Dodaj do ulubionych

mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy maluszka

12.02.04, 18:06
witam! 18 tyg (na 21lipca)i nic sie niedzieje.juz byl ten watek ale "dawno"
he. ile jeszcze? mamy z terminem na 2pol.lipca(bo z 1 pol. podejrzewam ze juz
czuja?) czujecie juz ruchy????? codzienni masuje brzuszek ale nic, 0
kopania..... pomalu zaczynam sie denerwowac. a jak wasze maluszki?
Obserwuj wątek
    • eenia Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 12.02.04, 18:20
      Ja mam termin na 5 lipca i nie mogę powiedzieć że czuję ruchy, parę razy
      zdarzyło mi się coś w rodzaju trzepotania ale o kopniaczkach na razie tylko
      mogę pomarzyć. Ale spokojnie ponoć 20 tydzień to optymalny czas na pierwsze
      ruchy.
      e i 19 tydz
    • barbamama1 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 12.02.04, 19:08
      Nie martwcie sie, ja zaliczam wlasnie 20 tydz. c i rowniez czuje trzepotania,
      jakies przewracania w brzuszku, ale kopniaczka jeszcze nie zaliczylam.
      Kolezanka lekarka powiedziala, ze w pierwszej ciazy ruchy czuje sie pozniej -
      moze byc ze dopiero ok 22 tyg. c.
      • risa1 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 12.02.04, 20:20
        uuuuuuuuu to jeszcze! zebym chociaz trzepotanie dzidziusia czula TERAZ! pewno
        tez nie mozecie sie doczekac? na pewno bedziemy czuc sie pewniej w ciazy jak
        zacznie sie ruszac. czekam na to NIECIERPLIWIE. mam nadzieje ze jest ktos
        jeszcze u kogo nic sie niedzieje...?
        pozdr. serdecznie was i wasze maluszki.
    • tarkosia1 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 12.02.04, 21:32
      ja jestem w 19 tyg. i tez strasznie sie martwie ze nic nie czuje sad w nocy nie
      moge zasnac, tylko wyczekuje jakis ruch. w zeszlym tygodniu przez te nerwy
      poprosilam lekarza o usg - sprawdzilsmy, wszystko jest w porzadku, lekarz kazal
      mi sie nie "nakrecac". Podobno pierworodka najczesciej wyczuwa ruchy w 20 tyg.
      a wiec jescze chwilka cierpliwosci... mam nadzieje!
    • joanna_poz Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 13.02.04, 09:39
      Witam,
      A ja się pochwalę, że pierwszego dnia 18 tygodnia (czyli od tygodnia) czuję już
      ruchysmile bałam się, że nie będę tego umiała prawidłowo rozpoznać, że to właśnie
      to, ale zapewniam, że nie da się tego pomylić z czymś innym. Nie są to
      kopniaczki, raczej jakby ktoś pływał i ocierał się o mniesmile bardzo fajne
      uczucie. Maleństwo "aktywizuje" się po posiłku. I z każdym dniem ta
      częstotliwość wzrasta.
      Zyczę cierpliwoścismilei pozdrawiam z Poznania.
      • betty69 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 15.02.04, 13:57
        Witam,
        Ja tez w 18 tyg. poczulam cos czego nie potrafilam nazwac. Kolezanki w ciazy mi
        mowily ze na poczatku jest babelkowanie a nie ruchy dzidzi. Widzialam sie z
        lekarka i on mnie pytala czy cos czuje, wiec ja na to ze tak, a ona
        potwierdzila ze to dzidziulek. Ja widze to podobnie jak ty, wydaje mi sie ze
        malenstwo plywa tam sobie w brzuszku i obija sie o scianki, robiac fikolki,
        obracajac sie i tak jak pod woda wypuszcza babelki. Niesamowite uczucie. Teraz
        czekam z niecierpliwoscia na kopniaki wink). Rowniez zycze cierpilwosci bo w
        ksiazkach podaja ze po 20 tyg. zwykle czuc ruchy.
        20 tyg. mama i dzidzia.
      • krayanowska Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 21.02.04, 13:47
        Ja czuję ruchy już od 18 tygodnia i nie są to tylko muśnięcia a wręcz delikatne
        kopnięcia. Rano chyba śpi ale w dzień i wieczorem bardzo rozrabia. Zastanawiam
        się tylko co bedzie późnie jak teraz jest taki energiczny. Pozdrawiam
    • zizia21 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 13.02.04, 09:48
      hmm, chyba jednak bede musiala jeszcze uzbroic sie w cierpliwosc. kilkakrotnie
      poczulam cos co moglo byc ruchem dziecka (zwlaszcza , ze moja Fasolka przebiera
      na usg nozkami , jakby juz chciala wychodzicsmile , ale chyba po prostu bardzo
      chcialam , zeby to bylo to . No coz , czekamy dalej , tymczasem zmykam na
      poranna porcje soczku marchewkowego smile

pozdrawiam
      iza i 18tyg.Fasolka
    • mw115 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 13.02.04, 09:52
      Hej, moze Cię to pocieszy, ja jestem w połowie 18 tc (termin na 19.07) i tez
      nic nie czuje sad. Po powrocie z pracy, wieczorkiem i w weekedny zawsze staram
      się trochę odpocząć, leżę z ręką na brzuchu, czekam czekam i nic. Przed ciążą
      byłam raczej szczupła, a czytałam że takie osoby wczesniej czują ruchy. Tym
      bardziej sie niepokoję, że ciągle ktoś mnie pyta, w pracy, koleżanki czy już
      czuję, czy kopie, a tu nic... cisza jak makiem zasiał... ALe pytałam ostatnio
      koleżanki, juz szczęśliwej mamusi i ona powiedziała mi ze nq pocz. 22 tc
      poczula dopiero. A wsz. bylo ok, dzidzia zdrowa się urodzila. Więc to chyba
      różnie bywa.
      Pozdrawiam
      Monika i 18-tyg. Krasnoludek/ka
      • risa1 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 13.02.04, 10:26
        czesc! juz mi troszke razniej nie tylko ja nic nieczuje w 18 tyg. czyli nie
        jest zle hehe. u mnei na usg tez widac jak rusza nozkami i raczkami ma (juz)
        11cm wiec mysle ze cos powinno sie pomalu "rozkrecac", choc nie jestem szczupla
        (65kg). no nic trzeba czekac... cierpliwie hmm. ide dalej masowac brzuszek hehe
        moze cos sie wydarzy. obym tylko nie zwariowala bo o tym tylko myslesad
        pozdrawiam wasze malutkie szczescia.
    • ala011 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 13.02.04, 10:04
      Ja juz czuje rzuchy od dawna.Jestem w 18 tyg,ale juz nie wiem co mam myslec
      poniewaz ja zaszlam w ciazy bez miesiaczki wiec co do tyg.nie jestem
      pewna.Tutaj piszecie dziewczyny kture jestescie w 18 tyg. ze macie termin
      gdzies w polowe a ja na 6.07.Moze marcowe USG pokaze w jakim tygodniu jestem na
      prawde.
      Pozdrawiam ala i maluszek
      • alicya Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 13.02.04, 10:19
        Ja mam termin na 20.07 i tez nic nie czuje, ale mysle ze grunt to spokoj.
        Wczoraj widzialam na usg jak sie dziecko wierci wiec nie mam obaw. Poprostu
        jeszcze nie czas.
        • olablu Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 13.02.04, 21:32
          Ala! ja też zaszłam w ciaze bez okresu, przez moją wadę jajników i wiek ciązy
          wg usg oceniaja i wyszło na 3 lipca, ale w środe ide na kolejne i zobaczymy. Wg
          tego jestem w 19tyg no a ruchy poczułam w 17!!! to moja pierwsza ciąza dlatego
          na poczatku nie wierzyłam , że to to po tym co czytam wszędzie, ale teraz to
          już jestem pewna że to TO. mam nadzieje, z esie nie mylę, nawet moj mąz czuje
          jak połoy rękę, Mam twierdzi, ze może jednak jestem troche dalej w ciąży. BYle
          do środy, chcce juz zobaczyc na usg tego mini człowieka, ale boję się żeby nie
          ywszło , z jest coś nie tak... lęki i schizy na tym punkcie mam że hej.
          pozdrawiam cieplutko!
          Ola(+dzidzia inside)
    • coral123 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 14.02.04, 13:41
      Mam termin na 5 lipca. Pierwsze ruchy poczułam w 16 tyg., ale podchodziłam do
      nich sceptycznie (pierwsza ciąża i tak wcześnie? - fakt, że jestem bardzo
      szczupła). Od 17 tygodnia maleństwo się rozbrykało i wówczas wiedziałam, że to
      jest to. Tego nie można pomylić, choć czasami ruchy są delikatne, a czasami
      mocniejsze. Najlepiej je czuć, jak się leży na plecach.
      Już wkrótce Wasze maluchy się rozrykają, byle nie za mocno wink))
      • risa1 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 15.02.04, 13:02
        hej! czyli wniosek moze byc taki ze najpozniej maja sie pojawic do 22tyg....
        uuuuuuu to jeszcze w moim przypadku moze temu ze jestem za gruba to byloby
        szybciej hehe. ale jeszcze troche i juz dolaczymy do grona mam lipcowych z
        brykajacymi maluszkami w brzuszku!
        trzymam kciuki za wasze piekne wrazenia z kopniaczkow maluszka!
        pozdr!
        • beatriki Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 15.02.04, 13:59
          Nareszcie!!! Dziś rano poczuliśmy pierwsze ruchy naszego Groszka. Bardzo
          przyjemne uczucie, tak jakby biło mocno serce. Niesamowite.
          Beata i Groszek (02.07.2004)
          • mw115 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 16.02.04, 08:46
            Wreszcie!!!! Krasnoludka zrobiła nam prezent na Walentynki!! Dała o sobie znać
            w sobotę wieczorkiem. Najpierw ja próbowałam ją poczuć i nic, aż (że
            niecierpliwa jestem) zniechęciłam się. Wtedy mój mąż połozył rękę na brzuchu i
            poczuliśmy oboje. Poruszyla się, tak na dole brzucha z prawej strony dość mocno
            nawet, i rzeczywiscie tego nie da sie pomylić czymś innym. Potem jescze dwa
            razy sie odezwała. Aż ze szczęścia mi łzy polecialy smile) Niesamowite. Potem
            znowu w niedizelę rano poczulam jak sie ruszasmile)
            pozdrawiam i zyczę Wam tego samego
            Monika i 18 - tyg. Krasnoludek/ka
            • risa1 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 16.02.04, 13:09
              GRATUJUJEMY! a my wciaz czekamy....... ale wam zazdroszcze!
              wciaz nic sie niedzieje hmmm nawet "motylka" nie czuje jeszcze w brzuszku....
              mw115 dostaliscie piekny prezent ale wasz maluszek wyczul dzien hihi.
              troszke mi smutno juz wiekszosc z was poczula.... ale widze ze nie tylko ja i z
              tego powodu sie ciesze (to znaczy mnie to podnosi na duchu, bo ruchow maluszka
              zycze juz wszystkim lipc.mamom) tak to bym myslala ze cos z moim maluszkiem nie
              w porzadku a wizyte mam dopiero na poczatku marca mam nadzieje ze maluszek mi
              da jakies znaki do tego czasu.
              POZDR> i jeszcze raz gratuluje!
              Teresa i (chyba)dziewczynka.
              • mw115 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 16.02.04, 13:24
                Risa, Dzięki za gratulacje smile chyba jakiś mam szczęsliwy czas teraz. Dzisaj
                jeszcze dowiedziałam sie że zdałam 2 bardzo ważne dla mnie egzaminy smile)). Mam
                nadzieję że to szczęscie sie nie skończy zbyt szybko smile))
                Za tydzień idziemy na USG i wreszcie podejrzymy znowu Kransoludkę. Oczywiscie
                bardzo sie boję żeby wsz. było ok.
                pozdrawiam i tzrymam kciuki żeby Twoja dzidiza dała znak jak najszybciej
                Monika i Krasnoludka
    • keth Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 16.02.04, 12:27
      Czesc Lipcowe Mamusie !

Dzisiaj rozpoczynam 18 tyg. i niestety nie czuje jeszcze moich maluchów ( bede
      dwa), wiec odrobinke Wam zazdroszcze. Wydawało mi sie ze przez to ze sa to
      bizniaki to powinnam je poczuc wczesniej ale pewnie tylko tak mi sie wydawało.
      Co nie zmienia faktu ze troszeczke sie martwie, ale jutro ide do lekarza i mam
      nadzieje ze powie ze wszystko w porzadku.

Serdecznie pozdrwaniam Mamusie i Brykające Maluszki
      Kasia i dwa jeszcze nie brykajce Maluszki
      • risa1 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 16.02.04, 16:25
        czesc!
        keth na pewno jest ok nie ma mozliwosci zeby bylo inaczej. nie martw sie tym ja
        juz troche przestalam ze jeszcze niema co panikowac jak w 18 tyg. niema
        ruchow.u ciebie maluszki beda rozgrywac od razu mecze piłkarskie jak
        rownoczesnie zaczna kopac hehe(zartuje oczywiscie). na pewno juz na dniach
        poczujesz ruchy. nie jestes sama!bo ja tez nie moge sie doczekac.

mw115 no to trzymaj dalej dobra passe niech was szczescie nie opuszcza. to
        chyba juz ci do pelni szczescia brakuje tylko maluszka przy sercu?!

Forumowiczki! dzieki za odp. na ten watek; uspokoilam sie i wrocil mi humorek.
        teraz jestem pewna ze nie jestem odosobnionym przykladem braku czucia ruchow w
        18tg.c. a to moze naprawde przerazac jak co chwila z otoczenia pyta w kolko czy
        juz kopie? pewno wiecie o czym mowie..
        dzieki jeszcze raz i trzymajcie sie cieplo!
    • joanna77r Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 16.02.04, 17:07
      Witajcie lipcowe mamusie,
      wlaśnie zaczynam 20 tydzień i nadal nie jestem pewna czy to co poczułam to było
      moje maleństwo... Trochę mnie to matrwi. Wczoraj poczułam "coś" w dole brzucha
      ale czekałam aż to się powtórzy i nic. Czy na prawdę wszystkie od razu
      wiedziałyście, że ten "motylek" lub "bąbelek" to był właśnie ruch dziecka?
      Dodatkowo martwi mnie fakt, ze podczas USG w 17 tygodniu mój Kubuś (bo już wiem
      ze to chłopiec) był bardzo leniwy. Praktycznie wcale sie nie poruszał. Lekarz
      stwierdził ze maluch jest zdrowy ale mnie to trochę niepokoi...
      Czy któraś z Was też ma takiego małego "leniuszka" w brzuszku????
      • magi73 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 21.02.04, 13:32
        Ja jestem w 21tyg. czuję już ruchy, ale leciutkie, nie bardzo wiedziałam czy to
        dzidziuś czy może jakieś rewolucje w brzuchu. To moja druga ciąża, a wcale nie
        byłam pewna. Powiem ci że moje pierwsze dziecko też było leniwe, wcale mocno
        nie kopało, aż się martwiłam. Teraz moja córka ma 4 lata i jest tak żywa że nie
        nadążam za nią. Także głowa do góry, będzie dobrze
    • mkostki Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 17.02.04, 12:02
      Ja poczułam w 17 tygodniu czyli ponad tydzień temu, ale tylko dlatego, że
      akurat wcierałam sobie balsam w brzuch, bez przykładania ręki tych ruchow bym
      nie poczuła . Sa one bardzo nieregularnie (tzn. te, które ja wyczuwam), czasem
      caly dzień kompletnie nic nie czuć, mam wrażenie, że na razie jestem w stanie
      poczuc tylko te mocniejsze, bo wierzga na pewno - było widac na usg, a
      szukanie "serduszka" na ktg tez potwierdzilo dużą ruchliwość Maleństwa.
      Ruchy są absolutnie niewyczuwalne dla mojego męża, ja czuję a on przykłada ręke
      i nic. Na razie Maleństwo uaktywnia się w godz. 18-20.00, zwykle po pisiłku,
      ale to jest tylko kilka babelków, potem znów cisza.

• aaniaaa Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 17.02.04, 12:18
      Cześć brzuszki.Ja jestem w 19 tyg.(termin 16.07) i moje maleństwo już daje
      czadu szczególnie od 3-4 dni, nawet w tej chwili jak siedzę przy komputerku to
      czuję, że się wierci.Dla męza jest to jeszcze niewyczuwalne, ale to kwestia
      czasu.Dodam tylko, że jest to moja 2 ciąża.Pa ,pa.
      • risa1 pocz.19tyg. i cisza 19.02.04, 12:30
        hej!
        wczoraj cos czulam ale nie wiem czy to dzidius czy jelitka.z 2 strony jak tego
        noe mozna pomylic z czyms innym .hmmmm ale chyba nie mlode bo dzis cos tez by
        bylo a nic sie nadal niedzieje........
        a usg dopiero 2 marca i jak sie niemartwic?
        pozdr. brykajace brzuszki!
    • ewelsia Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 19.02.04, 12:47
      witam,jestem w 18tyg,w pierwszej ciąży i mniej więcej tydzeń temu zaczęłam czuć
      delikatne muskanie w podbrzuszu.mój lekarz powiedział,a zbiegło się to z wizytą
      kontrolną,że za wcześnie. ale Zauważyłam jeszcze coś. od niedawna,gdy leżę na
      plecach i masuję brzuch wyczuwam po chwili ,że pojawia się coś pod palcami
      jakby mała gulałka,taka twarda.czasem jest to z prawej lub lewej strony
      podbrzusza,czasem poniżej pępka.czy to jest moje dziecko?????? odpowiedzcie!
      pozdrawiam.
      • bees Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 19.02.04, 14:14
        Mój lekarz mówi żebym raczej nie masowała brzuszka bo to wywołuje niepotrzebnie
        skurcze macicy, wyczuwane właśnie jako twardniejące miejsca.
        Dotykać, położyć dłoń na brzuszku owszem tak ale masować i głaskać raczej nie.
        Ale tak kusi..... !
        Czuję ruchy od 18 tyg. Mąż też został wczoraj kopnięty w dłoń przez maluszka smile
        Pozdrawiam, 20 tyg. brzuszek
        • enusia Re: hmm.. jak to z tym glaskaniem? 19.02.04, 14:37
          Hejo, jak to nie wolno masować? a to takie kuszące...hm....
          Ja jeszcze nie czuje ruchów (polowa 18 tyg.), ale wcale się nie martwię, bo nie
          jest powiedziane, że akurat w 18 czy 19 tygodniu musi dzidziuś dać nam znać.
          Spokojnie Teresko - doczekamy się smile
          • risa1 Re: hmm.. jak to z tym glaskaniem? 19.02.04, 15:27
            o nie, nie! mamy niemasowac brzuszka? nie moge tego sobie odmowic, codziennie
            maz mowi do brzuszka i jest masowanie. wiadomo delikatnie nie ugniatanie. moja
            gin. nic mi takiego niemowila. "nalezy" mi sie choc masowanie jak jeszcze tych
            upragnionych ruchow nie czuje. gdzies wyczytalam ze juz w lonie mozna nawiazac
            konkakt z dzieckiem i wierze w to.
            przepraszam ktos moze sie z tym nie zgadzac- takie jest moje zdanie.

Enusia ja tez koncze 18tyg. jak ty, na kiedy masz termin?. ja wg.OM na
            21lipca. wiem, ze niejest to regula ze 16,17,18tyg. ma byc cos czuc. ale tak
            bym juz chcioala jestem nerwus i stad moje zdenerwowanie..... jestem ciekawa
            jak to jest baaaaaaaaaaaaaaardzo!skoro ty i ja nic nieczujemy to jest ok. boziu
            daj wiecej cierpliwosci heh.

ok, ide na pączka hihi.
            trzymajcie sie cieplutko!
            • enusia Re: do risa1 20.02.04, 08:10
              Teresko, nie ma sie czym martwic jeszcze, naprawde. Moj mąż mowi, ze i tak nic
              nie wymysle i musze poprostu czekać, to po co kombinowac cos z jakimis
              zmartwieniami smile Masz juz duzy brzuszek? Ja mam termin 4 dni pozniej niz Ty
              (moze sie spotkamy na porodowce?). Gdzie bedziesz rodzic? Jesli sie nie myle,
              to chyba obie jestesmy na L4 i obie w Krakowie, wiec moze kiedys jakis spacer
              na wiosne? smile
              Na usg ide 3 marca. Ale wierze, ze wszystko jest w pozrądku - i u mnie i u
              Ciebie. Pobolewa mnie podbrzusze i ciągna wiązadełka - ale to wszystko normalne
              podobno. Moja bratowa, ktora rodzila 3 miesiace temu i wciaż uspokaja wszelkie
              moje paniki smile Pozdrawiam, Re
              • risa1 Re: do risa1 20.02.04, 13:30
                hej! dopiero teraz skojarzylam cie z forum maloposkie i z innego watku.
                wszystko sie zgadza. maz tez mnie uspkaja jak wymyslam coraz to noewsze
                zmartwienia stara sie jak moze ale ze mna nietak latwo hehe..
                usg mam dopiero 2 marca na Kopernika stamtad mam tez lek. i tam
                najprawdopodobniej bede rodzic.ale to sie jeszcze okaze.

przytlam jak do tej pory 5,5 kg. takze widac ciaze, wypycha mi brzuszek
                szczegolnie na dole nic nie idzie w pupe na szczescie.

pozdr. serdecznie! na pewno jeszcze pogadamy!

MILEGO DNIA WSZYSTKIM PRZYSZLYM I JUZ MAMOM!
    • mirka007 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 20.02.04, 21:50
      Czy to pierwsza ciąż. Jesli tak spodziewaj się odczuwania ruchów na przełomie
      piatego i szóstego miesiaca. w kolejnych ciążach jest troche inaczej. Jeszcze
      Ci da popalić!

POZDR

MIRA
    • aise Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 22.02.04, 11:05
      czuje ruchy juz od dawna (termin mam na 18 lipca) i troche sie nawet dziwie bo
      nie spodziewalam sie tak szybko. zaczelam je czuc juz w 16 tygodniu. teraz juz
      wierci sie jak szalone (jestem bardzo szczupla i mam juz spory brzuszek).

mysle, ze to jednak kwestia indywidualna i nie nalezy panikowac jesli jeszcze
      nie ma ruchow

pozdrawiam

a. (z mala martusiasmile
      • kwiatkas Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 22.02.04, 12:12
        Ja też jestem mamą lipcową, z terminem na 9 lipca. Ruchy czuję już od jakiegoś
        17 tygodnia ciąży, ale te początkowe ruchy były bardzo delikatne i musiałam się
        skupić (głównie wieczorem), żeby je wyczuć. A teraz sa coraz wyraźniejsze(od 20
        tygodnia). Myślę że wcale nie będe płakała jak będzie kopało coraz mocniej,
        wręcz przeciwnie, będe się cieszyła każdym odczywanaym ruchem. Życzę tego
        wszystkim przyszłym mamom.
      • risa1 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 23.02.04, 10:16
        czesc!
        DOCZEKALAM sie a myslalam ze zdaze zeswirowac hehe.
        " juz" 3 dzien, niechcialam tego pomylic z jelitami ale teraz czy jestem przed
        czy po jedzeniu czuje pstrykanie w brzuszku wiec to musi byc to. ciesze sie
        bardzo! no to juz na pewno wszystkie mamusie z lipca ktore nieczuja to kwestia
        paru dni do wyczucia ruchow. enusia ja tez sie balam czy nie myle ale najlepiej
        mi wieczorem cos wyczuc, jak sobie leze spokojnie na plecach.
        to 1 dzidzia i moze mnie kopac do woli narzekac niemam zamiaru heh.
        trzymajcie sie cieplutko!
        jeszcze troche i juz wszystkie lipcowe maluszki beda "namacalne"
        Duuuuuuuuzo slonka i Usmiechu. pozdr.
        • alicya Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 23.02.04, 10:26
          Hej, ja w ostatnia sobote tez poczulam ruchy. Byly one delikatne, a
          zarejestrowalam je lezac wieczorem spokojnie w lozku. Teraz zaczynam 19-ty
          tydzien (termin 20.07). Na kazdego przyjdzie pora!
          • enusia Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 26.02.04, 11:49
            Czesc Sloneczka!
            Risko, chyba to juz to smile Czuje najczesciej popoludniu, ale i czasem przed cos
            w dole brzucha - tam gdzie jelitek na pewno nie ma smile Czasem mysle, ze to
            kopniaczek, czasem otarcie, czasem wielki bąbelek.
            Pewno kruszynka daje mi znaki, że chce wiosenkę już poczuc...
            Pozdrawiam ciepluko wszystkie mamusie.
            Aha, Risa, idziesz do szkoły rodzenia? dzie chcesz rodzic? Już nie pamiętam,
            czy sie pytałam smile
            • moss7 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 26.02.04, 12:29
              witam lipcowe mamusie! Od tygodnia czuje mocne kopniaczki i fikolki,ktore moj
              Maly(99%)wyczynia czesto rano i wieczorem. To jest niesamowite! Nie moglam sie
              tego doczekac a wczoraj nawet mnie obudzil o 7 rano,bo ostatnio wogole sypiam
              bardzo czujnie.Termin mam na 19 lipca i nie moge doczekac sie juz wiosny.
              Pozdrawiam wszystkie mamy i malenstwa. paulina
              • risa1 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 26.02.04, 17:32
                czesc!
                juz mam pewnosc ze to ruchy maluszka a nie jelitka!
                haha.
                nejczesciej wieczorem to zauwazam jak leze spokojnie juz w lozku , jakby cos
                plywalo hihi. wspaniale uczucie!
                gratuluje wszystkim maluszkom! trzymajcie sie cieplutko kobitki.
                Lipiec............ wspanialy miesiac!
                pozdr. brzuszki i maluszki!!!!!
                • dziobas79 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 26.02.04, 22:13
                  hello,

ja rowniez mam pewnosc ze to maluszek puka smileMam termin na 25 lipca
                  Szczegolnie upodobal sobie wieczory. W nocy tez bryka. Ciekawe czy tak mu juz
                  zostanie.

Pozdrawiam
                  • enusia Re:ruchowe radostki :) 27.02.04, 09:13
                    No, to już na pewno dzidziuś smile Wczoraj kilka razy w ciagu dnia czułam, a dzis
                    na dzień dobry o 7 rano kruszynka robiła sobie chyba gimnastykę. Cudne
                    uczucie!!! Wieczorem, gdy oglądałam film (z lękiem, bo nie wiedziałam, czy
                    oglądanie "Pianisty" w ciazy jest wskazanesmileteż dzidziuś dawał znaki.
                    Pozdrawiam cieplutko, Re i Kruszynka (25.07)
    • marysia251 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 27.02.04, 12:18
      witajcie,
      ja jestem pod koniec 18 tygodnia (termin na 20 lipca) i właśnie w tym zaczęłam
      czuć moje maleństwo, na początku jakby delikatne łaskotanie, pukanie, a teraz
      mocniejsze. dzidziuś zaczyna sie ruszać jak sie poloże albo siedzę
      spokojnie.Wczoraj byłam wieczorem w kinie i chyba małemu (lub małej) tez się
      podobalo bo zaczęła dawać znać o sobie.
      we wtorek ide na usg połówkowe, może się pokaże, czy będzie dziewczynka czy
      chlopiec.

pozdrawiam
      Marysia i dzieciaczek
      • risa1 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 29.02.04, 20:27
        witam lipcoweczki!
        mam prosbe moglybyscie opisac dokladnie jak czujecie, jak czesto ruchy???????
        wlasnie minal tydzien jak maluch zaczal brykac ale z tego co slyszalam to mial
        sie "rozkrecac" tz. czesciej i mocniej a ja tak zauwazam ze w sumie jest tak
        samo od tygodnia wcale nic nieczesciej ani mocniej.....i tylko wieczorem.
        tak troszke mnie to martwi czy moze nie rosnie albo co?
        dobrze ze mam wizyte juz po jutrze to sprawdze co maluch tam wyrabia haha

POZDRWIAM!
        i ide "nasluchiwac" hihi.
        RISA + ANiA albo PIOTRUS
      • risa1 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 29.02.04, 20:30
        Marysiu251 masz termin w tych dniach co ja. mam na 21 lipca wiec moze sie
        spotkamy na porodowce ()?hihi
        skad jestes? ja z krakowa.
        • enusia Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 01.03.04, 11:42
          Witaj Risko. Cos na Krakow zasypało, prawda? Co do ruchów - dla mnie
          rodzaj "pulsnięcia", czasem lekkiego szturchnięcia, otarcia. Wlaśnie
          najbardziej kojarzy mi sie z pulsowaniem, ale to tak, jakbym wyłapywała tylko
          pojedyncze z tych pulsów. Troche tez tak, jakby sie jezykiem dotykało
          wewnetrznych stron policzkow, a wyłapywało tylko silniejsze dotkniecia.. A jak
          u Was? Nie mam na pewno uczucia pywania dzidziusia..
    • marysia251 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 01.03.04, 12:33
      witajcie,
      do Risa1, chyba jednak nie spotkamy się, bo ja jestem z Warszawy, ale na
      bieżąco mozemy się wymieniać doświadczeniami, których ja praktycznie nie mam,
      bo to moje pierwsze dzieciatko. Póki co dokształcam się jak mogę i nie mogę się
      doczekać.
      pozdrawiam.

• jagoda1977 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 01.03.04, 14:47
      Ja mam termin na 14 lipca,teraz jestem już w 21 tyg.A ruchy mojego szkraba
      czuję już od 19 tyg.Teraz jest to już bardzo wyrażne.Moje maleństwo szczególnie
      upodobało sobie do swoich ekscesów takie orginalne miejsca jak kościół lub
      urząd skarbowy.Wtedy naprawdę daje czadu.Chcę jednak uspokoić wszystkie mamy,bo
      moja kuzynka poczuła pierwsze ruchy dopiero w 23 tyg.,a szkrab po urodzeniu
      byłnie tylko zdrowy,ale i bardzo ruchliwy.Pozdrawiam,
      Jagoda
      • risa1 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 02.03.04, 16:25
        czesc wszystkim!
        bylismy dzis ogladac maluszka na usg dopplerowskim i jest fantastyczne!
        jestem naprawde pod duzym wrazeniem. wypytalam czy wszystko ok z ruchami czemu
        tak ich malo? a wiec jest jeszcze za malutkie hihi przyczyna prosta! ale
        uspokoilam sie bo wszystko w porzadku. i chyba bedzie Piotrus.
        a znacie moze strone w internecie na ktorej sa podane rozmiary maluchow w
        poszczegolnych tygodniach ciazy?
        pozdr. serdecznie!
        duzo spokojniejsza Risa+Piotrus.
        • eenia Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 02.03.04, 16:40
          Ja mam termin na 5 lipca i dopiero od kilku dni czuję prawdziwe kopniaki,
          żadnego przesuwania ani "pływania" nie czyłam chyba mam słabo unerwiony brzuch
          że dopiero takie dość mocne kopniaki czuję. I dziś pierwszy raz w ciągu dnia
          tak do tej pory tylko wieczorem i tylko jak siedze jak leżę to cisza. Wcześniej
          te ruchy były bardzo niewyraźne. Wczoraj w nocy miałam wrażenie ze Franek kopie
          mnie w szyjkę macicy. A tak wogóle dziewczyny czy wy te kopniaki odczuwacie
          jako przyjemne? Hmmm moim zdaniem to dośc nieprzyjemne uczucie ( i nie tylko
          jak kopie po szyjce). Ide dziś do ginasmile
          • risa1 Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 03.03.04, 20:39
            czesc! melduje sie!
            dziwna noc mialam 1 raz maluch sie w taki sposob odzywal tak wyraznie ! pewno
            wzial sobie do serca ze wczoraj sie skarzylam do pani dr. na niego ze nie malo
            odzywa.
            byla 3 w nocy az sie balam co jest grane przeciez niczym sie niedenerwowalam
            spokojnie spalam a tu łubu dubu. powiem ze jak na poczatku sie cieszylam ze
            maluch daje czadu to potem bylo to troche "upierdliwe" po prostu zaczal mnie
            brzuch bolec a jak boli to w ogole jestem juz zielona ze strachu...(hihi metne
            kolo)
            a dzis w srodku dnia mi troszke pomachal lapkami i to bylo naprawde cudowne, i
            mile. no zobaczymy jak dzis bedzie w nocy hmm.......
            takze EEniu wierze ci ze kopniaki twojego maluszka niezawsze sprawialy ci
            przyjemnosc.

generalnie jestem baaaaaaaaaarzdo szczesliwa! ruchy maluszka mnie bardzo
            uspokajaja, wiem ze zyje i ma sie dobrze w swiom mieszkanku.

zycze wszystkim szczesliwego rozwiazania i pieknych przezyc,niezapmnianych
            chwil z maluszkami!
            trzymajcie sie cieplutko! zdrowka i usmiechu>
            risa+Piotr
            • anolia Re: mamy lipcowe wszystkie czujecie juz ruchy mal 05.03.04, 09:41
              je czuję ruchy od 19 tygodnia..też nie zawsze są przyjemne bo boli mnie brzuch
              i mięśnie a mój maluszek jak czasem nie kopnie w taki bolący mięsień...to aż
              podskakuję. A rusza się też różnie. Na początku było często teraz z większymi
              przerwami. Raz mił nawet taki dzień że od 14.00 do następnego dnia rano prawie
              się nie odzywał. Raz wieczoram zdawało mi się że kopnął ale nie miałam pewności
              czy to to bo takie to było marne. Ale następnego dnia już wszystko było OK.
              Wczoraj byłam na USG. Dowiedziałam się, że dzidzuś ma sie dobrze, że pomimo
              tego, że łykam rozkurczowy fenoterol jamu to nie szkodzi i najprościej móiąc to
              olewa. Zauważyłam że po tym leku bardziej kopie...znajoma
              lekarka...pediatra...powiedział mi że być może gdy macica się rozkurcza po
              fenoterolu dzidzuś ma więcej mijsca i dlatego kopie. POza tym dowiedziałam się
              też, że będe mieć synka no i mam to go nagranego na video, bo a takim fajnym
              usg byłam.
              Anolia + prawdopodobnie Maksiu (ale to nie ostateczna wersja)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka