Dodaj do ulubionych

Ewidencja zakupów VAT

15.10.03, 16:16
Proszę o radę osoby, które prowadzą działalność i są na VAT. Ja od miesiąca
musze wypełniać te badziewia z tym związane i mam kilka wątpliwości.
Oto wątpliwości dotyczące ewidencji zakupów:
- czy podręczniki, które słuzą tylko działalności zwolnionej wpisać do
kolumny "zakupy opodatkowane stawką 0" czy do "zakupy za które nie
przysługuje odliczenie..."
- czy wpisuje sie takie pozycje jak: umowy o dzieło, opłaty pocztowe,
prowizje bankowe, składka za ubezpieczenie, , amortyzacja i temu podobne
koszty?

Z góry dziękuje za pomoc.
Iwona
Obserwuj wątek
    • kwasia0 Re: Ewidencja zakupów VAT 15.10.03, 20:51
      Witaj,

> - czy podręczniki, które słuzą tylko działalności zwolnionej wpisać do
      > kolumny "zakupy opodatkowane stawką 0" czy do "zakupy za które nie
      > przysługuje odliczenie..."
      Hej, ja to mam jako jedna kolumne i sie nie zastanawiam. Ale na fakturze jest,
      ze ksiazki maja stawke 0%, wiec jesli masz do tego 2 kolumny to wrzucasz do
      opodatkowanych 0%, a odliczyc i tak sobie VATu nie odliczysz, bo go nie ma.

> - czy wpisuje sie takie pozycje jak: umowy o dzieło, opłaty pocztowe,
      > prowizje bankowe, składka za ubezpieczenie, , amortyzacja i temu podobne
      > koszty?
      Na pewno nie wpisuje sie do VATu umow o dzielo, skladek za ubezpieczenie, bo
      niby jaki VAT bylby od nich? Co do pozostalych to nie wiem.. Generalnie jesli
      masz na cos fakture i na niej jest VAT to wrzucasz to do ewidencji, a do ksazki
      przychodow netto, a jak nie masz faktury tylko rachunek bez rozbicia na VAT to
      cale brutto idzie do ksiazki, a do ewidencji VAT nic.

Ode mnie to tyle, pewnie inne mamusie wiedza wiecej moze rzuca jakims madrym
      adresem, gdzie mozna znalezc jakies info.

pozdrawiam
      Kasia
    • iwa.mamaprzemka Re: Ewidencja zakupów VAT 16.10.03, 11:04
      dziekuje za wyjaśnienia. Z tego wynika ,że do ewidencji zakupów wpisuję tylko
      te koszty na które mam faktury ( a nie zadne rachunki, umowy (kupna, o dzieło,
      zlecenie..)
      Czy może jeszcze to ktoś potwierdzić?
      • kwasia0 Re: Ewidencja zakupów VAT 17.10.03, 16:30
        No, to na pewno, bo jak nie masz faktury to tak naprawde nie masz podstaw do
        odliczenia VATu (bo nie wiesz ile go jest), wrozka nie jestes.
        Na dokladke jest jeszcze taka akcja, ze jesli ktos nie bedacy platnikiem VATu
        wystawi Ci fakture to ty nie masz prawa tego VATu sobie odliczyc. I tu nie wiem
        kto odpowiada za ew bledne odliczenie (czy ten gosc, ktory Cie oszukal
        wystawiajac fakture, do zrobienia czego nie ma prawa, czy Ty, ktora rego nie
        sprawdzilas). Swego czasu bylo tak, ze byla to odpowiedzialnosc odliczajacego.
        Niezla rzecz... ech...
        pozdrowionka
        Kasia
      • mkatarynka.edziecko Re: Ewidencja zakupów VAT 17.10.03, 20:05
        Generalnie do ewidencji zakupów wpisujesz tylko te dokumenty (faktury i
        dokumenty celne) które stanowią podstawę do odliczenia podatku naliczonego w
        nich zawartego. Co więcej - możesz nie ująć wszystkich takich faktur i wpisać
        tylko te, z których chcesz odliczyć VAT a pozostałe pominąć. Na przykład przez
        zapomnienie. Tutaj (w przeciwieństwie do dochodowego) nie ma obowiązku
        ewidencjonowania wszystkich dokumentów dotyczących zakupów (dotyczy to tylko
        zakupów bo sprzedaż musi być cała smile. W zasadzie przepisy VAT-owskie mówią
        tylko, że podatnik ma obowiązek zaewidencjonować kwoty podatku naliczonego
        obniżającego podatek należny. Czyli, że wypełniając książkę (jeśli robisz to
        ręcznie) nie musisz wpisywać tam szczegółowych danych dotyczących kontrahenta.
        Wystarczy, że wpiszesz takie dane, które pozwolą zidentyfikować daną fakturę w
        tym kwoty podatku z niej wynikające i to nawet bez podziału na stawki podatku
        bo taki podział przecież jest przy zakupach kompletnie nieistotny. W związku z
        tym jako ewidencja zakupów z powodzeniem może wystąpić tabelka sporządzona np
        w excelu w której będą cztery kolumny (jeżeli masz sprzedaż tylko opodatkowaną
        bo jeżeli masz też zwolnioną to musi być w sumie osiem) zawierające
        następujące dane: data otrzymania faktury (istotna dla terminu odliczena),
        numer faktury (dla jej identyfikacji), kwota netto (bo tę kwotę musisz wpisać
        w deklaracji VAT-7, chociaż w zasadzie nie jest do niczego potrzebna) no i
        kwota podatku naliczonego. I wsio! Zakupów zwolnionych i opodatkowanych stawką
        0% możesz też w ogóle nie wpisywać bo przecież nie mają żadnego wpływu na
        kwoty w deklaracji VAT-7. Żaden urzędnik do tak sporządzonej ewidencji się nie
        przyczepi bo nie będzie miał podstawy prawnej.

art. 27 ust. 4 ustawy o VAT:
        4. Podatnicy, z wyjątkiem podatników wykonujących wyłącznie czynności
        określone w art. 7 ust. 1 pkt 2 oraz zwolnionych od podatku na podstawie art.
        7 ust. 1 pkt 7 i art. 14 ust. 1, 5 i 6, są obowiązani do prowadzenia ewidencji
        zawierającej: kwoty określone w art. 20 (dotyczące sprzedaży opodatkowanej i
        zwolnionej /mój dopisek/), dane niezbędne do określenia przedmiotu i podstawy
        opodatkowania, wysokość podatku należnego, kwoty podatku naliczonego
        obniżającego podatek należny oraz kwoty podatku podlegającej wpłacie do urzędu
        skarbowego lub zwrotowi z tego urzędu oraz inne dane służące do prawidłowego
        sporządzenia deklaracji podatkowej.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka