patrice7 18.05.08, 21:06 Posze o rady jak to prawnie wyglada . Slyszalam ze mozna , ale dalej musze sprawowac opieke nad dzieckiem na ktore dostalam urlop wych .Niby zrozumiale ,ale gdzie konczy sie granica? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
duveen Re: Macierzyński ,a własna działalność. 18.05.08, 21:10 macierzynski? czy wychowawczy? macierzynski, zdaje sie, ze mozna, wychowawczy odpada. Odrazu zabierają ( bo podjełas prace - i teoretycznie dziecka nie wychowujesz). zostawiaja jakis chory dodatek ok. 40 zl. I w nosie maja , ze w praktyce- nie pracujesz, tylko dalej jestes z bajtlem w domu.. Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: Macierzyński ,a własna działalność. 18.05.08, 21:13 przepraszam wychowawczy. ale naawet na wych mozna dorabiac. tylko nie moze to zaklocac .... i tu jestem zielona... Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Macierzyński ,a własna działalność. 18.05.08, 21:29 mozesz pracowac i zarabiac o ile to nie wylacza sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem ale to jak masz zatrudnienie na podstawie umowy o prace, a na wlasnej dzialalnosci chyba nie ma wychowawczego Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: Macierzyński ,a własna działalność. 18.05.08, 21:39 ale to trocghe inaczej. ja pracuje ,tzn jestem zatrudniona i jestem na urlopie wych i DODATKOWO chce otworzyc wlasna dzialalnoc. > mozesz pracowac i zarabiac o ile to nie wylacza sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. jak to rozumiec? przeciez kazda praca czesciowo wylacza sprawowanie nad dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Macierzyński ,a własna działalność. 18.05.08, 22:14 > jak to rozumiec? przeciez kazda praca czesciowo wylacza sprawowanie nad dziecki > em zdalna nie normalnie - jak tego mozna nie rozumiec :o Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: Macierzyński ,a własna działalność. 18.05.08, 21:40 Na działalności nie ma wychowawczego. Możesz zawiesić na ten czas działalność, żeby nie płacić ZUS-u ale wtedy ten czas nie wlicza ci się do emerytury. Ja prowadzę z mężem działalność i mimo, iż siedziałam w domu i tak naprawdę nie pracowałam, opłacałam pełne składki, z pieniędzy które de facto zarobił mój mąż. Paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: Macierzyński ,a własna działalność. 18.05.08, 21:56 nie chce isc na wych z dzialalnosci! chce zalozyc dzialalnosc BEDAC JUZ na macierzynskim Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Macierzyński ,a własna działalność. 18.05.08, 22:15 > nie chce isc na wych z dzialalnosci! chce zalozyc dzialalnosc BEDAC JUZ na > macierzynskim no to jak zalozysz dzialalnosc ktora uniemozliwi ci opieke nad dzieckiem (poslesz do zlobka/przedszkola, oddasz babci itp, zatrudnisz opiekunke) to tracisz wychowawczy z umowy o prace koniec kropka Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: Macierzyński ,a własna działalność. 18.05.08, 22:35 rozumiem. a to ktos bedzie mi chodzil za dzieckiem sprawdzal gdzie i z kim spedza czas??i czy spedza tam godzine czy 5? troche oczywiscie ironizuje ,ale wg mnie nie jest to jasno sprecyzowane Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Macierzyński ,a własna działalność. 19.05.08, 09:44 a co ja na to poradze :o Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: Macierzyński ,a własna działalność. 19.05.08, 10:21 A czy moze mozna to zrobic tak zeby otwirzyc działalnosc , i jednoczesnie zatrudnic kogos na umowe zlecenie by robl cos zamiast mnie? czy takie cos wchodzi w gre? Odpowiedz Link Zgłoś