Dodaj do ulubionych

Badanie WR i HBs ???

30.03.04, 08:29
Dziewczyny co to są za badania? I co stwierdzają? Bo przewijają się czasem
przez forum ale moja lekarka nie kieruje mnie na nie. Wszystkie musimy je
zrobić?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • malika5 Re: Badanie WR i HBs ??? 30.03.04, 08:44
      Te badania musi mieć zrobione każda kobieta. WR to choroby weneryczne, HBs to
      żółtaczka (na nosicielstwo), ja miałam WR robione na samym początku a HBs w 32
      tyg.
      Pozdrowienia
    • tupelo Re: Badanie WR i HBs ??? 30.03.04, 08:51
      Hej, chyba jednak nie musi miec kazda kobieta, bo ja tez nie mialam. WR to
      inaczej kila - no coz, u mnie jeden partner (maz), zadnego ryzyka, wiec nie
      bylo po co. Co prawda to badanie jest zalecane, ale czasami sie ich po prostu
      nie robi. HBs - tez nie mialam, bo na zoltaczke bylam szczepiona.
      Pozdrawiam
      • blizniaczek1 Re: Badanie WR i HBs ??? 30.03.04, 10:22
        Pytam, bo wcześniej czytałam gdzieś, że wyniki tych badań są wymagane przy
        przyjęciu na porodówkę. A jeżeli ich się nie ma, a sytuacja jest raczej pilna
        to matka i dziecko lądują na jakimś położniczo-zakaźnym czy nie wiem jak się to
        nazywa.
        Z żółtaczką na szczęście zdążyłam przed pojawieniem się maleństwa, a mąż też
        tylko jeden smile
        Muszę pogadać z tą moją
        Dzięki, dzięki
        • kretka27 Re: Badanie WR i HBs ??? 30.03.04, 10:53
          o rany wink)) co wy z tymi partnerami smile))
          Mój gin twierdzi, że WR bada się obowiązkowo 2 razy: w I i III trymestrze.
          Może warto zapytac na swojej porodówce, jakie badania sa konieczne (na pewno
          grupa krwi)
        • malika5 Re: Badanie WR i HBs ??? 30.03.04, 13:41
          No, właśnie mój gin wyniki tych badań kazał wziąść ze sobą do szpitala na
          poród. Dlatego myślałam, że każda kobieta ma je robione.
    • ewetka Re: Badanie WR i HBs ??? 30.03.04, 11:07
      Też mam cały czas jednego partnera a i tak wykonywałam WR dwa razy : na
      początku ciąży i pod koniec przed pójściem do szpitala. Ponieważ nie szczepiłam
      się przed ciążą na WZW typu B więc musiałam robić badanie HBs. Wszystkich tych
      badań wymagali ode mnie na porodówce. Ale jeśli się jakichś badań nie ma, to
      sami pobierają krew na badanie i nie odsyłają na żadne zakaźne oddziały,
      przynajmniej tak było w ICZMP w Łodzi.
    • 12ss Re: Badanie WR i HBs ??? 30.03.04, 13:50
      witajcie.to nie zalezy ilu partnerów miałyscie.Na porodówce wymagaja i
      koniec.jak wiesz jaka masz grupe krwii to po co robisz?
      chyba po to zeby wziasc na porodówkę.logiczne.to samo i badania.i tak pobieraja
      za jednym razem,to co za problem je zrobic?
      nawet dla siebie warto!
      pozdr
      • tupelo Re: Badanie WR i HBs ??? 06.04.04, 10:01
        Moja pani dr powiedziala, ze nie potrzeba, po wywiadzie wpisala w karte ciazy,
        ze Hbs i weneryczne negatywne.
        Nie slyszalam, zeby kogos odsylali z porodowki, jesli sie nie ma tych wynikow,
        przeciez czasem mozna zaczac rodzic nagle i nie miec ze soba zadnych wynikow
        badan, a i tak przyjma, a nie odesla rodzaca kobiete po wyniki!
        Chyba trzeba sluchac lekarza. Jesli twierdzi, ze nie potrzeba, a bedziesz
        rodzic w szpitalu, gdzie on pracuje, to znaczy, ze nie potrzeba. A jak
        twierdzi, ze potrzeba, to robic.
        Zamiast wynikow z Hbs bierze sie zaswiadczenie o szczepieniu.
        Kila teraz zdarza sie tak rzadko, ze... Ale owszem, zdarza sie, wiec
        standardowo raczej sie robi na WR.
        • anek.anek Re: Badanie WR i HBs ??? 06.04.04, 14:40
          A najakiej podstawie wpisała wyniki negatywne??????? Przecież nie wie jakie są!
          Nie powinna nic wpisywać!
    • magdaaa73 Re: Badanie WR i HBs ??? 06.04.04, 09:46
      Mam badania hbs sprzed roku-musze je powtórzyć czy są nadal aktualne?
      • jola.wie Re: Badanie WR i HBs ??? 06.04.04, 10:06
        z porodówki nie odsyłają, ale jak nie masz tych badań, to cię kładą na septyku
        (czyli na "brudnym"), a to żadna przyjemność (bo tam są wszystkie wirusy
        świata, może nawet HIV).
        I WR jest potrzebne żeby określić ew. zagrożenia dla dziecka, a II WR żeby
        stwierdzić, czy nie "poszłaś po bandzie" w ciąży i czy jestes "czysta", czyli
        niegroźna dla otoczenia.
        • kretka27 Re: Badanie WR i HBs ??? 06.04.04, 13:54
          wiecie co?
          Mnie zastanawia, jak lekarka może stwierdzić brak WR czy HIV czy Hbs po ustnym
          wywiadzie????
          • agafia77 Re: Badanie WR i HBs ??? 06.04.04, 14:16
            Dokładnie też sie nad tym zastanawiam jak można stwierdzić że pacjentka nie ma
            kiły? przecież to że ma sie jednego partnera nie oznacza ze nie można mieć kiły
            czy dodatniego HBsa a jak zrobi się te badania to przynajmniej ma sie pewność
            że dzidzi nic nie grozi. Mnie nikt nie pytał czy mam jednego partnera czy kilku
            i czy byłam szczepiona na żółtaczkę po prostu profilaktycznie miałam robione te
            badania.
            Zrobienie tych badań nie jest wielkim poświęceniem a ma sie pewność że nic
            dziecku nie grozi.
            Moim zdaniem to duza nieodpowiedzialność podchodzić do tego typu badań z takim
            lekceważeniem nawet jeżeli choroba weneryczna trafia sie 1 na 1000. Ja wolę nie
            ryzykować i się przebadać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka