paullla6 30.11.09, 18:10 jak dlugo brać w ciąży?do którego tygodnia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
straszna_00 Re: folik 30.11.09, 18:23 Najważniejszy jest I trymestr ja brałam codziennie, a najlepiej to wcinać pomarańcze ile wlezie najzdrowiej. Teraz jestem w 21 tc i biorę różnie. A dzień bez pomarańcza to dla mnie katorga Nie można też przesadzać z kwasem foliowym, podobno zażywanie go od 30 tc może powodować u dzieci astmę, jednak nie jest to potwierdzone całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
paullla6 Re: folik 30.11.09, 19:19 pomarancze dobre zródło kw.foliowego,a gdzie jeszcze jest go sporo? Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: folik 30.11.09, 19:26 Kwas foliowy jest głównie w zielonych warzywach liściastych. Sama nazwa folicum pochodzi od słowa "liść". Mają go sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka, ale też jest w pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, burakach, orzechach, słoneczniku, drożdżach piwnych, wątrobie, żółtku jajka, pszenicy, pomarańczach, bananach, awokado. Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: folik 30.11.09, 19:17 najwazniejszy jest w pierwszym trymerstrze, mi lekarz kazal brac do 16tc Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lojek Re: folik 30.11.09, 22:53 Folic można brać w ciązy prze cały czas. Przed ciążą i w pierwszych tygodniach jako profilaktyka wad cewy nerwowej, a potem jako profilaktyka wad łożyska ( nadciśnienie, hypotrofia). Odpowiedz Link Zgłoś
katiusza1981 Re: folik 02.12.09, 18:15 Ja zamierzam brać Folik do końca I trymestru (zobaczymy co powie lekarz). A potem myślę że kwas foliowy zawarty w żywności wystarczy - akurat bardzo lubię warzywa i owoce, w których występuje Ostatnio czytałam, że branie kwasu foliowego w postaci suplementu od około 30 tygodnia może mieć wpływ na występowanie astmy w późniejszym rozwoju dziecka - tak jak ktoś w temacie już wspomniał. Odpowiedz Link Zgłoś