Dodaj do ulubionych

L4 i urlop

07.12.07, 17:31
Witam
Od 6 tygodnia ciąży przebywam na zwolnieniu lekarskim i bede na nim do konca ciąży. Teraz jestem w 20 tygodniu.
Wiem ze na L4 można przebywac 182 dni i pozniej dostaje sie wezwanie na komisje lekarska. Koleżanka z pracy powiedziala mi jednak, że można L4 przerwać urlopem i wtedy zwolnienie lekarskie bedzie liczone od nowa. Czy to jest prawda i ile trzeba by było wziasc tego urlopu?
Obserwuj wątek
    • www.goja31pl Re: L4 i urlop 07.12.07, 18:28
      asikol napisała:

> Witam
      > Od 6 tygodnia ciąży przebywam na zwolnieniu lekarskim i bede na nim do konca ci
      > ąży. Teraz jestem w 20 tygodniu.
      > Wiem ze na L4 można przebywac 182 dni i pozniej dostaje sie wezwanie na komisje
      > lekarska. Koleżanka z pracy powiedziala mi jednak, że można L4 przerwać urlope
      > m i wtedy zwolnienie lekarskie bedzie liczone od nowa. Czy to jest prawda i ile
      > trzeba by było wziasc tego urlopu? Niema takiej potrzeby,po 182 dniach
      zwolnienia do czasu porodu masz prawo przebywać na zasiłku rechabilitacyjnym

i wcale nie musisz być obecna na komisji pod warunkiem jednak ze twoj lekarz
      ginekolog prowadzący napisze na zaświadczeniu które będzie musiał ci wystawić do
      zusu że nie jesteś zdolna do odbycia podróży ze wzgledów
      zdrowotnych,np:zagrożenia ciąży ,taki zasiłek należy sie każdej kobiecie
      przebywającej na zwolnieniu lekarskim dłóżej niż 180 dni.Musisz mieć
      zaświadczenie od pracodawcy do zusu o zatrudnieniu o które musisz sama
      wystąpić,jak powiesz w kadrach o co chodzi to oni bendą już wiedzieć o jakie
      zaświadczenie chodzi,są tam opisane warunki pracy system godzinowy okres
      zatrudnienia i przebywania na zwolnieniu z tym drukiem który zawiera kilka stron
      idziesz do lekarza ginekologa i on wypisuje resztę ponadto musisz mieć ksero
      karty ciąży podpisanej i podbitej pieczątką przez lekarza ginekologa
      prowadzącego za zgodność z orginałem na każdej ze stron i co ważne musisz to
      wszystko wysłać do zusu na miesiąc przed skończeniem 180 dni zwolnienia i za
      miesiąc otrzymasz decyzję pozytywną.Urlop zostaw sobie po urlopie macierzyńskim
      napewno ci sie jeszcze przyda.O resztę pytaj swojego lekarza i w kadrach na
      pewno cię pokierują,ja tez nie wiedziałam co i jak bo byłam 2-miesiące temu w
      podobnej sytuacji dziś jestem już na urlopie macierzyńskim.Kto pyta nie
      błądzi-musiałam sama się wszystkiego dowiedzieć i wiem ze to nic trudnego nie
      obawiaj się,chociaż wiem jak to jest,korzystaj ze swoich praw bo inaczej państwo
      puści cię z torbami. Powodzenia
    • asikol Re: L4 i urlop 07.12.07, 19:14
      Czyli najpierw musze isc do kadr po te zaswiadczenie z ktorym potem ide do lekarza?
      • madtea Re: L4 i urlop 07.12.07, 20:02
        nie słuchaj koleżanki bo kłamie nieprzeciętnie
        a co do reszty to na bieżąco jest tu kilka wątków, które objaśniają co i jak
      • izabelka1977 Re: L4 i urlop 02.01.08, 23:47
        Najlepiej idź do ZUSu i zapytaj o świadczenie rehabilitacyjne,na
        pewno pani da ci wszystkie potrzebne dokumenty,jak nie będziesz
        czegoś wiedziała to ją zapytasz.Później z tymi wnioskami do kadr i
        lekarza prowadzącego co wcześniej już ładnie opisała któraś z
        pań.Mnie chorobowego"zabraknie"ok.3 tygodnie przed datą porodu,już
        przez to przebrnęłam.Powodzenia!!
    • 1.monikarzepka Re: L4 i urlop 30.12.07, 15:15
      jestem na l4 od 23 tygodnia ciazy i do tej pory nie dostalam
      pieniedzy ani z zusu ani od pracodawcy
    • 1.monikarzepka Re: L4 i urlop 30.12.07, 15:19
      gdzie moge starac sie o becikowe i czy maz moze dostac becikowe/