edziecko_ulcik 29.03.03, 10:41 Czy rozliczając PIT wpisuje gdzieś jakieś dane z zasiłku wychowawczego ?? Jako to się rozlicza .... czy się nie rozlicza?? z góry dzięki edziecko_ulcik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mkatarynka.edziecko Re: PIT na wychowawczym 29.03.03, 11:46 Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 8 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych zasiłki (dodatki) rodzinne i pielęgnacyjne, zasiłki wychowawcze oraz zasiłki porodowe są wolne od podatku dochodowego. Zatem nie wykazuje się ich w PIT-ach MKatarynka Odpowiedz Link Zgłoś
edziecko_ulcik Re: PIT na wychowawczym 29.03.03, 12:53 Wielkie dzięki za tak rzeczowe info ulcik Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_kn Re: PIT na wychowawczym - a co z macierzyńskim? 04.04.03, 23:16 A jak jest z zasiłkiem macierzyńskim (tzn. tymi pieniędzmi, które dosteje się w czasie urlopu macierzyńskiego) - czy tych pieniędzy też się nie wykazuje w PIT- cie? Odpowiedz Link Zgłoś
mkatarynka.edziecko Re: PIT na wychowawczym - a co z macierzyńskim? 06.04.03, 00:01 Zasiłek macierzyński jest opodatkowany. Do zeznania rocznego dane liczbowe dotyczące tego zasiłku wpisuje się na podstawie PIT-11 wystawionego przez zakład pracy (lub ZUS). Kwoty zasiłku będą wpisane łącznie z pobranym wynagrodzeniem (w tej samej rubryce). Odpowiedz Link Zgłoś
bea4oliv Re: PIT na wychowawczym - a co z macierzyńskim? 06.04.03, 12:03 Jak dostajesz PIT z ZUS za maciezyński to zgodnie z nim się rozliczasz na stosownym dla siebie PIT - cie. ZUS do 31 marca ma obowiazek przesłania takiej informacji bea Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_kn Re: PIT na wychowawczym - a co z macierzyńskim? 08.04.03, 21:17 Dzięki dziewczyny za odpowiedź Nie ma mnie w kraju i niestety jeszcze nie dostałam PIT-a z ZUS-u (tzn. moja przesyłaczka korespondencji nie miała okazji mi go przesłać), a koniec kwietnia za pasem i dlatego się zaniepokoiłam. Na szczęście przyjeżdżam na święta do Polski, więc powinnam się wyrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
amarina Re: PIT na wychowawczym 11.04.03, 16:08 Czyli jeżeli w poprzednim roku jedynym moim dochodem był zasiłek wychowawczy to nie wysyłam PIT-u? Z góry dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś