lili161 08.03.04, 16:53 jak macie jakies bezpieczne sposoby na zaparcia - prosze piszcie bo juz nie moge......... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
komika Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 08.03.04, 16:58 hejka!polecam kompot z suszonych śliwek!Ja piłam i pije od 3-4 szklanek dziennie i pomaga mi rewelacyjnie!! pozdrawiam serdecznie!! Odpowiedz Link Zgłoś
beatagl Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 08.03.04, 17:26 Ja bym jeszcze dodała dużo soku jabłkowegi i jabłek, prawie co 2 ciężarna ma zaparcia, Ja rownież jem dużo jabłek i piję sok i jakoś tam daję sobie rade, powiem ci jeszcze ze moja 3 letnia córeczka miała długo zaparcia i lekarz jeszcze nam radził łyzeczkę świerzego soku z buraków na czczo, myślę że i ciężarnym sok nie zaszkodzi bo to tylko warzywo tylko może zwiększ dawkę troszke jak nie zadziała zwiększ jeszcze (nie zaduzo odrazu abyś nie miala odwrotnej sytuacji) pozdrawiam i myślę że sobie poradzisz Beata Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiamagdusia Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 08.03.04, 21:40 Czesc Ja poradzialm sobie z zaparciami w nastepujacy sposob: 1. czopki glicerynowe 2. duza ilosc wody mineralnej niegazowanej-szczegolnie rano po przebudzeniu 3. duzo ruchu 4. a od kiedy zaczelam przyjmowac z zalecenia lekarza Ascofer - ubikacje odwiedzam codziennie Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 10.03.04, 15:11 przed chwilką wróciłam od ginekologa pytałam o ascofer powiedział, że to żelazo i nie ma nic wspólnego z zaparciami nie pomyliłaś nazwy przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
polibius Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 08.03.04, 22:18 Wiesz ja mam akurat odwrotny problem.. Nieczęsto się do zdarza w ciąży. Podczas 38 tygodniowej ciąży bardzo dużo ćwiczyłam ( do 7 miesiąca 3x w tygodniu chodziłam na aerobic i callanetics) później ograniczyłam ćwiczenia do zajęć w szkole rodzenia. Teraz już nie chodzę na aerobic, ale ćwiczę sobie w domu i dużo spaceruję. Jem dosłownie wszystko, staram się unikać suszonych śliwek, jabłek itp. gdyż w takiej sytuacji najprawdopodobniej przez cały dzień siedziałabym w toalecie. Mój gin stwierdził, że powinnam się cieszyć i w dużej mierze to zasługa właśnie tych ćwiczeń. Aha podobno najlepsze ćwiczenia stymulujące wypróżnienie to ćwiczenia w pozycji kucznej. Spróbuj i napisz. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kags Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 08.03.04, 22:50 ja w sumie (tfu, tfu) nie mam takiego problemu, ale ktoregos dnia strasznie naszlo mnie na sok z kiszonej kapusty poszlam na bazarek ze sloikiem i poprosilam o sok... wypilam z 1,5 szklanki... mega wyproznienie tylko dziala to raz na jakis czas zwsze jadlam duzo grapefruitow i kiwi (tylko takie bardzo twarde), a one doskonale reguluja te sprawy pzdr, KaGS. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka52 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 09.03.04, 08:16 ja polecam syrop Lactulosum. Na mnie nic innego nie działa. Żadne tam owocki, warzywa, kefiry itd. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
limes1 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 09.03.04, 09:45 Przede wszystkim nie musisz sie wypróżniać codziennie, wystarczy co 2-3 dni - tak mi powiedziała jedna mądra położna. Po drugie - każda z nas ma jakiś środek, po którym ją "goni". Na mnie tak działają suszone śliwki kaliformijskie - smaczne, ale - istna rewolucja w żołądku. Oraz mleko - nawet pić nie muszę, wystarczy, że popatrzę. Lewatywy, jako zbyt radykalnej, nie polecam, na czopki glicerynowe przyjdzie czas. Na razie spróbuj czegoś naturalnego, ogranicz białe pieczywo i czekoladę, która sprzyja zatwardzeniom. Zdrówka życzę ) Odpowiedz Link Zgłoś
mw115 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 09.03.04, 10:48 kup sobie w aptece błonnik. To nie ma żadnych skutków ubocznych, działa tylko jak szczoteczka na jelita, pomaga usuwac resztki pozywienia. Łykasz 4 tabletki dziennie (ja 2 po sniadaniu rano, potem jedną po obiedzie i jedną wieczorem). Kosztuje 13 zł pudeleczko. pozdrawiam mw Odpowiedz Link Zgłoś
kj74 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 09.03.04, 11:25 A na mnie super działa kiwi. Rewelacja wręcz. 3-4 owocki wieczorem i rano nie ma żadnego problemu. Poza tym dostarczają dużo wit. c. Pozdrawiam, Kasia i Ingusia 11.03.04 Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 10.03.04, 10:24 suszone śliwki są skuteczne, ale nie trzeba sie nimi objadać, wystarczy na noc zalać 3,4 śliwki przegotowaną wodą i wypić rano na czczo, śliwki zjeść i tak codziennie, regularne wypróżnienia gwarantowane raz na jakiś czas dobrze oczyścić jelita barszczem z buraków, własnoręcznie zrobionym 1 kg buraków, pokrojony w plastry, zalewa się 2 litrami wody, 3 łyżki soli, skórka z chleba razowego, czerstwego, przykrywa się to gazą, stawia w ciepłym miejscu po 2 dniach skórkę należy wyjąć po 5 dniach barszcz gotowy do picia, pyszne !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: do mamusimagdusi 10.03.04, 15:13 przed chwilka wróciłam od ginekologa pytałam o ascofer mówi, że to żelazo i nie ma nic wspólnego z zaparciami nie pomyliłaś nazwy przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 10.03.04, 15:29 Jestem w 29 tygodniu i tez mam z tym problem, sliwki raczej nei pomagaja, jak je zaleje woda na noc, to rano sa takie obrzydliwie, ze najchetniej bym zwymiotowala... Staram sie codziennie zjesc dwa jablka i jakos co 2-3 dni sie wyprozniam. Kiwi nie polecam, bo jest to owoc, ktory oprocz truskawek najbardziej uczula. Sok z buraczkow to tez chyba pomylka, bo buraczki maja duzo zelaza, wiec efekt powinien byc odwrotny. Staram sie tez jesc chleb ciemny, z ziarnami, bron Boze bialy. Lactulosa nie jest chyba najlepsza dla kobiet w ciazy, czopki glicerynowe nie szkodza, a zawsze daja jakis poslizg, ale do tej pory nie probowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 10.03.04, 15:57 oj współczuję ci, nic ni nie pomaga dziwi mnie to trochę od lat bowiem wiadomo, że buraczki są rewelacyjne na przeczyszczenia śliwki po namoczeniu wyglądają tak jak z kompotu i nie służą do oglądania tylko do jedzenia, są pyszne ) kiwi zawiera więcej witaminy c niż cytryna, więc w porze zimowej znakomicie uodpania a jeśli chodzi o żelazo, to włąnie preparaty z zelazem wywołują u niektórych wypróżnienia, jak choćby wspomniany już ascofer lactoulos właśnie dziś polecił mi lekarz, więc raczej w ciąży niegroźny jest może przemyśl to jeszcze raz i nie nastawiaj się od azu anty do wszystkiego pozdrawiam Aga i Laura lub Julek ) Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 10.03.04, 21:35 Hej Kulko, no troche mi dowalilas, przeciez nie jestem tak na wszystko anty, pooza tym moge miec swoje zdanie, np. co do sliwek, ktore bardziej mi smakuja bez moczenia w wodzie, po ktorym to moczeniu nie maja zupelnie smaku i sa obrzydliwe... A ich wyglad wcale mi nie przeszkadza. De gustibus non disputandum... Od lat wiadomo rowniez, ze zelazo zatwardza, a nie ulatwia wyproznienia, nie mam pojecia, skad masz takie wiadomosci. Kiedys po zabiegu bralam preparaty zelaza na polepszenie hemoglobiny i zatwardzenia byly okropne, teraz przy witaminach tez troche cierpie, ale nie narzekam jakos straszliwie, bo na razie daje sobie rade... A przy syropku Lactulosum jest napisane tak: "stosowanie lactulozy jest przeciwskazane w I trymestrze ciazy. Brak danych dotyczacych bezpieczenstwa stosowania laktulozy w pozostalych miesiacach ciazy i podczas karmienia piersia". I chociaz moj mezulek jest lekarzem i wlasnie ta laktuloze chcial mi zapisac, ja wolalam nie brac. Po co truc malucha? Pozdrawiam, Monika i Zosia albo Michalek Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 11.03.04, 08:55 Błonnik w "robakach", czyli Colon C firmy A-Z Medica. Już mi ktoś tu na forum za to dziękował. Zawsze będę polecać, a w kwestii zaparć (nie tylko ciążowych) jestem niestety ekspertem. pozdrawiam (zresztą teraz właśnie mam problem, bo jedno żelazo mnie do tej pory przeczyszczało, a to które biorę teraz (większa dawka) powoduje zaparcia. czyli jestem znowu na starcie! szlag! ((( Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 11.03.04, 12:41 jasne Tupelo, że o gustach się nie dyskutuje sądziłam tylko że masz problem i można ci doradzić ale jeśli twój mąż jest lekarzem to ma ci kto doradzać pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asochac1 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 11.03.04, 12:47 duzo plynow, jablka, i ogolnie lekka dieta. na mnie tez swietnie dziala kawa (bezkofeinowa oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
maniakow Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 11.03.04, 12:52 Czesc. Ja mam sprawdzony sposób na zaparcia i nawet smaczny )). Wystarczy pić codziennie sok pomarańczowy 100% (nie napoje), albo jeść pomarańcze - po nich zawsze "goni" (ale nie do przesady hi,hi). Powinno pomóc - może warto spróbować. Życzę smacznego. Madzia i Emilka (35 tydz.) Odpowiedz Link Zgłoś
maniakow Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 11.03.04, 12:55 Acha. Jeszcze jedno - efekt następuje po kilku dniach )). I przypomniało mi się jeszcze jedno. Pomaga też picie na czczo wody z miodem i cytryną. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 12.03.04, 10:21 A mi pomaga picie soku z grejpfruta. Robie sobie pół na pół z wodą mnieralą i popijam sobie w ciągu dnia. I nie mam problemów z odwiedzaniem O. Odpowiedz Link Zgłoś
martyx Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 14.03.04, 12:06 ja biore Sorbifer i na ulotce napisane jest ze skutki uboczne to zaparcia ale i wymioty i biegunka, na mnie akurat odkad bore dziala super, mialam zaparcia a teraz nic, codziennie do wc poza tym jem otreby owsiane i ciemny chlebek, chyba kiwi jeszcze dodam bo nistety moj organizm sie "uodparnia" na te produkty wspomagajace trawienie i musze co jakis czas dodawac jakis nowy specyfik (wczeniej dzialalo muesli ale przestalo) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
betty761 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 16.03.04, 08:37 ciemne pieczywo, duzo warzyw i malo slodyczy. zgadzam sie z dziewczynami - suszone sliwki. duzo picia i troche ruchu. pozdrowki beata +30 tygodniowy maluszek Odpowiedz Link Zgłoś
kora1875 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 17.03.04, 20:15 ja proponuje takze sprawdzony sposob na zaparcia -warto sprobowac. Rano robie sobie musli z dwoch lyzek stolowych siemienia lnianego (najlepiej zmielone- bo smakuje troche jak orzechy) oraz dwoch lyzek stolowych platkow owsianych (nie koniecznie). Wszstko mieszam z jogurtem (250ml) z bakteriami probiotycznymi moze byc takze zwykly niskotluszczowy (1%). Taki sposob na pewno pomaga nie tylko na zaparcia ale rowniez wplywa pozytywnie na cere, wlosy oraz paznokcie. Jezeli smak jest dla kogos za dretwy mozna sobie go urozmaicic dodajac truskawki lub inne owoce + pol lyzki miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
anet22 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 17.03.04, 23:08 Rano, przed śniadaniem, a nawet zamiast śniadania: 1 łyża otrąb 1 łyżka siemienia lnianego zmielonego 1 łyża powidła śliwkowego 1/4 szklanki wody przegotowanej z łyżą miodu 2-3 łyżi jogurtu Wymieszać. Zjeść Działa Pozdrówki Anet Odpowiedz Link Zgłoś
asiula13 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 18.03.04, 13:36 Mi pomaga ryż. Zwykły biały ryż. Polecam. Staram się go jeść conajmniej 2 razy w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś