Dodaj do ulubionych

znowu ten basen

IP: *.stat.gov.pl 19.01.04, 08:17
14 tc do tej pory nie bałam się chodzić na basen. Uważałam że jest to
wskazan, ale teraz juz nie jestem taka pewna siebie. Co wy propnujecie robic.
Chodzic czy nie chodzic
anka
Obserwuj wątek
    • Gość: Roma Re: znowu ten basen IP: 194.181.36.* 19.01.04, 10:01
      Musisz sama zdecydować. Ja bałam się ryzykować z uwagi na ryzyko złapania
      czegoś na basenie. Moja lekarka też mi zresztą odradzała. Ale z drugiej strony
      dużo dziewczyn chodzi i nic się nie dzieje. Pozostaje pytanie czy chcesz
      zaryzykować w której grupie się znajdziesz?
    • Gość: mamusia Re: znowu ten basen IP: *.proxy.aol.com 20.01.04, 12:47
      chodzic - przyjdzie taki czas, ze bedzie to jedyna przyjemna forma ruchu. a
      ruchu potrzebujesz ty i malenstwo - obo od neigo zalezy krazenie, ukrwienie,
      odtruwanie organizmu etc etc. ja chodze, chociaz pod woch poronieniach jestem
      troche nerwowa. nawet pomimo dosc wczesnych skurczow braxtona-hicksa - bo woda
      swietnie odpreza.
      a na infekcje, ktorych ew. obawiaja sie lekarze (tym bardziej jesli jestes do
      nich sklonna) jest sposob:
      a. po pierwsze usprawnic naturalna flore bakteryjna seria czopkow z
      pozytecznymi laktobakteriami (u na Vagiflor np., ale powiedza ci w aptece)
      b. przed wejsciem do wody wprowadzic do pochwy tampon uprzednio zamoczony w
      olejku z oliwy - moja kolezanka miala raz w miesiacu infekcje, odkad stosuje
      ani jednej pomimo basenu.
      • ayelet Re: znowu ten basen 22.01.04, 08:51
        Na silne bakterie nie pomogą żadne czopki, ktorych zresztą na wszelki wypadek
        lepiej w ciąży nie używać. W końcu z lekami lepiej w ciąży uważać.
        W ciąży nie wolno wkładać żadnych tamponów!
        Moja siostra chodzila cale życie na basen, nie przerwała tego też w ciąży i
        skonczyło się zakażeniem bakteryjnym, pęknięciem pęcherza plodowego i
        przedwczesnym porodem. Ale oczywiście nie zawsze się to zdarza i wiele
        dziewczyn nic nie łapie.
        Wybrać musisz sama
        • Gość: mamusia Re: znowu ten basen IP: *.proxy.aol.com 22.01.04, 14:45
          a. czopki z pozytecznymi bakteriami to nie lek, a higiena pochwy. z powodu
          uzywania do higieny intymnej zwyklego mydla i detergentow do prania bielizny u
          przecietnej kobiety tych bakterii brakuje i warto je czasem odnowic.
          b. a niby czemu tamponow nie wolno? (bo np. czlonka wolno wink)) a nawet jest
          wskazane, wiec raczej nie masz na mysli zadnych uszkodzen mechanicznych -
          wziawszy pod uwage roznice wielkosci)
          tampon zanurzony w oliwie to sprawdzona medycznie bariera.
          • ayelet Re: znowu ten basen 29.01.04, 08:21
            Mamusiu, wiesz nigdy się nie zastanawiałam dlaczego nie mozna po prostu lekarze
            o tym trąbią. A myslę, że dlatego nie wolno, bo członek jest jednak z
            innego "materiału", tampon łatwo może np. uszkodzić kanał szyjki. Poza tym
            jakoś i tak nie bardzo wierzę, żeby przed bakteriami by ochronił, ponieważ
            jesli bakterie dostaną się do pochwy, to po wyjęciu tamponu i tak "dojdą" gdzie
            będą chciały.
            Ale to jest indywidualna decyzja, jedni chcą zaryzykować inni nie. Ja też
            uwielbiam basen ale w ciąży się bałam, zresztą moja lekarka też mi odradzała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka