Dodaj do ulubionych

alimenty-pomozcie

09.07.03, 22:18
kolezanka prosila mnie o napisanie tego postu...
ma pare pytan,tzn:
-czy moge otrzymac adwokata z urzedu jak ja zlozylam sprawe do sadu?
-czy moge to zrobic przed rozprawa?
Chłopak mnie opuścil przed rozprawa :Czy mam prawo starać sie o alimenty
także na siebie jeżeli nie byliśmy małżeństwem?
Jestem bezrobotna i nie mam dochodów.
prosze o kilka cennych wskazoweksmile
Obserwuj wątek
    • miziara alimenty-pomozcie 09.07.03, 22:23
      jak mam sie przygotowac?
      co powinnam zrobic,jakie papiery mam przyszykowac'
      chodzilo o to ze chlopak zostawil mnie po ur dziecka a nie jak pisalo przed
      rozprawa
    • mikawi Re: alimenty-pomozcie 10.07.03, 09:44
      koleżanka może się starać o adwokata z urzedu, istotne jest czy ojciec uznał
      dziecko, jeśli nie - powinna wnieść pozew o ustalenie ojcostwa i alimenty.
      Jeśli nie byli małżeństwem alimenty od ojca dziecka na nią jej nie przysługują
      ale: ma prawo domagac się zwrotu kosztów trzymiesięcznego utrzymania się w
      ciązy oraz kosztów wyprawki dla dziecka.
      Jakie dokumenty: do pozwu - odpis zupełny aktu urodzenia dziecka, zaświadczenie
      z Urzędu Pracy że jest bezrobotna, na sprawę - rachunki jesli ma za zakupione
      rzeczy dla dziecka (wózek, łóżeczko, ciuszki, kosmetyki, itd), zestawienie (na
      kartce) miesięcznych kosztów utrzymania maluszka.
    • lala2002 Re: alimenty-pomozcie 18.07.03, 13:40
      wiesz sama jestem w takiej sytuacji tzn przymierzam sie do zalozenia sprawy o
      alimenty poniewaz ojciec dziecka nie dolklada sie wcale.wiec kolezanka ma racje
      co do adwokata z urzedu,ale zdaje mi sie ze powinnas zlozyc odpowiednie pismo
      do sadu o przynanie tego adwokata, jak najszybciej skoro zalozylas juz sprawe
      do sadu. jesli dziecko nie zostalo uznane to oczywiscie pozew o ustalenie
      ojcostwa i alimenty.jesli jest ojcem dziecka to napewno sie przyzna poniewaz
      jesli okaze sie ze nim byl a sie nie przyznal bedzie placil spora sumke za
      badania dna. co do alimentuw-oczywiscie na dziecko. ale jest dokladny artykul
      141 kodeksu rodzinnego i opiekunczego ze jest taka mozliwosc ze nie tylko
      zwruci ci pieniedze za wyprawke i 3 miesieczne utrzymanie ale jesli bedzie to w
      pelni uzasadnione jakimis faktami to moze utrzymywac cie dluzej niz 3 miesiace
      na sprawe wez wszystkie rachunki kodeks z tym artykulem sciagnij sobie z wp.pl
      wpisujac w wyszukiwarce kodeks rodzinny i opiekunczy. pamietaj ze mozesz
      zazadac 60% jego pensji na alimenty,jesli oczywiscie jest sam i nie ma dzieci i
      zony powodzenia
      • mikawi Re: alimenty-pomozcie 18.07.03, 16:11
        z żądaniem 60% pensji to nie o to chodzi, w przypadku NIE PŁACENIA alimentów
        zasądzonych sądownie komornik ma prawo zająć do 60% wynagrodzenia na ściąganie
        alimentów (w to wchodzą należności zaległe, niemałe koszty egzekucji
        komorniczej i alimenty bieżące)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka