Dodaj do ulubionych

chorobowe-praca

21.06.07, 15:11
witajcie, chcialabym sie dowiedziec, czy ktoras z was tez ma taka sytuacje w
pracy.Jestem juz 3 tydz.na chorobowym, bo brzuch mi twardnieje.Teraz czuje
sie dobrze, ale szef nie chce, zebym wrocila do pracy.powiedzial mi, zebym
ciagnela zwolninie do konca.Jestem dopiero w 18tyg. nie wiem co mam robic.
Obserwuj wątek
    • joko5 Re: chorobowe-praca 21.06.07, 15:15
      Jeśli robi to z dobrej woli to OK, ale jak czujesz się na siłach wrócić to nie
      może nakazać Ci siedzenia w domu.
      • monikaa13 Re: chorobowe-praca 21.06.07, 15:18
        zgadzam sie nie moze ci zakazac, ale czy nie fajnie byloby sobie posiedziec
        troszke w domciu
        • ewsien79 Re: chorobowe-praca 21.06.07, 15:29
          Mam dokładnie taką sytuację, mój szef nie uznaje pracy w kancelarii w ciąży.Mam
          zwolnienie od czasu plamień czyli od 6 tygodnia.Zwolnienie mam ciągnąć do końca.
          Umówiłam się z szefem, że biorę akta do domu i pracuję troszkę w domu.Jak
          zdrowie moje i dzidzi pozwoli to będę mogła po połowie drugiego trymestru
          przyjeżdzać na 2-3 godziny do pracy.Myślę, że to jest ok.Dogadaj się z szefem,
          może pozwoli Ci popracować w domu, na początku byłam wściekła, a teraz nawet
          jest fajnie smile
    • siasiunia1 Re: chorobowe-praca 21.06.07, 15:25
      nie wiem ile Ci dni zostało do porodu ale pamietaj o tych 182 dniach... zebys
      nie musiala załatwiac zaswiadczenia ... poza tym jezeli Ci sie placa nie
      zmienila w ciagu ostatniego roku to ok ale jesli mialas podwyzke to Ci po
      kieszeni tez poleci suspicious tak z ekonomicznego punktu widzenia smile
      • ewsien79 Sisiunia 21.06.07, 15:29
        Siaisunia jakiego zaświadczenia?
        • monikaa13 Re: Sisiunia 21.06.07, 15:35
          powyzej tych dni zaczynaja sie problemy, lepiej tej granicy nie przekraczac
        • a.stalowa rehabilitacyjnego 21.06.07, 15:38
          Po 152 dniach zwolnienia przechodzisz na swiadczenie rehabilitacyjnewink
          • ewsien79 Re: rehabilitacyjnego 21.06.07, 15:39
            Czy aby napewno mówicie o ciąży? U mnie w pracy 2 dziewczyny były od 3 tygodnia
            ciąży do końca bez problemów.
            • a.stalowa Re: rehabilitacyjnego 21.06.07, 15:45
              Oczywiscie,ze bez problemow,po prostu po uplywie 152 dni chorobowego,stajesz
              przed komisja w ZUS-ie i otrzymujesz swiadczenie rehabilitacyjnewinkNie martw sie
              na zapas,nikt nie zrobi kobiecie ciezarnej krzywdywink
              • ewsien79 Re: rehabilitacyjnego 21.06.07, 15:48
                Ja się nie martwię tylko jest 182 dni świadczenia ZUS i 34 dni świadczenia
                pracodawcy razem daje to 212 dni.
                • a.stalowa Re: rehabilitacyjnego 21.06.07, 15:55
                  przepraszam pomylilam sie 182 dni -masz racje+34 dni swiadczenia pracodawcy .
                  Zgadza sie ,a potem swiadczenie rehabilitacyjnewink
                  • ewsien79 Re: rehabilitacyjnego 21.06.07, 15:58
                    UFF, bo już myślałam, że jestem w tył ze świadczeniami, a w moim zawodzie to
                    byłby duży błąd.... smile)
                    • a.stalowa Re: rehabilitacyjnego 21.06.07, 16:02
                      Pomylilas sie tylko w dodawaniuwink182+34 daje 216dni.Pozdrawiamsmile
                      • enya81 Re: rehabilitacyjnego 21.06.07, 16:33
                        Owszem zwolnienie może byc wystawiane przez okres 182 dni ale te pierwsze 33 dni, które wypłaca pracodawca wlicza się w ten 182 - dniowy wymiar. Jeżeli złożysz dokumenty do ZUS-u o swiadczenie rehabilitacyjne 6 tygodni przed końcem możliwego zwolnienia lekarskiego to zwykle otrzymuje sie je bezproblemowo, o ile lekarz Ci sensownie wypisze dokumenty.
                  • siasiunia1 Re: rehabilitacyjnego 21.06.07, 16:47
                    34 dni wliczają sie w te 182 dni.
                    • ewsien79 Re: rehabilitacyjnego 21.06.07, 17:00
                      cytat ze strony ZUS "Zasiłek chorobowy z ubezpieczenia chorobowego przysługuje
                      objętym ubezpieczeniem chorobowym:
                      pracownikom - od 34. dnia niezdolności do pracy w roku kalendarzowym"

dla mnie od oznacza od 34 dnia a nie wraz, aż muszę to sprawdzić dokładnie.
                      • siasiunia1 Re: rehabilitacyjnego 21.06.07, 17:09
                        ale to chodzi o to od kiedy placi Zus a nie pracodawca. Jesli chodzi o zasilek
                        rehabilitacyjny to po 182 dniach zwolnienia w ciagu roku (chyba ze pomiedzy
                        jednym zwolnieniem a drugim jest 60 dni pracowania wtedy liczy sie od poczatku).
                        Tak mi sie wydaje chociaz kunia zaraz tez sprawdze smile
                        • ewsien79 Re: rehabilitacyjnego 21.06.07, 17:29
                          No właśnie mi też o to chodzi i ZUS płaci od 35 dnia zwolnienia, czyli moim
                          zdaniem to się nie wlicza, ale obiecuję, że jutro zadzwonię do znajomej w ZUSie
                          i dopytam.
                          • siasiunia1 Re: rehabilitacyjnego 21.06.07, 17:43
                            hmm lepiej tak bo kurcze z tym ZUSem to nigdy nic nie wiadomo... daj znac
                            ps. Ewsien - jak USG?
                            • ewsien79 Re: Siasiunia 21.06.07, 18:34
                              Jasne, że dam znać jak tylko się dowiem, bo sama umieram z ciekawości.

Byłam na usg, maluch ma 5,6 cm, przezierność karkowa 1,6, serce jak dzwon tfu
                              tfu tfu i jest taki zupełnie mój smilea nie chciał się skubaniec dać obejrzeć,
                              wiercił się, kręcił, nie dało się przez brzuch, bo się schował i musiałam mieć
                              dopochwowo.Mały brzydal....
                              • silje78 Re: Siasiunia. ewsien 21.06.07, 19:19
                                na 100% się wlicza. nie chodzi o to kto wtedy wypłacał pieniądze, a o czas
                                przebywania na L4. na zwolnieniu jestem od 27 stycznia i 182 dni upływają mi 27
                                lipca.
                              • siasiunia1 Re: Siasiunia 21.06.07, 20:21
                                OT: no to super, widzisz a tak sie martwiłas smile rośnijcie sobie zdrowo i
                                trzymam kciuki za Wassmile
                                • ewsien79 Re: Siasiunia 22.06.07, 10:30
                                  Drogie Dziewczyny!

Niestety wlicza się 33 dni w te 182 i 6 tygodni przed upływem tych 182 dni
                                  składa się papiery o zasiłek rehabilitacyjny w oddziale ZUS do którego
                                  przynależymy z racji miejsca zameldowania, nie z racji miejsca zatrudnienia.
                                  • ewsien79 Drogie Kobiety 22.06.07, 10:30
                                    Drogie Dziewczyny!

Niestety wlicza się 33 dni w te 182 i 6 tygodni przed upływem tych 182 dni
                                    składa się papiery o zasiłek rehabilitacyjny w oddziale ZUS do którego
                                    przynależymy z racji miejsca zameldowania, nie z racji miejsca zatrudnienia.
    • wwwsiedlce Re: chorobowe-praca 22.06.07, 11:36
      jestem w podobnej sytuacji jak ty tyle tylko ze u mnie to 16 tydzien a umowe o
      prace mam na okres probny do konca lipca i jak moj kierownik sie dowiedzial ze
      jestem w ciazy powiedzial ze najlepiej jak bym poszla na zwolnienie i ciagnela
      je do konca, a umowe mi automatycznie przedłuza do porodu, tylko ze ja mam
      prace stojaca i dosc ciezka wiec to zwolnienie jak najbardziej powiedzmy
      uzasadnione. wydaje mi sie ze to zalezy od rodzaju wykonywanej pracy i od tego
      jak sie czujesz, ale z drugiej strony jak bedziesz teraz na zwolnieniu to sobie
      odpoczniesz bo potem na to czasu nie bedzie.
    • wwwsiedlce Re: chorobowe-praca 22.06.07, 11:47
      co do tych 182 dni L4 wlicza sie te 34 ktore placi zaklad pracy, ja jestem na
      zwolnieniu od 15.06 i 182 zwolnienia uplywa u mnie 13.12 czyli 5 dni po
      terminie porodu czyli u ciebie nie powinno to zwolnienie tego terminu
      przekroczyc.
      • ewsien79 Re: chorobowe-praca 22.06.07, 12:03
        Można przekroczyć termin 182 dni tylko przechodzi się na zasiłek
        rehabilitacyjny do czasu porodu.Tez płatny 100%.Napisałam o tym wyżej "Drogie
        Kobiety".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka