18.10.10, 22:58
dziewczyny,
chce podniesc na duchu przyszle mamy u ktorych bylo wysokie NT. W moim przypadku Nt wynosilo ponad 7 (mierzone przez dr Garwolinskiego) wiec nie bylo mowy o pomylce. Wszystkie inne pomiary i kosc nosowa OK. Mialam robiona punkcje. Bylam przekonana ze dziecko bedzie chore i przygotowana bylam na aborcje sad Czekalam na wyniki jak na szpilkach, o niczym innym nie moglam myslec. Cale szczescie mialam przy sobie wspanialego i wspierajacego mnie caly czas faceta i reszte rodziny. Wyniki amnio wyszly OK ale zawsze pozostaje ta niepewnosc ze jakas mniej wazna wada bedzie. Teraz moj synek ma rok i 3 miesiace i jest calkiem zdrowy. Moge powiedziec nawet ze rozwija sie niesamowicie szybko, przewyzsza inteligencja i sprawnoscia rowiesnikow. Jestem najszczesliwsza matka na swiecie. Nadzieja nie umiera nigdy i cale szczescie. pozdrawiam i trzymam kciuki
Obserwuj wątek
    • gosia2122 Re: nt 19.10.10, 08:30
      Dziękuję Ci za ten post. Dałaś mi nadzieje...
      • malutka552.2 Re: nt 19.10.10, 09:15
        Ciesze się , że mimo tak dużego nt wszystko skończyło się dobrze. Twój post daje nadzieje innym. Pozdrawiam i gratulacje
    • jaga07 Re: nt 19.10.10, 10:23
      Cieszę się z Tobąsmile
      Świetny przykład, że trzeba wierzyć i nie tracić nadziei!
      Pozdrawiam Serdecznie.
      • brzuszeknatalia Re: nt 19.10.10, 17:29
        Miło czytac takie posty smile Zyczę Wam duuuuuuuużooooooo zdrówka. Nt u mojej córeczki , ktora ma się urodzić w styczniu 2011 wynosiło 5.0 wiec tez wysokie. Wynik amniopunkcji- prawidłowy kariotyp XX46 smile
    • mama-008 dziwne;-) 22.10.10, 09:28
      a mnie nasuwa sie jedna myśl: może lekarze się mylą? może NT ponad 5 jest własnie prawidłowe a nie na odwrót?

mnie NT wyszło 2, moim 5 koleżankom również, ba! dwie z nich nawet test pappa robiły i powychodziły prawidłowo - i co? i mamy dzieci z zespołem Downa (mówię o znajomych mamach z naszego kręgu mam zespołowych hehe) czy to nie jest dziwne? nie znam mamy zespołowej która miała by wysokie NT - wszystkiem miałysmy robione NT na dobrym sprzecie u specjalistów i wszystkie NT były w okolicah 2wink

no i wiem z czytania tego forum ze jeszcze nie było tu mamy z wysokiem NT co by ur chore dziecko! i tak trzymac

PS po co zatem robimy usg genetyczne w 11 tc wraz z NT skoro to i tak nic nie wiadomo? co nam daje to NT tak naprawde? bo wysokie oznacza zdrtowe dziecko a niskie chore....

powodzenia!
      • jeza_bell mama-008 22.10.10, 11:05
        mama-008

Ja wiem, że kierujesz się dobrymi intencjami, ale takie posty jak Twój zaburzają ciężko zdobyty spokój.
        Mam powyżej 35 lat i nt poniżej 2 uspokoiło mnie na długie tygodnie aż do teraz...
        Wiem, że kolei losu nie można zmienić, ale po co się wzajemnie niepotrzebnie nakręcać?
        Pozdrawiam
        • mama-008 Re: mama-008 22.10.10, 11:29
          > Mam powyżej 35 lat i nt poniżej 2 uspokoiło mnie na długie tygodnie aż do teraz
          > ...

chyba lekko przesadzasz? ? ? będziesz wierzyła temu co ja piszę a nie swojemu lekarzowie?
          to że nam sie tak przytrafiło nie oznacza że będzie tak zawsze w kazdym przypadku

mam w koło siebie wiele kolezanek i kuzynek z NT 2 i ponizej i maja zdrowe dzieciwink
          • jeza_bell Re: mama-008 22.10.10, 11:43
            > chyba lekko przesadzasz? ? ? będziesz wierzyła temu co ja piszę a nie swojemu l
            > ekarzowie?

Tu nie o to chodzi...
            Gdybym nie wierzyła lekarzom, nie robiłabym żadnych badań. Większość z nas, to dziewczyny po przejściach z niekorzystną przeszłością położniczą i naprawdę niewiele trzeba powiedzieć, żeby posiać zamęt w głowie i sercu.
            Pomimo rozsądnego podejścia do rzeczywistości są po prostu dni, kiedy emocje biorą górę i takie posty jak Twój "leją wodę na młyn".
            Bez urazy smile
            • srubokretka Re: mama-008 22.10.10, 12:51
              To poprostu ich nie czytaj. Karzdy ma prawo pisac, co uwaza za sluszne. Ja bardzo chetnie czytam wszystkie info na temat ciazy, a jakbym nie miala do tego dystansu, to bym sobie zdystansowala internet i obie radze tak zrobic.
      • jeza_bell Re: dziwne;-) 22.10.10, 11:45
        > no i wiem z czytania tego forum ze jeszcze nie było tu mamy z wysokiem NT co by
        > ur chore dziecko!

Ale było kilka, które straciły z tego powodu ciążę.
        Raczej żadne to pocieszenie.
        • czerwone_francuskie Re: dziwne;-) 22.10.10, 11:53
          w przypadku badan NT, testu Pappa, testow potrojnych, zintegrowanych etc a wystapieniem ZD mowimy o STATYSTYCE. Statystycznie przy srednim NT 2 i srednim crl 80, szansa na urodzenie zdrowego dziecka to jakies 98%. Pozostaje 2%. Zadne badanie, zadna metoda nie daje 100% pewnosci urodzenia zdrowego dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka