Dodaj do ulubionych

paszport dla dziecka

31.05.09, 10:42
chce wyrobic paszport dla dziecka i jutro miałam isc z takim
zamiarem, ale teraz patrze bo konieczny jest akt urodzenia i mam
tylko jeden odpis na którym z tyłu sa daty zameldowania i
wymeldowania dziecka wiec takiego nie dam i teraz moje pytanie czy
oni biora ten akt urodzenia czy tylko kseruja albo patrza na
prawdziwosc danych tylko, inaczej musze jechac do innego miasta bo
ten odpis z góry dziekuje pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dziunia113 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 11:09
      witam
      teraz robiłampaszport córce i kazali mieć odpis z Urzęsu Stanu
      cywilnego jest ważny 1 miesiąc od daty wydania i ten odpis zabierają
      pozdrawiam
      • dziunia113 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 11:11
        .... a najlepiej jutro zadzwoń do samego żródłai zapytaj smile)
      • kama192 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 11:11
        wielkie dzieki czyli jednak musze pojechac po ten odpis, ale to na
        miejscu daja prawda??
        • dziunia113 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 11:12
          tak dadzą Ci od ręki smile
      • aluc Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 11:25
        heh to bardzo ciekawe, jak wiadomo dane w akcie urodzenia szybko się
        dezaktualizują wink

jak widać, co urząd to obyczaj, ja miałam ostatnio akty stare (znaczy
        w przypadku starszaka sześcioletnie), okazałam, niczego nie
        zostawiałam, poprzednio też tak było, generalnie wszystkie formalności
        obsługuję tymi trzema egzemplarzami otrzymanymi przy okazji
        rehjestracji dziecięciów w USC
      • maroco1977 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 18:26
        nie moze byc, moj syn jest urodzony za granica i mam rok na zrobienie paszportu,
        tu nikt nie wydaje odpisow co miesiac, wazny jest ten pierwszy i ten akcepttuja
        w Polsce, dlaczego wiec z Polskim odpisem ma byc inaczej?
    • nombrilek Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 11:19

Niestety biorą, tez poszlam bo myslalam ze kseruja i wyszlam z
      kwitkiem bo mialam jeden ostatni, i poszlismy po nowy i dopiero do
      biura paszportowego
    • dziunia113 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 11:28
      smile) czyli podsumowując najlepiej zadzwonić do swojego biura
      paszportowego i zapytać smile
      • kama192 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 11:35
        ok i tak bardzo wam dziekuje, zadzwonie jutro z samego rana ale
        raczej wiem na co sie nastawic,jednak musze w koncu to załatwic bo i
        tak jeszcze na wyrobienie sobie troche poczekam pozdrawiam
    • hanalui Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 12:10
      Niczego nie zabierali i akt urodzenia byl "stary". Tez mnie to nieco
      dziwi...rodzice sie nie zmienili data urodzenia nadal taka sama to
      co niby mialoby ulec zmianie surprised?????

Tu regulacje dotyczace paszportow ze strony rzadowej:
      www.mswia.gov.pl/portal/pl/380/31/Paszport.html
    • kasiale73 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 12:59
      ja też miałam "stary" i wystarczyło podpisanie oświadczenia, że dane w nim zawarte się nie zmieniływink a poza tym w usc wydają za darmo "na paszport"
      • kiraout Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 13:52
        A zmieniło się to, że trzeba być obowiązkowo przy składaniu wniosku we dwoje
        rodziców i z dzieckiem włącznie?
        • maroco1977 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 18:28
          nie, nei musza byc, moze byc jeden rodzic i upowaznienie drugiego jesli nie sa
          malzenstwem, jesli sa, to bez upowaznienia, jestem na bierzaco, bo chce Polski
          paszport dziecku wyrobic i jade bez m
          • ib_k Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 18:36
            maroco1977 napisała:

> nie, nei musza byc, moze byc jeden rodzic i upowaznienie drugiego jesli nie sa
            > malzenstwem,

jesli sa, to bez upowaznienia,

No to powodzenia!

jestem na bierzaco, bo chce Polski
            > paszport dziecku wyrobic i jade bez m

No to powodzenia!
            • maroco1977 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 18:45
              nie jest potrzebne, akurat w piatek rozmawialam z pania z biura paszportowego
              nie potrzeba ojca do wyrobienia paszportu dziecku, tym bardziej, ze ma juz
              paszport Niemiecki.
              • e_r_i_n Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 19:55
                Baaardzo ciekawe.
                Upoważnienie musi być potwierdzone notarialnie - niezależnie od posiadania
                papierka ślubnego. Albo obecność rodzica.
                Pani w biurze paszportowym sobie może powiedzieć wszystko. Przepisy są jasne:
                Ustawa o dokumentach paszportowych
                Art. 13. 1. W imieniu małoletniego wniosek o wydanie dokumentu paszportowego
                składają rodzice wspólnie, chyba że na podstawie orzeczenia sądu jeden z
                rodziców został pozbawiony władzy rodzicielskiej lub władza ta została
                ograniczona. W przypadku braku zgodności stanowisk rodziców lub niemożności
                uzyskania zgody jednego z nich, zgodę na wydanie dokumentu paszportowego
                zastępuje orzeczenie sądu rodzinnego.
                2. Wniosek złożony przez jednego rodzica wraz z pisemną zgodą drugiego
                rodzica, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ paszportowy lub
                notariusza
                , uznaje się za złożony wspólnie przez rodziców.
                3. Dokument paszportowy może być wydany za granicą za zgodą tylko jednego z
                rodziców wyłącznie z ważnych powodów, o ile przemawia za tym dobro małoletniego,
                szczególnie jeżeli uzyskanie zgody drugiego rodzica jest niemożliwe lub znacznie
                utrudnione.
                4. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio do ustanowionych przez sąd
                opiekunów małoletniego.
                • maroco1977 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 20:07
                  widocznie mozna to ominac, bo ja dzwonilam, a moja mama bylatam osobiscie i
                  powiedzieli, ze nie trzeba ojca dziecka do wyrobienia paszportu
                • escribir Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 20:18
                  e_r_i_n napisała:

> Art. 13. 1. W imieniu małoletniego wniosek o wydanie dokumentu paszportowego
                  > składają rodzice wspólnie, chyba że na podstawie orzeczenia sądu jeden z
                  > rodziców został pozbawiony władzy rodzicielskiej lub władza ta została
                  > ograniczona.

Tu tylko dodam, że w przypadku braku/ograniczenia władzy rodzicielskiej trzeba
                  przedstawić odpis wyroku - z aktualną datą sporządzenia odpisu.
                  • maroco1977 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 20:22
                    no to ciekawe, bo np w Niemczech jesli rodzice nie sa po slubie to ojciec
                    dziecka nie ma praw rodzicielskich do chwili gdy nie zlozy o nie papierow w
                    jugendamcie, co znaczy tylko tyle, ze dziecko moze miec nazwisko ojca, ale
                    prawna opieke ma tylko matka.Co ma niby ona przedstawic, jaki wyrok i skad niby?
                    wszystko jest do ominiecia szczegolnie w kwestii zagrnicznych rodzicow, taka
                    sytuacja byla u mojej znajomej, ojciec nie ma praw rodzicielskich, bo nie i juz
                    i jakos nikt nie robil problemow w Polsce.
                    Jesli czasem Polka sie Panu Bogu uda to po prostu klekajcie narody.
                    • e_r_i_n Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 20:36
                      Ale jesteśmy w Polsce, a tutaj jest tak, że jeśli ojciec w akcie urodzenia jest,
                      to znaczy, że ma prawa - w innej sytuacji trzeba udokumentować, że jest inaczej.
                      Nie wiem, co 'pani w biurze' powiedziała - wiem natomiast, że to nie ona wydaje
                      paszport, dokumenty idą nieco wyżej.
                      BYĆ MOŻE są jakieś szczególne zasady wyrabiania paszportu dzieciom par
                      mieszanych - ale nie sądzę, moja osobista kuzynka z mężem niepolakiem jechała do
                      konsulatu załatwiać dzieciom polskie paszporty. Widać tak trzeba było.
                      • maroco1977 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 21:24
                        w konsulacie trzeba obojga rodzicow, bo musi wydac zgode na wyjazd dziecka, a w
                        Polsce nie musi, bo dziecko juz tam jest, watpie czy panie sie myla, bo od tego
                        sa, by wiedziec i dwa razy poswiadczono, ze nie trzeba
                        • e_r_i_n Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 21:50
                          No cóż, szczerze wątpię, żeby akurat w tym temacie w różnych urzędach były różne
                          wytyczne. Paszport dziecku wyrabiałam w grudniu - musieliśmy być oboje.
          • osa551 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 21:39
            maroco1977 napisała:

> nie, nei musza byc, moze byc jeden rodzic i upowaznienie drugiego jesli nie sa
            > malzenstwem, jesli sa, to bez upowaznienia, jestem na bierzaco, bo chce Polski
            > paszport dziecku wyrobic i jade bez m

kurde, to dziwne, mam nadzieję że Ci wyrobią ten paszport tak, jak mówisz. Ja
            nie dalej jak miesiąc temu składałam i wymagali obecności ojca bez względu na
            obywatelstwo (w pierwszej chwili pani myślała, że mój mąż nie ma polskiego
            obywatelstwa).W dodatku M zapomniał dowodu osobistego i musiał po ten dowód
            wrócić - bo nie mógł się legitymować prawem jazdy.

poniżej link do strony ministerstwa:

www.paszporty.mswia.gov.pl/portal/#Osoby2
            W imieniu małoletniego wniosek o wydanie paszportu składają rodzice wspólnie,
            chyba że na podstawie orzeczenia sądu jeden z rodziców został pozbawiony władzy
            rodzicielskiej lub władza ta została ograniczona.
            W przypadku braku zgodności stanowisk rodziców lub niemożności uzyskania zgody
            jednego z nich, zgodę na wydanie paszportu zastępuje orzeczenie sądu rodzinnego.
            Wniosek złożony przez jednego rodzica wraz z pisemną zgodą drugiego z nich,
            poświadczoną przez organ paszportowy lub notariusza, uznaje się za złożony
            wspólnie przez rodziców.
            Paszport małoletniemu można wydać za granicą za zgodą jednego rodzica, o ile
            przemawia za tym dobro małoletniego, szczególnie jeżeli uzyskanie zgody drugiego
            rodzica jest niemożliwe.
            • maroco1977 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 22:47
              Moj maz nie ma polskiego obywatelstwa, moj syn ma paszport niemiecki i ja chce
              mu wyrobic jeszcze polski.Przeciez jest jasne, ze ja dziecko ma juz jeden
              paszport to na drugi zgody miec nie musi.Tylko w Polsce taki idiotyzm jest
              mozliwy.Jesli te panie wprowadzily mnie w blad, to dostana tam ciegi, a ja dam w
              ölape.Nie bede meza do Polski ciagac, by pokazal sie w jakims durnym urzedzie.
    • osa551 Re: paszport dla dziecka 31.05.09, 16:41
      U nas nie biorą, tylko sobie skanują. Miałam dwa, stary i nowy, pani korzystała
      ze starego, bo tam były wpisane wszystkie meldunki.
      • aska2000 Re: paszport dla dziecka 01.06.09, 08:26
        Heheheheh

Znaczy się, co urząd to obyczaj,żesz no!

No to i ja swoje 2 grosze dorzucę - paszport wyrabiałam Młodej na Śląsku, nieco ponad miesiąc temu, zatem dane świeże wink

Akt urodzenia wzięty z archiwów domowych (głowy nie dam, ale raczej ma już owe 9 lat wink) został już w urzędzie (co mi przypomina, że muszę kiedyś, heh, odbyć wycieczkę do prezydium miasta, w którym Ją urodziłam, po kolejne odpisy, bo przydają się zawsze w najmniej spodziewanym momencie wink)

Obecność obydwojga rodzicieli niezbędna, heh, spore to utrudnienie dla większości pracujących osób , ale byłam świadkiem,że jest to wymagane w sposób bezwzględny, heh - tuż za mną przyszła pani z dzieckiem, a ojciec owego dziecka (jak się miało za chwilę okazać wink) został na ławce w korytarzu, gdyż poruszał się o kulach. Rzeczona para mama + dziecko weszli, jako i ja, do pokoju, w którym interesantów załatwiano, a papa został na ławce. Pani urzędniczka spojrzała znad biurka triumfująco (zbliżała się 16.30 i koniec przyjmowania interesantów wink) na panią za mną (my byliśmy w komplecie, heh) i oznajmiła - 'A pani to dzisiaj już nic nie załatwi!!' Zdumiona kobieta zapytała dlaczego, na co otrzymała odpowiedź,że ojciec być musi TEŻ a ona (czyt. pani zza biurka) widzi matkę i dziecko li tylko. I tu moment wyczekiwany - pada odpowiedź - 'Ojca też mamy!' - pani wychyliła się na korytarz i po chwili pan o kulach dołączył do swojej małżonki!
        Koniec big_grin

Tak to w naszych urzędach, panie, jezd!!

tongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka