Dodaj do ulubionych

Do emam prawniczek - darowizna a rozwód

11.09.06, 09:15
Jak to jest jeżeli w trakcie trwania małżeństa, jedno z małżonków otrzyma
darowiznę od niespokrewnionej(!) osoby (bardzo daleka rodzina)?
Czy przedmiot tej darowizny staje własnością obydwu małżonków, czy tylko
tego, na kogo darownizna została spożądzona???
Obserwuj wątek
    • babsee Re: Do emam prawniczek - darowizna a rozwód 11.09.06, 09:48
      rt. 33. (27) Do majątku osobistego każdego z małżonków należą:
      1)przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności
      ustawowej,
      2)przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub
      darowiznę, chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił,
      3)prawa majątkowe wynikające ze wspólności łącznej podlegającej
      odrębnym przepisom,
      4)przedmioty majątkowe służące wyłącznie do zaspokajania
      osobistych potrzeb jednego z małżonków,
      5)prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie,
      6)przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała
      lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną
      krzywdę; nie dotyczy to jednak renty należnej poszkodowanemu małżonkowi z
      powodu całkowitej lub częściowej utraty zdolności do pracy zarobkowej albo z
      powodu zwiększenia się jego potrzeb lub zmniejszenia widoków powodzenia na
      przyszłość,
      7)wierzytelności z tytułu wynagrodzenia za pracę lub z tytułu
      innej działalności zarobkowej jednego z małżonków,
      8)przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste
      osiągnięcia jednego z małżonków,
      9)prawa autorskie i prawa pokrewne, prawa własności przemysłowej
      oraz inne prawa twórcy,
      10)przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku
      osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.


      art.33 kodeksu rodzinnego.
      Innym słowy-darowizna nie podlega podziałowi w razie rozowdu-stanowi własnośc
      nabywcy darowizny.
    • zuzka75 Re: Do emam prawniczek - darowizna a rozwód 11.09.06, 09:53
      Przedmioty majątkowe nabyte w skutek darowizny należą do majątku osobistego
      małżonka chyba, że darczyńca inaczej postanowił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się


Nakarm Pajacyka