mamazulki 03.08.07, 09:16 Orientujecie się czy można dziecko zarejestrować jako Marysię - nie Marię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maniusza Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 09:33 wydaje mi się że nie.. a tak z ciekawości - sama mam na imię Maria - po co? jako Maria sama będzie mogła decydowac czy chce żeby ją nazywać Marią czy Marysią. Ja miałam różne okresy - np na studiach zabiłabym każdego kto mnie nazwał Marysią. Mąż mnie poznał jako MARIĘ i tak też się do mnei teściowie zwracają. Teraz lubię być Marysią - mąż też się nauczył mnie tak nazywac Odpowiedz Link Zgłoś
mamazulki Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 09:41 mi się bardzo podoba i Marysia i Maria ale problem nie tkwi we mnie tylko w moim mężu on wolałby Marysię i tak z ciekawości zapytałam, ale generalnie masz rację - to dziecko w przyszłości powinno samo wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 09:43 bez przesady. przeciez i tak wszyscy beda mala tytulowac marysia... Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 09:46 nie mozna rejestrować imion w formie zdrobniałej. Są imiona takie np. jak Magda, ktore sa samodzielnym imieniem i jednoczesnie zdrobnieniem, ale marysia do nich nie nalezy. A poza tym wyobraź sobie, że twoja córka za 40 lat bedzie profesorem i co- bedzie sie przedstawiać jako Marysia? Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 12:04 tez mam kompleks Marysi. Akurat do Maria sa ladniejsze zdrobnienia. Na szczescie mieszkajac nie w polsce nie mam juz z tym takich zlych skojarzen. Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 09:56 W teorii, czyli w świetle polskiego prawa nie. W praktyce zależy od urzędu, dziwniejsze imiona czy zdrobnienia rejestrowano. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia1234 Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 10:17 moja mama we wszystkich dokumaetach miała wpisane imie Danusia -wynikało to z tłumaczenia tego imienia z języka niemieckiego bo urodziła sie na terenie Niemiec, babcia była tam na robotach. I poza całym urokiem tego imienia sprawiło nam ono wiele kłopotów, choćby z wyrabianiem przez nas, jej dzieci dowodów osobistych. Nadgorliwi urzędnicy poprawiali wpis na Danuta i musiałam dowód wyrabiać jeszcze raz, bo później byłby kłopot z jakimikolwiek sprawami urzędowymi. Tak więc takie zdrobniałe imię jest miłe ale niestety kłopotliwe Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 10:18 a propos zdrobnien. podoba mi sie imie celina. wczoraj dowiedzialam sie, ze imie to jest zdrobnieniem od marceliny.... wczesniej nie wpadlabym na to Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 10:22 Celina jest samodzielnym imieniem i posiada swoje zdrobnienia, np Cela Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 10:33 tak, zostalo przyjete jako samodzielne imie. pochodzi jednak od imienia marcelina. Odpowiedz Link Zgłoś
mamazulki Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 10:27 dzięki za pomoc. Mąż odpuścił . Miałam na studiach koleżanke Marysię i strasznie podobało mi się jej imię. Maria też jest piękne. Z imieniem dla chłopca nie mamy problemu jednogłośnie będzie to Mikołaj Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 13:32 nie wiem czy mozna w przypadku MArii - Marysi ale nasz syn w akcie urodzenia ma wpisane imie KUBA. zapytaliśmyc zy tak można na dowód podałam przykąłd 15 letniego chłopca który w tym samym urzedzie był rejestrowany z tym samym imieniem. panie sie zgodziły. jak do tej pory, przez dwa lata poprawiłam tylko dwie osoby które wpisały Jakub zamiast Kuba. i nie były to wazne i znaczące dokumenty Odpowiedz Link Zgłoś
sta.ania Re: Marysia nie Maria 03.08.07, 14:34 Maria i Marysia są super, też mam Marysię, już wieku szkolnym i czasami jestem naprawdę grubo zdumiona różnymi odmianami tego imienia przez szkolne koleżanki, np obecnie jest Mara - fajnie , a przeszliśmy już przez różne zdrobnienia, mnie się osobiście podoba nawet Mania, piszę nawet - gdyż wiele osób jakoś żle to kojarzy. Kiedyś miałam koleżnkę Marysię - nazywaliśmy ją Masza - dlaczego? już nie pamietam - ale stworzyc można wiele... Odpowiedz Link Zgłoś