Dodaj do ulubionych

Kiedy urodzę???

18.07.10, 21:08
Dziewczyny ja już zgłupiałam z tymi tygodniami ciąży. Jak możecie to pomóżcie.
Otóż termin porodu mam na 31 lipca(z USG na 7 sierpnia). Pierwszy dzień
ostatniej miesiączki podałam lekarzowi jako 24 październik 2009r. ale to było
tak w przybliżeniu, bo nie zapisywałam sobie miesiączki. Teraz weszłam sobie w
taki kalendarz ciąży i mi tam wyszło, że 31 lipca będę w 38 tygodniu, a gdzie
jeszcze te 2 tygodnie? (żeby było 40). Trochę się załamała, bo już powoli się
szykuję do szpitala, tak bym chciała już urodzić, a tu się nagle okaże, że
będę się męczyć do połowy sierpnia??? Może to głupie, bo to moja druga ciąża,
ale w pierwszej tak nie miałam. Termin miałam na 28 kwietnia, urodziłam dzień
później i w karcie wpisali, że urodziłam w 40 tygodniu ciąży. Już mi chyba te
upały na mózg padają smile
Obserwuj wątek
    • bezak25 Re: Kiedy urodzę??? 18.07.10, 21:22
      mam prawie tak samo jak Ty, termin z OM na 31.07. wg USG na 08.08 i tego
      drugiego się trzymamy z lekarzem, bo u mnie było przesunięcie owulacji, zresztą
      wszystko od początku wskazuje na to, iż ciąża jest młodsza. Córeczka także
      wielkością jest mniejsza o ponad tydzień.
      Nie wiem jak to dokładnie było u Ciebie - ten 07.08. to z pierwszych USG??
      • bezak25 Re: Kiedy urodzę??? 18.07.10, 21:23
        a co do kalkulatorów to pewnie ten akurat wskazał Ci 38 tydzień jako wiek od
        zapłodnienia w przybliżeniu. Zwróć na to uwagę.
        • angell_ak Re: Kiedy urodzę??? 18.07.10, 21:28
          a w ktorym tyg mialas robione usg ze wyliczyl ci lekarz termin? ja mam podobnie
          tzn wiem kiedy mialam miesiączke ale w moim przypadku sa baaardzo nieregularne
          np 2x w miesiącu albo 1x na 3 miesiące... tak mi sie normowal organizm po
          karmieniu.... wiec nie sposob bylo wyliczyć...
          więc terminu sie trzymamy z usg a mialam robione w 7tc

jesli do +- 10 tc mialas robione usg to ten termin bedzie najbardziej wiarygodny
          • lili-pop Re: Kiedy urodzę??? 19.07.10, 09:37
            Ja mam sytuację prawie identyczną. Ostatnia miesiączka 23 października, trmin z
            OM 30 lipca, termin z USG w 11 tc 8 sierpnia.
            Tygodnie liczę wg tego usg, ale lekarz już zaczął mi je "przyspieszać" tzn w
            karcie ciąży kieruje się rozpoczętymi tygodniami (chociaż skonczyłam 37 na
            wizycie wpisze mi 38tc), ostatnie dwa usg cały czas pokazują poród na 2
            sierpnia. Wg ruchów również wyszedł termin 2 sierpnia...
            Lekarz stwierdził,że mam sie nastawić na koniec lipca/początek sierpnia. Trudno
            to ogarnąć.
            Przyjełam teraz taką zasadę- teoretycznie ciąża jest już donoszona, dziecko dość
            duże więc mogę rodzić. To moja druga ciąża i pierwsza zakonczyła się w 39tc więc
            liczę,że i teraz urodzę nieco wcześniej .
            W razie czego wizytę mam w czwartek i lekarz realnie stwierdzi czy coś się
            przygotowuje do porodu czy mam czekać na sierpień.
    • aishka007 Re: Kiedy urodzę??? 19.07.10, 10:02
      Witajcie,
      U mnie podobna sytuacja. OM była 25 pażdziernika, termin wg wyliczeń gina wychodzi na 1 sierpnia, ale podczas ostatniego USG wyszło, że termin wypada dziś, czyli 19 lipca, ponieważ dziecko jest bardzo duże i rozwinięte, zatem już mogę rodzić. A tu ani rozwarcia, ani wody nie odeszły, o czopie nawet nie wspominam. Męczę się z tym wszystkim, chciałabym już mieć synka na ramieniu. Zapraszam Was do tematu "złe samopoczucie to mało powiedziane" w dziale "w oczekiwaniu".
      Musimy się trzymać dziewczyny...
    • truscaveczka Re: Kiedy urodzę??? 19.07.10, 10:50
      OM to ma małe znaczenie akurat.
      Jeśli z 2 usg wyjdą podobne terminy to się je bierze jako oficjalny
      termin porodu i już.
    • olka31mama Re: Kiedy urodzę??? 19.07.10, 10:51
      wiesz co oni chyba wpisują w szpitalu różnie, ja urodziłam 4 dni wcześniej czyli
      byłam już w 40 tygodniu, a one napisały poród w 39 tygodniu; a co do terminu z
      usg to nie wiem; a ja bym się sugerowała tymi wyliczeniami z miesiączki tak mi
      się wydaje
      • ania19821 Re: Kiedy urodzę??? 19.07.10, 11:18
        Ja dokładnie 5 lat temu urodziłam synka 5 sierpnia 2005 roku. Termin miesiączki
        miałam 24 października 2004.
        • gondziakoja Re: Kiedy urodzę??? 19.07.10, 12:06
          Pierwsze USG miałam robione w 10 tc. Chodzę do lekarza prywatnie i na każdej
          wizycie robi mi USG, te terminy od początku mi podawał. Zawsze myślałam, że
          należy się sugerować terminem wg ostatniej miesiączki, bo wg USG dzieci są
          przecież różne i różnie rosną. Z córką miałam termin z miesiączki na 28
          kwietnia, a z USG na 5 maja, urodziłam 29 kwietnia. Chyba te moje dzieciaczki są
          po prostu większe. Tylko jak przeglądam kartę z poprzedniej ciąży, to te
          tygodnie mi się zgadzają, a teraz za cholerę nie. Jak byłam u lekarza 7 lipca to
          mi wpisał 35 tc, a według mnie powinien wpisać 37. Już sama nie wiem.Teraz mam
          wizytę dopiero 28 lipca to się go spytam, o co tu chodzi, ale do tego czasu to
          mi nie da spokoju sad
          • lili-pop Re: Kiedy urodzę??? 19.07.10, 16:36
            Hmm... no tak, ale te pierwsze USG są podobno wiarygodne jeśli chodzi o termin.
            chociaż jak ostatnio zaczęłam się dopytywać ginka o co chodzi z tymi
            terminami,że tu 30 lipca, tu 2 sierpnia, usg na 8 sierpnia a on mi ostatnio
            liczy jszcze inaczej to powiedział tylko " bo to się jakoś matematycznie
            wyrównało" wink Hmm... Stwierdził,że daty z usg poprzednich w ogóle nie bierze
            pod uwagę tylko patrzy na OM i obecne usg.
        • kasiak37 Re: Kiedy urodzę??? 19.07.10, 21:42
          ania19821 a co w tym dziwnego?Termin porodu z daty ostatniej miesiaczki mialas
          na 31 lipiec.
    • lilabe1 Re: Kiedy urodzę??? 19.07.10, 18:49
      Najbardziej wiarygodny jest termin porodu wyliczony w USG do 20 tyg ciąży. Chyba
      miałaś takie badanie . To sprawdź co napisane i tego się trzymaj. Najlepiej jak
      się zna OM ale nie znasz więc na tym się nie opieraj.Należy pamiętać , że to
      tylko przybliżony termin.
      • gondziakoja Re: Kiedy urodzę??? 19.07.10, 21:33
        Przed chwilą weszłam na kalendarz ciąży tu na forum i wyszło mi, że jestem teraz
        w 39 tc (od 18 do 24 lipca) a od 25 do 31 lipca będę w 40 tc. No i to by się
        zgadzało, tylko czemu mój lekarz inaczej zapisuje w karcie ciąży? A może on się
        po prostu pomylił? Ja już sama nie wiem sad
      • kasiak37 Re: Kiedy urodzę??? 19.07.10, 21:43
        lilabe do jakiego 20 tygodnia?Najbardziej wiarygodny jest termin porodu z USG
        wykonanego do 12 tc.
        • ania19821 kasiak37 20.07.10, 08:36
          Ja nie napisałam, że w moim terminie porodu było coś dziwnego. Odpisałam autorce
          wątku, bo pyta się o termin porodu a ja miałam akurat OM tego samego dnia, więc
          napisałam kiedy ja urodziłam.
          Dodam, że wg pierwszego USG termin miałam na 6 sierpnia, więc u mnie najbardziej
          wiarygodne było pierwsze USG.
          • marita265 Re: kasiak37 21.07.10, 11:56
            Ja jestem także skołowana ,w 9 tyg ciąży usg pokazało tp na 13.07 , termin ost
            miesiączki podałam 7.10 orientacyjnie dokładnie nie pamiętałam to tp wychodzi na
            15.07, w 25tc usg podało termin 8.07 a w 33/34 tc usg podało tp 7.07. I który
            termin teraz jest dobry.
            • gondziakoja Re: kasiak37 21.07.10, 12:45
              Ty to masz dopiero niezły galimatias smile))
              U mnie od początku są te dwa terminy (31.07 i 7.08). Ja się cały czas trzymam
              tego pierwszego. Wizytę mam w przyszłą środę to zobaczę co będzie.
              • marita265 Re: kasiak37 21.07.10, 14:44
                galimatjas!, dokładnie. W szpitalu jeden lekarz bierze pod uwagę 13.07, ale już
                następny 15.07 te usg z terminami 7.07 oraz 8.07 w ogóle nikt ich nie bierze
                pod uwagę. Na badaniach wychodzi wszystko ok ,tętno dziecka w normie
                ,żadnych skurczy nie mam , ruchy dziecka czuję bardzo dobrze , czasem aż za
                dobrzesmile Jutro mam się zgłosić na KTG, może poprosić też o badanie USG? To moję
                pierwsze dziecko , także bardzo wszystkim się przejmuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka