Dodaj do ulubionych

duphaston a ciąża?

13.03.10, 15:33
Witam. staramy sie o dzidziusia lecz mam za mało hormonów podtrzymujacych ciażę i prolemu z owulacją. teraz zaczełam 2 cykl z duphastonem 2 x pół tabletki od 16 do 25 dc. owulacje miałam w poniedziałek 14dc kochalismy sie w niedziele wieczorem. podczas owulacji miałam bóle podbrzusza przestało na jeden dzień i teraz boli mnie znowu najsilniej lewy jajnik i jego okolice przez to jest mi niedobrze i jestem osłabiona a jest juz 19 dc i te bóle jajnika są bez przerwy ale nia tak bardzo silne czasami mocniejsze kłócia. wczesniej nawet przed @ nie miałam bóli moze 1 dzien przed a do @ jeszcze 10 dni. wiem ze owulacje mialam sluz był ciagnacy i gesty jak bialko kurze 15 dc sluzu nie bylo. czy to moze byc ciaza jesli tak to kiedy zrobic test moj cykl to 28 dni
Obserwuj wątek
    • justyska775577 Re: duphaston a ciąża? 13.03.10, 15:52
      w dniu spodziewanej miesiączki
    • boo-boo Przede wszytskim 13.03.10, 17:45
      Po pierwsze skąd wiesz,że miałaś wtedy owulację? - bo jeśli wnioskujesz to po
      bólu lub śluzie to jest to żadnym potwierdzeniem owulacji. Testy owulacyjne też
      nie są-to tak na marginesie.
      Co to za lekarz konował co nakazuje brać ten lek na sztywno od 16-tego dnia
      cyklu- duphaston wzięty po nie przebytej jeszcze owulacji skutecznie ją zahamuje
      i możesz się wtedy starać ile wlezie i nic z tego nie wyjdzie- nie zaciążysz.
      Ból może występować dużo wcześniej niż owulacja- śłuz tak samo, a sama owulka
      nawet 18 dnia cyklu albo i później.
      Jeśli nie chodzisz na monitoring cyklu- a tylko taki potwierdzi dzień
      owulacji-to zapoznaj się z metodą mierzenia podstawowej temperatury ciała i
      wtedy będziesz mieć 99% pewności,że do owulacji doszło- wtedy też duphaston łyka
      się od trzeciego dnia po skoku temperatury. To tak w skrócie.
      Skocz na forum NPR tam jest wszystko dokładnie wyjaśnione i są dziewczyny co na
      prawdę się na tym znają i w razie potrzeby pomogą z interpretacją wykresów
      temperatury.
      • kasia24101986 Re: Przede wszytskim 13.03.10, 18:39
        no ok tylko ze jesli mam 28 dniowe cykle to dziwne zebym miala dni plodne wedlug ciebie przed okresem tydzien wink kolejna rzecz to nigdy mnie tak długo jajniki nie bolały mam co prawda minimalne torbieliki ale lekarz mowil ze nie sa grozne. nie mowie odrazu ze to ciaza bo wczesniej bardzo chciałam ale po troszku sie zalamalam i już aż tak bardzo sie nie nakrecam. moze jestem nadwrazliwa i mówie tylko co mi dolega zmeczenie bóle głowy i jajniki to wszystko test zrobie za tydzien w dniu spodziewanej miesiaczki. co do temperatury wiem tylko ze koncze studia i troche mi brakuje czasu zeby pamietac o tej temperaturze.z tego tez co sie dowiedzialam duphaston nie hamuje owulacji tylko w malych przypadkach tak sie dzieje
        • kocio-kocio Re: Przede wszytskim 13.03.10, 20:54
          Przemyślcie z lekarzem zmianę Duphastonu na coś innego.
          Duphaston może powodować u chłopców spodziectwo i to wcale nie są
          jednostkowe przypadki.
          • agxa1 Re: Przede wszytskim 14.03.10, 10:58
            p. na 2 zdrowaśki smile brednie tworzycie z tym powiazaniem spodziectwa
            i duphastonu.
            • boo-boo Re: Przede wszytskim 14.03.10, 20:30
              No akurat to nie brednie.
              • agxa1 Re: Przede wszytskim 15.03.10, 17:10
                nie jest to w zaden sposob dowiedzionetak samo jak szczepionki
                powodujace autyzm.
                • boo-boo Re: Przede wszytskim 15.03.10, 18:25
                  "Bezpieczeństwo terapii
                  Charakterystyka Produktu Leczniczego podaje, że z zastosowaniem Duphastonu®
                  wiążą się działania
                  niepożądane charakterystyczne dla wszystkich progestagenów, czyli zaburzenia
                  miesiączkowania, bóle
                  głowy i gruczołów sutkowych, spadek libido, stany depresyjne, objawy
                  dyspeptyczne. [3]
                  Włączone do analizy badania dotyczące poronienia zagrażającego nie zawierają
                  danych na temat
                  możliwych krótko lub długoterminowych działań niepożądanych dydrogesteronu w
                  stosunku
                  do matki i/lub płodu. Jedno badanie kliniczno – kontrolne sugeruje zwiększone
                  prawdopodobieństwo
                  spodziectwa u synów kobiet przyjmujących suplementację pochodnymi progesteronu
                  (OR 2,2;
                  95% CI: 1,0 - 5,0)."

To jest fragment z opracowania Agencji Oceny Technologii Medycznych
                  Rady Konsultacyjnej.

Oprócz tego w ulotce jak byk stoi,że stosowanie tego leku w ciąży co najmniej
                  dwukrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia spodziectwa II/III stopnia wśród chłopców
                  urodzonych przez matki które w ciąży ten lek przyjmowały. Z sufitu sobie tego
                  nie ściągnęli.

Co do szczepionek- coś ci się o uszy obiło i też niedokładnie.
        • mag1982 Re: Przede wszytskim 13.03.10, 21:19
          Owulacja nie jest przypisana do konkretnego dnia cyklu. Ja w cyklu 28 dniowym
          miałam już skok temperatury od 16 d.c. ale też od 21 d.c.
          • kasia24101986 Re: Przede wszytskim 13.03.10, 21:35
            no ok rozumiem tylko ze z tego co mi lekarz mówił to duphaston tez pomaga na wyregulowanie cyklu no i skad ten długotrwały ból jajnika??? bo np. jesli bede w ciazy to nie wiem co zrobic bo jak odstawie tabletki i bede czekala na @ to z powodu spadku hormonu jest mozliwosc poronienia. wiem ze kazda kobieta jest inna jedne mowia ze jajniki nie bola a inne na duphastonie bedac bolaly je jajniki wiec ja juz sama sie gubie w tym wszystkim i myslalam ze moze jakies kobietki co biora duphaston mi doradza. wizyte mam u lekarza wlasnie po tym cyklu jak dostane @ a test najwczesniej chyba moge zrobic 26 dc kiedy juz nie wezme tabletki
            • katmiller Re: Przede wszytskim 13.03.10, 23:00
              Ja brałam duphaston właśnie tak jak ty od 16 do 26 dnia cyklu. Też miałam cysty w jajniku i lekarze mówili że to nie przeszkodzi w zajściu w ciążę. Brałam tak ten lek przez 3 miesiące i właśnie w trzecim zaszłam w ciążę. Normalnie brałam do 26 dnia, cykle miałam po 29 dni, test zrobiłam w dniu spodziewanego okresu ale wyszedł negatywny. Dopiero tydzień później była bardzo blada kreska. Po potwierdzeniu ciąży testem z krwi i usg ponownie zaczęłam brać duphaston 3x1 do 24 tygodnia.
              • boo-boo Re: Przede wszytskim 14.03.10, 20:32
                Widocznie miałaś szczęście i w tym trzecim cyklu owulacja wystąpiła przed 16-tym
                dniem cyklu.
            • julimama79 Re: Przede wszytskim 14.03.10, 10:15
              To nie przerywaj zażywania Duphastonu aż do zrobienia testu, proste.

https://lilypie.com/pic/090517/cfDh.jpghttps://b1.lilypie.com/O6cZp2/.png
              • kasia24101986 Re: Przede wszytskim 14.03.10, 10:27
                w końcu jakieś ciekawe odpowiedzi smile bóle jajnika występują jak sie schylam jak coś szybko chce zrobic przy gwałtownych ruchach no tez przy kichnieciu. też bardzo bym chciala dzidzie ale wiem ze po mojej długotrwalej antykoncepcji i moich hormonach bedzie ciezko ale mam nadzieje smile najlepiej bedzie moze jak zadzwonie chyba pod koniec brania dupka do lekarza dobrze ze bratowa ma do niego numer bo bym oszalala, bo ja mam pytanie jeszcze jedno czy jak np nie bede w ciazy to czy nie zaszkodzi mi branie tego leku??
                • kotkowa Re: Przede wszytskim 14.03.10, 10:52
                  Boo-boo ma racje, powinnas mierzyc temperature. To nie wymaga zadnego czasu.
                  Kupujesz termometr elektroniczny i mierzysz pare sekund o stalej porze rano.
                  Tylko w ten sposob ustalisz kiedy byla owulacja, a wlasciwie przedzial czasowy,
                  w ktorym mogla wystapic, bo samego momentu sie nie da okreslic. W 3 dniu
                  wyzszych tempek zaczyna sie brac Duphaston i przy staraniach bierze sie az do
                  zrobienia testu. Jesli wyjdzie negatywny to odstawiasz, jesli pozytywny to
                  bierzesz dalej. Odstawienie w przypadku ciazy faktycznie moze spowodowac
                  poronienie. Co do bolu jajnikow to akurat nie jest to zaden sygnal zwiazany z
                  ciaza ani z duphastonem, moze jest jeszcze inny powod. Ciaza ogolnie nie daje
                  zadnych objawow zanim sie zobaczy 2 kreski na tescie. Co do spodziectwa to
                  ryzyko wzrasta minimalnie, nie ma co straszyc, bo ten lek bierze mnostwo kobiet
                  w ciazy i nic sie nie dzieje. Moj lekarz akurat preferuje Luteine, jest tez duzo
                  tansza. Ja ja bralam wlasnie od 3 dnia wyzszych tempek az do testu, ktory za
                  pierwszym razem wyszedl pozytywny.
                  • kasia24101986 Re: Przede wszytskim 14.03.10, 11:57
                    tylko ze mnie jeden jajnik boli i nabrzmiala dolna czesc brzucha gdy dotykam badz sie schylam. i co najwazniejsze ja w zyciu tak nie mialam ze miedzy owulacja nawet jak jej nie bylo nie bolalo mnie nic nawet przed okresem. i troche poczytalam jest grono co uwaza ze jajniki nie pracuja po zapłodnieniu a inne kobietki uwazaja ze jak one byly w ciazy to pierwszy objaw jaki mialy to to ze po owulacji bolal jajnik którys i podbrzusze caly czas . ale to tylko to co wyczytalam w neciewink za tydzien pojade w piatek na beta i sie okaze wtedy bede pewna na 100%. ogolnie tez sie nie denerwuje jestem spokojna smile no i wizyta u mojego lekarza sie kłania wczesniej tez do neigo zadzwonie. dziekuje bardzo za odpowiedzi. i prosislabym zeby pisaly same osoby co np byly na duphastonie wink) gdyz jakos te wypowiedzi mnie tylko interesuja pozdrawiam
            • gluchoj Re: Przede wszytskim 15.03.10, 09:52
              Ponad 7 lat temu dostawałam Duphaston dokładnie tak jak Ty. Udało mi się zajść w
              ciążę już w pierwszym cyklu jednak zanim lekarka wypisała mi go zrobiła mi
              poziom hormonów i miałam trochę inną przyczynę niż Ty. U mnie w ogóle miesiączka
              zanikała. Z testem powinnaś się wstrzymać i poczekać kilka dni po odstawieniu
              (najlepiej chociaż 3-4 dni). Przede wszystkim nie przejmuj się i nie stresuj aż
              tak bardzo. Jeśli w tym cyklu się nie uda to uda się w kolejnym. Takie podejście
              pomogło mi teraz po wielu miesiącach starań i stresu. Odrobinkę warto wyluzować.
              Życzę powodzenia
              • boo-boo !!!! 15.03.10, 15:08
                Nie rozumiesz,że duphaston zażywany przed owulacją może ją zahamować?
                To,że ktoś go brał na sztywno od dnia cyklu i w ciążę zaszedł dowodzi tylko
                tego,że ta osoba miała szczęście i u niej owulacja występowała przed zażywaniem.
                W takim przypadku jak planowanie ciąży przez normalnego lekarza podawany jest
                ZAWSZE I TYLKO po owulacji.
                • gluchoj Re: !!!! 15.03.10, 19:03
                  W moim cyklu nie byłoby to możliwe. Nie miesiączkowałam i nie można było
                  wyznaczyć dni płodnych bo ich po prostu nie było (mierzenie temperatury również
                  stosowałam - prosta kreska od pierwszego dnia do wywołania miesiączki) . Cykl
                  wywołany i podany duphaston. Lekarka nie wypisała go od tak sobie tylko na
                  podstawie badań laboratoryjnych, więc raczej wiedziała co robi sądząc po efekcie.
        • boo-boo Re: Przede wszytskim 14.03.10, 20:29
          Owszem możesz i mieć dni płodne na tydzień przed pojawiającym się okresem- wtedy
          masz problem z fazą lutealną- jej długością. Jej długość jest istotna w procesie
          zagnieżdżania się zarodka- niektóre źródła podają,że minimum 10 dni powinna
          wynosić. Jak sądzisz dlaczego niektóre kobiety mimo potwierdzonej owulacji mają
          problem z zaciążeniem i biorą duphaston lub luteinę?

"...duphaston nie hamuje owulacji tylko w malych przypadkach tak sie dzieje "

No to łykaj go dalej na sztywno od dnia cyklu i nie dziw się,że nie zachodzisz w
          ciążę- mało jest w Pl lekarzy którzy na prawdę wiedzą jak zażywanie duphastonu
          zlecić.
    • mag1982 Re: Przede wszytskim 14.03.10, 21:55
      Moim zdaniem bardzo nieładnie z Twojej strony. Boo-boo dobrze radzi i ma rację.W
      zeszłym tygodniu byłam u gina, bo mam problemy z fazą lutealną. Mam zrobić
      badanie progesteronu w 7 dniu wyższych tempek i jeśli wyjdzie zbyt niski to w
      kolejnym cyklu od 3 dnia luteina. Tak zaleciła lekarka i zamierzam jej
      posłuchać, właśnie dlatego, że zbyt wczesne branie może owulację zablokować. Ty
      owszem możesz robić jak sama uważasz ale nie powinnaś wyżywać się na dziewczynie
      bo jak wspomniałam wyżej jej rady w tym temacie są słuszne.
      • kasia24101986 Re: Przede wszytskim 15.03.10, 09:30
        po pierwsze duphaston to to samo co luteina i nie hamuje owulacji gdybys sie dobrze lekarza spytala, pomaga tez w regulacji cyklu i mi tez mialo pomoc poniewaz wczesniej mialam niby regularne 26 dniowe ale krótkie miesiaczki 2 dniowe przez co moje hormony nie pracowaly tak jak powinny i nie mialam owulacji przez to wlasnie. a po drugie to ze ona cos troche wie bo to co Ty powiedziałaś ze bierze sie od 3 dnia tak zgodze sie tylko ze boo boo nie musi byc wulgarna... moze tez poradzic ale spokojnie a nie unosic sie przeczytaj najpierw kto zaczal i nie wypytala sie nawet co mi lekarz powiedzial tylko osadza. prosilam tylko o odpowiedzi od dziewczyn co BIORĄ duphaston i maja podobna sytuacje co ja
        • katmiller Re: Przede wszytskim 15.03.10, 10:16
          boo-boo napisała:

> Widocznie miałaś szczęście i w tym trzecim cyklu owulacja wystąpiła przed 16-ty
          > m
          > dniem cyklu.

To nie była sprawa szczęścia, bo miałam monitorowane cykle i wiem, że owulacja wystąpiła wtedy w 18 dniu.

Poza tym właśnie wróciłam z wizyty u mojej lekarki i zapytałam ją o hamowanie owulacji przez duphaston.
          Pokręciła głową i powiedziała, ze tak to właśnie jest jak się czerpie wiedzę o lekach z forów internetowych oraz opowieści domorosłych ginekologów. To był cytat.
          Moja lekarka jest młoda, nowoczesna, ma doktorat i ugruntowaną pozycję zawodową, i jeśli ona mówi, że branie duphastonu nie hamuje owulacji to uwierzę jej, a nie temu co przeczytam w necie.
          Zwłaszcza, że ja jestem dowodem na to, że owulacja występuje ( 33 tydzień ciąży).
          Dodam jeszcze, że w przychodni do której chodzę nie jestem jedynym przypadkiem zaciążenia po duphastonie stosowanym 16-25.

Kasiu- ktoś tam napisał wcześniej żebyś nie przerywała brania duphastonu aż do zrobienia testu. To jest stosowanie leku na własną rękę i nie jest dobrym pomysłem. Jeśli lekarz zalecił ci stosowanie 16-25 to po coś to zrobił. Słuchaj jego zaleceń a nie babeczek z forum, bo chyba żadna z nas nie studiowała medycyny.

Ostatnia uwaga dotycząca mierzenia temperatury - na jej chwilowy skok może wpłynąć również stres, lekka infekcja( o co nie trudno przy obecnej pogodzie) i kilka innych czynnników. Mierzenie o stałej porze też jest mitem jeśli prowadzisz nieuregulowany tryb życia.

Z innej beczki- te bóle jajnika.
          Ja też je miałam, ale wynikały z tego, że w raz z rozwojem ciąży zaczęła mi rosnąć torbiel w jednym z jajników. Pochodziła z nie pękniętego w poprzednim cyklu pęcherzyka i urosła bardzo dużo. Obyło się bez operacji, bo po kuracji zastosowanej przez gin udało się ją zmniejszyć do rozsądnych rozmiarów winkAha, i cystę wykryto wcześniej niż ciążę.
          • boo-boo Re: Przede wszytskim 15.03.10, 15:17
            A moja jest duuużo starsza niż twoja i sukcesów na koncie ma na bank znacznie
            więcej- o ugruntowanej pozycji nawet nie wspomnę w porównaniu z twoją
            "siusiumajtek młodą" i twierdzi co innego- zresztą nie tylko moja gin.
          • julimama79 Re: Przede wszytskim 15.03.10, 18:39
            Słuchaj jego
            > zaleceń a nie babeczek z forum, bo chyba żadna z nas nie studiowała medycyn
            I tu się mylisz.Oprócz tego,że jestem lekarzem leczyłam niepłodność w
            Novum.Wybacz,ale tam pracują PRAWDZIWI specjaliści. Wyobraź sobie,że łapali sie
            za głowę słysząc o dawkowaniu 16-25 d.c. Tam zalecaja zażywanie Luteiny po
            potwierdzonej owulacji i nieprzerwane jej stosowanie do 16 t.c. Właśnie w takim
            cyklu udało mi się nie tylko zajść w ciążę ale też ją donosić.
            • boo-boo Re: Przede wszytskim 15.03.10, 18:46
              No ale przecież ta jej ginekolog to młoda i postępowa z osiągnięciami.
              Nie rozumiem więc po co na forum takie pytania zadaje skoro ta ginka taka super....
        • boo-boo Re: Przede wszytskim 15.03.10, 15:15
          Słucha dziewczyno- wchodzisz na forum i zadajesz pytanie- to ci odpowiadam- w
          żaden sposób wulgarna nie byłam- zapoznaj się z terminem "być wulgarnym".
          Skocz na jakiekolwiek inne forum odnośnie planowania ciąży czy rodziny- wszędzie
          ci potwierdzą,że w planowaniu ciąży duphaston czy luteinę zażywa się po
          owulacji. Na sztywno od danego dnia cyklu tylko po to żeby cykl wyregulować- o
          ile sztuczne sterowanie cyklem można nazwać jego wyregulowaniem.

Po co w ogóle pytasz skoro i tak wiesz lepiej..........
          • pani-slowikowa Re: Przede wszytskim 15.03.10, 15:28
            łomatko, jaka ty jesteś niemiła....ulżyłaś sobie frustratko?
          • julimama79 Re: Przede wszytskim 15.03.10, 18:41
            boo-boo daj spokój, nie tłumacz. Na tym forum dziewczyny raczej nie oczekują
            logicznej odpowiedzi tylko głaskania po główce i bujania w obłokach smile

• boo-boo Re: Przede wszytskim 15.03.10, 18:46
              Dokładnie.
          • kasia24101986 Re: Przede wszytskim 15.03.10, 20:03
            teraz wiem lepiej przemadrzala babo bo jestem juz na innym forum bo tak mi je obrzydzilas ze nie mam ochoty juz tu pisac tam przynajmniej spokojnie doradzily mi kobietki co mam zrobic wink) trzymajmy sie ramy to sie nie posramy hahahahahahaha
            • boo-boo Re: Przede wszytskim 15.03.10, 21:17
              Ufff.... nareszcie- jedną mądralińską mniej co to ma super lekarza i jeszcze po
              forach porady szuka.
        • julimama79 Re: Przede wszytskim 15.03.10, 18:33
          Tak, Duphaston to to samo co Luteina. Jedno i drugie blokuje owulacje, dlatego
          te leki należy brać po stwierdzonej owulacji i każda szanująca sie klinika
          leczenia niepłodności zaleca WYŁĄCZNIE TAKIE stosowanie tych leków. Jeśli
          opierasz się na opinii tylko swojego lekarza i nie słuchasz innych argumentów,
          Twoja sprawa.

• boo-boo Re: Przede wszytskim 15.03.10, 18:48
            Duphaston czy luteinę owszem można i brać na sztywno od danego dnia cyklu- tylko
            w zupełnie innym celu.
            Tak jak piszesz w celu zaciążenia tylko po stwierdzonej owulacji.
            • kotkowa Re: Przede wszytskim 15.03.10, 18:57
              Sprawa jest oczywista i bardzo logiczna. Zarowno Duphaston jak i Luteina to
              progesteron. Jego wzrost w drugiej fazie cyklu pozwala na zagniezdzenie sie
              zarodka i utrzymanie ciazy oraz blokuje mozliwosc wystapienia powtornej
              owulacji. Dlatego przyjmowanie go przed owulacja grozi jej zahamowaniem, bo
              poziom progesteronu moze wzrosnac na tyle, ze do niej nie dojdzie. To loteria -
              jesli bierzesz od 16 dnia cyklu, a owulacja bedzie w 17 czy w 18 dc, to jest
              szansa, ze nie zdazy jej zablokowac, ale jesli owulacja bylaby pozniej to juz
              moze zdazyc. A regul nie ma. Tak jak pisze boo-boo owulacje mozesz miec rowniez
              tydzien przed miesiaczka. Wtedy mialabys problem z faza lutealna. Moze z reszta
              masz, skoro lekarz zapisal ci Duphaston. Dobry lekarz zawsze zapisze Duphaston i
              Luteine po owulacji stwierdzonej albo na monitoringu albo w ramach stosowania
              NPR przez pacjentke. Problem jest tylko wtedy, gdy pacjentka nie ma ochoty na
              NPR, a lekarz nie chce robic monitoringu, bo to drogie i musialby byc w kazdym
              cyklu.
              • kasia24101986 Re: Przede wszytskim 15.03.10, 20:10
                teraz to sie tylko kazda z kazda mądrujecie i kłócicie a tak na prawde nie odpowiedzialyscie mi na zasadnicze pytanie. KIEDY MAM ZROBIC TEST !!! ale tej odpowiedzi juz nie oczekuje. zadalam owszem jeszcze pytanie czy moge byc w ciazy ale nie oczekiwalam dyskusji ze to i tamto hamuje. a BOOboo gdyby miala jaki kolwiek swój zasrany honorrek to by sie nie wypowiadala bo jakos moj lekarz ginekolog tez nie jest mlody ale to nie ma nic do rzeczy i z mojej rodziny przeprowadzal ciaze i ze znajomych i kazdy go chwalil. wiec nie róbmy Boga z jednej osoby bo jak na razie to ty Booboo masz opinie tylko swojego lekarza i tez nie chcesz posluchac innych.
                • boo-boo Re: Przede wszytskim 15.03.10, 21:19
                  "...a tak na prawde nie odpo wiedzialyscie mi na zasadnicze pytanie. KIEDY MAM
                  ZROBIC TEST !!!"

Ty na prawdę jesteś głupia i rżniesz mądrą skoro pojęcia nie masz o tym kiedy
                  się robi test ciążowy.
    • kasia24101986 Re: duphaston a ciąża? 15.03.10, 20:13
      zegnam wszystkim smile) ale ja po tym co niektóre Panie tu pisza zachcialam poronic automatycznie moje przyszle dziecko bo macie zły wplyw na moje nerwy. korzystam z innego forum gdzie mnie cieplo przyjeli i gdzie wytlumaczyli ze nie musze byc w ciazy i grzecznie smile i nie oczekuje oczywiscie ze bedzie dobrze ze to moze nie ciaza ale przynajmniej mam troche kultury i potrafie spokojie wyjasnic co z czym sie je, a jesli ktos nie oczekuje ode mnie odpowiedzi i pomocy to sie ZAMYKAM!!! dobranoc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka