Dodaj do ulubionych

krople do nosa a ciaza

IP: *.hers.cable.ntl.com 10.11.09, 11:50
czy w ciazy mozna je stosowac?
ja uzywam krople z ksylometazolina,mam krzywa przegrode nosowa i
przez to moj nos jest czesto niedrozny.
problem jest w tym, ze nie umiem oddychac przez usta, gdy mam
zapchany nos nie moge jesc ani spac, pomagaje tylko krople.
moj laryngolog powiedzial ze moge je stosowac bo dzialaja miejscowo,
ale chcialabym uslyszec tez opinie ginekologa.
dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: agnella Re: krople do nosa a ciaza IP: *.chello.pl 10.11.09, 13:26
      z tego co wiem,to raczej nie można. Kup sobie sól morską -DISNEMAR-
      nawilża śluzówki nosa i na pewno nie zaszkodzi dzieciątku(
      potwierdziłam to u mojej gin). Mój mąż ma też krzywą przegrodę i jak
      ostatnio kupowałam mu xylometazolin to Pani w aptece nie chciała mi
      go sprzedać,wiedząc ,że jestem w ciąży.Pozdrawiam
      • Gość: pajka Re: krople do nosa a ciaza IP: *.radom.vectranet.pl 10.11.09, 14:30
        Ja ostatni miałam okropny katar związany z przeziębieniem. Najpierw pani w
        aptece, a później lekarka powiedziała,że nie można kropli raczej.
        • aneciag Re: krople do nosa a ciaza 10.11.09, 17:11
          Ja też mam straszny katar. Mój gin. powiedział że można stosować xylometazolin ale nie długo. Pani w aptece zaproponowała mi krople do nosa PantheNose z eukaliptusem, są przeznaczone dla matek karmiących i dla dzieci nie są drogi ok 15 zł. Mi pomogły. Pozdrawiam.
          • aszka07 Re: krople do nosa a ciaza 10.11.09, 19:15
            Mi niestety nikt nie polecił żadnych więc używałam wody morskiej Sterimar, ale
            najbardziej pomagało mi smarowanie czoła, łuku brwiowego i zatok maścią Wick i
            ssanie Hallsów czarnych
            • cytrusowa Re: krople do nosa a ciaza 10.11.09, 23:11
              ja dostalam od ginekologa krople do nosa - wersja dla malych dzieci
    • agnieszka.lojek Re: krople do nosa a ciaza 11.11.09, 12:46
      Radzę unikać tego typu preparatów. Lek ten można zażywac 2-3 dni bo
      potem i tak już nie dział i może powodować np. krwawienia z nosa.
      Jeśli nie pomaga nawilżanie to doraźnie można zastosować.
    • szyszunia11 Re: krople do nosa a ciaza 11.11.09, 23:45
      temat mam przerobiony, bo mam problemy z zatokami a co za tym idzie - miałam w ciązy spore problemy z oddychaniem.
      Zarówno internista jak i mój gin prowadzący pozwolili mi uzywac kropli typu Otrivin (żadne wody morskie nie działałały) ale po okresie organogenezy a więc po 15-tym tyg. ciazy. Wtedy kupiłam otrivin dla dzieci, który jest o połowę słabszy. Oczywiście ostroznie, jak najmniej. Ale głównym zagrożeniem może być rozszczep podniebienia u dziecka, z tym, że to jeśli byśmy uzywali kropli na poczatkowym etapie ciązy. Pod koniec ciązy miałam chyba jakiś dodatkowy obrzek śluzówki i po prostu misiałam uzywać kropli, tym razem juz tych zwykłych - dla dorosłych. Po przeziebieniu jak już byłam zdrowa po prostu kłopoty z nosem nie minęły, co jakis czas normalnie mnie zatykało. Uzywałam ich kilka razy na dobe także w nocy bo po prostu nie mogłam oddychac inaczej, mój gin widział jak się męczę i powiedział, że lpeij byśmy oboje z dzieckiem byli dotlenieni. Na usg sprawdzał przepływy zylne u dziecka - wszystko było ok, bo jednak nie przekraczałam dopuszczalnych dawek dobowych (lub minimalnie). Do samego produ jechałam na otrivinie, inaczej bym nie dała rady. Co ciekawe, po porodzie bez problemu odstwiłam (do czasu infekcji, ale z miesiąc albo więcej nei uzywałam a jak już to w duzo mniejszych dawkach).
      Dziecko mam zdrowesmile
      takie są moje doświadczenia w tej kwestii, oczywiście ostateczną decyzję musi podjąć Twój lekarz, nie zadna z nas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka