Dodaj do ulubionych

zaczynac temat?

IP: *.* 30.03.03, 11:15
Wlascicielami "naszego" mieszkania sa rodzice meza.Kupili je przed naszym slubem a my od dwoch lat jestesmy w nim/oboje/ zameldowani a od poczatku tylko my w nim mieszkamy bo tesciowie maja swoj dom.Chcialabym zeby przepisali oni to mieszkanie na meza bo nie wiem czy mam racje ale w razie gdyby mu sie cos stalo /nie planuje morderstwa :lol: to ja i moja corcia ladujemy na bruku mimo ze jestem tam zameldowana?/gdyby tesciowie np. chcieli sprzedac to mieszkanie/Czy przepisanie takiego mieszkania /2 pokojowe 48 m. kw. w bloku/ jest bardzo drogie? i w jakiej formie najlepiej to zrobic/np. darowiny?/Boje sie zaczynac temat bo nie chce urazic tesciow/ze im nie ufam/i jezeli w razie jakiegos wypadku meza / jestem straszna katastrofistka :( / i tak moge tam zamieszkiwac z corcia to dam sobie spokoj ale jesli jest inaczej......I jeszcze jedno wyjasnienie : nie mowie o takich wypadkach jak rozwod czy porzucenie bo naprawde bardzo sie kochamy tylko mnie czasami nachodza takie formalno - czarnowidzkie klimaty :(
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia_M Re: zaczynac temat? IP: *.* 30.03.03, 12:10
      ja ci tylko podpowiem że zwykłe przepisanie TYLKO na męża daje to że jest to jesgo własność - u notariusza musieli by teściowie zaznaczyć że przepisują je i tobie i mężowi - bo jak nei to mimo że jestescie małżeństwem to jest jego odrębny majątekoczywiście nawet jeśli przepiszą tylko na niego to córka po np. jego ew. (tfu) śmierci - nabiera praw spadkowych i ty też - ale to już długa przeprawa sądowa no i ksoztypozdrawiam
      • Gość: kasia1974 Re: zaczynac temat? IP: *.* 30.03.03, 22:02
        Ale w przypadku gdyby teściowie przepisali mieszkanie na męża to nie byłoby podatku bo darowizna mieszkania w pierwszej linii (rodzice -dzieci) zwolniona jest z podatku jeśli mieszkanie ma poniżej 70m2. Zwolnienie dotyczy tylko mieszkań nie dotyczy pieniędzy. Gdyby darowizna była na oboje to i tak w razie nieszczęścia (odpukać) musiałaby się odbyć sprawa w sądzie o podział połowy mieszkania, więc i tak rozprawy się nie ominie.Pozdrawiam. Kasia
        • Gość: ez Re: zaczynac temat? IP: *.* 31.03.03, 12:38
          Nie pamiętam do końca, ale mieli znieść ten przywilej i wszyscy mieli płacić
          • Gość: mikawi Re: zaczynac temat? IP: *.* 31.03.03, 13:38
            druga - temat należy zaczynać, takie sprawy najlepiej uregulowac formalnie. Porozmawiaj z mężem na spokojnie, powiedz mu o swoich obawach, w końcu tu chodzi o jakieś zabezpiecznie jego żony i dziecka na wszelki (tfu, tfu) wypadek.
    • Gość: druga Re: zaczynac temat? IP: *.* 31.03.03, 14:19
      dzieki,szczegolnie za te tfu,tfu :) A czy to prawda,ze bez oplat to mozna taka darowizne dac dopiero po 5 latach od zakupu tego miszkania??.Z tego co pamietam tesciowie sprzedawali wtedy dom/oni tak maja z tymi domami,co chwila sprzedaj i buduja nowe :grin: /i kupili to mieszkanie zeby uniknac jakiegos podatku.Pzdrawiam :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka