Dodaj do ulubionych

bromergon we wczesnej ciąży? brać dalej?

30.05.10, 12:18
witam!
własnie zrobiłam test ciążowy i jest bladziutka choc widoczna kreseczka. więc
chyba ciąża.jednakże mam pewnien problem bo od 4 miesięcy biorę bromergon pól
tabl w południe i pól na noc (wg zalecenia lekarza) i rano na czczo Euthyrox
N25 po 1 tabl bo mam małą tarczycę i guzki. nie wiem co robić teraz z tymi
lekami. oczywiście do lekarza pojade ale dopiero za 1,5 tyg bo wczesniej nie
mam jak. czy do tej pory brac dalej oba w takiej samej dawce co do tej pory
czy zwiekszyć Euthyrox a zmniejszyć lub odstawić Bromergon?jesli tak to do
jakich dawek? slyszałam że podobno nagłe odstawienie obu tych leków może być
niedobre, 5 mies temu poroniłam i nie wiem czy nie na wskutek nagłego odstawienia.
nie chce stracic ciaży.
poradźcie może byłyście w podobnej sytuacji co ja?
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • ulqa32 Re: bromergon we wczesnej ciąży? brać dalej? 30.05.10, 12:30
      Witaj!
      Gratuluję dodatniego teściku!Co do euthyroxu to nie wiem bo nie
      brałam.Leczona byłam bromergonem.Pierwszą ciążę również poroniłam i
      powodem było zbyt szybkie odstawienie bromergonu i bardzo duży skok
      prolaktyny a co za tym idzie obniżenie progesteronu bo właściwie to
      o niego chodziło.Sama prolaktyna nie była taka niebezpieczna co
      właśnie progesteron,który przy podwyższonej prolaktynie
      spada.Dlatego przy kolejnej ciąży do 12 tygodnia brałam bromergon i
      luteinę.Kontrolowałam poziom prolaktyny i po 12 tygodniu stopniowo
      odstawiono mi bromergon.Różne są szkoły leczenia bromergonem ale z
      całą pewnością nie odstawiaj na własną rękę.Pozdrawiam i trzymam
      kciuki!
      • olimisia06 Re: bromergon we wczesnej ciąży? brać dalej? 30.05.10, 12:43
        dzieki za odzew. tak myślalam że nie wolno odstawiać. tylko jak uważasz utrzymać tą samą dawkę czyli pól w południe i pół na noc? i moje obawy, czy rzeczywiście bromek nie jest szkodliwy w ciąży i jest na tyle bezpieczny że mozna go tak dlugo brać? u Ciebie na pewno wszystko u malenstwa było i jest ok. ale wiesz obawy to obawy tym bardziej że na ulotce pisze wyraznie żeby odstawić.
        • memphis90 Re: bromergon we wczesnej ciąży? brać dalej? 30.05.10, 12:58
          Niczego nie rób bez konsultacji z lekarze, bo możesz przypadkiem zaszkodzić
          maluchowi- a tego przecież nie chcesz. Euthyrox jest zupełnie bezpieczny w
          ciąży, możliwe, że dawkę trzeba będzie wręcz zwiększyć, bo w ciąży rośnie
          zapotrzebowanie na hormony tarczycy. Bromergon- odstawiaj i zmieniaj dawkę po
          konsultacji z lekarzem, który zna Twoją chorobę, bo- jak pisała koleżanka
          powyżej- prolaktyna może znów skoczyć.
          • olimisia06 Re: bromergon we wczesnej ciąży? brać dalej? 30.05.10, 16:39
            memphis90,
            najbardziej mnie martwi konieczność brania Bromergonu. boje sie go nagle
            odstawiać bo nie chce powtórki z poronieniasad mysle i mam nadzieje że lekarz
            zdecyduje na stopniowe odstawienie. wiele dziewczyn bierze go nawet do końca 1
            trymestru...narazie biorę po 1 tabl dziennie. a później może lekarz zmiejszy do
            poł, może 1/4 i za jakiś czas koniec. chyba nie bedzie mi kazal brac przez cala
            ciąże...nie mam mikrogruczolaka wiec chyba nie jest to konieczne.czy uwazasz że
            branie do np. 8 tyg w takiej dawce jak ja biore moze byc szkodliwe?
            • limuzine Re: bromergon we wczesnej ciąży? brać dalej? 30.05.10, 17:30
              Ja brałam bromergon do ok. 10 tygodnia. Przed ciążą miałam
              nieznacznie podwyższoną prolaktynę i dlatego też dawka była mała
              (1/2 tabletki). Lekarka mi mówiła, że przy znacznie podwyższonej
              prolaktynie (czyli m.in. też gruczolaku) bierze się bromergon do
              końca ciąży. Więc nie może być szkodliwy dla dziecka.
              Na twoim miejscu nie zmieniałabym dawki do czasu wizyty.
              • olimisia06 Re: bromergon we wczesnej ciąży? brać dalej? 30.05.10, 21:27
                bardzo Ci dziękuje limuzine. moze uda mi się zalatwić wizytę już pojutrze. wierzę że branie bromka nie zaszkodzi a napewno uniknie zagrożenia poronieniem które już przeżyłam.i nie chciałabym powtórzyc.i zobacze co powie lekarz.
                pozdrawiam!
                • pola260 Re: bromergon we wczesnej ciąży? brać dalej? 30.05.10, 23:21
                  Mam podobną sytuację do Ciebie. Przed ciążą brałam najpierw jedną tabletkę
                  dziennie ale okazało się, że prolaktyna spadła za bardzo i lekarz zmniejszył mi
                  do 1/2 tabletki. Przy tej dawce zaszłam w ciążę i biorę Bromergon nadal tylko
                  1/4 tabletki razem z luteiną podjęzykową - 2 tabletki dziennie. Też jestem po
                  poronieniu i też się bardzo boję powtórki. jednak zdecydowałam mimo zaleceń z
                  ulotki o natychmiastowym odstawieniu, brać dalej tak jak mówi lekarz. mam brać
                  do około 10 - 12 tygodnia, po drodze jeszcze będę miała badania prolaktyny.
                  Nie odstawiaj leku bez badania.
        • roksanakow Re: bromergon we wczesnej ciąży? brać dalej? 31.05.10, 07:33
          Wiesz. Nie obraź się, ale mnie zadziwiasz. Ja na twoim miejscu (sama zresztą tak
          zrobiłam dwa lata temu, choć miałam 60 km w jedną stronę) w te pędy udałabym się
          do endo. Czy ty mieszkasz na końcu świata, że jest to taki problem? Koleżanki
          dały ci dobre rady, ale to lekarz cię zna i bada i jeśli jest dobry da ci rady
          co do ewentualnej zmiany dawki leków
          • kas74 Re: bromergon we wczesnej ciąży? brać dalej? 31.05.10, 15:47
            Ja brałam bromergan do ok 14 tyg., euthyrox w miarę upływu ciąży zwiększano mi
            dawkę (ale ja nie mam w ogóle tarczycy).
            Pierwszym jednak krokiem po dodatnim teście ciążowym był telefon do gin. i do
            endo, oraz wizyty w ciągu tyg. i ustalenie zasad dalszego brania tych leków.
            Tobie też radzę skonsultować się tel z lekarzem, powie jakie badania zrobić i
            przynieść na pierwszą wizytę.Sama niczego nie kombinuj.
            pozdrawiam smile
            • olimisia06 Re: bromergon we wczesnej ciąży? brać dalej? 31.05.10, 17:59
              hej dziewczyny,
              dzieki za odzew i wszystkie porady. oczywiście nigdy w życiu nie zdecydowałabmy sie na samodzielne dobieranie dawki Bromergonu. moze jedynie Euthyroxu ale zwiększyłabym go choc nie wiem do jakiej dawki. dlatego tez napisałam do Was zebyscie doradziły i w jednym i drugim przypadku. moze gdybym ostatnio rownięz poprosiła Was o porade dzis byłabym w 8 miesiącu i wszystko skończyloby się inaczej.
              do endo myslalam ze uda mi sie dopiero za tydz. dlatego ze: myslalam ze do jutra czyli wtedy kiedy lek przyjmuje nie zdaze zrobic badan tsh, ft3, ft4, prolakt z dnia na dzień i ze nie upchną mnie w tak dlugiej juz kolejce gdzie trzeba sie zapisywac 1 miesiac wcześniej. ale spróbowalam i sie udalo na jutro smilebo ktos odwolal wizytę. badania tez okazuje sie zdazylam zrobic (biegiem w drodze do pracy) i zdaza przyjsc zanim jutro spotkam sie z lekarzem. tak ze jestem spokojniejsza że nie musze czekac nawet tego tygodnia tylko załapę się od razu.
              powiedzcie tylko czy do gin jest sens jechac tak wczesnie? ostatnio dopiero przy 3 wizycie lekarz mógl na usg potwierdzić ciaże czyli w 7 tyg.oczywiście był to inny lekarz niz ten którego mam obecnie.odnośnie dawek hormonów zadecyduje endo... wstrzymac sie do gin do tego magicznego 7 tyg czy nie?
              • olimisia06 pola260 31.05.10, 18:12
                bardZo Ci wspólczuję poronienia bo wiem co przeszłaś. dziekuje Ci tym bardziej za poradę która mnie uspokoiła. urodziłaś już czy nadal masz brzuszeksmile? wszystko z dzidzią dobrze? myślę że napewnosmile
                pozdrawiam!
                • pola260 Re: pola260 31.05.10, 22:11
                  Jestem na samym początku ciąży jak Ty, 5ty tydzień smile
    • pola260 Re: bromergon we wczesnej ciąży? brać dalej? 31.05.10, 22:13
      Tak to zdecydowanie najcenniejsza z odpowiedzi jakie otrzymała autorka postu...
      • pola260 Re: bromergon we wczesnej ciąży? brać dalej? 01.06.10, 09:43
        To było odnośnie linku o sprawdzaniu koloru oczu, widzę, że został już usunięty.
        • agus7 Re: bromergon we wczesnej ciąży? brać dalej? 01.06.10, 10:04
          Witaj
          jestem po dwoch poronieniach i w trzeciej, poki co szczesliwej - i
          niech tak zostanie do konca - ciazy. W tej ciazy bralam bromergon i
          duphaston do 14 tc. Bromergon 1/2 tabl. na dzien i 1/4 na noc, a
          duphaston 2x1, w porywach do 3x1 tabl. Caly czas biore tez Euthyrox,
          najpierw w dawce 50, teraz 75, choc nie mam stwierdzonej zadnej
          choroby tarczycy, po prostu FT4 mialam zawsze na dolnej granicy
          normy. Jestem juz na usg polowkowym, wg pani dr Synek rozwija sie
          wzorcowo i w 21t 2d wazyl juz ponad pol kg smile wszystkie wymiary w
          normie.
          Zycze Wam powodzenia dziewczyny!
          Moj ginekolog endokrynolog uwaza, ze nie ma zadnych dowodow
          naukowych na szkodliwosc bromka w ciazy, a sa prace ktore
          potwierdzaja mozliwosc wystapienia poronienia w zwiazku z naglym
          odstawieniem bromka i zwiazanym z tym skokowym spadkiem progesteronu.
          • olimisia06 agus7:-) 01.06.10, 18:02
            bardzo Ci dziekuję , twoja wypowiedź bardzo mnie uspokoiłasmile własnie dziś jadę do endo z wynikami badań. moja prolaktyna 11,43 norma do 29,94. Zobaczymy co mi powie.obecnie biorę po 1 tabl bromka czyli poł rano i pół na noc. wierze że wszystko będzie dobrze. i Tobie zyczę tego samego. ale jak juz tyle dalas radę i wszystko jest dobrze to teraz tylko z gorki i już niedlugo zobaczysz swoje upragnione maleństwo.
            pozdrawiam Wassmile
            • olimisia06 Re: agus7:-) 01.06.10, 18:05
              a własnie miałam spytać jeszcze. kiedy 1 raz poszłaś do gina jak sie dowiedziałaś że jesteś w ciąży? bo ja nie wiem czy czekać do 7 tyg jak juz bedzie cos widac czy isc w przyszłym tyg czyli 5 tyg.
              • agus7 Re: agus7:-) 01.06.10, 18:56
                Olimisia smile
                ciesze sie jesli moglam cokolwiek pomoc, jednak nie traktuj mojego wpisu na
                rowni z porada lekarska wink
                ja juz faktycznie mam "z gorki"... i oby szczesliwie udalo sie donosic mojego
                Chlopczyka!

Jesli chodzi o pierwsza wizyte w ciazy to pobieglam natychmiast po pozytywnym
                tescie, ale to nie mialo w moim przypadku sensu, bo lekarz we wczesnej ciazy w
                ogole nie badal mnie palpacyjnie (po co?), a na usg bylo za wczesnie. Kazal brac
                dalej bromka, duphaston i kwas foliowy (przyjmowalam zwiekszona dawke na recepe
                - 5 mg) i przyjsc za 2 tygodnie smile Ja biorac bromergon to mialam nawet
                podstawowa prl PONIZEJ normy, bralam go z uwagi na 16-krotny wyrzut po obciazeniu.

Zycze powodzenia i bede wypatrywac wiesci od Ciebie!
                • olimisia06 poradźcie dziewczyny nie wiem co o tym myśleć:-( 02.06.10, 10:42
                  witam ponownie!
                  byłam u endo. pokazałam mu wyniki: tsh - 1.033
                  ft4 - 1,23 (67,95%) norma 0,7-1,48
                  ft3- 2,42 (35,50%) 1,71-3,71
                  prolaktyna - 11,73 norma 1,20-29,93
                  na ich podst endo zwiekszył mi dawkę Euthyroxu N25 z 1 tab na 1,25 na razie.
                  kolejna wizyta za 4 tyg.
                  natomiast zdziwił mnie kiedy zaczelismy rozmawiac o Bromergonie. powiedzial ze
                  jeśli mamy kontrolowac prolaktyne to bedzie musial mnie badac ginekol czyli śluz
                  szyjkowy i wygląd narządów płciowych! spotkalyscie sie z tym kiedyś?!! on nie ma
                  specjalizacji ginekol jest tylko endo. ale powiedzial ze jest to konieczne bo
                  samo badanie prolaktyny z krwi nie jest miarodajne bo prolaktyna wzrasta w ciąży
                  fizjologicznie.. a jak nie chcę żeby on to leczenie w taki sposób prowadzil to
                  leczenie bromergonem musi poprowadzic dalej ginekolog. co wy na to?? czy u Was
                  leczenie bromergonem prowadzi ginekolog czy endokrynolog? co byście zrobiły na
                  moim miejscu? jestem skołowana.
                  • agus7 Re: poradźcie dziewczyny nie wiem co o tym myśleć 02.06.10, 12:49
                    U mnie leczenie bromergonem w ciazy prowadzil ginekolog-
                    endokrynolog. Natomiast Euthyroxem endokrynolog (nie gin). Gin- endo
                    na kazdej wizycie powtarzal: MUSI PANI BRAC BROMERGON, a endo (nie
                    gin): POWINNA PANI ODSTAWIC BROMERGON wink Odchorowywalam taka
                    sytuacje jako pacjentka, ale zaufalam ginowi-endo.
                  • pola260 Re: poradźcie dziewczyny nie wiem co o tym myśleć 02.06.10, 15:33
                    Rozumiem Cię. Ja dziś byłam w przychodni państwowej u doktor którą bardzo lubię
                    i ona mi powiedziała, że Bromergon się odstawia zaraz po zajściu w ciążę. Ona
                    pracuje w szpitalu. Mój lekarz natomiast z Limu karze mi brać po 1/4 tabletki do
                    12 tygodnia. Już nie chcę się zastanawiać, będę brała 1,4 do 12 tygodnia. Nie ma
                    zgodności w tym temacie. Acha, pani doktor w przychodzi też powiedziała, że
                    badanie prolaktyny z krwi nie ma sensu bo ona w ciąży i tak rośnie i wyniki nie
                    są miarodajne.
                    Nie pomogłam Ci, wiem, jedziemy na tym samym wózku. Ja będę nadal brała
                    Bromergon. Tak jak karze lekarz z Limu, chodzę do niego co dwa tygodnie.
                    • olimisia06 dziewczyny jest niedobrze:-((((( 02.06.10, 18:20
                      ok południa dostałam brązowego plamienia a potem krwawienia. pojechalalm od razu do gina bo myslalam ze to poronienie ale zrobil usg jest malutki pęcherzyk ale na razie niem mozna powiedziec czy to ciaza i co z tego bedzie..jesli krwawienie bedzie skape to znacz ze moze byc ok. jak sie rozwinie to nadejdzie miesiaczka.wiecie co..nie powinnam byla tak wczesnie robic bety. jesli poronie i nastapi miesiaczka to nawet bym o tym nie wiedziala ze bylam w krotkiej ciazy..jestem zalamana. dostalam luteine 2x2 dopochwowo. nigdy tak nie mialam. czuje co jakis czas jak ta krew ze mnie wyplywa troche bola mnie plecy i leciutko brzuch.nie jest jej duzo, na razie.
                      • pola260 Re: dziewczyny jest niedobrze:-((((( 02.06.10, 19:43
                        Odpoczywaj, połóż się, nigdzie nie chodź. Nie musi być źle. Trzymam kciuki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka