Dodaj do ulubionych

ile czasu trwa badanie ktg?

13.02.04, 10:27
dostalam dzis skierowanie i jestem ciekawa
jestem w 24 tygodniu
Obserwuj wątek
    • kuka9 Re: ile czasu trwa badanie ktg? 13.02.04, 10:30
      na wizycie u mojego gina mam po 10 min, natomiast w szpitalu robili mi po
      godzinie. Była też kobieta, która miała podłączone całą noc. Tak więc wszystko
      zależy.
      pozdrawiam
      gosia 37tc
    • lgosia1 Re: ile czasu trwa badanie ktg? 13.02.04, 16:13
      cześć la_lunia. Ja na tym swoim badaniu ktg byłam raptem z 20 min, ale pewnie
      dlatego, że od początku nic nie wykazywało, więc pewnie stwierdzili, że nie ma
      co dalej mnie trzymać. Choć osobiście bym wolała, żeby mnie przetrzymali i 2
      godziny dla pewności, że wszystko ok
      Pozdrawiam. I napisz coś więcej co powiedział ci lekarz na wizycie?
    • aluniaaa 1 h 13.02.04, 19:41
      badanie KTG na ogól trwa 1 godzinkę,jest bezbolesne a bardzo miłe dla uchasmilebo
      słyszysz bicie serduszka swojego maleństwa
      • wiki41 Re: 20 min. 13.02.04, 22:41
        Miałam robione kilkakrotnie (byłam "przeterminowana", a po terminie robi sie
        KTG kontrolnie) - zawsze ok. 20 min. Jak napisała przedmówczyni, to bardzo
        miłesmile))
    • yousta1 Re: ile czasu trwa badanie ktg? 14.02.04, 12:18
      Hej!
      Ja chodzę prywatnie i państwowo. Gdy jestem prywatnie to pani dr wyjmuje z
      kieszeni takie małe coś przykłada do brzucha i słyszymy dzidziusia a jak idę
      państwowo to kładę się na kozetce, połozna smaruje mi brzuch żelem, przykłada
      taką mini słuchawkę i uruchami aparat zajmujący pół pokoju. Zarówno w jednym
      jak i drugim przypadku samo słuchanie to mniej niż minuta reszta to
      przygotowanie do podłączenia.
      Pozdrawiam i zyczę miłego słuchania
      Justa i synuś 05.06.04
      • winia5 Re: ile czasu trwa badanie ktg? 14.02.04, 12:33
        KTG miałam robione kilka razy ze względu na twardy brzuszek. Z reguły trwało 30
        minut, ale gdyby pojawiły się jakieś skurcze pewnie trwałoby dłużej. To bardzo
        przyjemne uczucie usłyszeć bicie serduszka dziecka, ale leżenie na wznak przez
        30 minut nie należy do przyjemności.
        Pozdrawiam Ania i 30tMaluszek
    • iwo_72 Re: ile czasu trwa badanie ktg? 14.02.04, 12:38
      Jesli chodzi o moje doświadczenia z KTG, to w moim szpitalu (Starynkiewicza)
      standart to 15 minut i w zależności od wyniku lekarz decyguje czy jeszcze
      chwile (do 30 min).
      Robiłam juz 5 razy bo takzę twardniał mi brzuszek.

Pozdrawiam
      iwona + małgoszi (37T)
      • la_lunia Re: ile czasu trwa badanie ktg? 15.02.04, 18:50
        bylam w spitalu i Pani stwierdzila, ze "w tak wczesniej ciazy badania sie nie
        robi" (przypomne - 24 tydzien ciazy)
        powiediala, ze moze mnie a trzymac w spitalu i podawac leki rozkurczeniowe
        tak wiec - badania nie mialam

czy to naprawde a wczesnie?
        nawet mnie nie podlacyla do maszynki
        tzn. przystawila taka sluchawke i slyszalam bicie serca ale nic wiecej
        • yousta1 Re: ile czasu trwa badanie ktg? 15.02.04, 20:52
          Ja tez miałam przystawiona taką słuchawkę (państwowo) ale oni mówili, ze to
          własnie jest ktg. Może ta połozna miała na mysli taką maszynerię pod której Cie
          podłączają jak rodzisz-wiesz taka mierzącą skurcze.
          Jedno jest pewne-bzury gada, że jeszcze za wcześnie. Pewnie nie chciało jej się
          robić...
          La_luniu a właściwie po co Ci te leki rozkurczowe? coś się nie daj Boże dzieje?
          napisz koniecznie
          Pozdrawiam
          Justa
          • la_lunia Re: ile czasu trwa badanie ktg? 15.02.04, 21:46
            > Ja tez miałam przystawiona taką słuchawkę (państwowo) ale oni mówili, ze to
            > własnie jest ktg. Może ta połozna miała na mysli taką maszynerię pod której
            Cie
            > podłączają jak rodzisz-wiesz taka mierzącą skurcze.
            > Jedno jest pewne-bzury gada, że jeszcze za wcześnie. Pewnie nie chciało jej
            się
            > robić...
            > La_luniu a właściwie po co Ci te leki rozkurczowe? coś się nie daj Boże
            dzieje?

leki rozkurczowe na skurcze - na twardnienie brzucha
            ale inna Pani dr do ktorej trafilam na dyzur w innym szpitalu (w jednym
            szpitalu nie chciala mi zrobic bo powiedziala, ze za wczesnie i chciala polozyc
            do spzitala wiec z mezem pojechalismy do innego szpitala i tam bez problemu
            Pani podlaczyla ale tez powiedziala, ze rzecywiscie za wczesnie bo dziecko jest
            za male - a tam bardziej skurcze nie pokaza sie) po obejrzeniu szyjki na fotelu
            a nastepnie dopochowowo USG stwierdzila, ze szyjka jest super - nie pamietam
            doakldnie ale chyba cos okolo 2,5-3cm
            i zeby nie brac lekow skoro mnie nic nie boli, ze skurcze sa naturalne
            pry oakzji usg spojrzala na nerki i zobaczyla, ze na jednej sa
            jakies "zastoje" - mam duzo pic, zakupic zurawine, lykac urosept i chyba od
            tego tygodnia bede chodzic do dwoch lekarzy smile
            • winia5 Re: ile czasu trwa badanie ktg? 16.02.04, 13:41
              La-luniu ja właśnie przez "zastoje", czyli kamienie nerkowe znalazłam się w
              szpitalu ( w 26tc). Dostałam strasznego ataku, i "urodziłam" kilka kamyków.
              Prawa nerka juz jest czysta, ale USG wykazało, że są małe złogi w lewej. Mam
              nadzieję, że nie zechcą wyjść w trakcie ciąży, bo ból jest nie do opisania.
              Oczywiście nie chce cię straszyć, ale stosój się do zaleceń lekarza i łykaj
              Urosept, a dużo płynów tez jest konieczne, żeby lepiej przepłukiwały nerki.
              mam pytanie, dlaczego żurawina i w jakiej postaci??
              Wracając jeszcze do KTG, to pierszwe miałam robione w 26 t i też niby za
              wcześnie, chociż rejestrowało zapis ewentualnych skurczy, ale nie rejestrowało
              tętna, ponieważ dziecko za małe i bardzo się wierciło, dlatego nie było sensu.
              Przy następnych KTG kilka razy udało się przez całe badanie zarejestrować też
              tęno. Skurczy nie miałam wogóle, ale nadal ze względu na czasami twardniejący
              brzuszek, zapobiegawczo łykam No-spę
              pozdrowienia
              Ania i 30t3d Szymek
              • la_lunia Re: ile czasu trwa badanie ktg? 16.02.04, 14:11
                myslisz, ze to kamienie????
                jutro wlansie mam zamiar zaniesc mocz do badania - pojemniczek juz zakupilam
                a te zastoje to takie czarne plamki na jednej nerce - czy to moze byc to? Pani
                dr o kamieniach nic nie mowila
                aaaa! moje ostatnie Ph moczu wynosza 6,5 i 7 wiec troche sporo - pewnie jedno z
                drugim ma jakis zwiazek
                a moglabys mi powiedziec co Cie bolalo ze musialas poleciec do szpitala? jaki
                to bol i gdzie sie go odczuwa? w plecach?
                podobnie jak i Ty Urosept tez dostalam smile

co do zurawiny to mamusia juz mi zakupila smile kiedy jej tylko powiedzialam, ze
                Pani dr kazala jesc zurawine - nazywa sie sos zurawinowy ale ma konsystencje i
                smak DZEMU smile)) wiec mozna wcinac jako kanapka z dzemem smile
                o o wlasciwoasciach zurwainy mozesz poczytac np tu:
                www.nutrisolmedica.pl/index.php?strona=produkty&produkt=37
                a jeszcze lepiej tu
                www.borgis.pl/czytelnia/pf/2001/02/08.php
                a postac - dr mowila np. o kisielkach, mozna tez kupic taka "zywa" (widzialam
                keidys, ze kg ksoztuje 20 zl) i sprobowac znalezc jakis przepis w ksiazce
                kucharksiej - ja sama nigdy nie robilam nic z zurawiny sad

a na zblizajace sie twardnienie brzuszka oddycham przeponowo i wydaje mi sie,
                ze szybciej mija smile
                no-spe oczywiscie tez mam ale staram sie nie brac jej tak mocno regularnie
                tylko wiecej odpoczywac
                • winia5 Re: ile czasu trwa badanie ktg? 16.02.04, 23:02
                  Witaj,
                  nie chciałam ciebie przestraszyć, ani wprowadzić w błąd. W moim przypadku,
                  zastoje to były właśnie kamienie, także najlepeij zapytaj lakarki.
                  Jeżeli chodzi o atak, to dwa dni wcześniej odczuwałam podobne dolegliwości, jak
                  przy infekcji pęcherza, nie będę opisywała szczegułów, ale zapewne wiesz, o co
                  chodzismile.
                  W nocy zaczęłam odczuwać dziwny, tępy ból z prawej strony i najpierw
                  przestraszyłam się, że to może być wyrostek, albo coś z dzieckiem. W końcu to
                  moja pierwsza ciąża, więc mogłam tak pomyśleć. Poza tym kilka razy wstawałam do
                  toalety. O 2 nad ranem ból był tak nieznośny, że nie mogłam wogóle uleżeć w
                  łózku, zaczęłam chodzić po mieszkaniu, wzięłam jedną No-spę i Apap. Potem ok.4
                  udało mi się zasnąć na dwie godziny. Ale ból powrócił, zaczął promieniować z
                  tyłu na plecy, w oklicy nerki, ale skąd mogłam wiedzieć, co mi jest.
                  Mąż zawiósł mnie do szpitala, tak strasznie mnie bolało, że aż zaczęłam wręcz
                  błagać położną o cos przeciwbólowego. Z bólu byłam prawie nieprzytomna, nie
                  mogli się ze mną dogadać, jak sie nazywam itd. Na szczęście był ze mną mąz i on
                  sie zajął "formalnościami papierkowymi". W międzyczasie dwa razy wymiotowałam
                  (brrr).
                  Do tego wszystkiego prawie cały czas płakałam, bojąc się o maleństwo, bo
                  przeciez nie wiedziałam co mi jest. Po 40 minutach oczekiwania w bólu na izbie
                  przyjęć na lekarza, zadecydowali o przyjęciu mnie na oddział. Zaraz miałam
                  zrobione wszystkie badania lab., gin. Połozna kazała mi "złapać" mocz do
                  analizy, a ja poprostu nie mogłam się wysikać. Poszłam do brodzika, no i słyszę
                  puk, puk... Patrze, a tam sobie leżą kamyczkismile. Pozbierałam je i pokazałam
                  siostrze. I na moje szczęście, bo nie wiem, ile bym tam leżała,a tak odrazu
                  postawili diagnozę. Po jakimś czasie, kroplówkach ból minął tak nagle, jak sie
                  pojawił.
                  i oto cała historia
                  A co do żurawiny, to wyczytaałam, że jest dobra na infekcje pęcherza, ale jak
                  ma się do zastoji w nerce, nie wiem, nie rozumiem. Ale napewno spróbuję smile
                  Ania
    • ainer1 Re: ile czasu trwa badanie ktg? 17.02.04, 08:47
      Hej, ja jestem po 2.
      Trwaja po 4 h - 3,5 czekania + 0,5 badania smile
      Gdzie? Na karowej. Wynik - wzor do pakazywnaia dla studentow...
      Nie pytajcie po co KAZALI mi tam pojsc, bo musze tam byc ponownie w czwartek...
      sad

Renia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka