Dodaj do ulubionych

zmiana lekarza

17.03.04, 13:15
Myślę o tym, żeby zmienić lekarza prowadzącego i zacząć chodzić już wyłącznie
prywatnie (33 tc). Z obecnego jestem niezbyt zadowolona, jak to w przychodni -
mam poczucie, że wizyty odbywają się "po łebkach", ale poważniejszych
zarzutów nie mam. No, może poza jednym - ostatnio nie zostałam przyjęta,
mimo, że się wcześniej rejestrowałam, i strasznie mnie to rozeźliło! (i nie
ukrywam, wpłynęło na chęć zerwania z publiczną służbą zdrowia). U drugiego,
upatrzonego lekarza byłam tylko raz, mniej więcej w połowie ciąży. Nie wiem
tak naprawdę czy jest sens, czy nie daję się ponosić emocjom smile Co o tym
myślicie?
Obserwuj wątek
    • olga50 Re: zmiana lekarza 17.03.04, 15:19
      Jestem w dokładnie takiej samej sytuacji (tylko 35 tydz.ciąży).Zdarzyło mi się
      ostatnio, że też mnie nie chcieli przyjąć, bo im się limit wyczerpał.Jednak
      strasznie nalegałam, bo mi się zwolnienie lekarskie właśnie skończyło no i w
      końcu z wielką łaską mnie przyjeła.Wielokrotnie myślałam o tym, by zmienić
      lekarza, bo ten to okropnie oszczędza na pacjętach.Morfologie robi po jednej w
      każdym trymestrze (a normalnie powinna być raz w miesiącu),do tej pory miałam
      tylko jedno USG i nie zapowiada się na więcej, bo rzekomo wszystko jest ok. i
      nie ma takiej potrzeby. Wielu badań, które normalnie wykonywane są w ciąży on w
      ogóle nie robi (np. na różyczkę, toksoplazmoze, glukoze, czystość pochwy
      itd.).Podobno musi tak oszczędzać ze wzgl. na biedny NFZ. Nie wiem czy mam go
      winić czy nasze państwo, które doprowadziło do takiej sytuacji. Jeśli chodzi o
      zmianę lekarza, to jeżeli Cię stać to zmień na prywatnego, bo ten państwowy to
      chyba każdy tak samo interesuje się zdrowiem pacjętów i nie ma co liczyć na to
      że okaże się lepszy od tego, który prowadził Cie dotychczas.
      • joasiiik24 Re: zmiana lekarza 18.03.04, 08:20
        Jeśli chodzi o
        > zmianę lekarza, to jeżeli Cię stać to zmień na prywatnego, bo ten państwowy
        to
        > chyba każdy tak samo interesuje się zdrowiem pacjętów i nie ma co liczyć na
        to
        > że okaże się lepszy od tego, który prowadził Cie dotychczas.
        • joasiiik24 Re: zmiana lekarza 18.03.04, 08:24

> Jeśli chodzi o
          > > zmianę lekarza, to jeżeli Cię stać to zmień na prywatnego, bo ten państwow
          > y
          > to
          > > chyba każdy tak samo interesuje się zdrowiem pacjętów i nie ma co liczyć n
          > a
          > to
          > > że okaże się lepszy od tego, który prowadził Cie dotychczas.

dziewczyny uwazam ze to powyzsze zdanie jest krzywdzace dla wielu porzadnych,
          panstwowych lekarzy(takich jak moja p.doktor)

asia i 35 tyg Kamilka
    • cardamomo Re: zmiana lekarza 18.03.04, 10:05
      Uważam, że w ciąży nie jest się całe swoje życie i ważne jest to, żeby czuć się
      komfortowo i ufać lekarzowi, do którego się chodzi, bez względu na to, czy
      przyjmuje państwowo czy prywatnie.
      Jeśli masz możliwość przeniesienia się do lekarza prywatnego - zrób to. To z
      całą pewnością nie jest fanaberia, a Twój komfort psychiczny i spokój.
    • josik11 Re: zmiana lekarza 18.03.04, 11:28
      Ja zmienilam lekarza w 27 tyg. i ciesze sie z tego bardzo! Chodzilam do niego
      do przychodni i cieszylam sie jak glupia ze mam go darmowo (on tez przyjmial
      prywtanie)ale jak poprosilam go o zwolnienie bo czulam sie zmeczona, mialam
      skurcze i ogolnie bylo mi zle powiedzial ze mi go nie da. Ciaza to nie choroba
      i nie nalezy sie zwolnienie ale jakbym bardzo je chciala dostac to moge przyjsc
      do niego prywatnie... Poszlam na drugi dzien ale do innego lekarza. Prywatnie.
      place 60 zl razem z USG i jest roznica! Czuje sie jakbym byla pepkiem swiata,
      gino jest wspanialy, i nie traktuje tych wizyt jak zlo konieczne. Oporocz tego
      pracuje w szpitalu w ktorym mam rodzic tak wiec jest ok. Jesli masz dylematy co
      do swojego lekarza to szybko go zmien. W koncu chodzi tu o towje dziecko i
      jesli Ty jeste spokojna to dziecko tez takie jest. Pamietaj o tym!
      Pozdrawiam i zycze dobrego wyboru.
      Aska 33 tydz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka