Dodaj do ulubionych

kiedy i jak - alimenty

08.05.07, 13:41
Witam, mam pytanie odnoscie alimentow, niestety nic na ten temat nie wiem.
Moze skonkretyzuje moje pytania:
- Czy jesli ojciec dziecka przyznaje sie do niego i chce dobrowolnie pomagac
jego mamie i jemu konieczne jest pojsie... no wlasnie tego tez nie wiem
gdzie... do sądu? od czego zalezy wysokosc almientow? i jak sie ja nalicza?
- Na jakiej podstawie matka moze starac sie pozbwic praw rodzicielskich ojca?
Rozumiem ze tu juz sprawa w sadzie jest konieczna i musi miec jakies
podstawy. Czy ojciec dziecka moze sie przed tym za wczasu bronic?
Choc temat nie przyjmeny moze ktos na go lepiej.
Dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • brak.polskich.liter Re: kiedy i jak - alimenty 08.05.07, 14:05
      Przez okreslenie "ojciec dziecka przyznaje sie do niego i chce dobrowolnie
      pomagac jego mamie i jemu" rozumiem, ze facet uznal dziecko, tak? Sprostuj,
      jesli sie myle.
      Wysokosc alimentow ustala sad. Przy ustalaniu wysokosci alimentow brane sa pod
      uwage rozne rzeczy, m.in. wysokosc zarobkow ojca dziecka, specyficzne potrzeby
      dziecka (np. jesli jest niepelnosprawne), itp.
      Jesli nie jestescie malzenstwem, ojciec dziecka jest rowniez zobowiazany do
      pokrycia czesci wydatkow zwiazanych z ciaza i porodem. Poczytaj sobie KRiO,
      dowiesz sie wiecej.
      Zeby uzyskac alimenty, musisz zlozyc do sadu rejonowego (w Twoim miejscu
      zamieszkania albo w miejscu zamieszkania ojca dziecka, do wyboru) pozew. W
      pozwie piszesz, o co wnosisz i jak uzasadniasz. Wzory pozwow sa dostepne w
      necie, wystarczy wrzucic w google.

Jesli chodzi o pozbawienie ojca dziecka praw rodzicielskich, to zajrzyj w link.

www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=24537
    • mira59 Re: kiedy i jak - alimenty 08.05.07, 15:13
      W sądzie rejonowym wydział rodzinny i nieletnich składa się pozew o alimenty.
      Po co Ci wyrok zasądzający,jeśli ojciec dziecka chce dobrowolnie płacić?Po
      to,by mieć ustaloną wysokość (stałą) i w "razie czego" (np.gdy ojcu "odwidzi
      się") możesz domagać się wyegzekwowania alimentów przez komornika bądź uzyskać
      prawo do zaliczki alimentacyjnej.Poza tym mając alimenty "na papierze" masz
      prawo (o ile nie przekraczasz dochodami) dostać zasiłek rodzinny na dziecko.
      Wysokość alimentów zależy od uzasadnionych potrzeb dziecka oraz od możliwości
      zarobkowych ojca bądź od jego rzeczywistych zarobków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka