Dodaj do ulubionych

słabsze ruchy?

20.01.04, 13:45
Jestem w 27 tg. i od kilku dni czuję z rzadka tylko delikatne pukanie a
wcześniej to były prawdziwe kopniaki. Kiedyś czytałam, że w pewnym okresie
ciąży ruchy dziecka są znacznie słabsze. Czy tak jest czy lepiej lecieć do
lekarza?
Obserwuj wątek
    • zyt Re: słabsze ruchy? 20.01.04, 18:28
      Są dni że dzieciak jaest spokojniejszy,lecz zawsze lepiej huhać na zimne .Ja na
      twoim miejscu poszłabym do lekarza, niech zbadają czy jest wszystko ok.Ty też
      będziesz czuła się lepiej jak dowiesz sie że jest wszystko dobrze ,bo tak
      będzie.
      Pozdrawiam zyta
    • renis66 Re: słabsze ruchy? 21.01.04, 11:29
      J również jestem w 27 tyg ale u mnie ruchy są delikatne od początku tzn od 19
      tyg gdy zaczęłam je odczuwać. Jesli bardzo zmieniła się ich intensywność to
      skontaktuj się lepiej z lekarzem a tak poza tym to dzieci podobnie jak my mają
      słabsze dni i moze poprostu nie chce mu się już tak kopać

Renata i Rita
      • magdapol75 Re: słabsze ruchy? 21.01.04, 12:15
        moje coreczka tez raz kopala wiecej innym razem prawie wcale i ja tez ciagle
        panikowalam ,moj lekarz powiedzial ze trzeba sie martwic jak jest mniej niz 3
        kopniecia na 24 godz.
        Magda
        • renis66 Re: słabsze ruchy? 02.02.04, 14:10
          Każdy lekarz mówi inaczej ale w szpitalu dowiedziałam sie ze srednio powinno
          być 10 ruchów w ciagu godziny. Można oszalec bo kazdy mówi inaczej a my sie
          stresujemy niepotrzebnie

Renata i Rita (29 tydz)
          • lgosia1 Re: słabsze ruchy? 02.02.04, 19:40
            o kurczę! jeśli masz rację, to moje dziecko jest jakieś niemrawe.... Mam
            nadzieję, że ci lekarze co tak powiedzieli jednak przesadzili...
            Właśnie skończyłam 26 tydzień ciąży i byłam dziś u lekarza z podobnym
            problemem co autorka tematu... Nie czułam ruchów dziecka aż przez 2 doby, na
            trzeci dzień stresowania się niby poczułam jakieś lekkie muśnięcia ale już nie
            potrafiłam na 100% stwierdzić czy to mój chłopak czy nie. W końcu zaczął się
            ruszać w swoim stylu (czyli kopie że aż mi brzuch skacze) więc się uspokoiłam.
            Moja lekarka właśnie dziś powiedziała, że u ok 30% kobiet tydzień 26
            jest "krytyczny" pod względem odczuwania ruchów. I żebym się nie przejmowała,
            skoro już się rusza. Naturalnie powiedziała również , że jak przez cały dzień
            dziecko się nie rusza to lepiej jednak zgłosić się do szpitala, żeby zrobili
            KTG, żeby się uspokoić, że wszystko w porządku. Ja zwlekałam aż dwie doby, bo
            wyczytałam gdzieś w gazecie, że brak ruchów ponad 2 doby powinien być
            niepokojący... I znajdźcie tu złoty środek.... Ale mam nadzieję, że te 10
            ruchów w ciągu godziny to raczej bardzo daleko od normy....
    • comevorrei Re: słabsze ruchy? 02.02.04, 20:52
      cze. moja lekarka powiedziala ze liczyc ruchy dziecka zaczac miedzy26 a 28 tyg.
      bo pred moga byc slabo odczuwalne i neregularne. a jak dzidzia nie kopie to
      trzeba wypic szklanke soku lub mleka polozyc sie na lewym boku i liczyc
      kopniaki. jak jest powyzej 4 to jest ok. co prawda w ksiazkach pisza ze musi
      byc 10 na godzine ale ona mi powiedziala ze 4 wystarczy. pozdrawiam. wiki i
      32tyg brzuszek.
      • atka22 Re: słabsze ruchy? 03.02.04, 10:24
        Jestem w 28 tygodniu, ale z bliźniakami. Ruchy od początku odczuwałam słabe, no
        i niezbyt częste. Też się tym strasznie martwię, zwłaszcza, że nie jestem w
        stanie odróżnić, który chłopak się rusza - nóżki mają obok siebie. I jak
        tu "monitorować" ruchy??? Pytałam lekarza i uspokoił mnie. Podczas USG chłopcy
        fikali, a ja tego nie czułam... Więc może nie wszystkie matki czują mocne
        kopniaki. Albo dzieci sa spokojniejsze. W każdym razie 10 ruchów - w
        dodatku "mocnych" - na 12 godzin (tak mi mówili na szkole rodzenia) to dla mnie
        abstrakcja...
        • monis78 Re: słabsze ruchy? 19.05.04, 08:55
          właśnie sama nie wiem czy to moje przewrażliwienie czy coś jest nie tak, od
          paru dni odczuwam słabsze i rzadsze ruchy maluszka a jestem w 28 tygodniu
          ciaży, przez caly dzień maluch daje znać o sobie co jakiś czas kopniakiem, po
          za tym cały czas rytmicznie unosimi się brzuszek (nie wiem czy to serduszko)
          więc tak bardzo nie panikuję w piątek bedę miala usg, ale może powinnam
          wcześniej iść do lekarza bo przeciez teraz kopniaki powinny byc mocniejsze
          coraz bardziej a nie slabsze? Czy ktoś też tak miał?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka