michasia24 10.08.08, 15:00 kierujesz samochodem, jedzie z toba kolezanka nie zapina pasów, ty masz zapiete, policja, mandat, i kto płaci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przedszkolak2 Re: kto powinien zapłacić? 10.08.08, 15:03 Na miejscu koleżanki nie miałabym wątpliwości, że powinnam zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey imho 10.08.08, 15:03 teoretycznie kierowca nie powinien ruszyc bez upewnienia sie czy wszyscy pasazerowie maja zapiete pasy... praktycznie, kolezanka powinna sie poczuc do zaplacenia mandatu. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: kto powinien zapłacić? 10.08.08, 15:04 ty jako kierowca masz obowiazek dopilnowania zeby pasazerowie zapieli pasy Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: kto powinien zapłacić? 10.08.08, 15:06 Koleżanka jeśli nie zapięła pasów rozmyślnie. Ty jeśli jej o tym nie przypomniałaś Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: kto powinien zapłacić? 10.08.08, 15:08 Nigdy nie jade z kims bez zapietych pasow. I nie chodzi tu o mandat.... Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: kto powinien zapłacić? 10.08.08, 15:47 Ja place - za to, ze jestem fujara i nie sprawdzilam badz nie wyegzekwowalam skutecznie zapiecia pasow. Na kolezanke natomiast obrazam sie dopoki nie odda kasy Odpowiedz Link Zgłoś
slonecko_w_balerinkach Re: kto powinien zapłacić? 10.08.08, 17:00 A może po połowie? Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: kto powinien zapłacić? 10.08.08, 17:04 Pytasz jak to wyglada w praktyce ? Kierowca placi mandat. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: kto powinien zapłacić? 10.08.08, 17:10 Powinien zapłacić kierowca. Ja bym nie ruszyła z miejsca, gdyby pasażerowie nie mieli zapiętych pasów. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: kto powinien zapłacić? 10.08.08, 21:32 Kierowca - z punktu widzenia prawa. Jeśli chodzi o ludzką przyzwoitość to koleżanka powinna oddać Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: kto powinien zapłacić? 10.08.08, 21:34 ja na miejscu tej koleżanki bym zapłaciła (sprawa honoru), ale w sumie z przepisów wynika, że kierowca ma obowiązek sprawdzić, czy wszyscy pasażerowie mają zapięte pasy... Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: kierowca n/t 10.08.08, 21:53 naprawde kierowca?? Wiem ze tak bylo iedys ,a potem to zniesli i weszlo w zycie ze kazdy pazazer płaci za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: kierowca n/t 10.08.08, 21:54 Pomijajac prawo. Ty, o ile kolezanka jeździ samochodem od czasu do czasu i jest na tyle niekumata, ze nie zna przepisów. Kolezanka - jeżeli nie chciało jej się zapiąć pasow, bo nie lubi lub uwaza, że nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
allyson Re: kierowca n/t 10.08.08, 21:57 A we Wloszech mandat placi ten, kto nie ma zapietych pasow. I na dodatek dostaje 5 punktow karnych( jesli posiada prawo jazdy). Odpowiedz Link Zgłoś
annamariamuff Re: kierowca n/t 11.08.08, 15:15 allyson napisała: > A we Wloszech mandat placi ten, kto nie ma zapietych pasow. I na > dodatek dostaje 5 punktow karnych( jesli posiada prawo jazdy). Prawda tylko po czesci, poczytaj sobie Il passeggero maggiorenne che non fa uso della cintura di sicurezza risponde in proprio della violazione commessa. A differenza di quanto accade se l’infrazione è commessa dal conducente, per il passeggero non scatta la decurtazione dei punti. Il conducente, però, risponde anche con la decurtazione del punteggio, del mancato uso del sistema di ritenuta da parte del passeggero minorenne, se a bordo non vi è la persona adulta cui è affidata la sorveglianza sul minore. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnataka Re: kto powinien zapłacić? 11.08.08, 16:39 nie wiem ale mnie by było strasznie głupio, jeśli przez moje niezapięte pasy koleżanka dostałaby mandat.. jeszcze jeśli bym z nią często jeździła na zakupy itp., to juz wogóle... bez wątpienia zapłaciła bym za mandat, albo połowe chociaż. Wiadomo jak to jest kiedy kobiety zagadane mwsiadają do samochodu, to mogło byc zwykłe przeoczenie... Niby kierowca powinien zapłacic, no ale mnie by było głupio bo w sumie to ,,moje " pasy Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: kto powinien zapłacić? 11.08.08, 20:04 a moim zdaniem powinnyscie sie podzielic mandatem - nie pozwalam moim pasazerom na jazde bez zapietych pasow... odpowiedzialnosc na pol... skoro nie zwrocilas uwagi kolezance to ten madat pomoze ci juz zawsze pamietac o tym, ze nie tylko kierowca musi miec zapiete pasy... Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: kto powinien zapłacić? 11.08.08, 20:07 a propos postu czarnataka - dla mnie nie istnieje cos takiego jak przeoczenie zapiecia pasow... dla mnie to tak jakby "przeoczyc" odpalenie silnika i proba ruszenia "na sucho"... nawyk zapiecia pasow w aucie powinien byc jak oddychanie... Odpowiedz Link Zgłoś
clas_sic tu chyba jest odpowiedź: 11.08.08, 23:24 finanse.wp.pl/POD,11,ao_page,16,kat,0,wid,8111163,prasa.html mandat powinni wystawić i kierowcy (+2 punkty), który przewozi pasażera bez zapiętych pasów i pasażerowi, że bez pasów jedzie. Jeśli wystawili TYLKO kierowcy - ich błąd (a kierowcy strata). Lojalny pasażer by oddał połowę... Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: kto powinien zapłacić? 12.08.08, 00:33 Zalezy w jakim panstwie ten mandat. U mnie dorosly pasazer sam dba o zapiecie pasow i jesli ich nie zapnie dostaje mandat, kierowca nie musi dbac o doroslego pasazera. Natomiast oberwie mu sie za kazde dziecko przewozone bez fotelika lub pasow, nawet jesli to nie jego dziecko . Jesli rodzice nie zgadzaja sie na zapiecie swojej pociechy kierowca nie powinien z nimi jechac Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: kto powinien zapłacić? 12.08.08, 09:56 qurcze jak dobrze pamietam z kursu to placi pasażer oraz kierowca (ten jeszcze punkty karne) Odpowiedz Link Zgłoś
lili716 Re: kto powinien zapłacić? 12.08.08, 12:01 Kierowca oczywiscie, jak kolezanka mowi ze nie zapnie to otwieramy jej drzwi i mowimy dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś