Dodaj do ulubionych

Grzybica pochwy

25.02.04, 20:39
Witam i proszę o pomoc.
Jestem w 27 tygodniu ciąży i mam często powracające zakażenie pochwy. Lekarz
mówił, że to grzybica całkiem normalna i popularna u kobiet w ciąży. Ciągle
biorę leki przeciw grzybiczne i nie wiem czy to nie zaszkodzi dziecku. Jak to
wygląda u Was? Jak sobie z tym radzicie?

Natalia
Obserwuj wątek
    • rosiee Re: Grzybica pochwy 25.02.04, 21:06
      Owszem, tez mam z tym wieczny problem. W pierwszym trymestrze ciazy lekarz
      zabronil mi brac cokolwiek oprocz Tantum Rosa, potem w drugim byly juz jakies
      globulki - ale zawsze wszystko pod kontrola lekarza! Problem i tak nie znika.
      Zastanawiam sie czy to moze byc jakims problemem przy porodzie?
    • roksi12 Re: Grzybica pochwy 26.02.04, 13:02
      Jestem w 29 tygodniu ciąży i leczyłam się już na grzybicę 2 razy. Teraz już nie
      mam ale lekarz powiedział, że może się powtórzyć. Lekarz mówił, że to się
      często zdarza u kobiet w ciąży.
      Pozdrawiam
      Roksi
    • mloda.mama Re: Grzybica pochwy 26.02.04, 14:52
      Witam, ja też miałam i mam grzybice. Jestem w 38 tyg. ciąży i lekarz przypisał
      mi globulki, ale nie mówił o zagrożeniu dla dzidzi, więc może takowego nie ma.
      Wiem natomiast, że jeśli jest jakieś zakażenie pochwy to może być obowiązkowe
      cesarskie cięcie, nie wiem jak to się odnosi do grzybicy (mówię o innych
      choorobach wenerycznych).Pozdrawiam
    • malgosiacy Re: Grzybica pochwy 26.02.04, 15:11
      Czesc, ja grzybice pochwy mialam dosc czesto przed zajsciem w ciaze. W ciazy
      akurat takich dolegliwosci nie mialam, odwrotnie do Was. Bardzo wazne, aby
      grzybice wyleczyc przed porodem, zeby nie zakazic dziecka w czasie porodu.
      Pomimo, ze w ciazy nie mialam tych klopotow, lekarz zalecil mi kuracje
      profilaktyczna o ile pamietam czopkami Gyno-Pevaryl. Warto przypomniec
      lekarzowi.

Dodatkowo polecam podmywanie sie zamiast mydlem specjalna emulsja do higieny
      intymnej LACTACYD Femina, ktora zawiera kwas mlekowy zakwaszajacy wejscie do
      pochwy. Emulsje mozna kupic w aptece (ponad 8 zl), ale ja kupuje ja w
      Carrefourze na dziale z plynami do higieny intymnej, bo jest tansza (7 zl).
      Generalnie emulsja jest bardzo wydajna, ladnie pachnie i pieni sie, choc nie
      zawiera mydla. Zaptajcie gina czy emulsja jest bezpieczna dla kobiet w ciazy,
      ale nie powinna zaszkodzic, bo ja myje nia nawet maja coreczke, ktora po
      operacji zalapala w szpitalu wstretna bakterie na sromie. Szczerze polecam.
      Odkad stosuje emulsje nie mam problemu z zadnymi dolegliwosciami z grzybica
      wlacznie. A w "sekrecie" powiem Wam ze emulsji uzywa nawet moj maz smile)))

Pozdrawiam,
      • joasiiik24 Re: Grzybica pochwy 26.02.04, 15:43
        czesc.wlasnie i ten temat mnie dotyczy poniewaz tez przypaletala mi sie
        grzybicasadwlasnie tez stosuje globulki Gyno-Pevaryl juz od dobrego tygodnia i
        zauwazlyma po pierwszym dniu stosowania znaczne zmiany i poprawe .tez dostalam
        nazwe plynu do higieny imtymnej od mojej giny ale nie potrawie ja odczytac pani
        w aptece powiedziala ze nie ma akurat u nich wiec poprzestalam na razie na
        podmywaniu sie zwylka cieplo woda raz dziennie!!!!tak zalecila moja gina a czas
        kuracji.nie wiem czy grzybica bierze sie z nadmiernej higieny i myciem plynem
        do higieny intymnej(tez tak moze byc ze oslabia flore bakteryjna pochwy) czy
        tym iz mialam straszne uplawy i zaczelam stosowac wkladki(wczesniej przed ciaza
        nigdy nie mialam klopotow takiego rodzaju i nie bylo grzybicy!!!)no coa ale
        wiem ze nie jestem sama w tych dolegliwosciach tylko najgorzej brakuje mi seksu
        bo na czas kuracji mamy zakaz!!!!sad jeszcze tylko kilka dnismile

asia i 32 tyg Kamilka
    • hankaaa Re: Grzybica pochwy 26.02.04, 16:23
      Bo faktycznie tak jest w ciąży. Polecam żel do higieny intymnej o działaniu
      przeciwgrzybicznym i antybakteryjnym. Czy pomoże na zaawansowaną grzybicę -nie
      wiem. Ale za to jest dobry profilaktycznie.
      • netka73 Re: Grzybica pochwy 26.02.04, 16:38
        dziewczyny, sorry za moze glupie pytanie - a jak taka grzybica sie objawia?
        mozna ja miec i nie byc tego swiadomym?
        • joasiiik24 Re: Grzybica pochwy 26.02.04, 16:44
          wydaje mi sie ze mozna...u mnie zaczely sie niepokojace obawy bo zwiekszyla mi
          sie wydajnosc sluzu czy uplawow i juz wiedzialam ze cos nie tak chociaz bylam
          przekonana ze w tak wysokiej ciazy to normalny stan zwiekszona ilosc uplawow
          a okazolo sie ze to grzybek atakowalsad

asia i 32 tyg Kamilka
        • mloda.mama Re: Grzybica pochwy 26.02.04, 17:42
          można i czasami nawet nie wiesz.Ja tak miałam za pierwszym razem, ale teraz to
          już dostałam wysypki (nie polecam - leczenie dłuższe). Co to za żel do
          smarowania??
          pozdr.
          • eenia Re: Grzybica pochwy 26.02.04, 19:36
            Dziewczyny ja mam taki problem. Parę lat temu miałam grzybicę więc wiem jakie
            są tego objawy itp. Na poprzedniej wizycie lekarz zapisał mi clotrimazolum
            globulki mówiąc że to normalne ze w ciązy zmienia się flora bakteryjna itp. Nie
            czuję żadnych objawów grzybicy, nie zauważyłam innej wydzieliny nie mam
            swędzenia itp. Wzięłam jedną globulkę ale później po wczytaniu się w ulotkę
            postanowiłam nie brać gdzyż jest na niej zaznaczone żeby brać tylko gdy kożyść
            dla matki bedzie większa niż zagrozenie dla płodu. Teraz jest 21 tydzień i nie
            wiem czy dobrze robię ze nie biorę tych globulek i co o tym wogóle sądzić? Czy
            można mieć grzybicę bez objawów?
          • kasiuld Re: Grzybica pochwy 03.03.04, 12:11
            hej, gdzie miałas tą wysypkę??????????
        • roksi12 Re: Grzybica pochwy 26.02.04, 19:41
          Ja miałam zwiększone upławy. Żadnego swędzenia ani wyprysków nie miałam.
          Tak to u mnie wyglądalo. Lekarz stwierdził grzybka i powiedział, że trzeba go
          wyleczyć bo mogę mieć wczesniejszy poród.
          Pozdrawiam.
    • mama5plus Re: Grzybica pochwy 26.02.04, 22:11
      To rzeczywiscie czesta dolegliwosc ciazowa.
      Wiaze sie m in z podwyzszonym poziomem cukru
      (typowym dla ciazy)
      i zmianami hormonalnymi.
      Mialam wkleic ze swoich notatek ale troche dlugo by wyszlo wiec podam link

umamy.homestead.com/infekcjepochwy.html
      Dodam tylko, ze olejek tee tree, rumianek i bogaty w probiotyki jogurt
      naturalny to w czasie ciazy dobre i bezpieczne dopochwowe srodki.
      Aha, a dziecko moze przy porodzie zlapac grzybka, ale to sie rzadko zdarza.
      I objawi sie np przez afty w buzi, ktore bedzie trzeba leczyc.
      Malo przyjemne oczywiscie ale i niska szkodliwosc.
      O bardziej drastycznych konsekwencjach nie slyszalam.
      Drastyczne moze powodowac strepB ale to inna para kaloszy.
      • fizula Re: Grzybica pochwy 26.02.04, 23:15
        Po kuracji lekami, aby dolegliwość się nie powtórzyła korzystne są gałki
        dopochwowe Laktovaginal. Są to po prostu bakterie kwasu mlekowego, które
        zapewniają właściwy odczyn w pochwie i stanowią korzystną florę. Lekarz zapisał
        mi 2 gałki na tydzień. To taka profilaktyka, gdy się ma skłonności ku temu.
        • diana5 Re: Grzybica pochwy 27.02.04, 10:36
          Mysle ze bardzo wazne jest tez sprawdzenie czy partner tez nie ma grzybicy.
          Leczenie bedzie bez sensu jezeli chlop to ma i sie nie leczy. Najczesciej to my
          same go tym zarazamysmile
          • mama5plus Re: Grzybica pochwy 27.02.04, 11:55
            Jesli ma objawy to jak najbardziej.
            Jesli jednak nie ma..candida jest naturalnie obecna w organizmie
            i stany grzybiczne powstaja wtedy gdy nastepuje jej przerost
            w sprzyjajacych ku temu warunkach.
            U mezczyzn te warunki chocby z przyczyn anatomicznych sa zdecydowanie
            mniej sprzyjajace wiec przekazanie im zakazenia nie jest proste.
            Chyba,ze facet nosi obcisle, syntetyczne kolarki i np czesto sie poci
            albo lubi sie dlugo moczyc w cieplej kapieli.
            Z drugiej strony infekcja moze sie rozwijac bodajze pod napletkiem (??)
            ale wtedy beda wyrazne objawy i trzeba leczyc swoja droga.
            Z tego co wiem w przypadku grzybicy
            odchodzi sie obecnie od rutynowego leczenia partnerow ze wzgledu wlasnie
            na te zmniejszone predyspozycje u mezczyzn do rozwiniecia infekcji.
            W glownej mierze to jednak organizm kobiety(szczegolnie podczas ciazy)
            jest odpowiedzialny za przerost candida.
    • mag-da Re: Grzybica pochwy 27.02.04, 14:26
      Czesc ja jestem w 31 tyg ciazy i teraz bede sie leczyc z infekcji trzeci raz.
      Niestety bez pewnosci ze nie powroci. Moj lekarz mowi ze to normalne i nie
      zaszkodzi dziecku. Nieprzyjemna rzecz moze byc, ze gdy sie dzidzus bedzie
      przeciskal przez kanal rodny to moze sie urodzic z tymi bialymi "farfoclami" w
      nosie i ustach. Pozdrawiam serdecznie.
      • nervusmama Re: Grzybica pochwy 27.02.04, 14:37
        ja tez dostalam od przyjmowania antybiotyku bralam laciofil ale nie pomoglo
        uplawow nawet tym razem nie bylo ale bylo swedzenie i szczypanie dostalam
        globulki dopochwowe gyno-fe...cos tam sa okropne ale dzialaja po kuracji mam
        brac te globulki z kwasem mlekowym
        infekcje sa niebezpieczne dla rodzacego sie dziecka dlatego dopilnujcie
        zebyscie byly czyste w dniu porodu i jeszcze jedno wiekszosc globulek jest 100%
        bezpieczne bo sie nie wchlaniaja dzialaja miejscowo dlatego nie bojmy sie ich
        brac nie zaleznie od trymestru a z wlasnego doswiadczenia wiem ze jakies
        prowizorki typu tantum rosa i inne nie pomoga w zwalczeniu infekcji moga jej
        tylko zalagodzic na jakis czas lepiej raz a pozadnie
        pozdrawiam
    • mag-da Re: Grzybica pochwy 27.02.04, 14:42
      Czesc ja jestem w 31 tyg ciazy i teraz bede sie leczyc z infekcji trzeci raz.
      Niestety bez pewnosci ze nie powroci. Moj lekarz mowi ze to normalne i nie
      zaszkodzi dziecku. Nieprzyjemna rzecz moze byc, ze gdy sie dzidzus bedzie
      przeciskal przez kanal rodny to moze sie urodzic z tymi bialymi "farfoclami" w
      nosie i ustach. Pozdrawiam serdecznie. magda
    • colax Re: Grzybica pochwy 28.02.04, 13:57
      Ja jestem w 28 tyg. Miałam taką infekcję na początku ciąży. Zwiększyły mi się
      upławy i poszłam do lekarza, a on zapisał mi krem dopochwowy -Dalacin za 100
      zł. Podobno to bardzo silny lek i pomógł. Od tego czasu nie mam już tego
      problemu.
      Kalina
      • mama5plus Re: Grzybica pochwy 28.02.04, 14:58
        colax napisała:

> Ja jestem w 28 tyg. Miałam taką infekcję na początku ciąży. Zwiększyły mi się
        > upławy i poszłam do lekarza, a on zapisał mi krem dopochwowy -Dalacin za 100
        > zł. Podobno to bardzo silny lek i pomógł. Od tego czasu nie mam już tego
        > problemu.

Sorki, ale czy dalacin to nie antybiotyk?
        Ja mialam go niedawno do uzytku zewnetrznego na bakteryjne sprawy.
        Moze w takim razie Twoja infekcja nie byla grzybiczna a bakteryjna?
        • nervusmama Re: Grzybica pochwy 29.02.04, 10:54
          dalacin to na 100% antybiotyk (i to pozadny) moj maz bral
        • colax Re: Grzybica pochwy 29.02.04, 21:31
          To jest antybiotyk. Nie wiem czy to było bakteryjne czy grzybiczne. Jaka jest
          różnica? Najwazniejsze, że po zastosowaniu tego leku silne upławy ustąpiły.
          Pozdrawiam.
          • mama5plus Re: Grzybica pochwy 29.02.04, 21:52
            colax napisała:

> To jest antybiotyk. Nie wiem czy to było bakteryjne czy grzybiczne. Jaka jest
            > różnica? Najwazniejsze, że po zastosowaniu tego leku silne upławy ustąpiły.

Roznica jest taka, ze jedna wywoluja bakterie a druga grzyby.
            Jesli grzyb jest przyczyna to antybiotyk moze tylko sprawe pogorszyc bo
            zachwieje do reszty rownowage w pochwie.
            Przyjmowanie antybiotykow moze byc wlasnie jedna z przyczyn przerostu grzyba
            czyli powodowac grzybice.
            I dlatego warto najpierw poprzez wymaz sprawdzic co jest przyczyna tych
            uplawow: bakteria czy grzyb. I lek powinien byc dobrany stosownie do potrzeb.
            W powyzszych przypadkach mowa o grzybicy.
    • strawberry5 Re: Grzybica pochwy 01.03.04, 12:26
      Ja jestem w 21 tyg ciazy i od samego poczatku mam stany zapalne. przed ciaza
      tez mialam takie problemy ale w ciazy od samego poczatku nie bylam w stanie sie
      wyleczyc. to byla meka. tydzien temu moja gina powiedziala mi ze juz mi dala
      wszystko co mogla dac i nie wie co dalej. zapytala sie nawet co ja mam z pania
      zrobic??? a skad ja mam wiedziec???? strasznie mnie to wkurzalo i w koncu
      zrobolam sobie badania w innym miejscu niz zwykle (w Instytucie Mikrobiologii
      UJ) z nadzieja ze moze w koncu dowiem sie o co chodzi. i nie uwierzycie!!!!
      dzis odebralam wyniki ktore sa calkowicie prawidlowe!!!!! jestem w szoku bo dwa
      dni wczesniej na patologii ciazy na Kopernika powiedzieli mi za mam grzybice!!!
      no i badz tu czlowieku madry. chce zaznaczyc ze caly czas odczywam silne
      swedzenie i mam uplawy ale teraz to sa 2 mozliwosci: albo to jest normalne albo
      w miedzyczasie znow zachorowalam. Mialyscie kiedys taki przypadek??? strasznie
      mnie to denerwuje bo martwie sie o dzidzie jak na nia wplyna te wszystkie leki
      ktore bralam i wogole ....
      pozdrowionka
      Truskawka i Dzidzia
      • beciaw77 Re: Grzybica pochwy 02.03.04, 13:25
        No cóż... mnie ten problem równiez dotyczy...
        Przed ciążą miałam przewlekłą grzybicę z którą gina nie dawała sobie w żaden
        sposób rady...wiele razy słyszałam słowa "co ja mam z Panią zrobić?". Na jednej
        z kolejnych comiesięcznych (nie była jeszcze w ciąży) wizyt pani dr poprosiła
        połozną-pielęgniarke, by i ta zobaczyła co we mnie rośnie...!!! Nie było to
        przyjemne bo poczułam się jak zjawisko nadprzyrodzone ale gdy wyjęła ze mnie
        fragment tego czegoś do probówki to zbladłam z przerażenia! fuj! Jednak wyniki
        wszystkich przeprowadzonych badań wykluczyły grzybicę! Do dziś nie wiem co to
        było!?! Przestałam chodzic do lekarza-może to było głupie-bo stwierdziłam że
        KAŻDY dostępny na polskim rynku lek juz przetestowałam z marnym, bo chwilowym
        tylko sutkiem-zaczęłam sama leczyc swoje dolegliwości! Dużo kefirków i
        naturalnych lub niskosłodzonych jogurcików, jak najmniej słodyczy, podmywanie
        się czystą wodą(płyny też podrażniaja - nawet te najnajlepsze) i co
        najważniejsze! zaczełam używać jednorazowych ręczników do wycierania "swoich
        zakamarków"wink! Owszem bakterie kwasu mlekowego są ok ale teraz w ciąży warto
        od czasu do czasu siegnąc po mały kefirek i po wypiciu posmarować swędzące
        miejsca włącznie z ich środkiemwink! Mnie pomaga taka kuracja! Oczywiście brałam
        już pimafucin-bodajże i nystatyne w globulkach ale teraz robię wszystko by nie
        dopuscić do nawrotu pani Gwink!Powodzenia w walce i trzymajcie się zdrowo!
        Żabcia i 28 tyg. Aniołekwink!
    • nataliax9 Re: Grzybica pochwy 02.03.04, 12:57
      Dzięki dziewczyny za odzew. Widzę, że nie jestem sama z tym problemem. Do
      lekarza idę za 2 tygodznie i zobaczę czy już wszytko jest dobrze.
      Pozdrawiam.
      Natalia
    • fey Re: Grzybica pochwy 03.03.04, 10:16
      Jestem w 23 tygodniu. Dostalam Pafmucin (3 globulki) i Gyno-Peveryl. Podobno nie wplywaja na
      Maluszka. Ale co sie nasluchalam ma temat samej grzybicy!!!
      Wyszlam od gina(prywatnego) tak zestresowana, ze NIGDY wiecej do niego nie pojde!
      Naopowiadal mi, ze: 'nie zdziwi sie jak mi za tydzien wody odejda i ciaze szlag trafi'. A ja do
      niego poszlam od razu jak zaczely sie przykre objawy. Pewnie, ze to nic przyjemnego i grozi
      powiklaniami, ale mozna chyba powiadomic o tym nieco inaczej...? A na drugi dzien,
      zestresowana, poszlam do drugiego gina(panstwowo!!!) i mnie uspokoil. Az mu wstyd bylo za
      kolege po fachu! Lekko sie uspokoilam, zle nadal sie trzese na samo wspomnienie tamtej wizyty.
      • joasiiik24 Re: Grzybica pochwy...wyleczona 03.03.04, 10:39
        witajcie.moj grzybek wyleczony!!!!

asia i 33 tyg Kamilka
        • alfa36 Planowana ciąża a tabletki 03.03.04, 21:10
          Ja nie jestem w ciaży, ale wkrótce miną 3 miesiące po poronieniu i zaczynam
          myśleć o dzidziusiu. Kiedy kilka miesięcy temu przygotowywalam sie do ciaży
          dokladnie się wyleczylam- był to październik. I od tej pory mialam spokój aż do
          zeszlego tygodnia. Kiedy poczułam , ze cos nie tak, sama wzięłam globulki
          crotlimazolum (miałam w domu na wszelki wypadek, bo mi pomagają). Wzięłam 5, bo
          6 dnia dostałam miesiączkę. Teraz jest wszystko ok. Panicznie sie boję, że coś
          znowu moze się przyplątać. Wybieram się do gina i chciałabym, zeby coś mi
          przepisał (żebym miala w domu w razie czego). Chcę jednak poprosić o coś, co
          mozna brać w ciąży, bo boję się, ze mogę coś niepotrzebne wziąć nie wiedząc
          jeszcze o tym, że jestem w ciaży.Co mi doradzicie. Dodam, że wtedy w
          październiku bralam sterovag, który też mi pomógł. Cytologię mam dobrą, a kiedy
          w styczniu byłam u gina też wszystko było w porządku. Na razie biorę te
          globulki z kwasem mlekowym. I jeszcze jedno: czym różnią się LACTACYD-PŁYN PH
          3,5 OD LACTACYD -EMULSJA PH 5,2 ? Pozdrawiam asia
          • beciaw77 Re: Planowana ciąża a tabletki 04.03.04, 10:29
            Witaj Asiu! Myśle że same globuleczki z kwasem mlekowym i płyn do higieny
            wystarcza jeśli wszystko jest okwink...-a to może stwierdzic tylko gin...
            niestety nie wiem jaka jest róznica między płynem a emulsją (z wyjątkiem tego
            phwink) POZDRAWIAM I ŻYCZĘ POWODZENIA!
            Żabcia i 28tyg.Aniołekwink!
    • aria1 Re: Grzybica pochwy 23.03.04, 13:53
      Ja mam też upławy ale lekarz powiedział, że to normalne.

Pozdrawiam

Ala 30 tc
      • joasiiik24 Re: Grzybica pochwy..znowu mam 23.03.04, 18:01
        znowu mam to swinstwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka