Dodaj do ulubionych

Skrócona szyjka macicy

16.02.04, 11:49
Witam, po raz peirwszy jestem w ciąży - obecnie 26 tydzień - kilka dni temu
pojawił się problem - skrócona szyjka macicy. Pani doktor stwierdziła, że mam
się oszczędzać i dużo odpoczywać, na zwolnienie nie poszłam. Moje pytanie
jest takie, czy skoro dojeżdżam codziennie do pracy ponad 100 km maluszkiem,
to czy te dojazdy nie pogorszą sytuacji? Pracę mam "siedzącą" więc tu raczej
nie powinno być problemu. Często czuję również nacisk w okolicach łona, ale
zażywam Magne B-6. Proszę o poradę.

Wiola
Obserwuj wątek
    • szemesz3 Re: Skrócona szyjka macicy 16.02.04, 12:02
      Witaj, jestem w 18 tygodniu. W piątek lekarz stwierdził, że skróciła mi się
      szyjka macicy. Kazał mi brać no-spe 2x dziennie i leżeć, nie siedzieć. Nie
      wolno mi też wykonywać w domu czynności wymagających wysiłku fizycznego,
      oczywiście jestem na zwolnieniu lekarskim.
    • martaurb Re: Skrócona szyjka macicy 16.02.04, 12:39
      Wiolus, na ten temat pisalysmy czesto i duzo, wrzuc w wyszukiwarke i znajdziesz
      mnostwo informacji!
      A odnoszac sie do twojego postu - ani polskie drogi nie sa dobre, ani maluszek
      nie jest samochodem (z calym szacunkiem dla maluszkow, tez dlugo jezdzilam i
      bylam najszczesliwsza posiadaczka czterech kolek wink ale sa to cztery kolka a
      nie samochod), a 100 km w trzesacym samochodzie i caly dzien na siedzaco tez
      nie wplywaja najlepiej!!!
      No przeciez Ci powiedziala pani doktor, ze masz odpoczywac!!!! Odpoczywac w
      ciazy to nie to samo co odpoczywac w "nie-ciazy", trzeba sie z tym niestety
      pogodzic!
      Dlatego marsz na lozko, ksiazke/gazete/pilota w reke i odpoczywac!!!!! Bo takie
      postepowanie moze sprawe mocno pogorszyc, szczegolnie jesli szyjka sie szybko
      skraca! A przeciez ne chcesz urodzic np w 30 tygodniu ciazy, prawda?
      Wiem (z autopsji), ze lekow brac nie trzeba, ale wiekszosc lekarzy je daje.

Powodzenia w odpoczywaniu i milego pielegnowania Fasolki!
      • aniutekm Re: Skrócona szyjka macicy 16.02.04, 13:52
        Wiolu, ja popieram wypowiedz poprzedniczki. Skoro pracujesz i dojeżdzasz 100 km
        dzienni, to na wypoczynek nie zostaje Ci dużo czasu...
        Myślę, że powinnaś wziąć zwolnienie.
        Mi szyjka zaczeła sie skracać ok 32 tygodnia i od razu dostałam zwolnienie,
        nakaz leżenia, odpoczywania, żadnego wysiłku, itd..
        Piszesz, że masz pracę siedzącą - ja tez mam takową, więc wiem, że siedzenie
        przy biurku nie jest najlepsze i też potrafi porządnie zmęczyć, brzuszek przy
        tym twardnieje, plecy bolą, itp.
        Myślę, że powinnaś porozmawiać ze swoim lekarzem na temat zwolnienia. W końcu
        ważniejsze jest zdrowie maleństwa w brzuszku!!
        A tymczasem dużo odpoczywaj, leż i trzymaj się!!
        Pozdrawiam. Ania i 40 tyg Kubuś
        • aga763 Re: Skrócona szyjka macicy 16.02.04, 14:58
          Witam Wiolu

Jestem w 8 mc ciazy i mam ten sam problem co ty . Przede wszystkim co ty robisz
          w pracy do lozka i to marsz.Dziwie sie ze nie wzielas zwolnienia ja juz jestem
          2 mc na zwolnieniu L4 a tez mam prace siedzaca.Teraz mam od czwartku zalozony
          krazek ktory podtrzymuje ciaze i duzo leze i odpoczywam .Nie biore lekarstw
          chodz teraz bylam chorza na zapalenie oskrzeli i bralam tylko antybiotyk .Wiec
          idz do lekarza i lezec >Pozdrawiam
    • korzyna1 Re: Skrócona szyjka macicy 16.02.04, 14:25
      Witaj. Ja od samego początku ciąży mam krótką szyjkę. Przy pierwszym badaniu
      cytologicznym dwie położne miały problem z pobraniem, bo nie mogły jej
      namierzyć. Lekarz znalazł szyjkę, ale zlecił ocenę usg. Po USG wyszło, że
      szyjka ma ok. 3 cm, lekarz stwierdził, że ma jeszcze szansę się wydłużyć. Tyle,
      że ja jestem w 14 tyg. Moja przyjaciółka, która urodziła wczoraj z rana, ok. 32
      tyg. miała wyraźnie skróconą szyjkę. dziewczyna wcześniej sie nie oszczędzała,
      pracowała na pełnych obrotach i to sie obróciło przeciwko niej. Ostatnie
      tygodnie spędziła w domu. Urodziła w 37 tyg - ze dwa tygodnie za wcześnie. Na
      szczęście jej córcia jest zdrowa, tyle że niezbyt duża. Mi lekarz zalecił
      oszczędzanie się, z pracy na razie nie musze rezygnować, ale nie wolno mi np.
      ćwiczyć - pozostaje basen. Moja rada: maluszek idzie na przymusowy urlop, a T
      zgodnie z radami pozostałych koleżanek = do łóżeczka z gazetą, książką itd. A
      niby kiedy zdążysz kobieto odpocząć? Tylko teraz, potem już ci to nie będzie
      dane. Trzymaj się dzielnie.
      Asia i 14 tyg bobo
      PS. Przez 5 lat jeździłam pięknym, błękitnym dziś 22 letnim malusziem (ciągle
      na chodzie). Zamieniłam go na Toyotkę, ale sentyment pozostał...smile)
    • madziki Re: Skrócona szyjka macicy 16.02.04, 14:34
      Ja właśnie skończyłam 27 tydzień i od miesiąca wiem, że moja szyjka też się
      skraca. Jestem na zwolnieniu już od dłuższego czasu, a moja lekarka kazała mi
      dużo leżeć i odpoczywać. Nie podoba jej się nawet to, że na wizyty do niej
      przyjeżdżam sama samochodem, a daleko nie mam.
      Jeśli nie chcesz zaszkodzić sobie i dziecku zdecydowanie idź na zwolnienie, bo
      takie dojazdy i siedzący tryb pracy nie wpływają dobrze. Nawet siedząc jest
      duży ucisk i wszystko może się jeszcze bardziej opuszczać. Powinno się jak
      najwięcej leżeć i naprawdę odpoczywać.

Pozdrawiam,
      MAGDA i majowy Lesio w brzuszku
    • gochagocha Re: Skrócona szyjka macicy 16.02.04, 14:35
      Dojazdy i to jeszcze maluchem MOGA pogorszyc sytuacje. Mnie przy skroconej
      szyjce lekarz zakazal wychodzic z domu az do nastepnej kontroli za dwa
      tygodnie. Gdy za dwa tygodnie stan szyjki sie nie pogorszyl moglam wychodzic
      tylko na krotkie spacery.
      Z Twojego postu zrozumialam, ze nie chcialas pojsc na zwolnienie.
      Wiolu ! Przy skracajacej sie szyjce trzeba duzo polegiwac, malo stac, malo
      siedziec, unikac schylania, wysilku, zaparc ... Narazie bierzesz tylko magne
      B6 - jest nieszkodliwy dla dzidzi ale tez nie jest to mocny lek i nie musi
      uchronic Cie przed dalszym skracaniem szyjki.
      A gdy szyjka sie skroci to moze sie pojawic rozwarcie, a jak sie pojawi
      rozwarcie to moga Ci chciec zakladac krazek, a nwet jesli nie beda chcieli to
      rozwarcie jest niebezpieczne gdyz otwiera bakteriom droge do jaja plodowego
      itp. itd.
      Tez mam krotka szyjke, grzecznie poleguje w domu, nigdzie nie wychodze - tylko
      do lekarza. Wole tak niz lezec w szpitalu.
      A lekarz mnie uprzedzil, ze w razie rozwarcia bierze mnie do szpitala.
      Uprzedzal mnie tez, ze moge jezdzic na wizyty wszystkimi autami ale nie
      maluchem !!
      Ale zrobisz jak uwazasz.
    • mymcia Re: Skrócona szyjka macicy 16.02.04, 14:44
      Wiolus leż i się nie ruszaj...
      Ja jestem mamą 4,5 m-cznej Kruszynki a za nami doświadczenia ze skróconą
      szyjką...
      U nas skończyło się na szwie, lekach i leżeniu plackiem. Siedzieć nie było
      wolno bo nacisk szyjkę większy...prawie polowa ciązy na leżąco.
      Dlatego naprawdę wykorzystaj zwolnienie i leż jak najwięcej, z samochodu
      zrezygnuj i posiadówek też - naprawdę dopóki masz szansę uniknąć nieprzyjemnych
      i dla siebie i dla maluszka "efektów specjalnych"...
      pzdr
      mymcia
    • wiolus54 Re: Skrócona szyjka macicy 17.02.04, 13:35
      Serdeczne podziekowania dla Wszystkich za dobre rady, idę do pani doktor
      • meg241 Re: Skrócona szyjka macicy 17.02.04, 13:51
        witaj!!!
        Cieszę się bardzo ze idziesz do Pani doktor i mam nadzieje ze będziesz
        grzecznie leżeć w łóżeczkusmileSkrócona szyjka macicy to nie przelewki. Sama to
        właśnie przerabiałam i i o mały włos a skończyłoby się tragicznie( pisałam o
        tym w innym poście). Jestem wiec na tym punkcie bardzo wyczulona.Na skróconą
        szyjke najlepsze jest leżenie - nawet siedzenie nie jest wskazane.
        Trzymaj się cieplutko.
        Pozdrowienia

Magda i Adrianek (28/29 tydzień)
    • gosia.mama.wojtusia Re: Skrócona szyjka macicy 17.02.04, 13:55
      nie martw się,ja mialam w pierwszej ciazy bardzo krótka szyjkę macicy,dolna
      granica normy i chcieli już nawet szwy zakładać,nie oszczędzałąm się,grałam w
      tnisa,pływaąłm,robiłąm zakupy,byłam bardzo aktywna,czasem po prostu taki urok
      kobiety-krótka szyjka,nie odrazu oznacza to ze urodzisz przedwczesnie albo coś
      się stanie,donosiłam ciążę,urodzilam tydzien po terminie w 41 tyg,przytyłąm
      11,200,dziecinka 3920 i było wszystko ok,teraz znów jestem w ciazy,na razie ok
      wszystko ale nie wiem jak to bedzie dalej,pozdrawiam
    • iwszonek Re: Skrócona szyjka macicy 17.02.04, 15:28
      Ile cm powinna mieć prawidłowa szyjka macicy w ciąży? Może ja też mam za
      krótką...
    • yessa Re: Skrócona szyjka macicy 17.02.04, 18:21
      Kochana, przeczytaj post kilka linii niżej "O mały włos nie skończyłoby sie
      tragicznie". Tam jest ciąg dalszy sytuacji, która może mieć miejsce, jeśli
      nasze szyjki nie będą trzymać! Ja mam też skróconą szyjkę (teraz 22 tydzień),
      pierwszy niepokój był około 16 tygodnia. Od tej pory biorę fenoterol i serwuję
      sobie dopochwowo Luteinę. O pracy nie ma mowy. Jestem i będę na L-4 do końca
      ciąży. Nie wolno mi dźwigać, mam dużo leżeć (pozycja siedząca też jest
      niewskazana - wtedy również jest nacisk na szyjkę).
      Dbaj o siebie i naprawdę oszczędzaj się. Nie wyobrażam sobie tych Twoich
      codziennych podróży maluiszkiem. Aż dostałam gęsiej skórki....
      Pozdrawiam
      Jola.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka