Dodaj do ulubionych

mam iść ????

11.01.10, 19:12
witajcie 9 stycznia miałam wyznaczony termin porodu. dzis po ktg które nie zapowiada porodu lekarka zapytała czy chcem się połozyc do szpitala zgodziłam się i rano mam sie zgłosić. nic mi nie dolega nic mnie nie boli mój dzidziuś jest duży i mało sie rusza więc postanowiłam iść tym bardziej że moja córeczka tez urodziła się przenoszona i poród był indukowany (podano mi oksytocynę)teraz zastanawiam sie jak długo bede leżeć na patologii ciazy i kiedy właściwie kończy się 40 tydzień czy u mnie był to 9 styczeń czyli termin teraz zaczął się 41 ?????? zaczynam się bać jak większość nie lubię szpitali i liczę na słowa otuchy pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasia_matylda Re: mam iść ???? 11.01.10, 19:22
      jeszcze nie rodziłam ale to czego najbardziej się boję to jakaś
      pobudka w nocy z mocnymi skurczami, albo dojazd do szpitala po
      odpłynięciu wód w godzinach szczytu itp... Ja bym wiec poszła.
      Będziesz pod fachową opieka lekarzy i juz niedługo zobaczysz
      dzidziusia. A przecież i tak musiałabyś jeździć na ktg...
    • anna23441 Re: mam iść ???? 11.01.10, 20:49
      Ja bym nie pojechała. Jest jeszcze czas, data porodu jest
      orientacyjna i może odbiegać +/- 14 dni. Ja w pierwszej ciąży
      przenosiłam 9 dni, 9 dnia miałam się zgłosić do szpitala na
      wywołanie, pomimo, że w tym dniu z samego rano dostałam pierwszych
      skurczy mąż zawiózł mnie do szpitala. Cały dzień w nim spędziłam na
      patologi, urodziłam dopiero o 22 a mogłam pobyć sobie w domu. Tym
      razem jeździłabym tylko na ktg a do szpitala pojechałabym przy
      mocnych skurczach.
      • kocimicibulki Re: mam iść ???? 11.01.10, 21:12
        ja przenosilam ciaze 19 dni.dopiero 14 dni po terminie przyjeto mnie
        do szpitala.jak z dzidzia wszystko jest ok to nie ma co sie
        spieszyc.moze porod sam sie zacznie.moze...bo u mnie wywolywano tak
        czy siak.w kazdym razie ja bym poczekala...
    • iwonagos Re: mam iść ???? 11.01.10, 21:19
      Też bym nie poszła. Poszłam 14 dni po terminie i miałam wywoływany poródsad masakra. Zakończył się cc po 16 h próby sn.
    • kkkkoralik Re: mam iść ???? 11.01.10, 21:27
      ja leżałam 10 dni po terminie na patologii ciąży i dopiero miałam wywoływany
      poród, ale jestem zdania że po terminie trzeba regularnie mieć robione ktg,
      ciąża przenoszona powinna być pod szczególną kontrolą lekarza i zdania nie zmienię
      • easy_martolina84 Re: mam iść ???? 12.01.10, 08:58
        Ja mialam wywolany po tygodniu lezenia na patologii.Tez jestem zdania,ze ciaza
        po terminie powinna byc pod stala kontrola lekarza.Mnie w szpitalu zrobili
        badanie czystosci wod i byly zielonkawe.Po co ryzykowac,nie lepiej przemeczyc
        sie ten tydzien w szpitalu i nie stresowac sie,ze cos moze byc nie tak?
        Nie wyobrazam sobie siedziec w domu i czekac 14 dni po terminie.
        • kobieta1985 Re: mam iść ???? 12.01.10, 15:13
          a ja przenosiłam 20 dni, dwa dni przed wywoływaniem sprawdzali jak wody, były
          ok, w dniu porodu były już zielone, mała się ich nałykała, i dostała jakiegoś
          zakażenia i pojawiły się bakterie w ślinie i uchu. 8 dni na położnictwie i
          antybiotyk od pierwszych dni życia.
          • ewajb Re: mam iść ???? 12.01.10, 15:22
            Ja bym poszła. Termin porodu może być orientacyjny, ale na pierwszym
            miejscu jest dobrostan płodu, który może sie zmienić nawet w ciągu
            kilku godzin. Jak dla mnie - za duże ryzyko dla dziecka na siedzenie
            w domu.
            Alternatywa: rano i wieczorem jeżdżenie na ktg do szpitala.
    • kaeira Re: mam iść ???? 12.01.10, 15:35
      jasmin51 napisała:
      > kiedy właściwie kończy się 40 tydzień czy u mnie był to 9 styczeń czyli termin teraz zaczął się 41 ??????

Termin to 40t0d. Tydzień po terminie to 41t0d.

jasmin51 napisała:

> witajcie 9 stycznia miałam wyznaczony termin porodu. dzis po ktg które nie zapo
      > wiada porodu lekarka zapytała czy chcem się połozyc do szpitala zgodziłam się i
      > rano mam sie zgłosić. nic mi nie dolega nic mnie nie boli mój dzidziuś jest du
      > ży i mało sie rusza więc postanowiłam iść tym bardziej że moja córeczka tez uro
      > teraz zastanawiam sie jak długo bede leżeć na patologii ciazy

Nie wiadomo - w zależności od praktyki w tym szpitalu może to być kilka dni, może być 2 tygodnie.

Ja absolutnie bym nie poszła.

Pamiętaj, że poród o czasie to także poród do 2 tygodni po terminie.
      Ciąża nie jest "przeterminowana" ani przenoszona tylko dlatego, że minął "termin"!

Mi po terminie lekarka (z Żelaznej w W-wie) zleciła KTG pierwszy raz w terminie,
      potem co ok. 2-3 dni. Raz (chyba 5-6 po terminie) USG. Mówiła, że tym szpitalu
      zwykle bierze się pod uwagę wywoływanie koło 11-12 dnia. (Wody odeszły 9 dni po,
      z dzieckiem cały czas wszystko OK).

A tu jeszcze cytat z artykułu z Edziecka:

------------------------
      Gdy poród się opóźnia
      Tekst: lek med. Agnieszka Kurczuk-Powolny

Po terminie
      To, że minął wyliczony przez lekarza dzień spodziewanego porodu, nie oznacza
      jeszcze, że dzieje się coś niepokojącego. Za ciążę przenoszoną lekarze uznają
      ukończony 42. tydzień ciąży, ale tak naprawdę powodem do niepokoju mogą być
      dopiero "starzenie się" łożyska i zmniejszenia ilości płynu owodniowego. Często
      termin mija, a ciąża wcale nie jest przenoszona - łożysko jest wydolne, ilość
      płynu prawidłowa, a dziecko czuje się świetnie. Porody po wyliczonym terminie
      zdarzają się często, zaś ciąże rzeczywiście przenoszone to jedynie około 5 proc.
      przypadków. [...]

Kiedy do szpitala
      Lekarz wypisze skierowanie do szpitala, gdy mija 14 dni od prawidłowo
      wyliczonego terminu porodu lub gdy pojawiają się jakiekolwiek objawy zagrożenia
      dziecka - nieprawidłowości w zapisach KTG, obrazie USG lub ilości ruchów
      dziecka. Nie warto godzić się na wywoływanie porodu jedynie z powodów
      kalendarzowych, gdy mija termin, a nic złego się nie dzieje. Nawet jeśli jest to
      wygodne, może być niezbyt korzystne dla dziecka. Być może w obliczenia wkradł
      się błąd, może dziecko potrzebuje więcej czasu. Porody wywoływane bywają dłuższe
      i trudniejsze, zaś wywoływanie porodu bez potrzeby może przynieść niepotrzebne
      komplikacje. [...]

Cały artykuł tu:
      www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79332,2806894.html
      • senait Re: mam iść ???? 12.01.10, 16:10
        Absolutnie bym nie dała się położyć w szpitalu! Urodziłam 6 dni po terminie. Do
        szpitala zgłosiłam się dopiero ze skurczami. Leżenie wcześniej, jeśli nic się
        nie dzieje kompletnie nie ma sensu.
    • budzik11 Re: mam iść ???? 12.01.10, 19:12
      Nie położyłabym się w szpitalu bez powodu (a kilka dni po terminie to nie
      powód). Po pierwsze - własny komfort, wygoda - własna wanna, łóżko, lodówka,
      cisza i spokój a nie szpitalne hałasy i oglądanie wysłuchiwanie historii
      koleżanek z patologii. Po drugie - im dłużej jesteś w szpitalu - tym większe
      prawdopodobieństwo złapania szpitalnej infekcji - żółtaczki, gronkowca czy
      innego dziadostwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka