo jestem w podobnej sytuacji i nie wiedziałam ze uznaja szkodliwe warunki w pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: Zwolnienie na calą ciazę 03.08.06, 14:30 Szkodliwe czyli jakie w Waszych przypadkach? Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania Re: Zwolnienie na calą ciazę 03.08.06, 14:49 Tak sie zastanawiam... ZUS poszedl na to? Bo wg kodeksu pracy pracodawca w takiej sytuacji powinien zwolnic Cie z obowiazku swiadczenia pracy a nie przerzucac koszty pracownika na ZUS... Kania Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Zwolnienie na calą ciazę 03.08.06, 14:58 Zus był tylko raz u pracodawcy. Sprawdzili czy naprawdę nie ma takiego stanowiska, aby było bezpieczne dla ciężarnej. Sprawdzili, potwierdzili i już żadnych problemów nie robili. Pierwszy miesiąc chorobowego płaci pracodawca, dopiero następne płaci ZUS [pod warunkiem, że w zwolnieniu jest ciągłość i nie ma dnia przerwy]- bynajmniej tak ze mną było. Odpowiedz Link Zgłoś
kania_kania Re: Zwolnienie na calą ciazę 03.08.06, 15:06 Qrcze, ale przeciez praca przy komputerze (wg oficjalnej wykladni ZUSu) nie jest przeciwskazaniem... Mojej znajomej, ktora ma firme ZUS nakazal zmienic monitor kobiecie w ciazy na LCD i juz nie bylo szkodliwych warunkow pracy. Ja tez pracuje przy kompie 8 godzin, mam LCD i moja gin uwaza, ze jest OK. Kania Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Zwolnienie na calą ciazę 03.08.06, 14:33 Pracuję jako mechanik i lakiernik samochodowy. Szkodliwość lakierów i rozpuszczalników do malowania. Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: Zwolnienie na calą ciazę 03.08.06, 14:36 Ja pracuje w sklepie i nie jestem w stanie tam wytrzymac chocby ze wzgledu na chodzace lodowki i zamrazarki. Zaczyna mi sie krecic w glowie i robi mi sie niedobrze. Po prostu masakra. Nawet zakupow wiekszych nie jestem w stanie zrobic bo uciekam ze sklepow. Wiem, ze nie sa to waruki szkodliwe, ale czy z tego powodu mozna siedziec na zwolnieniu? Aktualnie siedze na l4 bo mialam zagrozenie ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
agnwil Re: Zwolnienie na calą ciazę 03.08.06, 15:53 tak... mozesz byc na zwolnieniu.. powiedz lekarzowi ze sie poprostu zle czujesz... ze zle znosisz ciaze... ze ci jest niedobrze... ze kreci ci sie w glowie... lekarz bez problemu powinien wystawic ci zwolnienie... pozdrawiam i glowa do gory Odpowiedz Link Zgłoś
eyes69 Re: Zwolnienie na calą ciazę 03.08.06, 15:57 To, ze od lekarza zwolnienie dostane to wiem, ale boje sie, ze ZUS z takiego powodu zwolnienia bedzie mi robil problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
hirta Re: Zwolnienie na calą ciazę 03.08.06, 16:54 Byłam na zwolnieniu od 3 miesiąca ciaży, z tym że lekarz wypisywał mi zwolnienie co 30 dni, które dostarczałam do miejsca pracy. Potem dostałam pismo z ZUS-u, by stawić się na komisję. Na Komisji nie pokazałam się a lekarka napisała do Zus-u, z jakiego powodu...to było 2 lata temu...Z tego co wiem, to kobieta w ciąży jest "pod ochroną" i ma prawo do zwolnienia chorobowego przez cały okres trwania ciazy i należy się jej przez ten czas 100% wynagrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś