Dodaj do ulubionych

Wydanie wypisu z ksiegi wieczystej czy dostane?

26.11.06, 18:20
pomozcie mamy -otoz kupuje nieruchomosc od kobiety ktora wyjechala za
granice - poniewaz staram sie o kredyt potrzebuje wypis z ksiegi wieczystej
aktualny czy nieruchomosc nie jest zadluzona - czy nie bedac wlascielka
otrzymam taki wypis z sadu czy moze to zrobic wylacznie wlasciciel? pomozcie
mamy moze ktoraz z was wie ? jak dlugo trzeba czekac na wypis z ksiegi
wieczystej? dzieki za info
Obserwuj wątek
    • mamalesia Re: Wydanie wypisu z ksiegi wieczystej czy dostan 26.11.06, 18:24
      Jestem na podobnym etapie. Przejrzeć księgę może każdy,jak znasz nr
      nieruchmości, jest to za darmo, ja przejrzałam, wypisu nie chciałam. A;le nie
      wiem czy dadzą odpis... Choć jak brałam odpis swojej, to nawet ode mnie dowodu
      nie chcieli, tylko świstek, że zapłaciłam 30 zł
      • demarta Re: Wydanie wypisu z ksiegi wieczystej czy dostan 26.11.06, 18:46
        to kosztuje bodajze 200zł w znaczkach skarbowych, a czeka się w zależności od
        miasta, w mniejszych krócej, w większych dłużej, średnio ok. miesiąca. ja
        dostałam po 2 tygodniach, ale dzięki temu, że znajomy tam pracował.
        • martyna1998 Re: Wydanie wypisu z ksiegi wieczystej czy dostan 26.11.06, 19:00
          nie ma dla mnie znaczenie ile kosztuje tylko czy ja dostane nie bedac
          wlascicielka tej nieruchomosci - czy kazdy z ulicy moze przyjsc i powiedziec a
          ja chce wypis taki a taki ? czy musi dac jakies zaswiadczenie o zawartej umowie
          czy tez nie ?
    • chupachups1 Re: Wydanie wypisu z ksiegi wieczystej czy dostan 26.11.06, 19:00
      W przypadku kredytu jest jeszcze taka możliwość, ze pracownik banku uda sie do
      sądu i zbada księgę wieczystą z czego sporządzi notatkę służbową. Z tego co wiem
      to praktykowane jest to w prawie wszystkich bankach, tylko wygodniej jest
      zarządać od klienta wypisu. Ale w tym przypadku rozwiązałoby to twój problem.
      • chupachups1 Re: Wydanie wypisu z ksiegi wieczystej czy dostan 26.11.06, 19:00
        chupachups1 napisała:

> zarządać - Zażądać jasna sprawa.
      • martyna1998 Re: Wydanie wypisu z ksiegi wieczystej czy dostan 26.11.06, 19:01
        problem polega na tym ze ona chce przyjechac na podpisanie umowy jak ja
        zalatwie sobie juz kredyt dlatego sama musze dopelnic wszystkich formalnosci
        bez niej ...
        • demarta martyna 26.11.06, 19:07
          zapytaj może na forum dom, tam są bardziej na bieżąco. wiedzę taką posiadają
          też agenci nieruchomosci i specjaliści od kredytów hipotecznych w bankach. ja
          po księgę wieczystą szłam z całą stertą papierów, ale przygotowywali je dla
          mnie agent i pan z banku i nie pamiętam, czy umowa też była w sądzie potrzebna.
          • a-nulla Re: martyna 26.11.06, 19:12
            Każdy może otrzymać odpis z księgi wieczystej. Trzeba tylko znać numer i
            zapłacić 30 zł. A czeka się różnie - jak księga jest już w systemie
            komupterowym, to bardzo krótko (np. 1 dzień), ale jeśli jeszcze nie została
            przeniesiona do syatemy, to ok. miesiąca.
            • mamitka Re: martyna 26.11.06, 19:51
              Ja wlasnie bylam ostatnio po odpis z kw mojego brata. Nikt mnie nie zapytał kto
              i po co, podałam tylo swoje imie i nazwisko jako opłacjacy te 30 zł i od reki
              (bo bylo to w systemie) zostało mi to wydrukowane. Myśle wiec ze nie powinnas
              miec problemu bo sa to informacje jawne. Poza tym z tym odpisem osoba trzecia i
              tak nic nie moze zrobic, wiec wiadomo ze osoba bezposrednio nie zainteresowana
              nie bedzie sie po taki odpis zgłaszac.
              • martyna1998 Re: martyna 26.11.06, 20:08
                dzieki dziewczyny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka