Dodaj do ulubionych

Pracodawca nie placi na czas

IP: *.* 09.10.02, 12:29
jestem samotna matka i dlatego pracodawca ma mi wyplacac zasilek wychowawczy w wysokosci 500 paru zlotych.swietnie.tylko ze pieniedzy nie widzialam od lipca, teraz podobno juz wyslal.tylko ze boje sie ze ta sytuacja bedzie sie powtarzac co miesaic.czy mam jakies szanse zeby zmusic go zeby mi wyplacal pieniadze co miesiac, puntualnie, do powiedzmy 15-go kazdego miesiaca?pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: magdaK. Re: Pracodawca nie placi na czas IP: *.* 09.10.02, 13:34
      ależ oczywiście , że masz szansę aby go zmusić , i możesz się za to zabrać od razu ostro lub troche delikatniej.Delikatniej to wtedy , gdy wystosujesz mu pismo o uregulowanie wszelkich przypadających Ci należności niezwłocznie np: w terminie 7 dni od daty otrzymania pisma , z zastrzeżeniem , że przy niewypłaceniu Ci należności skierujesz sprawę na drogę sądową. Ostro to wtedy , gdy udasz się do inspekcji pracy i złożysz tam skargę na pracodawcę, a oni już sie do niego dobiorą ...W sytuacji o której piszesz jakoś mało skuteczna wydaje mi się próba negocjowania Z szefem, bo to chyba nic nie przyniesie. pozdrawiam / Magda
    • Gość: agacia Re: Pracodawca nie placi na czas IP: *.* 09.10.02, 14:23
      dzieki za odpowiedz, tylko wiesz ja boje sie ze jak z nim zagram ostrzej to on sie np uprze i wogole mi nie bedzie placil...jest taka mozliwosc?
      • Gość: magdaK. Re: Pracodawca nie placi na czas IP: *.* 09.10.02, 20:41
        problem w tym ,że jezeli się za to nie weźmiesz to w ogóle nadal najprawdopodobniej nie będzie Ci płacił.Jeżeli złożysz skargę w inspekcji, organ ten wszczyna postępowanie kontrolne wobec pracodawcy, i wówczas na jaw wyjść może wiele innych uchybień pracodawcy / o ile takowe są /. po kontroli sporządza sie protokół i jeżeli są uchybienia kończy się to nakazem np w twoim przypadku wypłaty zaległych świadczeń plus kara pieniężna dla pracodawcy, po jakimś czasie następuje kontrola wypełnienia przez pracodawcę zalecen a jeżeli pracodawca nadal nie bedzie płacił , sprawę inspekcja kieruje do sądu. a po sądzie , jeżeli nadal nie będzie płacił , zajmie się nim komornik sądowy, tak więc wcześniej czy później będzie musiał Ci zapłacić , a im dłużej będzie zwlekał tym gorzej dla niego.Jak dobrze pamiętam jesteś samotną matką , a takie są szczególnie chronione prawem . Jeżeli zdecydujesz się i pójdziesz do inspekcji pracy , oczywiście zaznacz że jesteś samotną matką . Magdap.s. jezeli będziesz miała jeszcze jakieś wątpliwości napisz do mnie na priva,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka