Gość: zawirowana IP: *.stat.gov.pl 19.01.04, 08:17 14 tc do tej pory nie bałam się chodzić na basen. Uważałam że jest to wskazan, ale teraz juz nie jestem taka pewna siebie. Co wy propnujecie robic. Chodzic czy nie chodzic anka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Roma Re: znowu ten basen IP: 194.181.36.* 19.01.04, 10:01 Musisz sama zdecydować. Ja bałam się ryzykować z uwagi na ryzyko złapania czegoś na basenie. Moja lekarka też mi zresztą odradzała. Ale z drugiej strony dużo dziewczyn chodzi i nic się nie dzieje. Pozostaje pytanie czy chcesz zaryzykować w której grupie się znajdziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: znowu ten basen IP: *.proxy.aol.com 20.01.04, 12:47 chodzic - przyjdzie taki czas, ze bedzie to jedyna przyjemna forma ruchu. a ruchu potrzebujesz ty i malenstwo - obo od neigo zalezy krazenie, ukrwienie, odtruwanie organizmu etc etc. ja chodze, chociaz pod woch poronieniach jestem troche nerwowa. nawet pomimo dosc wczesnych skurczow braxtona-hicksa - bo woda swietnie odpreza. a na infekcje, ktorych ew. obawiaja sie lekarze (tym bardziej jesli jestes do nich sklonna) jest sposob: a. po pierwsze usprawnic naturalna flore bakteryjna seria czopkow z pozytecznymi laktobakteriami (u na Vagiflor np., ale powiedza ci w aptece) b. przed wejsciem do wody wprowadzic do pochwy tampon uprzednio zamoczony w olejku z oliwy - moja kolezanka miala raz w miesiacu infekcje, odkad stosuje ani jednej pomimo basenu. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelet Re: znowu ten basen 22.01.04, 08:51 Na silne bakterie nie pomogą żadne czopki, ktorych zresztą na wszelki wypadek lepiej w ciąży nie używać. W końcu z lekami lepiej w ciąży uważać. W ciąży nie wolno wkładać żadnych tamponów! Moja siostra chodzila cale życie na basen, nie przerwała tego też w ciąży i skonczyło się zakażeniem bakteryjnym, pęknięciem pęcherza plodowego i przedwczesnym porodem. Ale oczywiście nie zawsze się to zdarza i wiele dziewczyn nic nie łapie. Wybrać musisz sama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: znowu ten basen IP: *.proxy.aol.com 22.01.04, 14:45 a. czopki z pozytecznymi bakteriami to nie lek, a higiena pochwy. z powodu uzywania do higieny intymnej zwyklego mydla i detergentow do prania bielizny u przecietnej kobiety tych bakterii brakuje i warto je czasem odnowic. b. a niby czemu tamponow nie wolno? (bo np. czlonka wolno )) a nawet jest wskazane, wiec raczej nie masz na mysli zadnych uszkodzen mechanicznych - wziawszy pod uwage roznice wielkosci) tampon zanurzony w oliwie to sprawdzona medycznie bariera. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelet Re: znowu ten basen 29.01.04, 08:21 Mamusiu, wiesz nigdy się nie zastanawiałam dlaczego nie mozna po prostu lekarze o tym trąbią. A myslę, że dlatego nie wolno, bo członek jest jednak z innego "materiału", tampon łatwo może np. uszkodzić kanał szyjki. Poza tym jakoś i tak nie bardzo wierzę, żeby przed bakteriami by ochronił, ponieważ jesli bakterie dostaną się do pochwy, to po wyjęciu tamponu i tak "dojdą" gdzie będą chciały. Ale to jest indywidualna decyzja, jedni chcą zaryzykować inni nie. Ja też uwielbiam basen ale w ciąży się bałam, zresztą moja lekarka też mi odradzała. Odpowiedz Link Zgłoś