Dodaj do ulubionych

wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukozy...

04.06.10, 19:22
pytam, bo w pierwszej ciąży dałam radę dopiero za 3cim podejściem,
2x zwymiotowałam po 4 łykach...
W jakiej ilości wody rozpuszczałyście 50 i 75 gram???
Czy dodawałyście coś żeby było łatwiej połknąć???

Jak narazie to kombinuje jak ten test ominąć, mam już nawet
glukometr big_grin
wolę codziennie mierzyć cukier niż to wypić. BRRRRRRRRRRR !!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • elutka24 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 19:29
      Szczerze? Pewnie wiekszosc Was to zadziwi,ale mi to baaaaardzo
      smakowalobig_grin Zwykly rozpuszczony cukierwink mniam mniam
      • alicja_ala Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 08.06.10, 10:23
        to tak jak jasmile tylko sie oblizalam...a cukier w ciazy mialam za
        niski
    • leniwiec26 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 19:32
      zatkałam nos (nie wiem po co, to nie pachnie wink), zamknęłam oczy, i
      wypiłam na raz-dwa, starając się myśleć o czymś innym wink
      50 była ok, ale 75..... brrrrrrrr........ wink
      • lukrecja34 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 19:51
        50 jakoś dałam radę wypić choć z silnym odruchem wymiotnym.nic nie dodawałam.ale
        jak wypić 75 to za boga nie wiem..
        • kasiaff Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 19:57
          Podobno jak ktos ma wielki problem z wypiciem mozna dodac kilka
          kropel cytryny-tak mi lekarka mowiła ale pewnie co lekarz to inna
          opinia
          • aga8207 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 20:08
            piłam tylko wodę z 50 g glukozy. Nie wiem ile było dokładnie wody bo
            pielęgniarka mi to zozpuszczała aletak okolo 200ml sądzę.
            Ja za radą lekarza miałam przygotowany sok wyciśnięty z połowy
            cytryny. Jeszcze spytałam przed dodaniem go do glukozy pielęgniarkę
            czy można i powiedziała, że jak najbardziej smile
          • zolza79 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 06.06.10, 15:47
            Mnie pani w laboratorium doradziła doprawić cytryną. Wcisnęłam
            połowę, ale i tak ledwo dałam radę. Brrrr jeszcze teraz mną wstrząsa
            na samą myśł big_grin
    • gladys_g Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 20:06
      dodałam sok z połówki cytryny, glukoza była wymieszana w ciepłej wodzie, jakoś
      ok 250ml wszystkiego. No i wypiłam, krzywiąc się, ale bez scen smile
    • pola260 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 20:27
      Ja przed badaniem się tyle naczytałam, że szłam jak na ścięcie. Za radą z forum
      wzięłam cytrynę ze sobą. Nie była potrzebna, to nie było niedobre, całkiem
      normalne w smaku. Oczywiście dla mnie smile
      • ona1983.10 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 20:36
        Ja wypiłam normalnie bez wiekszego problemu, ale widzialama
        dziewczyny z cytrynami "umierające" przy tytm trunku
        • kasialip5 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 20:48
          Ja na szczęście nie musiałam nic pić. Moja lekarka zleca tylko badanie glukozy
          na czczo, bez testu obciażenia glukozą, jeżeli wyniki na czczo są ok.
          • kameleon_f1 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 21:19
            kasia ale mnie utwierdziłaś w tym żeby się mignąć od tego big_grin ja mam
            na czczo czasami nawet 49 mie sie glukoza słabo wchłania. porobię
            sobie cukier tak od 15go tygodnia i zobaczę jak będzie.
            • summerspring Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 21:33
              A ja miałam wynik na czczo dobry - a po obciążeniu glukozą wyszła cukrzyca :-0 Lepiej chyba jednak zrobić test.
              • leniwiec26 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 21:43
                ja też, a czczo zawsze w porządku.
                w dodatku 50 w 20 którymś tam tygodniu miałam super, a 75 (mój dr
                zawsze zleca) w 32 już nie...
    • weronika_r Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 20:52
      Duża cytryna i poszło bez problemusmile
    • deodyma Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 21:30
      50 g glukozy rozpuszczali mi w szklance wody.
      wypilam od razu i jesli mam byc szczera, to czekolada jest slodsza,
      niz ta cala glukozabig_grin
      wypilam i poszlam ku domowi, poniewaz do przychodni mam bardzo
      blisko.
      po godz przybylam ponownie do laboratorium, gdzie pobrano mi krew.
      • swinka-morska Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 23:15
        > wypilam i poszlam ku domowi, poniewaz do przychodni mam bardzo
        > blisko.
        > po godz przybylam ponownie do laboratorium, gdzie pobrano mi krew.

Między pobraniami krwi w tym badaniu trzeba siedzieć spokojnie na krzesełku pod
        gabinetem pobrań i nie powinno się nigdzie chodzić ani wykonywać żadnego wysiłku
        fizycznego - to spala glukozę i fałszuje wyniki testu.
        • elutka24 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 05.06.10, 08:20
          Bzdura! Ja dostalam 50g w proszku do domu i rano po przebudzeniu
          rozcienczylam ja naczczo z woda,wypilam i godzine pozniej pojawilam
          sie na pobraniu krwi. Tak zalecil mi lekarz. Takze spacer pol
          godzinny mialam. Nikt nie mowil,ze mam siedziec w bezruchu.
      • lukrecja34 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 05.06.10, 07:24
        wiesz-to nawet nie chodzi o poziom słodkości.glukoza jest po prostu tak mdła i
        oblepiająca gardło,że gula rosła i tyle
    • 8jaga8 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 22:23
      Ja nie dałam rady połknąć. Cukier sprawdzałam glukometremsmile
      • paniluna Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 22:34
        Ja wymiotowałam przez cały dzień. Cały tydzień nie jadłam nic słodkiego, żadnych
        batoników nic. Miałam wrażenie, że wszystko jest oblepione cukrem i lukremsmile
        Straszne to było. Ble...
      • cytrynowa.lemoniada Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 23:53
        Glukometr jest absolutnie niemiarodajny do takich badań. Służy on tylko do
        chwilowego badania poziomu glukozy u cukrzyków i w ogóle nie powinien być
        stosowany do celów diagnostycznych! Równie dobrze możesz sobie z fusów badać
        poziom cukru, ale to oczywiście Twoja sprawa jak poważnie podchodzisz do kwestii
        badań w ciąży.
        • cytrynowa.lemoniada Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 04.06.10, 23:55
          Poza tym przepraszam co Ci da badanie cukru na czczo? Test obciążenia glukozą
          polega zupełnie na czymś innym, można mieć wynik w normie a jednak mieć cukrzyce
          ciążową, gdyby samo badanie na czczo wystarczało nikt by nie robił testów
          obciążeniowych. Proste jak drut
          • anta1981 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 05.06.10, 00:03
            Oj z tym spalaniem cukru to już nie przesadzajcie. Mi też pielęgniarki pozwoliły
            iść do domu po wypiciu "słodziaczka". W obu obciążeniach wypiłam bez niczego
            tzn. bez cytryny. A po porodzie musiałam robić jeszcze raz 75g.
          • kameleon_f1 cytrynowa.lemoniada 05.06.10, 20:00
            aleś Ty się naczytała... Glukometr nie miarodajny, to sobie zmierz z
            palca i w tej samej chwili zrób z żyły i sprawdź wynik.
            można mierzyć na czczo i po posiłku jakbyś nie wiedziała tongue_out
            • cytrynowa.lemoniada Re: cytrynowa.lemoniada 06.06.10, 13:59
              nie naczytałam się tylko jak widać troche wiecej wiem na ten temat niż Ty.
              Kiedyś po badaniu "z palca" wyszła mi cukrzyca, po prawidłowym badaniu wyniki
              były idealne
            • memphis90 Re: cytrynowa.lemoniada 06.06.10, 16:02
              Oczywiście, że niemiarodajny. Glukometr mierzy z dużym marginesem błędu, służy do tego, żeby szacunkowo określić glikemię. Wiarygodny pomir to glikemia z krwi żylnej, nawet z krwi włośniczkowej nie powinno się robić diagostyki.
        • gorzkacava Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 05.06.10, 10:43
          A to ciekawe co piszesz, bo ja jestem pod opieka poradni w szpitalu na Karowej wlasnie ze wzgledu na fakt, ze test obciazenia glukoza 75 wyszedl mi mocno podwyzszony i tam wlasnie zalecono kontrole poziomu cukru glukometrem i jesli wyniki sa ok to nie ma problemu. Gdyby wyniki jakie daja glukometry byly niemiarodajne to chyba w inny sposob wygladalaby opieka nad ciężarną z podejrzeniem cukrzycy.
          • cytrynowa.lemoniada Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 06.06.10, 14:01
            hahaha własnie na oddziale endokrynologii na Karowej robili mi te pożal się Boże
            badania glukometrem z diagnozą że to cukrzyca smile zapytaj kogoś z branży, nawet
            laborantkę z laboratorium co sądzi o badaniu glukometrem.
    • blanka_1982 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 05.06.10, 08:04
      Eeee tam, dziewczyny, nie przesadzajcie, mało to razy po imprezie się piło
      glukozę na postawienie na nogi? wink W smaku to taka zwykła woda z cukrem
      • kasialip5 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 05.06.10, 11:28
        Test obciążenia glukozą nie jest standardem we wszystkich krajach w Europie i na
        świecie. Ja mieszkam poza Polską, moją ciążę prowadzi lekarka z Austrii i testu
        obciążenia glukozą mi nie zaleciła. Jak pisałam już wcześniej ten test jest
        wykonywany w razie gdyby wyniki poziomu glukozy na czczo wyszły źle, lub
        występowała cukrzyca ciążowa w poprzednich ciążach.
        • kj-78 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 05.06.10, 18:44
          Masz na mysli, ze w Polsce jest to standardowe badanie dla
          wszystkich kobiet w ciazy? Nie mieszkam w Polsce, wiec teraz
          pierwszy raz o czyms takim uslyszalam, a wlasciwie przeczytalam. Tu
          gdzie mieszkam nic takiego sie nie robi bez wskazan medycznych.
          Pobrali mi w ciazy krew ze 2-3 razy i tyle...
    • gosiakku Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 05.06.10, 11:40
      Ja również miałam robiony ten test bo to normalne ale moja pani doktor
      powiedziała mi żebym wzięła sobie dodatkowo cytrynę bo to pomaga przetrawić
      glukozę tak też zrobiłam i powiem że w porównaniu do wcześniejszego badania bez
      cytryny było całkiem niezle dało się ją normalnie wypić bez żadnego naciągania smile
    • bolsz Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 05.06.10, 13:34
      W pierwszej ciąży pozwolili mi dodać soku z cytryny - rozpuszczałem glukozę w
      szklance wody.W drugiej nie pozwolili niczego dodawać.Szklanka wody,75 glukozy i
      pijemy...Udało mi sił wypić wszystko na 5 łyków...Powodzenia!
      • vanilia_cz Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 05.06.10, 15:11
        ja tez przechylilam i wypilam, smialam sie bo mi dziewczyny nagadaly na forum ze
        to takie wstretne, a to calkiem da sie wypicsmile
    • pacynka27 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 05.06.10, 20:34
      O rany ale wątek.... aż mi się niedobrze zrobiło.
      Dwa razy piłam to świństwo i ledwo przeżyłam big_grin
      Ble.....
    • kaeira Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 05.06.10, 20:43
      Dodałam połówkę cytryny do mieszanki którą dostałam od pielęgniarki w szpitalu
      (wielka szklanka, chyba z 300ml) i wypiłam praktycznie duszkiem. Zero problemów.
      W poprzedniej ciąży robiłam glukozę w domu sama, dodałam cytrynę i lód, bardzo
      dobra lemoniadka.
    • kartoffeln_salat Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 06.06.10, 11:53
      Dostałam do połknięcia 75g, co dało konsystencję lepkiego lukru.
      Na czczo. Myślałam że zwymiotuję w róg w ośrodku.
      Bez cytryny nie dałabym rady.
      Ale jeszcze gorsze było to czekanie 2h na pomiar, i nie wolno było
      nic jeść po tym słodkim ohydztwie.
      • kameleon_f1 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 06.06.10, 11:57
        fanie że piszecie o swoich smacznych i niesmacznych odczuciach big_grin u
        mnie chyba jednak skończy się na wymieszaniu tych 50 gram z sokiem z
        cytryny bez żadnej wody, ale najpierw w domciu spróbuję jak to
        smakuje hehe.
        • memphis90 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 06.06.10, 16:04
          Bez wody to Ci pasta wyjdziesmile
    • neftis83 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 06.06.10, 14:35
      Ja piłam 75gr uncertain dwoma wielkimi łykami, rozpuszczone mialam w niecałym małym
      jednorazowym kubeczku. Potem dwie godziny czekałam w poczekalni praktycznie bez
      ruchu, po godzinie mialam kryzys, myślalam, że rzygnę, pielęgniarka pozwoliła
      wyjsc na chwilkę na dwor i łyknąć troszkę wody. Dałam radę ale ledwo cowink
      Ponoć można wcisnąć sok z cytryny.
    • vivi22 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 06.06.10, 16:09
      Ja dałam radę bez problemu ale po wypiciu "miodzia" popijałam zimną
      wodą bo można bez żadnych przeszkód. Czytałam też w wielu miejscach
      (net i gazety), że można dodać sok ze świeżej cytryny bo nie zmieni
      to wyniku badania. A glukozę i tak będziesz musiała mieć za sobą,
      nawet jak codziennie mierzysz cukier glukometrem smile
      Powodzenia życzę smile

https://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjgam7hzmol.png
    • haneczkaaa Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 07.06.10, 22:17
      Ja lubię osobiście słodkie ale to już przesada.Duża,ogromna cytryna do tego i
      bez problemu poszło.
      • ognista998 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 08.06.10, 17:18
        zakmnęłam oczy i łyknęłam na 3 hausty. znośnie tylko zapach tego płynu
        nieprzyjemnywink byle jak najszybciej połknąć i nie zastanawiać się na smakiem i
        tym czy się bezie rzygać po tymwink
    • a-n-a1 Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 10.06.10, 11:22
      Mój lekarz dał mi jasne wskazówki, glukozę 50g wypiłam rozpuszczoną
      w ok.150 ml wody i z połówką soku z cytryny. Zaskoczeniem było dla
      mnie, że miałam wcześniej zjeść lekkie śniadanie. A oto wyniki
      glukoza "na czczo" 82 a po godzinie spadek do 79. Powtórzone badanie
      po tygodniu glukoza na czczo 44 a po godzinie 62. A sam napój był
      całkiem do zniesienia dzięki tej cytrynie. Oczywiście musiałam
      siedzieć przez godzinę ale żdnych sensacji nie bylo. 75 g już nie
      musiałam pić.
    • natalia_w Re: wasz sposób na połknięcie 50 i 75 gram glukoz 11.06.10, 17:04
      Ja polecam przyjść na badanie z butelka lodowatej wody mineralnej i
      poprosic, zeby w tym rozpuścili. Trochę protestują, że się nie
      rozpuści w takiej zimnej, ale rozpuszcza się bez problemu. Lodowata
      woda tuszuje okropny smak. W pierwszej ciąży piłam 50, w drugiej 75
      i "weszło" w miarę sprawnie, choć naturę mam rzygliwą... U mnie nie
      pozwalali dodawać cytryny,bo może zafałszować wynik. Powodzednia!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka