blizniaczek1 30.03.04, 08:29 Dziewczyny co to są za badania? I co stwierdzają? Bo przewijają się czasem przez forum ale moja lekarka nie kieruje mnie na nie. Wszystkie musimy je zrobić? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malika5 Re: Badanie WR i HBs ??? 30.03.04, 08:44 Te badania musi mieć zrobione każda kobieta. WR to choroby weneryczne, HBs to żółtaczka (na nosicielstwo), ja miałam WR robione na samym początku a HBs w 32 tyg. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: Badanie WR i HBs ??? 30.03.04, 08:51 Hej, chyba jednak nie musi miec kazda kobieta, bo ja tez nie mialam. WR to inaczej kila - no coz, u mnie jeden partner (maz), zadnego ryzyka, wiec nie bylo po co. Co prawda to badanie jest zalecane, ale czasami sie ich po prostu nie robi. HBs - tez nie mialam, bo na zoltaczke bylam szczepiona. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaczek1 Re: Badanie WR i HBs ??? 30.03.04, 10:22 Pytam, bo wcześniej czytałam gdzieś, że wyniki tych badań są wymagane przy przyjęciu na porodówkę. A jeżeli ich się nie ma, a sytuacja jest raczej pilna to matka i dziecko lądują na jakimś położniczo-zakaźnym czy nie wiem jak się to nazywa. Z żółtaczką na szczęście zdążyłam przed pojawieniem się maleństwa, a mąż też tylko jeden Muszę pogadać z tą moją Dzięki, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
kretka27 Re: Badanie WR i HBs ??? 30.03.04, 10:53 o rany )) co wy z tymi partnerami )) Mój gin twierdzi, że WR bada się obowiązkowo 2 razy: w I i III trymestrze. Może warto zapytac na swojej porodówce, jakie badania sa konieczne (na pewno grupa krwi) Odpowiedz Link Zgłoś
malika5 Re: Badanie WR i HBs ??? 30.03.04, 13:41 No, właśnie mój gin wyniki tych badań kazał wziąść ze sobą do szpitala na poród. Dlatego myślałam, że każda kobieta ma je robione. Odpowiedz Link Zgłoś
ewetka Re: Badanie WR i HBs ??? 30.03.04, 11:07 Też mam cały czas jednego partnera a i tak wykonywałam WR dwa razy : na początku ciąży i pod koniec przed pójściem do szpitala. Ponieważ nie szczepiłam się przed ciążą na WZW typu B więc musiałam robić badanie HBs. Wszystkich tych badań wymagali ode mnie na porodówce. Ale jeśli się jakichś badań nie ma, to sami pobierają krew na badanie i nie odsyłają na żadne zakaźne oddziały, przynajmniej tak było w ICZMP w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
12ss Re: Badanie WR i HBs ??? 30.03.04, 13:50 witajcie.to nie zalezy ilu partnerów miałyscie.Na porodówce wymagaja i koniec.jak wiesz jaka masz grupe krwii to po co robisz? chyba po to zeby wziasc na porodówkę.logiczne.to samo i badania.i tak pobieraja za jednym razem,to co za problem je zrobic? nawet dla siebie warto! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: Badanie WR i HBs ??? 06.04.04, 10:01 Moja pani dr powiedziala, ze nie potrzeba, po wywiadzie wpisala w karte ciazy, ze Hbs i weneryczne negatywne. Nie slyszalam, zeby kogos odsylali z porodowki, jesli sie nie ma tych wynikow, przeciez czasem mozna zaczac rodzic nagle i nie miec ze soba zadnych wynikow badan, a i tak przyjma, a nie odesla rodzaca kobiete po wyniki! Chyba trzeba sluchac lekarza. Jesli twierdzi, ze nie potrzeba, a bedziesz rodzic w szpitalu, gdzie on pracuje, to znaczy, ze nie potrzeba. A jak twierdzi, ze potrzeba, to robic. Zamiast wynikow z Hbs bierze sie zaswiadczenie o szczepieniu. Kila teraz zdarza sie tak rzadko, ze... Ale owszem, zdarza sie, wiec standardowo raczej sie robi na WR. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Badanie WR i HBs ??? 06.04.04, 14:40 A najakiej podstawie wpisała wyniki negatywne??????? Przecież nie wie jakie są! Nie powinna nic wpisywać! Odpowiedz Link Zgłoś
magdaaa73 Re: Badanie WR i HBs ??? 06.04.04, 09:46 Mam badania hbs sprzed roku-musze je powtórzyć czy są nadal aktualne? Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie Re: Badanie WR i HBs ??? 06.04.04, 10:06 z porodówki nie odsyłają, ale jak nie masz tych badań, to cię kładą na septyku (czyli na "brudnym"), a to żadna przyjemność (bo tam są wszystkie wirusy świata, może nawet HIV). I WR jest potrzebne żeby określić ew. zagrożenia dla dziecka, a II WR żeby stwierdzić, czy nie "poszłaś po bandzie" w ciąży i czy jestes "czysta", czyli niegroźna dla otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kretka27 Re: Badanie WR i HBs ??? 06.04.04, 13:54 wiecie co? Mnie zastanawia, jak lekarka może stwierdzić brak WR czy HIV czy Hbs po ustnym wywiadzie???? Odpowiedz Link Zgłoś
agafia77 Re: Badanie WR i HBs ??? 06.04.04, 14:16 Dokładnie też sie nad tym zastanawiam jak można stwierdzić że pacjentka nie ma kiły? przecież to że ma sie jednego partnera nie oznacza ze nie można mieć kiły czy dodatniego HBsa a jak zrobi się te badania to przynajmniej ma sie pewność że dzidzi nic nie grozi. Mnie nikt nie pytał czy mam jednego partnera czy kilku i czy byłam szczepiona na żółtaczkę po prostu profilaktycznie miałam robione te badania. Zrobienie tych badań nie jest wielkim poświęceniem a ma sie pewność że nic dziecku nie grozi. Moim zdaniem to duza nieodpowiedzialność podchodzić do tego typu badań z takim lekceważeniem nawet jeżeli choroba weneryczna trafia sie 1 na 1000. Ja wolę nie ryzykować i się przebadać. Odpowiedz Link Zgłoś