Dodaj do ulubionych

do nauczycielek

14.08.06, 15:22
od kwietnia jestem w ciąży a od maja przebywam na zwolnieniu, zwolnienie
również wziełam na okres wakacji. 182 dni kończą mi się 4 listopada b.r czy po
tym okresie otrzymam świadczenie rehabilitacyjne czy urlop na poratowanie
zdrowia. A może zależy to od ZUSu.Napiszcie może któraś z was jest w podobnej
sytuacji?
Obserwuj wątek
    • sunflower15 Re: do nauczycielek 14.08.06, 17:03
      Po tym okresie dostaniesz zasilek rehabilitacyjny, o który musisz zaczac sie
      starac troche wczesniej. Najlepiej gdzies tak w sierpniu powinnas isc do ZUS-u,
      gdzie otrzymasz 3 formularze: pierwszy dla Twojego lekarza, by opisal przebieg
      "choroby", drugi dla Twojej ksiegowej i trzeci dla Ciebie. Wypelnione formularze
      skladasz ponownie w ZUS-ie i czekasz na przyznanie Ci zasilku, ktory jest tym
      samym co Twoja pensja, tylko jest placony przez ZUS.
      • edytakuca Re: do nauczycielek 14.08.06, 18:03
        dziękuję za informacje też tak myślałam aczkolwiek dzisiaj się dowiedziałam że
        mogę próbować starać się o zasiłek rehab.ale raczej go nie dostanę. Zobaczę
        najwyżej napiszę odwołanie. Czy będąc na urlopie na poratowanie zdrowia również
        będę miała płacone 100%?
        • sunflower15 Re: do nauczycielek 14.08.06, 18:37
          Tego niestety nie wiem. W kwestii zasiłku rehabilitacyjnego orientuję się,
          ponieważ z niego właśnie skorzystałam. Najlepiej popytaj w ZUS-ie lub zapytaj
          księgową, jeśli masz normalną, bo moja niestety tak mi utrudnia życie od
          początku ciąży, że sama muszę się o wszystko dowiadywać i w ogóle zachowuje się,
          jakby mi z własnej kieszeni pieniądze płaciła... Szkoda gadać.
        • qonewa Re: do nauczycielek 14.08.06, 19:13
          A dlaczego miałabyś nie dostać świadczenia rehabilitacyjnego? Jeżeli po upływie
          182 dni chorobowego wg lekarza prowadzącego nadal jesteś niezdolna do pracy, to
          ZUS Ci łaski nie robi,że udziela takiego świadczenia. Faktem jest jednak, że
          około 6 tygodni przed upływem tych 182 dni nabiegasz się trochę z papierami, bo
          otrzymasz w ZUS-e 3 druki. Jeden wypełnisz Ty i księgowa, drugi behapowiec, a
          trzeci lekarz. Ja dołączyłam jeszcze kopie badań i zdjęć usg i to wszystko
          wysłałam poleconym do ZUS-u. Po jakiś 3 tygodniach przyjdzie pismo od lekarza
          orzecznika, na jak długo zostało przyznano Ci świadczenie (najczęściej jeden
          miesiąc), a po kolejnych kilku tygodniach pismo z ZUS-u dokładnie określające
          okres niezdolności do pracy (od do). Także uważam, że warto się postarać o to
          świadczenie, a urlop na poratowanie zdrowia wykorzystań np. po macierzyńskim
          albo wychowawczym, pozdrawiam.
          • edytakuca Re: do nauczycielek 16.08.06, 10:25
            Dlatego napisałam ten post ponieważ moja koleżanka z pracy nie dostała takiego
            świadczenia, a księgowa tylko sie uśmiechneła bo twierdzi że zna dobrze przepisy
            i i nam należy sie tylko urlop na poratowanie zdrowia, ale powiedziała zebym
            spróbowała a ńóż mi sie uda. ale widzę że wy macie lepsze kobiety w Zusie.
            • komyszka Re: do nauczycielek 16.08.06, 11:05
              a dlaczego -jesli mozna spytac- nie mozesz liczyc na zasilek rehabilitacyjny? po
              pierwsze o przyznaniu takowego nie decyduja zadne "kobiety" z zusu,tylko lekarz
              orzecznik (naturalnie moze byc nim kobietasmile,ale chce w ten sposob podkreslic ze
              o zasilku nie decyduje zadna pani z okienka). po drugie- skoro chcesz starac sie
              o taki zasilek,musialas spedzic na chorobowym 182 dni. to o czyms swiadczy
              (najczesciej o ciazy zagrozonej, powikłanej, uniemozliwiajacej prace).nie
              przejda ci raptem po tym czasie wszelkie"dolegliwosci". zatem nie słuchaj pan
              kadrowych z pracy (prawiacych głupoty o urlopach na poratowanie
              zdrowia,boze....),kolezanek, tylko popros o stosowne papiery do wypełnienia(nikt
              łaski ci nie robi) i spokojnie czekaj na decyzje z zusu. z tego co wiem i
              słyszalam RZADKO kiedy taka decyzja jest odmowna (twoja kolezanka mial raczej
              pecha).powodzenia!
    • bociek77 Re: do nauczycielek 16.08.06, 11:00
      ja też pracuję jako nauczycielka, bardzo możliwe że moje zwolnienie przekroczy
      okres 182 dni i będę musiała przejść na zasiłek rehabilitacyjny
      księgowa wszytskim się zajmie i to jest jej obowiązek
      nie powinnaś mieć żadnych problemów z uzyskaniem tego świadczenia z zusu, a
      księgową to przyciśnij pewnie ma jakieś braki w wiedzy albo jej się nie chce
      z tego co wiem to jest normalna procedura
      powodzenia i pozdrawiam
      • komyszka 100% racji w Twej wypowiedzi. 16.08.06, 11:06

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka