ankankanka 16.03.04, 11:51 Czy kremy na rozstępy firmy Avon lub Ives Roche są bezpieczne w ciąży? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
d.orka Re: kremy na rozstępy 16.03.04, 12:38 Ostatnio "moja" pani doktor opowiedziała mi o eksperymencie przeprowadzanym kilkanaście lat temu na tego typu kremach. Chodziło o ich wpływ na płód. Lekarze nie stwierdzili widocznego wpływu na rozwój organów. Stwierdzono jednak, że dzieci, których mamy używały kremów przeciw rozstępom częściej zapadały na "żółtaczkę". Czyli jakieś substancje zawarte w kremach przenikały do wątroby, co potem miało wpływ na jej pracę. Zbagatelizowano tę sprawę (sponsorem badań była firma produkująca ww kosmetyki), jednak znajoma pani doktor twierdzi, że dla niej na pierwszym miejscu jest dobro dziecka, dlatego odradza mi stosowanie tych kremów. Ta rzecz ma się podobnie jak wpływ USG na rozwijające się maleństwo (czy opalaniem się) - nie wiadomo do końca jak to jest - ma to wpływ , czy nie. Wolę jednak być ostrożna - używam zwykłego olejku dla niemowląt albo oliwy z pestek winogron. Podejrzewam jednak, że prawda jest taka, że pojawienie się rozstępów zależy od skóry - jej elastyczności, nawodnienia itp. Smarowanie skóry wspomaga, ale zanm przypadki, gdzie poszło 5 tub "smaru", a rozstępy i tak były. Ja natłuszczałam sie od czasu do czasu w poprzednich dwóch ciążach i nie miałam rozstępów. Zobaczymy, jak będzie teraz Dorka mama Sikorek i wrótce Leonka Odpowiedz Link Zgłoś