Dodaj do ulubionych

ciąza pozamaciczna-kto ma to za soba??

25.02.04, 12:55
Dziewczyny, jestem po leczeniu ciazy pozamacicznej-prawdopodobnie brzusznej
(bo jej nie znaleziono). Mialam lyzeczkowanie, laparoskopie i w koncu leczono
mnie Methtrexatem. Czy ktoras z Was to przeszla? Chcialam zasiegnac paru
informacji odnosnie tego co dalej...
Pozdrawiam
Maria
Obserwuj wątek
    • bylinka Re: ciąza pozamaciczna-kto ma to za soba?? 25.02.04, 14:52
      Ja przeszlam w zeszlym roku. Tez zostala potraktowana methotrexate, byla mala,
      wczesnie wykryta i umiejscowila sie w lewym jajowodzie. Nie wiem, co chcesz
      wiedziec, jest duzo informacji na temat methotrexate i ciaz pozamacicznych w
      internecie. Zalecane jest 3-miesieczne czekanie przed podjeciem nastepnych
      prob, gdyz methorexate jest antagonista kwasu foliowego, ktory jest nezbedny
      dla prawidlowego podzialu komorek, niski poziom kwasu foliowego moze
      doprowadzic do neurologicznych wad rozwojowych. Jezeli Twoja ciaza byla
      wewnatrz jamy brzusznej to jest to wyjatkowo rzadkie i Twoje ryzyko nastepnej
      pozamacicznej nie jest podwyzszone. Takie ciaze to setki ulamkow procenta.
      • anula291 Re: ciąza pozamaciczna-kto ma to za soba?? 25.02.04, 16:47
        A czy test ciążowy wykrywa ciąże pozamaciczną.Jakie są jej objawy?
        • kask77 Re: ciąza pozamaciczna-kto ma to za soba?? 25.02.04, 21:37
          Test z krwi robilam w 24 dniu cyklu-czyli jeszcze przed terminem miesiaczki.
          Wynosil 1,6 (norma do ok.3) wiec teoretycznie byl negatywny. Trzy dni po
          terminie miesiaczki robilam test z moczu-wyszedl blady, alew pozytywny. Zaraz
          zrobilam test z krwi i beta HCG wynosilo 27 i dalej roslo w kolejnych dniach.
          Ten wzrost jednak nie byl tak szybki jak w ciazy prawidlowej (nie podwajal sie,
          ale byl regularny). W 6 tyg. pojawilo sie plamieni, potem krawienie i
          oczywiscie nic nie bylo widac w usg w macicy. Ponadto wczesniej i przez caly
          czas towarzyszyly mi sielne bole brzucha i jelit, zawroty glowy, parcie na
          stolec, zaparcia.
          • kask77 prosze, odpowiedzcie! 26.02.04, 13:38
            Dziewczyny, czy wiecie moze jak dlugo po opisanym w moim pierwszym poscie
            leczeniu musze sie wsztrzymac z zajsciem w ciaze?
            • bylinka Re: prosze, odpowiedzcie! 26.02.04, 14:02
              Odpowiedzialam Ci we wczesniejszym poscie. Zalecane czekanie po methotrexate to
              3 miesiace.
              • kask77 do Bylinki 26.02.04, 14:36
                Bylinko, oczywiscie przeczytalam twojego posta. Dzieki za informacje. Moje
                watpliwosci dotycza tylko jednej rzeczy:
                od kiedy liczyc te trzy miesiace:od podania ostatniej dawki leku (ja mialam 3
                dawki po 50) czy od momentu kiedy BHCG spadnie do 0? Czy moze od pierwszego
                dnia pierwszego normalnego okresu- sama zreszta nie wiem kiedy go dostane..?
                Ile dostalas dawek?
                Dziekuje i pozdrawiam
                kask
                • bylinka Re: do Bylinki 26.02.04, 15:30
                  Nie napisalas wczesniej, ze dostalas az 3 dawki leku. Ja nie spotkalam sie z
                  taka procedura. Ja dostalam jedna dawke, po ktorej badalam jak sie zachowuje
                  HCG w 4 dniu, 7 dniu, a potem raz na tydzien az spadlo do 0, musialam odczekac
                  3 miesiace od podania leku. Po dwoch dawkach zaleca sie 6 miesiecy czekania, a
                  po 3 to nie wiem, musisz zapytac swojego lekarza, bo to dosc niezwykle
                  postepowanie, ale lekarz musial miec ku temu powody np bardzo wysokie HCG na
                  poczatku.
                  Mozesz zaczac juz jajeczkowac jak HCG spadnie ponizej 100, a plamienia/
                  krwawienia moga wystapic, az do momentu kiedy HCG spadnie do 0. Miesiaczka
                  powinna sie pojawic 4-8 tygodni po podaniu ostatniej dawki.
                  Mam nadzieje, ze rozwialam choc troche watpliwosci.
                  Malo osob z ciaza pozamaciczna przechodzi przez Methotrexate, jezeli ciaza jest
                  jajowodowa, to lekarze raczej robia laparoskopie z usunieciem jajowodu, stad
                  tez malo odpowiedzi.
                  • kask77 Re: do Bylinki 26.02.04, 15:59
                    Dzieki za informacje. Ja dostalam trzy dawki po 50 poniewaz hcg nie spadalo-a
                    jak drgnelo, to za malo. Nie bylo takie wysokie: miedzy 2000-3000. Teraz jest
                    ok 100 i krwawienie wlasciwie zaniklo-zostaly uplawy. Czekam na miesiaczkie.
                    Ostatnią, trzecią dawke dostalam 4 tyg temu.
                    U mnie podejrzewano ciaze brzuszna ale w laparoskopii nic nie znaleziono i nie
                    chcieli mi na sile rozpruwac jajowodow i szukac. Do konca nic nie bylo widac na
                    usg. Wiec podali mi Methotrexat.
                    Jaka dawke dostalas, tez 50 domiesniowo?
                    • bylinka Re: do Bylinki 26.02.04, 16:02
                      Dostalam jedna dawke domiesniowo. Moje HCG bylo tylko 500 i spadlo do 0 po 3
                      tygodniach, miesiaczke dostalam 4 tygodnie po zastrzyku. Moja ciaza byla w
                      jajowodzie.
                      • kask77 Re: do Bylinki 26.02.04, 16:06
                        Przy takim poziomie HCG to wielkie szczescie ze ja zobaczyli w jajowodzi. U
                        mnie do konca nie bylo jej widac nigdzi-dlatego podejrzewali ze jest gdzies w
                        jelitach...Napisz jeszcze porsze jak dawke dostalas, tez 50?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka