Dodaj do ulubionych

PIT na wychowawczym

29.03.03, 10:41
Czy rozliczając PIT wpisuje gdzieś jakieś dane z zasiłku wychowawczego ??
Jako to się rozlicza .... czy się nie rozlicza??
z góry dzięki
edziecko_ulcik
Obserwuj wątek
    • mkatarynka.edziecko Re: PIT na wychowawczym 29.03.03, 11:46
      Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 8 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych
      zasiłki (dodatki) rodzinne i pielęgnacyjne, zasiłki wychowawcze oraz zasiłki
      porodowe są wolne od podatku dochodowego. Zatem nie wykazuje się ich w PIT-ach

MKatarynka
      • edziecko_ulcik Re: PIT na wychowawczym 29.03.03, 12:53
        Wielkie dzięki za tak rzeczowe info wink

ulcik
        • joanna_kn Re: PIT na wychowawczym - a co z macierzyńskim? 04.04.03, 23:16
          A jak jest z zasiłkiem macierzyńskim (tzn. tymi pieniędzmi, które dosteje się w
          czasie urlopu macierzyńskiego) - czy tych pieniędzy też się nie wykazuje w PIT-
          cie?
          • mkatarynka.edziecko Re: PIT na wychowawczym - a co z macierzyńskim? 06.04.03, 00:01
            Zasiłek macierzyński jest opodatkowany.
            Do zeznania rocznego dane liczbowe dotyczące tego zasiłku wpisuje się na
            podstawie PIT-11 wystawionego przez zakład pracy (lub ZUS). Kwoty zasiłku będą
            wpisane łącznie z pobranym wynagrodzeniem (w tej samej rubryce).
            • bea4oliv Re: PIT na wychowawczym - a co z macierzyńskim? 06.04.03, 12:03
              Jak dostajesz PIT z ZUS za maciezyński to zgodnie z nim się rozliczasz na
              stosownym dla siebie PIT - cie. ZUS do 31 marca ma obowiazek przesłania takiej
              informacji
              bea
            • joanna_kn Re: PIT na wychowawczym - a co z macierzyńskim? 08.04.03, 21:17
              Dzięki dziewczyny za odpowiedź smile

Nie ma mnie w kraju i niestety jeszcze nie dostałam PIT-a z ZUS-u (tzn. moja
              przesyłaczka korespondencji nie miała okazji mi go przesłać), a koniec kwietnia
              za pasem i dlatego się zaniepokoiłam. Na szczęście przyjeżdżam na święta do
              Polski, więc powinnam się wyrobić.
              • amarina Re: PIT na wychowawczym 11.04.03, 16:08
                Czyli jeżeli w poprzednim roku jedynym moim dochodem był zasiłek wychowawczy
                to nie wysyłam PIT-u?

Z góry dziękuję za odpowiedź smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka