Dodaj do ulubionych

urlop wychowawczy

IP: *.* 11.03.02, 10:45
Kochani!Czy można wziąć urlop wychowawczy kiedy się chce? Czy musi być podana przyczyna? Jaka jest procedura i czy pracodawca może odmówic urlopu?Co z zasiłkiem wychowawczym? Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia_M Re: urlop wychowawczy IP: *.* 11.03.02, 12:20
      urlop wychowawczy mozna wziąć do ukończenia przez dziecko 4 roku życianie musi być on wzięty od razu po macierzyńskim - można np wrócić po macierzyńskim do pracy - popracować np miesiąc czy ile się chce a potem wystąpić o wychowawczy - w dowolnym terminie - byle do 3 lat (taki jest jego zakres) i byle te 3 lata kończyły się maksymalnie w dniu 4 urodziń dzieckanie musisz podawać żadnej przyczyny - po prostu - "w związku z opieką nad dzieckiem proszę o udzielenie urlopu wychowawczego w okresie ....... " i jużwniosek taki można złożyć kiedy się chce - nei ma określonego terminu w przepisach - że musisz np miesiąc przed podjęciem urlopu - zwyczajowo daje sie taki wniosek 2 tygodnie przed planowanym rozpoczęciem urlopupracodawca nie może odmówić udzielenia urlopu wychowawczegouwaga! jeśli masz podpisaną umowę o pracę na czas OKREŚLONY to urlop wychowawczy możesz wziąć na okres trwania umowy - a potem ewentualnie przedłużyć jeśli pracodawca się zgodzi lub przedłużać w ZUS-ieco do zasiłku - zależy on od kwoty jaka przypada na jednego członka rodziny - teraz to zmieniono i nei wiem dokładnie ile to jest w zł. może któraś z dziewczyn pobierających taki zasiłek ci powie - ale na pewno zależy on od kwoty jaka przypada na głowę w rodzinie
      • Gość: darek Re: urlop wychowawczy IP: *.* 11.03.02, 13:03
        małe wyjasnienie pewne odrębne regulacje nt. wychowawczego i terminów ich kończenia są dla nauczycieli.
        • Gość: AgaB. urlop macierzyński dla taty IP: *.* 13.03.02, 16:09
          Witam,czy w sytuacji kiedy kobieta wykorzystuje 6- miesięczny urlop macierzyński tata może jednocześnie wziąć 3 miesięczny urlop macierzyński, ale bezpłatny.
        • Gość: Justyna_Cina Re: urlop wychowawczy - nauczyciele IP: *.* 29.07.02, 22:12
          Czesc,Czy ktos moglby napisac szczegoly na tematprzepisow dla nauczycieli ?Moja kuzynka ma taka sytuacje: Ma umowe na czas okreslony (trzy lata)do konca sierpnia br. Macierzynski skonczyl jej sie na poczatku kwietnia i od wtedy wziela urlop wychowawczy do konca roku szkolnego (nie wziela na lipiec i sierpien, bo wakacje). Wtedy zreszta nie myslala o przedluzaniu wychowawczego, a teraz chce. Jest delikatna kwestia podpisania nowej umowy o prace i rownoczesnie wyrazenia checi pojscia na dalszy wychowawczy. Jak powinna przeprowadzic te sprawe ?
      • Gość: AnetaByra2 Re: urlop wychowawczy IP: *.* 14.03.02, 18:23
        Czy urlop wychowawczy jest w tym roku bez zmian? samotnie wychowuję dziecko i gdzieś mi się obiło o uszy, że od tego roku wychowawczy już nie jest płatny. Czy to prawda?Aneta
    • Gość: bridgett Re: urlop wychowawczy IP: *.* 16.03.02, 21:11
      Wychowawczy ciągle jeszcze jest płatny, o ile miesięczny dochód na członka rodziny nie przekracza zdaje się 480 zł brutto (ookoło, dokladnej kwoty teraz nie pamiętam) Kwota zasiłku wynosi 308zł + 42 zł rodzinnego. Jeśli jest się samotną matką, zasiłek jest wyższy i wynosi około 500 zł.
      • Gość: AK Re: urlop wychowawczy IP: *.* 18.03.02, 11:57
        Może ktoś rozwiąże także mój problem? Jestem na umowie na czas określony, potem przysługuje mi zasiłek macierzyński, potem wracam do pracy - mam nadzieję, że na czas nieokreślony (chyba, że znów zmienią przepisy, co do ilości umów na czas określony!). Czy wtedy mój mąż mógłby wtedy wziąźć wychowawczy???? Z tego co piszecie wynika, że może byłaby szansa! Narazie straciłam nadzieję.PozdrawiamAgnieszka
    • Gość: Annnia Re: urlop wychowawczy IP: *.* 19.03.02, 11:24
      mam pytanko, czy w czasie trwania wychowawczego moge dostac wymowienie?
      • Gość: Kasia_M Re: urlop wychowawczy IP: *.* 19.03.02, 14:31
        możesz na podsatwie:1. likwidacji stanowiska pracy2. ogłoszenia upadłości zakładu pracyjeżeli ci to grozi bo szef ma takie widzimisię i chcą to zrobić na podstawie likwidacji stanowiska pracy - to radzę pogadać od serca - przecież taki pracownik nic nie kosztuje - ty masz ciągłość pracy a on nie ponosi kosztówja tak zrobiłam pozdrawiam
        • Gość: olka4321 Re: urlop wychowawczy IP: *.* 12.08.02, 16:47
          Bardzo proszę o poradę mamy - prawniczki! Będziemy niedługo kupować dom i część pieniędzy to darowizny od naszych rodziców i od babci. W jaki sposób należy to "rozegrać", żeby Urząd Skarbowy uznał te darowizny i w jakiej kolejności to wszystko powinno być zrobione? Czy w urzędzie powinniśmy być razem, czy np. wystarczy, że pójdzie tam mój mąż i w swoim oraz w moim imieniu "przyjmie" darowiznę?Gubię się w tym...Dziękuję z góry za radę!:hello: Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka