Dodaj do ulubionych

ZAPARCIA-CO POLECACIE???

08.03.04, 16:53
jak macie jakies bezpieczne sposoby na zaparcia - prosze piszcie bo juz nie
moge.........wink
Obserwuj wątek
    • komika Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 08.03.04, 16:58
      hejka!polecam kompot z suszonych śliwek!Ja piłam i pije od 3-4 szklanek
      dziennie i pomaga mi rewelacyjnie!! pozdrawiam serdecznie!!
      • beatagl Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 08.03.04, 17:26
        Ja bym jeszcze dodała dużo soku jabłkowegi i jabłek, prawie co 2 ciężarna ma
        zaparcia, Ja rownież jem dużo jabłek i piję sok i jakoś tam daję sobie rade,
        powiem ci jeszcze ze moja 3 letnia córeczka miała długo zaparcia i lekarz
        jeszcze nam radził łyzeczkę świerzego soku z buraków na czczo, myślę że i
        ciężarnym sok nie zaszkodzi bo to tylko warzywo tylko może zwiększ dawkę
        troszke jak nie zadziała zwiększ jeszcze (nie zaduzo odrazu abyś nie miala
        odwrotnej sytuacji)
        pozdrawiam i myślę że sobie poradzisz
        Beata
    • mamusiamagdusia Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 08.03.04, 21:40
      Czesc
      Ja poradzialm sobie z zaparciami w nastepujacy sposob:
      1. czopki glicerynowe
      2. duza ilosc wody mineralnej niegazowanej-szczegolnie rano po przebudzeniu
      3. duzo ruchu
      4. a od kiedy zaczelam przyjmowac z zalecenia lekarza Ascofer - ubikacje
      odwiedzam codzienniewink
      Powodzenia
      • kulka50 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 10.03.04, 15:11
        przed chwilką wróciłam od ginekologa
        pytałam o ascofer
        powiedział, że to żelazo i nie ma nic wspólnego z zaparciami
        nie pomyliłaś nazwy przypadkiem?
    • polibius Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 08.03.04, 22:18
      Wiesz ja mam akurat odwrotny problem.. Nieczęsto się do zdarza w ciąży. Podczas
      38 tygodniowej ciąży bardzo dużo ćwiczyłam ( do 7 miesiąca 3x w tygodniu
      chodziłam na aerobic i callanetics) później ograniczyłam ćwiczenia do zajęć w
      szkole rodzenia. Teraz już nie chodzę na aerobic, ale ćwiczę sobie w domu i
      dużo spaceruję. Jem dosłownie wszystko, staram się unikać suszonych śliwek,
      jabłek itp. gdyż w takiej sytuacji najprawdopodobniej przez cały dzień
      siedziałabym w toalecie. Mój gin stwierdził, że powinnam się cieszyć i w dużej
      mierze to zasługa właśnie tych ćwiczeń. Aha podobno najlepsze ćwiczenia
      stymulujące wypróżnienie to ćwiczenia w pozycji kucznej. Spróbuj i napisz.
      POzdrawiam
      • kags Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 08.03.04, 22:50
        ja w sumie (tfu, tfu) nie mam takiego problemu, ale ktoregos dnia strasznie
        naszlo mnie na sok z kiszonej kapusty smile poszlam na bazarek ze sloikiem i
        poprosilam o sok... wypilam z 1,5 szklanki... mega wyproznienie wink
        tylko dziala to raz na jakis czas wink

zwsze jadlam duzo grapefruitow i kiwi (tylko takie bardzo twarde), a one
        doskonale reguluja te sprawy wink

pzdr,
        KaGS.
    • magdulka52 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 09.03.04, 08:16
      ja polecam syrop Lactulosum. Na mnie nic innego nie działa. Żadne tam owocki,
      warzywa, kefiry itd.
      pozdrawiam
    • limes1 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 09.03.04, 09:45
      Przede wszystkim nie musisz sie wypróżniać codziennie, wystarczy co 2-3 dni -
      tak mi powiedziała jedna mądra położna. Po drugie - każda z nas ma jakiś
      środek, po którym ją "goni". Na mnie tak działają suszone śliwki
      kaliformijskie - smaczne, ale - istna rewolucja w żołądku. Oraz mleko - nawet
      pić nie muszę, wystarczy, że popatrzę. Lewatywy, jako zbyt radykalnej, nie
      polecam, na czopki glicerynowe przyjdzie czas. Na razie spróbuj czegoś
      naturalnego, ogranicz białe pieczywo i czekoladę, która sprzyja zatwardzeniom.
      Zdrówka życzę smile)
    • mw115 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 09.03.04, 10:48
      kup sobie w aptece błonnik. To nie ma żadnych skutków ubocznych, działa tylko
      jak szczoteczka na jelita, pomaga usuwac resztki pozywienia. Łykasz 4 tabletki
      dziennie (ja 2 po sniadaniu rano, potem jedną po obiedzie i jedną wieczorem).
      Kosztuje 13 zł pudeleczko.
      pozdrawiam
      mw
    • kj74 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 09.03.04, 11:25
      A na mnie super działa kiwi. Rewelacja wręcz. 3-4 owocki wieczorem i rano nie
      ma żadnego problemu. Poza tym dostarczają dużo wit. c.
      Pozdrawiam,
      Kasia i Ingusia 11.03.04
    • kulka50 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 10.03.04, 10:24
      suszone śliwki są skuteczne, ale nie trzeba sie nimi objadać, wystarczy na noc
      zalać 3,4 śliwki przegotowaną wodą i wypić rano na czczo, śliwki zjeść
      i tak codziennie, regularne wypróżnienia gwarantowane

raz na jakiś czas dobrze oczyścić jelita barszczem z buraków, własnoręcznie
      zrobionym
      1 kg buraków, pokrojony w plastry, zalewa się 2 litrami wody, 3 łyżki soli,
      skórka z chleba razowego, czerstwego, przykrywa się to gazą, stawia w ciepłym
      miejscu
      po 2 dniach skórkę należy wyjąć
      po 5 dniach barszcz gotowy do picia, pyszne !!!
    • kulka50 Re: do mamusimagdusi 10.03.04, 15:13
      przed chwilka wróciłam od ginekologa
      pytałam o ascofer
      mówi, że to żelazo i nie ma nic wspólnego z zaparciami
      nie pomyliłaś nazwy przypadkiem?
    • tupelo Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 10.03.04, 15:29
      Jestem w 29 tygodniu i tez mam z tym problem, sliwki raczej nei pomagaja, jak
      je zaleje woda na noc, to rano sa takie obrzydliwie, ze najchetniej bym
      zwymiotowala... Staram sie codziennie zjesc dwa jablka i jakos co 2-3 dni sie
      wyprozniam. Kiwi nie polecam, bo jest to owoc, ktory oprocz truskawek
      najbardziej uczula. Sok z buraczkow to tez chyba pomylka, bo buraczki maja duzo
      zelaza, wiec efekt powinien byc odwrotny. Staram sie tez jesc chleb ciemny, z
      ziarnami, bron Boze bialy. Lactulosa nie jest chyba najlepsza dla kobiet w
      ciazy, czopki glicerynowe nie szkodza, a zawsze daja jakis poslizg, ale do tej
      pory nie probowalam.
      • kulka50 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 10.03.04, 15:57
        oj współczuję ci, nic ni nie pomaga
        dziwi mnie to trochę
        od lat bowiem wiadomo, że buraczki są rewelacyjne na przeczyszczenia
        śliwki po namoczeniu wyglądają tak jak z kompotu i nie służą do oglądania tylko
        do jedzenia, są pyszne smile)
        kiwi zawiera więcej witaminy c niż cytryna, więc w porze zimowej znakomicie
        uodpania
        a jeśli chodzi o żelazo, to włąnie preparaty z zelazem wywołują u niektórych
        wypróżnienia, jak choćby wspomniany już ascofer
        lactoulos właśnie dziś polecił mi lekarz, więc raczej w ciąży niegroźny jest
        może przemyśl to jeszcze raz i nie nastawiaj się od azu anty do wszystkiego
        pozdrawiam

Aga i Laura lub Julek smile)
        • tupelo Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 10.03.04, 21:35
          Hej Kulko, no troche mi dowalilas, przeciez nie jestem tak na wszystko anty,
          pooza tym moge miec swoje zdanie, np. co do sliwek, ktore bardziej mi smakuja
          bez moczenia w wodzie, po ktorym to moczeniu nie maja zupelnie smaku i sa
          obrzydliwe... A ich wyglad wcale mi nie przeszkadza. De gustibus non
          disputandum...
          Od lat wiadomo rowniez, ze zelazo zatwardza, a nie ulatwia wyproznienia, nie
          mam pojecia, skad masz takie wiadomosci. Kiedys po zabiegu bralam preparaty
          zelaza na polepszenie hemoglobiny i zatwardzenia byly okropne, teraz przy
          witaminach tez troche cierpie, ale nie narzekam jakos straszliwie, bo na razie
          daje sobie rade...
          A przy syropku Lactulosum jest napisane tak: "stosowanie lactulozy jest
          przeciwskazane w I trymestrze ciazy. Brak danych dotyczacych bezpieczenstwa
          stosowania laktulozy w pozostalych miesiacach ciazy i podczas karmienia
          piersia". I chociaz moj mezulek jest lekarzem i wlasnie ta laktuloze chcial mi
          zapisac, ja wolalam nie brac. Po co truc malucha?
          Pozdrawiam,
          Monika i Zosia albo Michalek
          • jola.wie Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 11.03.04, 08:55
            Błonnik w "robakach", czyli Colon C firmy A-Z Medica. Już mi ktoś tu na forum
            za to dziękował. Zawsze będę polecać, a w kwestii zaparć (nie tylko ciążowych)
            jestem niestety ekspertem.
            pozdrawiam
            (zresztą teraz właśnie mam problem, bo jedno żelazo mnie do tej pory
            przeczyszczało, a to które biorę teraz (większa dawka) powoduje zaparcia.
            czyli jestem znowu na starcie! szlag! sad(((
    • kulka50 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 11.03.04, 12:41
      jasne Tupelo, że o gustach się nie dyskutuje smile
      sądziłam tylko że masz problem i można ci doradzić
      ale jeśli twój mąż jest lekarzem to ma ci kto doradzać smile
      pozdrawiam
    • asochac1 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 11.03.04, 12:47
      duzo plynow, jablka, i ogolnie lekka dieta.
      na mnie tez swietnie dziala kawa (bezkofeinowa oczywiscie)
    • maniakow Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 11.03.04, 12:52
      Czesc. Ja mam sprawdzony sposób na zaparcia i nawet smaczny wink)). Wystarczy pić
      codziennie sok pomarańczowy 100% (nie napoje), albo jeść pomarańcze - po nich
      zawsze "goni" (ale nie do przesady hi,hi). Powinno pomóc - może warto
      spróbować. Życzę smacznego.
      Madzia i Emilka (35 tydz.)
      • maniakow Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 11.03.04, 12:55
        Acha. Jeszcze jedno - efekt następuje po kilku dniach wink)). I przypomniało mi
        się jeszcze jedno. Pomaga też picie na czczo wody z miodem i cytryną.
        Pozdrawiam.
    • jakasik Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 12.03.04, 10:21
      A mi pomaga picie soku z grejpfruta. Robie sobie pół na pół z wodą mnieralą i
      popijam sobie w ciągu dnia. I nie mam problemów z odwiedzaniem O.
      • martyx Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 14.03.04, 12:06
        ja biore Sorbifer i na ulotce napisane jest ze skutki uboczne to zaparcia ale i
        wymioty i biegunka, na mnie akurat odkad bore dziala super, mialam zaparcia a
        teraz nic, codziennie do wc smile poza tym jem otreby owsiane i ciemny chlebek,
        chyba kiwi jeszcze dodam bo nistety moj organizm sie "uodparnia" na te produkty
        wspomagajace trawienie i musze co jakis czas dodawac jakis nowy specyfik
        (wczeniej dzialalo muesli ale przestalo)
        pozdrawiam
    • betty761 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 16.03.04, 08:37
      ciemne pieczywo, duzo warzyw i malo slodyczy. zgadzam sie z dziewczynami -
      suszone sliwki. duzo picia i troche ruchu.
      pozdrowki
      beata +30 tygodniowy maluszek
      • kora1875 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 17.03.04, 20:15
        ja proponuje takze sprawdzony sposob na zaparcia -warto sprobowac. Rano robie
        sobie musli z dwoch lyzek stolowych siemienia lnianego (najlepiej zmielone- bo
        smakuje troche jak orzechy) oraz dwoch lyzek stolowych platkow owsianych (nie
        koniecznie). Wszstko mieszam z jogurtem (250ml) z bakteriami probiotycznymi
        moze byc takze zwykly niskotluszczowy (1%). Taki sposob na pewno pomaga nie
        tylko na zaparcia ale rowniez wplywa pozytywnie na cere, wlosy oraz paznokcie.
        Jezeli smak jest dla kogos za dretwy mozna sobie go urozmaicic dodajac
        truskawki lub inne owoce + pol lyzki miodu.
        • anet22 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 17.03.04, 23:08
          Rano, przed śniadaniem, a nawet zamiast śniadania:
          1 łyża otrąb
          1 łyżka siemienia lnianego zmielonego
          1 łyża powidła śliwkowego
          1/4 szklanki wody przegotowanej z łyżą miodu
          2-3 łyżi jogurtu
          Wymieszać. Zjeść wink
          Działa
          Pozdrówki
          Anet
    • asiula13 Re: ZAPARCIA-CO POLECACIE??? 18.03.04, 13:36
      Mi pomaga ryż. Zwykły biały ryż. Polecam. Staram się go jeść conajmniej 2 razy
      w tygodniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka