sheila2 11.05.10, 13:13 Za dwa tygodnie mam iśc zrobic KTG i zobaczyc jak tam serduszko mojego synka. Mam takie pytanie do mam które ,juz miały to badanie ,czy w trakcie badania słychac bicie serduszka czy nie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bezak25 Re: KTG 11.05.10, 13:58 słuchać, chyba, że położna ściszy zupełnie dźwięk, czego się raczej nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
sheila2 Re: KTG 12.05.10, 18:12 Dzięki To wybiore się z mężem bo on też chciał posłuchać, a ja nie byłam właśnie pewna czy jest ten dzwięk ,czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
lomre Re: KTG 12.05.10, 22:09 To położna ustawia głośność - zależy od sytuacji. np. na sali pełnej pacjentek raczej ścisza. czą mąż wie, że to badanie trwa ok 40 min> )? Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: KTG 12.05.10, 22:25 słychać i mnie ten dźwięk bardzo nużył i usypiał... ale ja miałam kilka razy dziennie podczas pobytu w szpitalu. i serio - mozna mieć dość odgłosu bicia serca własnego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
sheila2 Re: KTG 13.05.10, 07:24 Tak tak wie Ja będę mieć to badanie w prywatnej przychodni w osobnej salce ,więc myśle ,że nie bedzie problemu z "nagłośnieniem" :p Odpowiedz Link Zgłoś
gonio74 Re: KTG 13.05.10, 08:05 Aż 40 minut? To chyba w szpitalu jak są jakieś komplikacje? Mnie położna robi KTG za każdym razem jak jestem u lekarza. I trwa ok. 5 minut, ale super posłuchać serduszka dzidzi! Odpowiedz Link Zgłoś
quick-share Re: KTG 13.05.10, 08:11 jestes pewna ze masz ktg a nie sprawdzanie poprostu tętna? ktg musi trwać dłużej bo jest po to aby sprawdzić czy pojawiają się jakieś skurcze i jak kształtuje sie zapis tętna malucha (czy podczas ruchów, ewentualnego skurczu tętno sie zmienia itp), nie da sie tego zrobić w 5 minut.. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: KTG 13.05.10, 08:28 To nie jest klasyczne KTG, tylko sprawdzenie tętna. KTG powinno mieć minimum 20 minut ciągłego zapisu. Odpowiedz Link Zgłoś
gonio74 Re: KTG 13.05.10, 08:53 Ok, nie upieram się, mnie położna mówiła, że to KTG, ale może używała jakiegoś skrótu myślowego Odpowiedz Link Zgłoś
a_lex Re: KTG 13.05.10, 09:58 mówiła, że to ktg, bo używała sprzętu do ktg ale tak jak dziewczyny piszą - badanie musi trwać min. 20 min. - musi być ciągły zapis, jeśli są przerwy, bo dzieć np. się odwróci i serduszko gdzieś "ucieknie", to zapis jest dłuższy. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: KTG 13.05.10, 10:10 Bo w użyciu były peloty do KTG Takimi sprawdzano tętno mojej córki po 20 tc, ale faktyczny zapis KTG był inną parą kaloszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gonio74 Re: KTG 13.05.10, 11:28 Dzięki za wyjaśnienie Tak czy inaczej miło jest posłuchać serducha dzidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka282 Re: KTG 13.05.10, 11:37 kawka74 napisała: > To nie jest klasyczne KTG, tylko sprawdzenie tętna. KTG powinno mieć minimum 20 > minut ciągłego zapisu. Dokładnie, w poniedziałek robiłam KTG i trwało 20 minut, zapis był prawidłowy. W ciągu 5 minut nie pokaże skurczy tylko tętno dziecka jedynie... Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: KTG 13.05.10, 14:07 kawka74 napisała: > To nie jest klasyczne KTG, tylko sprawdzenie tętna. KTG powinno mieć minimum 20 > minut ciągłego zapisu. To chyba jednak szpitale oszczędzają na czasie. Teraz chodzę prawie co drugi dzień (bo raz mi się dziecko słabo ruszało następnym razem przy zapisie dostało tętna 180) i ani razu nie trwało to dłużej niż 15 minut. A tętno to sprawdzają prze 30 sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: KTG 13.05.10, 16:08 Pewnie, ze oszczedzaja na czasie (i na sprzecie ...). Niedawno byl tutaj dramatyczny post, gdzie kobiete przyjeto do szpitala (nie czula ruchow dziecka) i za kazdym razem (przez tydzien!) krotko sprawdzano tetno dziecka (tez przy pomocy aparatu do ktg). Za kazdym razem "tetno ok." Pomylono w tak krotkim czasie tetno matki z tetnem dziecka (zle umocowane czujniki?) o czym poinformowano matke juz po tym gdy przez usg odkryto, ze dziecko nie zyje. Dziecko nie zylo od tygodnia A wystarczylo podpiac odpowiedno wczesniej matke do ktg na conajmniej pol godziny... Odpowiedz Link Zgłoś