ala58 24.03.04, 11:55 kiedy nalezy wykonac badani na przeziernosc karku? W ktorym tygodniu ciazy,co to jest za badanie i co dokladnie pozwala ustalic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kulka50 Re: przeziernosc karku 24.03.04, 13:40 temat poruszany tysiąc razy, poszukjaj na nastepnej stronie króciutko: przezierność karku bada się w celu wykrycia wad płodu, robi się to ok 13 tygodnia bo potem zaczyna zanikać jest to zwykły pomiar przy okazji usg Odpowiedz Link Zgłoś
shibaa Re: przeziernosc karku 24.03.04, 20:38 Badanie przezierności karkowej (fałdu karkowego) miałam wykonane w 12 tygodniu ciąży - to pewien pomiar podczas zwykłego USG - lekarz ustawia sobie maluszka "profilem", zamraża obraz i mierzy grubość tego fałdu na karczku - to tak jakby grubość struktur ponad kregosłupem (to jak u nas bys chciała zmierzyć grubość skóry i tkanki podskórnejna karku )) To badanie pozwala określić czy jest zagrożenie pewnymi schorzeniami - chodzi głównie o zespół Downa. Fałd powinien być jak najcieńszy - jeśli jest za gruby to może SUGEROWAĆ zwiększone ryzyko wystąpienia zespołu Downa - jest to wskazanie do wykonania dodatkowych badań prenatalnych. W 12 tygodniu grubość powinna wynosić maxymalnie 3 mm - jesli jest grubszy to podejrzana sprawa U mnie (tzn u mojego Dziecia)w 12 tygodniu fałd miał 0,9 mm grubości. Pozdrawiam, Agata Odpowiedz Link Zgłoś