Dodaj do ulubionych

Urodziłam przez cc

11.10.10, 11:18
Hej, to i ja się pochwalę: jestem już mamą. We wtorek, 5.10. w szpital Św, Zofii w Warszawie urodził się mój synek Dominik.
Miałam planowane cc, z powodów ortopedycznych. W poniedziałek wieczorem stawiłam się do szpitala, zrobiono mi standardowe KTG, które nie za bardzo podobało się lekarzom, ale niekt mi nie powiedział dlaczego. O 4 w nocy, przewracając się z boku na bok odeszły mi wody (niesamowite chluśnięcie), podłączono znowu KTG, zaczęłąm odczuwać skurcze. Moja operacja została przesunięta na początek dnia, na 8. Byłam bardzo zestresowana, jednocześnie poddałąm się temu co się dzieje, wykonywałam dokłądnie polecenia personelu, starałam nie myśleć. I tak, o 8.25 usłyszeliśmy płacz synka. Miał pępowinę owiniętą wokół szyji, był siny, ale szybko nabrał koloru. Ulga. Prawie 4 kg, 57 cm, wielki.
Teraz o opiece po cc. Byłam (jesteśmy z moim facetem) w ogromnym szoku, jak świetna jest ta opieka. Oczywiście, to zalezy od nastawienia. Ja nastawiłąm się na to, że jednak "oni mają rację" i podporządkowałam się zasadom. Przetrwałam ból na standardowej dawce leków i kroplówek, wstałam po standardowych 8h (powoli,powoli, ale wstałam i poszłam pod prysznic), kamiłam, choć jeszcze nie miałam pokarmu. Wszystko zapisywalam sobie w notesiku, nawet to od której do której karmiłam, co teraz, już w domu jest też bardzo przydatne. Położne i pielęgniarki odpowoadały na każde pytanie, pokazywały wszytsko od podstaw: jak ubierać,jak karmic, przewijać, kąpać, dla takiego laika jak ja: bezcenne.
Także polecam ten szpital (choć obłożenie w nim ogromne!!) Opieka na najwyższym poziomie, wszytskie kosmetyki dostępne, pieluchy w wyprawce (jakby ktoś nie miał,oczywiście). Jedyna rzecz, która mi się nie podobała, to fakt golenia krocza. Mogliby na stronie internetowej napisać: golenie na zero przed cc: obowiązkowe. Uniknęłybyśmy wtedy (my kobiety) trochę stresującego sprawdzania stanu owłosienia i golenia przez położne (bo mnie facet przed szpitalem tylko trochę skrócił, mea culpa).
Obserwuj wątek
    • czekolada85 Re: Urodziłam przez cc 11.10.10, 11:48
      Czy mogę wiedzieć jakie były te powody ortopedyczne???
      • czekolada85 Re: Urodziłam przez cc 11.10.10, 11:49
        No i zapomniałam oczywiście napisać że serdecznie gratuluje smile
        • fangora Re: Urodziłam przez cc 11.10.10, 12:40
          Powody ortopedyczne to wrodzone, obustronne zwyrodnienie stawów biodrowych. Mój ortopeda zdecydowanie odradzał mi poród naturalny, przestrzegał przed tyciem powyżej 10 kg. Prawie się udało, przytyłam tylko 12kg, a dziecko urodziło się prawie 4kg, więc to naprawdę niezły wynik smile
    • titerlitury Re: Urodziłam przez cc 11.10.10, 12:38
      Gratuluję. Mam tylko jedną wątpliwośc: piszesz o notowaniu pór karmień i czasu? W jakim celu? To nie apteka, dziecko ma prawo wisieć przy piersi tyle ile ma ochotę, a i twojej laktacji to doskonale zrobi.
      • fangora Re: Urodziłam przez cc 11.10.10, 12:46
        Notuję tylko po to, żeby w pierwszych dniach zorientować się , czy synek ma jakieś swoje konkretne godziny. Na razie wybudza się z zadziwiającą regularnością, jakbym nie zapisywała to bym tego nie stwierdziła, nie zapamiętała smile A wisi ile chce, do opróżnienia cyca smile
        • titerlitury Re: Urodziłam przez cc 11.10.10, 12:55
          Ale co ci po stwierdzeniu tej regularności, hę? smile Nie krytykuję, tylko nie rozumiem, szkoda byłoby mi czasu. No ale to oczywiście twoja prywatna sprawa, pozdrawiam. smile
          • fangora Re: Urodziłam przez cc 11.10.10, 13:12
            A co to za problem zapisać na kartce 11.20 -11.40? smile Teraz śpi już 1,5h więc mam trochę czasu i się zastanawiam czy on aby nie jest za spokojny, bo spodziewałam się, że będzie dużo płakał, tymczasem drze się tylko przy przebieraniu i też nie zawsze smile (nie, nie zapisuję ile razy i w co jest przebierany).
            • domini32 Re: Urodziłam przez cc 11.10.10, 17:06
              Fangora,
              Dzieki za rozjaśnienie w sprawie golenia, też mam planowane cc i myślałam,ze tylko częściowo mam być podgolonasmile , 10 lat temu została ogolona tylko w miejscu cięcia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka