Dodaj do ulubionych

Łamanie kodeksu pracy

08.01.07, 18:44
Dziś dowiedziałam się że mój szef nie da mi zaległego urlopu ( z roku 2005 i
2006) po zakończeniu urlopu macierzyńskiego. Mało tego zakomunikował mi że po
powrocie do pracy wysyła mnie na budowę jakieś 30km od stałego miejsca pracy.
Uważam że nie może tego zrobić z kilku powodów: 1.nie mogę wyjechać ponieważ
chcę korzystać z półgodzinnych przerw na karmienie 2. nie mam prawa jazdy i
ciężko będzie dotrzeć do pracy i z powrotem do domu na czas 3. przed porodem
pracowałam jako pracownik biurowy - nigdy nie byłam na budowie to dla mnie
nowość !!!! Co o tym myślicie czy szef może mnie wysłać lub jeśli się nie
zgodzę - zwolnić z pracy???????
Obserwuj wątek
    • swilko Re: Łamanie kodeksu pracy 08.01.07, 19:09
      Plis!!!!!!!! odpiszcie coś nie wiem co mam robić !!!!
      • pati3 Re: Łamanie kodeksu pracy 08.01.07, 19:22
        hej też miałam problemy z powrotem do pracy po macierzyńskim pomoc znalazłam na
        forum int. wrzuć w wyszukiwarke;prawo pracy i poszukaj forum (zgubilam
        stronkę). Naprawdę polecam jest tam wielu fachowcow.Udanych poszukiwań
    • kaga-1 Re: Łamanie kodeksu pracy 08.01.07, 19:24
      Być może chce cię zwolnić (dając zadanie któremu rzecz jasna, o czym ona
      zapewne wie, nie jesteś w stanie sprostać), choć w świetle prawa pracy powinien
      przywrócić cię na to samo stanowisko pracy (z tym samym, a nie niższym,
      wynagrodzeniem). Jeśli odmówisz wyjazdu, to zwolni cię z paragrafu o odmowę
      wykonania polecenia służbowego przełożonego. Ty się odwołasz (w sądzie pracy) i
      zapewne wygrasz, ale to będzie cię kosztowało sporo nerwów. Sąd przywróci ci
      wedle wyroku poprzednie stanowisko pracy, ale czy ty sama po takich przejsciach
      wróciłabyś ?
      Pracodawca ma obowiązek rozliczyć się z tobą za urlop z roku 2005. Złóż wniosek
      o urlop. Jeśli odmówi, poproś o uzasadnienie odmowy na piśmie.
    • ajko Re: Łamanie kodeksu pracy 08.01.07, 19:49
      Przepisy kodeksu pracy szereg uprawnień dają kobietom w ciąży i matkom sprawującym opiekę nad małym dzieckiem. Zgodnie z nimi kobieta w ciąży lub przebywająca na urlopie macierzyńskim nie może być zwolniona z pracy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy (art. 1771) lub wówczas gdy zakład pracy ogłosi bankructwo lub zlikwiduje działalność (art. 1774).

Jeżeli nie ma możliwości zapewnienia kobiecie innej pracy, otrzymuje ona zasiłek na czas pozostawania bez pracy i okres ten jest wliczony do jej stażu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze. Kobieta w ciąży nie może być ponadto zatrudniana w godzinach nadliczbowych, w porze nocnej, ani też bez jej zgody delegowana poza stałe miejsce pracy (art. 1781). Kobiety opiekującej się dzieckiem do lat 4 nie wolno bez jej zgody zatrudniać w godzinach nadliczbowych ani w porze nocnej oraz delegować poza stałe miejsce pracy (art. 1782).
      ...i o urlopie
      Plan urlopów

Z art. 163 kodeksu pracy wynika obowiązek ustalania planu urlopów. Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Plan urlopów nie obejmuje części urlopu udzielanego pracownikowi na jego żądanie.

Plan urlopu powinien być podany do wiadomości pracowników, w sposób przyjęty u danego pracodawcy, a przede wszystkim w sposób umożliwiający poinformowanie każdego pracownika o terminie jego urlopu. Pracodawca nie ustala planu urlopów, jeżeli zakładowa organizacja związkowa wyraziła na to zgodę; dotyczy to także pracodawcy, u którego nie działa zakładowa organizacja związkowa. W takich przypadkach pracodawca ustala termin urlopu po porozumieniu z pracownikiem.
      Na wniosek pracownicy udziela się jej urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim; dotyczy to także pracownika-ojca wychowującego dziecko, który korzysta z urlopu macierzyńskiego.
    • gorgolka Re: Łamanie kodeksu pracy 08.01.07, 22:39
      to walcz o ekwiwalent pieniężny za urlop

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka