Dodaj do ulubionych

Brak zgody na urlop wypoczynkowy help!

09.02.09, 17:31
Witam i proszę o pomoc i radę.
Po 20 tygodniach urlopu macierzyńskiego zamierzałam wykorzystać
zaległy urlop wypoczynkowy za rok 2008 i aktualny za rok 2009.
Od kadrowej z firmy wiem, że na zaległy pracodawca musi sie zgodzić
a na aktualny może ale nie musi.
Wnioski urlopowe za 2008 i 2009 rok złożyłam 2 tygodnie przed
zakończeniem urlopu macierzyńskiego.
Na wykorzystanie urlopu zaległego z roku 2008 - 24 dni pracodawca
wyraził zgodę.
Na wykorzystanie awansem urlopu za rok 2009 - 26 dni niestety
pracodawca nie wyraził zgody. Mogę wykorzystać tylko i wyłącznie dni
proporcjonalnie jakie mi przysługują. W moim przypadku jest to 7 dni.
Mam do Was pytanie:
Czy mogę coś jeszcze zrobić?
Czy pracodawca może mi odmówić? A jakbym nie miałam zaległego urlopu
za rok 2008 to też niedostałabym awansem 26 dni za rok 2009.
Czy jesli napisałabym wniosek o urlop wychowawczy po urlopie
wypoczynkowym może coś to zmienić?
Wiem, zę tu chodzi o kasę, którą trzeba byłoby mi wypłacić. No a
przecież ja w tym momencie nie jestem pracownikiem produktywnym
zawodowo. Ważniejsze od pracy zawodowej jest moje życie prywatne.
Brak słów. Nie mam się kogo poradzić, bo kadrowa z naszej firmy jest
lojalna wobec pracodawcy i wcale się nie dziwię też zarabia na
życie.
Z góry bardzo dziekuję za informacje.
Obserwuj wątek
    • ib_k Re: Brak zgody na urlop wypoczynkowy help! 09.02.09, 17:46
      poszukaj w wyszukiwarce był bardzo obszerny wątek na ten temat jakieś 3miesiące temu, zasadniczo pracodawca może nie udzielić urlopu za rok bieżący
    • joa261 Re: Brak zgody na urlop wypoczynkowy help! 09.02.09, 17:59
      Moim zdaniem musi Ci udzielić bo możesz nie chcieć korzystać z wychowawczego?
      Złóż wniosek - nie wspominając o tym że będziesz brała wychowawczy. A dwa
      tygodnie przed końcem wypoczynkowego złóż wniosek dopiero o wychowawczysmile
      • slonko1335 Re: Brak zgody na urlop wypoczynkowy help! 09.02.09, 18:24
        Wiesz co moja kadrowa też czyniła wstręty. Zadzwoniłam do PIpu i poprosiłam o
        interpretację na piśmie. Pracodawca MUSI Ci dać te 26 dni urlopu z bieżącego
        roku. Pipy w każdym mieście udzielają porad, można też zadzwonić albo zapytać
        drogą mailową, ja bym pojechała jednak osobiście (bo do mnie pismo szło ponad 3
        tygodnie) i wzięła co trzeba na piśmie i przedstawiła pracodawcy. Masz jakieś
        potwierdzenie, że złożyłaś podanie o urlop?
        • ib_k Re: Brak zgody na urlop wypoczynkowy help! 09.02.09, 19:07
          a mogłabyś tą interpretację PIP zamieścić na forum?
          • slonko1335 Re: Brak zgody na urlop wypoczynkowy help! 09.02.09, 19:42
            Mogę jak znajdę, tyle, że ja i o kilka innych rzeczy się tez pytałam ale spoko
            właściwy fragment przepiszę. Mój pracodawca robił problem właśnie odnośnie tego
            urlopu za 2009 przed wychowawczym oraz w ogóle kadrowa sobie wymyśliła, ze mogą
            mi nie udzielić zgody na urlop wychowawczy. Stwierdziłam, że się wykłócać nie
            będę i zadzwoniłam dlatego do Pipu. Jak zaniosłam wszystko na piśmie to nikt
            słowa nie powiedział.
            Była kiedyś sprawa tutaj roztrząsana: ktoś najpierw złożył podanie o urlop
            zaległy po macierzyńskim a potem o bieżący i pracodawca na ten bieżący się nie
            zgodził bo interpretował tak, że na urlop po macierzyńskim się zgodził a na
            bieżący nie musi bo to urlop po urlopie a nie po macierzyńskim, ale z tego co
            pamiętam tam właśnie były dwa osobne podania o te urlopy chociaż mi się zdaje że
            nawet w takiej sytuacji się należałby. Ja w każdym razie wypisałam od razu za
            2008 i 2009 rok.
            • slonko1335 Re: Brak zgody na urlop wypoczynkowy help! 09.02.09, 19:59
              Znalazłam

Moje pytanie w części urlopowej brzmiało:
              "Urlop macierzyński kończę 9 lutego. Mam 26 dni zaległego urlopu za 2008 rok i
              chciałabym je wykorzystać po urlopie macierzyńskim. Czy mogę wykorzystać
              również pełne 26 dni urlopu wypoczynkowego za 2009 rok? Po wyżej wymienionych
              urlopach zamierzam iść na urlop wychowawczy."

Odpowiedź:
              "zgodnie z art. 163 par 3 kodeksu pracy pracodawca powinien udzielić na wniosek
              pracownicy przysługujący jej urlop wypoczynkowy w pełnym wymiarze bezpośrednio
              po urlopie macierzyńskim. Fakt ten, że pracownica zamierza skorzystać z urlopu
              wychowawczego, pozostaje bez wpływu na jej prawo do urlopu wypoczynkowego.

W świetle przytoczonego przepisu pracodawca jest obowiązany do udzielenia na
              Pani wniosek, urlopu wypoczynkowego (zaległego i za rok bieżący po 26 dni)."
              • ib_k Re: Brak zgody na urlop wypoczynkowy help! 09.02.09, 20:23
                dzięki słonko, oczywiście urlopy się należą, najlepiej wnioskować jednym pismem
                PS
                czasami mam chyba jakieś zaćmienia, czytam a WYCZYTUJĘ zupełnie inny sens, trzeba odpocząć od netusad

proponuję odszukać wątek filipinaki i moko na temat urlopów po mocierzyńskim, dziewczyny przeprowadziły tam znakomitą wykładnię prawa, to było gdzieś w pazdzierniku
    • ib_k Re: Brak zgody na urlop wypoczynkowy help! 09.02.09, 19:20
      Zdaje się że przepis odnośnie urlopu zmienił się niepostrzeżenie teraz brzmi on tak

Art. 163.§ 3. Na wniosek pracownicy udziela się jej urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim;
      dotyczy to także pracownika-ojca wychowującego dziecko, który korzysta z urlopu macierzyńskiego.

nie ma już zapisu o "zaległym urlopie" wychodzi więc na to że powinnaś dostać zaległy i bieżący urlop PO MACIERZYŃSKIM

najlepiej wydrukuj kadrowej ten nowy przepis (obowiązuje od 01.01.09), może nie wiedzieć że to się zmieniło
    • iko-is-me Re: Brak zgody na urlop wypoczynkowy help! 10.02.09, 09:45
      Dzięki za informacje.

Co do powrotu do pracy po urlopie wypoczynkowym trudno mi
      powiedzieć. Obecnie trwają rozmowy i zastanawianie się nad moim
      powrotem. Zwolnić mnie po powrocie nie mogą, ale wiem co mnie czeka.
      Prawo swoje a życie swoje a pracuje u prywatnego przedsiębiorcy.

Urlop macierzyński kończy mi się 18 lutego. Wnioski urlopowe za 2008
      i 2009 już złożyłam u pracodawcy (14 dni przed zakończeniem
      macierzyńskiego).
      Oczywiście potwierdzenia mam i to nawet po dwa.
      Musiałam poprawiać wiosek urlopowy, bo nie napisałam formułki jaka
      obowiązuje w firmie.
      Na ten zaległy za 2008 - 24 dni to zgodę pracodawcy mam.
      Na bieżący za 2009 - 26 dni niestety nie. Mogę jesli zechcę
      wykorzystać urlop proporcjonalny.

Bardzo Wam dziękuję za informacje i będę działać dalej.
      Skoro mi coś się nalezy to będę o to walczyć.

Pozdrawiam
      • slonko1335 Re: Brak zgody na urlop wypoczynkowy help! 10.02.09, 09:54
        Widzisz problem polega właśnie na tym czy chcesz tam później wracać. Bo co z
        tego, że się wykłócisz o ten urlop teraz jak później pracować z tymi ludźmi
        będziesz chciała. Ja nie mam nic do stracenia bo do swojej firmy już nie będę
        wracać, więc mogę iść na noże i straszyć PIpem...
    • m_o_k_o Re: Brak zgody na urlop wypoczynkowy help! 10.02.09, 18:30
      Na wzniosek pracownika pracodawca MUSI udzielić urlopu wypoczynkowego
      (zaległego w pierwszej kolejności oraz bieżącego w pełnym wymiarze),
      nawet jeśli wie, ze po nim praconica idzie na urlop wychowawczy.
      Tutaj liczy się wniosek !
      Również posiadam pisemną odpowiedz PIP, ze pracodawca MUSI na
      pismemny wniosek udzielić urlopu.
      • iko-is-me Do m_o_k_o 12.02.09, 15:13
        Witaj,
        Mam prośbę o przesłanie na tutaj na forum lub ma moją pocztę pisemną
        odpowiedź z PIP.
        Z góry bardzo dziękuję.
        Pozdrawiam
        • m_o_k_o Re: Do m_o_k_o 12.02.09, 21:47
          ikos ok ale w przyszłym tygodniu dobra ?
    • hotblackcoffee tak z innej "beczki" - refleksja 12.02.09, 16:14
      same sobie kopiecie dolek. A raczej dolek pod kobietami, ktore mają plany
      macierzynskie. Bo "na zdrowy rozum" to akurat macie wiecej praw niz szeregowy
      pracownik bez dziecka. Bo sa plany urlopowe i naprawdę nieczęsto się zdaza by
      pracownik dostał ciągiem 26 dni. A baba po ciąży moze. To skoro dla Was jest
      wazniejsze zycie rodzinne, to po cholere szlyscie do pracy? W pracy jest sie
      pracownikiem, a w domu mamuśką. EOT.
      • do.de Re: tak z innej "beczki" - refleksja 13.02.09, 07:53
        Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Chętnie przeczytam co masz na ten
        temat do powiedzenia, gdy sama zostaniesz rodzicem.

A tak przy okazji, zapewne dzięki takim jak Ty lub podobnym osobom wiele kobiet,
        które po macierzyńskim chce wrócić do pracy, niestety nie ma takiej możliwości.
        Gratuluję postawy.
        • hotblackcoffee Re: tak z innej "beczki" - refleksja 13.02.09, 08:37
          przepraszam bardzo, czy to ja wybieram urlop na rok z góry? Oswiec mnie prosze,
          co Wam takiego robie zlego? Czy ja pisze, ze dla mnie robota jest na ktoryms
          miejscu? (w kontekscie prawa pracy to stwierdzenie wydaje mi sie curiosum).
          • agatracz1978 Re: tak z innej "beczki" - refleksja 13.02.09, 09:19
            hotblackcoffee napisała:

> przepraszam bardzo, czy to ja wybieram urlop na rok z góry? Oswiec mnie prosze,
            > co Wam takiego robie zlego? Czy ja pisze, ze dla mnie robota jest na ktoryms
            > miejscu? (w kontekscie prawa pracy to stwierdzenie wydaje mi sie curiosum).
            Oczywiście nie wiem kto Ci zabroni wybrać urlop jednorazowo (no może tylko
            pracodawca). Nie wiem też czemu skoro jest taka możliwość a ktoś ma taką
            potrzebę to miałby z tego nie skorzystać? U nas jest chłopak, który bierze urlop
            ciągiem 20 dni wakacji i 6 ferii i jest ok. Co za różnica czy wrócę do pracy 26
            dni wcześniej a potem znów muszę brać urlop czy umówię się z szefem, że biorę
            zaraz po macierzyńskim. Oczywiście zawsze oceniają to bezdzietne laski, które
            potem same chętnie korzystają ze wszystkich praw jak same są w ciąży albo urodzą.
            • hotblackcoffee Re: tak z innej "beczki" - refleksja 13.02.09, 09:27
              Oczywiście zawsze oceniają to bezdzietne laski, które
              > potem same chętnie korzystają ze wszystkich praw jak same są w ciąży albo urodz
              > ą.

Są jeszcze bezdzietne laski które posiadać potomstwa nie zamierzają. I jakoś na
              cud urlopu prawie półtora miesięcznego nie moga liczyć wink I te same bezdzietne
              nie dostają urlopu w wakacje z racji nieposiadania latorosli w wieku szkolnym
              wlasnie wink Nie ma o co się kłócić, mierzi mnie tylko postawa roszczeniowa wobec
              pracodawcy, ot co.
              • lilithh Re: tak z innej "beczki" - refleksja 13.02.09, 14:53
                hotblackcoffee napisała:

> Są jeszcze bezdzietne laski które posiadać potomstwa nie zamierzają. I jakoś na
                > cud urlopu prawie półtora miesięcznego nie moga liczyć wink

No to pewnie ucieszy Cię informacja że, podobnie jak świeżo upieczone mamuśki, jak najbardziej masz PRAWO do prawie półtora miesiąca urlopu wypoczynkowego w jednym kawałku. Gwarantuje Ci to kodeks pracy, a konkretnie i literalnie art 152 oraz 162:

Art. 152.
                § 1. Pracownikowi przysługuje prawo do corocznego, nieprzerwanego, płatnego urlopu wypoczynkowego, zwanego dalej "urlopem".

Art. 162.
                Na wniosek pracownika urlop może być podzielony na części. W takim jednak przypadku co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych.

Z powyższego wynika niezbicie, że prawo do dzielenia urlopu na części ma tylko i wyłącznie pracownik - a pracodawca nie może go do tego zmuszać.
                Jeśli więc twój pracodawca nie daje co możliwości skorzystania z pełnego urlopu w jednym kawałku - czyni to bezprawnie
                (i jakoś nie widzę w tym winy świeżo upieczonych mamusiek wink
                • filipianka Re: tak z innej "beczki" - refleksja 13.02.09, 15:50
                  ale jest jeszcze
                  Art. 163. § 1. Urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów. Plan
                  urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność
                  zapewnienia normalnego toku pracy.

"Bezdzietne laski" może i mają prawo złożyć wniosek o półtora miesiąca urlopu,
                  ale pracodawca nie musi się nań zgodzić.
                  • lilithh Re: tak z innej "beczki" - refleksja 13.02.09, 16:04
                    Owszem.
                    To pracodawca tworzy plan urlopu, ale ten plan nie może naruszać prawa!

Owszem - Pracodawca nie musi się zgodzić na termin proponowany przez pracownika. Niemniej jednak MUSI mu umożliwić wykorzystanie urlopu w całości, bez dzielenia na części - choćby to miało oznaczać październik i pół listopada (w niektórych rejonach świata i o tej porze jest pieęęęknie wink.
                    Jeśli pracodawca nie daje pracownikowi możliwości wykorzystania urlopu w całości - łamie prawo.
                    • filipianka Re: tak z innej "beczki" - refleksja 13.02.09, 16:36
                      Tylko jak pracodawca ma księgową (raz w miesiącu podatki) czy kadrową (lista płac, ZUS, pomijam na bieżąco przyjęcie/zwolnienia), które zażyczą sobie 1,5 m-ca laby, to będzie musiał zatrudnić osobę na zastępstwo i to odpowiednio wcześniej żeby je wdrożyć.
                      Gdzie tak jest praktykowane?
                      Kiedyś mi klient (pracodawca) powiedział taką teorię, że pracownik który idzie na miesiąc urlopu jest niepotrzebny w firmie i można go zwolnić, bo jak się firma może bez niego obyć miesiąc... Urlopy w tej firmie były max 2 tygodniowe i cała masa zaległych.
                      Ale fajnie, że są firmy w których 1,5 miesiąca nieobecności nie jest problemem.
                      Jak weźmiemy średnio w roku 1,5 urlopu wypoczynkowego, 1 miesiąc choroby, 1 miesiąc opieki na dziecko, jakieś przedłużane weekendy i święta, to wyjdzie że na pracę jest 8 miesięcy. A niektórzy zapitalają 12 i problemem jest 2 tygodniowy wyjazd. Ale to pewnie ich problem że mają taką pracę...
                      • lilithh Re: tak z innej "beczki" - refleksja 13.02.09, 17:53
                        Filipianko,
                        To czym piszesz w powyższym poście to praktyka (zresztą aż nadto dobrze mi
                        znana...).
                        To o czym ja piszę to aktualny stan prawny w dziedzinie prawa pracy.
                        Wiem że nader często teoria ma się nijak do praktyki - ale to nadal nie jest
                        żadnym usprawiedliwieniem dla łamania prawa.

Znam prawo i znam realia. Nasze prawo nie jest idealne, realia takoż.
                        Być może prawo należałoby bardziej przystosować do panujących realiów, być może
                        panujące realia można by bez groźby bankructwa dla pracodawcy bardziej
                        przystosować do aktualnego prawa?

zakończę górnolotnie
                        Dura lex, sed lex.
      • filipianka Re: tak z innej "beczki" - refleksja 13.02.09, 09:33
        Rozumiem, że skoro dla Ciebie NAJważniejsza jest praca to w ogóle nie urlopujesz?

> To skoro dla Was jest
        > wazniejsze zycie rodzinne, to po cholere szlyscie do pracy?
        Tak, ważniejsza niż praca jest dla mnie rodzina. A dla Ciebie odwrotnie? To
        przykre...

Słuchaj, ja myślałam podobnie, że praca się beze mnie zawali. To było przy
        pierwszym dziecku, wróciłam po 16 tygodniach (ani dnia urlopu wypoczynkowego) i
        pół roku naprawiałam błędy. Byłam wrakiem człowieka, co miesiąc infekcja,
        zapalenia płuc. Jak dziecko było chore, to zamiast się martwić jego zdrowiem, to
        ja głupia martwiłam się że pół dnia czy jeden nie będzie mnie w pracy (dopóki
        nie zorganizuję opieki). Nie wykorzystałam urlopu wypoczynkowego po
        macierzyńskim, bo tak jak z każdym urlopem to była pętla kręcona na samą siebie,
        im dłuższa nieobecnośc tym większe zaległości do wyprowadzania. Wiem, winna była
        organizacja pracy i za dużo obowiązków. Wtedy powiedziałam sobie - nigdy więcej.
        Z drugim dzieckiem od razu założyłam, że nie wracam do pracy, osoby na moje
        miejsce miały być docelowo, a nie z doskoku (takie co coś tam zrobią ale i tak
        nie będą się potem w tym grzebać więc im nie zależy żeby zrobić dobrze). Nie
        było mnie 20 tygodni. Powiedz mi - dlaczego nie miałabym wykorzystać mojego
        należnego mi urlopu wypoczynkowego? No dlaczego? Urodziłam w kwietniu. Na
        wakacjach byłam na macierzyńskim więc mi starczy wypoczynku? Normalnie bym
        poszła na wypoczynkowy, fakt ostatnimi laty nawet na 2 tygodnie w roku. Dlaczego
        nie miałabym wykorzystywać mojego zaległego i bieżącego urlopu wypoczynkowego?
        Nie dezorganizuje to pracy w firmie bo i tak na moje miejsce od miesięcy jest
        zatrudniona osoba. Bo jest to koszt dla pracodawcy? No jest, taką podpisaliśmy
        umowę, obydwoje mogliśmy przedtem przeczytać kodeks pracy i ewentualnie odstąpić
        od umowy jak nam się zasady nie podobają.
        Piszesz że w pracy jest się pracownikiem. Tak, ale nie robotem. Ten pracownik
        jest człowiekiem i ma prawo żyć jeszcze dla innych celów niż praca.
    • iko-is-me Re: Brak zgody na urlop wypoczynkowy help! 14.02.09, 23:26
      Zadzwoniłam do PIP-u i należy mi się urlop wypoczynkowy za 2009 rok.
      Mają mi odesłać interpretację przepisów na piśmie i będe mogła się
      nim posłużyć w rozmowie z pracodawcą.
      Pozdrawiam
      • slonko1335 Re: Brak zgody na urlop wypoczynkowy help! 15.02.09, 08:26
        Świetnie, ja dokładnie tak samo zrobiłamsmile Tylko do mnie to pismo strasznie
        długo szło...
    • iko-is-me Dziękuję wszystkim za odpowiedz. 19.02.09, 02:13

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka