Dodaj do ulubionych

BÓL PRZY CHODZENIU!-PORADŹCIE!

12.03.04, 10:16
Witam! teraz ja zwracam się z apelem o pomoc.Otóż od kilku dni mam nasilający
się ból w okolicy kości ogonowej "promieniujący" aż na posladek i udo
(troszke też na plecy tuż nad...wink). Nie moge normalnie chodzic ani stac na
tej nodze bo ból staje sie nie do wytrzymania!Jest dobrze póki nie wstanę z
łóżka a później juz po kilku minutach utykam z bólu! Czy mozliwe że dzidzia
uciska na coś? Miałyście może taka dolegliwość?Proszę o rade lub słowo gdzie
mozna przeczytać o podobnych przypadkach?Niestety mój lekarz ma urlop...ale
penie i tak niewiele by tu pomógł....
Czekam i z góry wielkie dzięki...
Beata i 29 tyg. Aniołek
Obserwuj wątek
    • graob Re: BÓL PRZY CHODZENIU!-PORADŹCIE! 12.03.04, 10:28
      Witaj. Mam książkę W oczekiwaniu na dziecko,itam napisali: ucisk powiększającej
      się macicy na nerw kulszowy może wywołać ból promieniujący z okolicy lędzwiowej
      do pośladków i kończyny dolnej. Miejscowe zastosowanie termoforu, a także
      odpoczynek,mogą temu zaradzić.Ból ten może zniknąć wraz ze zmianą położenia
      dziecka, bądz może trwać aż do porodu.W poważnych przypadkach zaleca się
      pozostawanie w łóżku przez kilka dni lub specjalne ćwiczenia.
      (nie piszą jakie ćwiczenia).Pozdrawiam
    • zi_zula Re: BÓL PRZY CHODZENIU!-PORADŹCIE! 12.03.04, 10:29
      Hej!
      Jedyne co mogę poradzić to leżenie smile))Ja mam tak zalecone.Moje słoneczko
      ułożyło główkę na kości i stąd ten potwory ból przy chodzeniu.Poza tym w moim
      przypadku jeszcze ta kość przy miednicy się obluzowała ale podobnież unormuje
      się po porodzie.No i moze boleć od kręgosłupa lub dzidzia ułożyła się przy
      okazji na pęcherzu.Lekarz powiedział,ze to normalny objaw ale dla Twojej
      pewności udałabym się do szpitala aby zobaczyli czy wszystko jest w porządku,bo
      moze np.szyjka macicy się skracać a to nie było by wskazane.Pozdrawiam,
      Ewa i Słoneczko...
    • judytak Re: BÓL PRZY CHODZENIU!-PORADŹCIE! 12.03.04, 10:50
      może być oznaką zbliżającego się porodu przedwczesnego

w drugiej ciąży tak miałam, bolała mnie ta noga (tj. udo od tyłu) przez
      tydzień, lekarza o to nie pytałam, bo byłam daleko od domu, myślałam, że mi
      przejdzie, a wracając urodziłam dziecko w szpitalu w połowie drogi do domu :o(

w trzeciej ciąży też tak miałam, ale już się bałam i przeleżałam, dostałam też
      No-Spę, po dwóch tygodniach, może trzech przeszło, pracowałam dalej, urodziłam
      w terminie

pozdrawiam
      Judyta
    • beciaw77 Re: BÓL PRZY CHODZENIU!-PORADŹCIE! 12.03.04, 10:54
      Bardzo Wam dziękuję w poniedziałek pobiegnę do mojej giny na oddział - bo w
      poradni przyjmuje dopiero w piątek... Póki co muszę jakos kuśtykać...wiecie jak
      śmiesznie to wygląda? Z przodu balonik a nogi kuśtyk kuśtykwink!Tylko że z bólu
      to mi wtedy nie do smiechu!Oby dzidzia była cała i zdrowa!Tego i sobie i Wam z
      całego serca życzę!
      Jeszcze raz dziękuje!
      • walker22 Re: BÓL PRZY CHODZENIU!-PORADŹCIE! 12.03.04, 11:15
        Cześć Becia!! Ja też tak miałam, całe szczęście, że przez 2 dni tylko...
        Poszłam z moim piesiorem na spacer do parku i ambitnie chciałam go wybiegać,
        więc pomyślałam, że pokopię mu piłkę (nie chciałam się schylać, żeby się nie
        nadwyrężyć, więc zdecydowałam, że kopanie lepsze niż rzucanie...). Mój
        labradorek szaleje, jak widzi piłeczkę, mi też szaleństwo się udzieliło, więc z
        zapamiętaniem kopałam i kopałam, aż w pewnym momencie poczułam, że nie mogę
        ruszyć nogą, że kość ogonowa boli jak cholera, i do tego jeszcze kości łonowe
        też nieźle dawały... Do domu wróciłam jakby mi się sisuiu strasznie chciało, bo
        po prostu nie mogłam zrobić porządnego kroku. Byłam przerażona, że zaraz coś
        się stanie (mój pies był też nieźle zdziwiony...smile..). Zadzwoniłam do lekarza
        (to chyba jednak najlepsza forma porad, a i najwłaściwsza osoba...), zdałam
        relację z "meczu", no i jak przykazał, położyłam się do końca dnia...
        Następnego dnia trochę jeszcze bolało, ale pod wieczór przeszło... Robiłaś może
        coś podobnego? Albo się jakoś forsowałaś? Jeśli tak, to lepiej przestań... ale
        też zbytnio się nie denerwuj, tylko jak możesz, skontaktuj się z lekarzem,
        poleż, poodpoczywaj... Pozdrawiam cieplutko!!
    • anolia Re: BÓL PRZY CHODZENIU!-PORADŹCIE! 12.03.04, 12:59
      Moja koleżanka też tak miała. Zdiagnozowano to jako rwe kulszową.miała to tak
      na przełomie 5/6 miesiąca. Portzymało ją trochę...dokładnie nie wiem ile i
      przeszło.Myślę, że nie masz się czym martwić, ale spytaj lekarza.
    • beciaw77 Re: BÓL PRZY CHODZENIU!-PORADŹCIE! 12.03.04, 18:36
      Serdecznie Wam wszystkim dziękuję.Zadzwoniłam do mojej giny i jestem umówiona
      na wtorek-wraca z urlopu.Z objawów jakie jej podałam stwierdziła "ucisk macicy
      na nerw rwy kulszowej" i kazała "duzo odpoczywać,leżeć i mało chodzić" no i
      pewnie mnie wyśle na zwolnienie bo gdy zapytała czy mam siedząca
      pracę,potwierdziłam i tym sposobem usłyszałam "trzeba będzie poleżeć w domu".
      Jestescie cudowne i jeszcze raz dzięki za pomoc słowa otuchy i rady!
      Narazie kuśtykająca przyszła mama i jej 29 tygodniowy łobuziakwink!
      POZDRAWIAMY!!
      • mama5plus Re: BÓL PRZY CHODZENIU!-PORADŹCIE! 12.03.04, 20:57
        beciaw77 napisała:

> Serdecznie Wam wszystkim dziękuję.Zadzwoniłam do mojej giny i jestem umówiona
        > na wtorek-wraca z urlopu.Z objawów jakie jej podałam stwierdziła "ucisk
        macicy
        > na nerw rwy kulszowej" i kazała "duzo odpoczywać,leżeć i mało chodzić" no i
        > pewnie mnie wyśle na zwolnienie bo gdy zapytała czy mam siedząca
        > pracę,potwierdziłam i tym sposobem usłyszałam "trzeba będzie poleżeć w domu".
        >

To niestety dosc czesta przypadlosc ciazowa.
        Mozesz sprobowac paru cwiczen, np chodzenia na czworakach i ruchy rotacyjne
        bioder, ktore czasem pomagaja przesunac ucisk i uwolnic ten nieszczesny nerw.
        Rowniez plywanie i cwiczenia w wodzie bywaja skuteczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka