Dodaj do ulubionych

Odparzenia

06.03.10, 14:43
Dziewczyny, może któraś mi doradzi.
Zarówno w pampkach, jak i w wielo synkowi zdarzają się odparzenia. Głównie
przez to zaczęłam używać wielo, ale nie widzę za bardzo różnicy.
Może nie jest to nic spektakularnego. Najczęściej ma odparzone przy odbycie.
Wygląda to tak, że ma takie małe czerwone ranki. Rzadziej odparzenia pojawiają
się pod siurakiem, a ostatnio miał też "nad" siurakiem i wokół jajeczek.

Od kilku dni przestałam używać chusteczek i przy każdej zmianie pieluch biorę
go pod kran. Ale dzisiaj znowu pupa i pod siurakiem...

Używam Tetro i mam sucho Flipa. Na wyjścia kieszonek i AIO. Na noc bambusek.
Zawsze wkładam papierek lub wkładkę mam sucho.

Już kurcze nie wiem, co robię źle.

Może synek już tam ma po prostu... uncertain
Obserwuj wątek
    • froobek Re: Odparzenia 06.03.10, 23:27
      Faktycznie jest coś takiego jak wyrośnięcie z odparzeń. U nas w wieku trzech miesięcy z dnia na dzień minęły.

A pomóc możesz jeszcze tak:
      - zero sklepowych kosmetyków, ewentualnie alantan, zielony linomag, bepanthen. Broń Boże sudocrem.
      - mąka ziemniaczana
      - codzienne wietrzenie dupska (jego big_grin) - nie pięć minut!
      - więcej bambusu
    • froobek Re: Odparzenia 06.03.10, 23:57
      Jeszcze się zastanawiam, czy mycie przy k a ż d e j zmianie pieluchy nie podrażnia skóry (zmywanie naturalnej powłoki ochronnej). Myjesz nawet po siku? Ja tam myję / wycieram po kupie. Póki kupa była w każdej pieluszce (dłuuugo), wycierałam faktycznie za każdym razem myjką z organicznej bawełny maczaną w przegotowanej wodzie. Gdzieś tak od szóstego m-ca nosiłam do łazienki po kupie.
      • asiunia_87 Re: Odparzenia 07.03.10, 08:44
        Nie myję po każdym siku, tylko co któreś siku no i oczywiście po kupie smile pod
        kran, myk myk i po robocie.

Zaparzyłam wczoraj rumianek, posmarowałam przy kąpieli, przewietrzył pupę, potem
        zasypka, bambuska na noc i dzisiaj jest gitara smile

widać, ma takie okresy, że coś się tam pojawia. Raz więcej, raz mniej. Jeszcze
        zmieniłam otulacz na ten Imse Vimse bawełniany, bo wydaje mi się bardziej
        przewiewny.

Widać, taka synka uroda wink
        • asiunia_87 Re: Odparzenia 07.03.10, 08:45
          A sudocermu już dawno nie używam, bo wielokrotnie nic nie pomógł smile
    • free-junona Re: Odparzenia 07.03.10, 21:25
      Kurczę, u nas dokładnie to samo sad. A czym smarowałaś?
      • asiunia_87 Re: Odparzenia 08.03.10, 08:44
        Ja przecieram mocnym naparem z rumianku (jedna saszetka, ale mało wody),
        zostawiam bez pieluszki aż wyschnie, pofika sobie. I jak jest gorzej to jeszcze
        sypię pudrem Nivea lub mąką ziemniaczaną. Swojego czasu, jak synek miał
        dodatkowo alergię to kąpałam w Kalium.
        • free-junona Re: Odparzenia 08.03.10, 16:02
          Dzięki, spróbuję. Zastanawiam się też, bo czasem dziewczyny piszą, że używają
          masła Shea, ale przecież to chyba tłuste jest i zalepia pieluszkę...
          Założyłam na noc pampka i też się wygoiło, ale ja tak nie chcę sad.
          • joannaswist Re: Odparzenia 08.03.10, 17:37
            Witam dziewczyny! Jestem nowa w temacie pieluch wielo, bo używamy dopiero od
            tygodnia, ale od razu były problemy ze skórą, dokładniej - potówki. Ja używam
            głównie pudru, żadnych kremów, bo od nich jest jeszcze gorzej. Zastanawiam się
            nad chusteczkami, bo rzeczywiście ich używam, ale używam też od początku i nic
            się nie działo do czasu wielo. Jeśli chodzi o pieluchy to używam econobum +
            tetra, AIO bambus lub microfibra. Dzisiaj przyszły do mnie kieszonki NB,
            zobaczymy jak sie sprawdzą. Na noc na razie zakładam jeszcze jednorazówki. Może
            po prostu skóra musi się przyzwyczaić.

A co ile zmieniacie pieluchę? Co 2 - 3 godziny, może mniej?
            • asiunia_87 Re: Odparzenia 08.03.10, 20:12
              Wydaje mi się, że skóra też się musi przyzwyczaić. Mój ma jakieś skłonności do
              odparzeń i zdarza mu się to równie często przy wielo, jak i przy pampkach.
              Zresztą chyba główną odpowiedzialność ponoszą chusteczki... obecnie tylko woda.

U synka też się pojawiają pojedyncze czerwone krostki. Może to też potówki...
              najczęściej na dole brzuszka, w miejscu zapinania pieluszki lub zaraz nad
              siurakiem, ale jest to incydentalne.

Na noc najbardziej lubię bambuski i nawet jeśli w dzień jest zaczerwienienie, to
              po całej nocy w bambusce (20-6) z dwoma wkładami i wkładką Imse Vimse sucha
              pielucha wydaje mi się, że rano jest lepiej smile

Ja używam głównie Tetro i zmieniam nawet co 15 min. Najczęściej co 0,5-1h smile
              • free-junona Re: Odparzenia 08.03.10, 21:37
                A jakie masz bambuski? Ja chyba niestety też będę musiała się w nie zaopatrzyć.
                Na razie mam dwie składane i dwa wkłady bambusowe i to tyle z włókien
                naturalnych. Reszta ta to kieszonki różnych firm, a one w większości mają polar
                i tak sobie myślałam, że to może od tego. Najgorzej jest chyba po Wonderoosie.
                Objawy u nas dokładnie takie jak opisujesz.
                Zmieniamy pieluchy tak co 2 h.
                • asiunia_87 Re: Odparzenia 08.03.10, 23:03
                  Mi jakoś wonderoos nie przypadł do gustu. wielkie to takie...
                  ja mam bambuski TotsBots na napy (są z dodatkową wkładką) i jedną kupiłam na
                  próbę Bambinexu. Ta ostatnia zgrabniejsza, ale na rzep. Na noc zgrabność i tak
                  nie ma większego znaczenia smile Zakładam bambuskę, wkładkę dołączoną do pieluszki,
                  dodatkową wkładkę bambusową i otulacz (też TotsBots). Na to papierek lub wkładka
                  ImseVimse.
                  Będę też próbować z formowanką Lulu Dodo (konopna + bawełna organiczna).
                  Zobaczę, jak się sprawdzi, bo ona ma polarek przy pupie. To taka
                  kieszonko-formowanka. Może masz/znasz.

Ewentualnie jeszcze czasem na noc używam AIO Close Parent bambusowe, tylko
                  zamiast tej drugiej, mniejszej wkładki wkładam dodatkową, składaną na trzy. Ale
                  też pupa w niej spora.

Kupiłam też pieluszki bambusowe składane, jako wkład do flipów, ale tego
                  spróbuję raczej na dzień smile
                  • asiunia_87 Re: Odparzenia 09.03.10, 12:21
                    No więc stwierdziłam, że odparzenia się robią chyba od mikrofibry. Jak używam
                    Tetro jest OK. Dzisiaj od rana użyłam flipa z wkładem z mikrofibry i od nowa
                    wszystko czerwone... jutro mam dostać flipy z bawełną organiczną i wiążę z tym
                    spore nadzieje. Jak przypasują to kupię więcej wkładów. Może też konopne
                    składane będą fajne.
                    • free-junona Re: Odparzenia 09.03.10, 17:01
                      Asiunia, konopne są oki. Mnie się właśnie wydaje, że odparzenia nie tyle od
                      moczu, co od sztucznych materiałów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka